Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Презастрояване
Коронавирус
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Екопарк Варна

Университетската ботаническа градина в град Варна е първият Eкопарк в страната, хармонично съчетаващ в себе си изкуствени и естествени екосистеми. Паркът е разположен на площ от 360 дка. Арборетумът включва повече от 300 вида екзотични дървета...
Новини

Искате детето ви да учи по лесен и приятен начин математика, а защо не и да я заобича? Отдават му се задачите и сте се насочили към математическа гимназия? Мястото е:
https://easymath.bg
Защо да изберете EASYMATH.BG? Успешният прием в математическите гимназии след 4. клас е съвкупност от много фактори...
Новини

От Асоциацията на европейските журналисти в България са разтревожени от опитите да бъде търсена отговорност на граждани заради техни критики относно противоепидемичните мерки и политиката на държавата. Според тях става въпрос за "недопустимо" разширено прилагане на чл. 326 от Наказателния кодекс,
Новини от Варна, региона и света

Трансилвания - крепости, замъци, солни мини и укрепени църкви

Елате с Е-Турс да открием едно по-различно пътешествие!

Вторник, 25 Февруари 2020 14:28
Източник: Moreto.net   
(44)   (3)

Тук се намират някои от най-добре запазените средновековни градове в Европа, най-вече Сигишоара, Брашов и Сибиу. Можете да се полюбувате на уникалните архитектурни съкровища на Трансилвания като замъци, укрепени църкви и вековни къщи, докато проучвате места, където преди повече от 900 години саксонските занаятчии и търговци са установили мощни и богати цитадели.

Цветните вековни традиции са живи и здрави в малките села на Трансилвания. Хората тук все още си изкарват прехраната с такива почитани от времето професии като овчари, тъкачи, ковачи и дърводелци.

През средата на XII век саксонците идват от районите Люксембург, Лотарингия, Мозел, Рейн и Валония в Северозападна Европа. Според някои исторически източници те наричат областта Зиибенбюрген (от немски: "седем крепости", на латински Септем Кастра).

Трансилвания - крепости, замъци, солни мини и укрепени църкви - от Варна и Добрич - Пътувайте с Е-Турс!

Имате въпроси? Свържете се с Е-Турс на: 0886/ 744410, 0876 519 734

Днес тези седем града носят усещането за живо средновековно наследство.

1.Бистрица – град, който свързва Трансилвания с Буковина. Разположен на брега на река Бистрица (означаващ спокойна вода), живописният град събужда фантазията на посетителите. В него има много спа центрове, луксозни места за настаняване, винарна и е в близост до най-голямата пещера в Румъния. Заселването от саксонците през 1206 г. довежда до бурно търговско развитие. Гербът му представлява щраус с подкова в клюна, което според средновековната хералдика символизира, че търговията е сред основните професии на жителите. Няколко задължителни акцента за разглеждане са: Кулата на бъчварите, Православната църква, площада. Саксонската евангелска църква с височина от 75м е една от най-високите в Румъния и е с 23 знамена, принадлежащи на занаятчийските гилдии.

2. Себеш (Mülbauch на немски) - Името на града идва от унгарската дума sebes, означаваща „бърз“ и идва от реката, която минава през града. Немското име Mühlbach се отнася до хидравличните мелници, които са били изградени по протежение на реката. Най-посещаваното място е Лутеранската църква от 12-ти век.

3. Брашов (Kronstadt на немски) - изключителен град със своята история и забележителности като Старото кметство, Черната църква – най-голямата готическа катедрала в Източна Европа, Бялата и Черната кула, църквата “Св. Бартоломей” – най-старият архитектурен паметник в града, най-тясната улица в Европа - Сфори, църквата Свети Николай - една от най-старите православни църкви не само в Брашов, но и в цяла Трансилвания, Бастиона на тъкачите, издигнат в периода 1421-1436. В непосредствена близост до Брашов са укрепените църкви в Харман с масивните си кули от 13 век и Прежмер - най-голямата укрепена църква в Югоизточна Европа.

4. Сибиу (Hermannstadt на немски) е най-очарователният град в Румъния, място, определено от неговата жизнерадост и успокояваща атмосфера през лятото и приказен коледен пазар през зимата. Средновековната част е известна с дългата си цитадела, Големия и Малкия площад, Музей Брукентал – първия музей от 1790г. - реално основан 3 години по-рано от Лувъра, първата аптека от 1494г., първата книга, отпечатана на румънски език през 1544г, Евангелската църква, Моста на лъжците, втория по големина музей на открито ASTRA и още много други очарователни места. В близост до Сибиу се намира и крепостта Фъгъраш - построена през 1310 г. на мястото на бивша дървена крепост от 12 век (изгоряла от татарите през 1241 г.), и разширена между 15 и 17 век, която се смята за едно от най-силните укрепления в Трансилвания. Крепостта е била заобиколена от дълбок ров, има три етажа и пет кули.

5. Клуж Напока (Клаузенбург на немски) проследява своя произход назад към дакийското селище Напука през 2-ри век след н.е. Името Клуж идва от Castrum Clus, използван за първи път през 12 век като името на цитаделата, заобикаляща града. Clus означава "затворен" на латински и се отнася до хълмовете, които заобикалят града. Известен като Клаузенбург на германците и Колосвар на унгарците, Клуж става Клуж Напока през 70-те години, за да подчертае неговия дако-римски произход.

Известни забележителности са Националният театър на Клуж Напока, Основният площад, изпълнен със сгради от 18 и 19 век и дом на много магазини и ресторанти, който е доминиран от църквата "Св. Михаил" от 15 век, един от най-добрите образци на готическата архитектура в Румъния. Посетителите, които искат да научат повече за региона, трябва да посетят раздела на открито на Етнографския музей на Трансилвания, истински показ на народната архитектура. За забавление прекарайте приятна вечер в Операта или посетете концерт за класическа музика, предлаган от Клужската филхармония.

Внушителна бивша резиденция на австро-унгарските губернатори, замъкът Банфи, се счита за най-представителния пример за бароков стил и е наричан „Версай на Трансилвания“. Когато хората си мислят за Трансилвания, първата асоциация със сигурност е граф Дракула. Но в областта има и други загадки, които заслужават внимание.

Става дума за гората Хоя Бачу (Hoia Baciu), разположена недалеч от град Клуж Напока. Някои вярват, че тази гора е истински Бермудски триъгълник. Според легендите, гората Хоя Бачу е получила името си от овчар, който изчезва в нея, заедно с всичките си 200 овце. Въпреки че Трансилвания винаги е била свързана с древни замъци и аристократи жадни за кръв, тази гора има съвсем различна история. Преди всичко, в самото сърце на Хоя Бачу се намира необичайно, кръгово поле, за което мнозина смятат, че е може би някакъв вид пристанище до друг свят, площадка за НЛО, дори и дом на всички изгубени души, които никога не са намерили пътя за отвъд.

6. Сигишоара (Schäßburg на немски) е перфектно непокътнат скъпоценен камък от 15-ти век с девет кули, тесни проходи и калдъръмени улици, градски къщи и богато украсени църкви. Той известен с това, че е родното място на Влад Цепеш-Дракула - владетел на Валахия от 1456 до 1462 г. Влад е вдъхновил измисленото творение на Брам Стокър, граф Дракула. Къщата му е само една от многото атракции тук. Други включват: Църквата на хълма със своите стенописи на 500 години; църквата на Доминиканския манастир, известна с трансилванския ренесансов резбован олтар, бароково рисувана амвон, ориенталски килими и орган от XVII век; и Венецианската къща, построена през 13 век. В близката провинция друг град на ЮНЕСКО за световно наследство, Биертан от 13 век, се издига високо на хълм като една от най-големите и впечатляващи средновековни крепости в Трансилвания.

Произходът на град Сигишоара датира от римското време - Castrum Stenarum. През XII век трансилванските саксони изграждат нова цитадела, която носи името Schäßburg. През XIV и XV век занаятчийските гилдии построяват с 14 кули и няколко бастиона, снабдени с оръдия, насочени към четирите кардинални точки. Сред най-поразителните е часовниковата кула от 14 век.

7. Медиаш - Средновековният център има особен чар, с тесни криволичещи алеи, вековни къщи и голям площад за пешеходци. Укрепената евангелска църква "Св. Маргарет", издигната през 15 век върху руините на римска базилика, доминира над стария град. Църквата, затворена от два реда стени и няколко отбранителни кули (едната от които е служила като килия за Влад Цепеш през 1467 г.), разполага с три превъзходни готически олтара, пъстър бароков орган и няколко стенописи от началото на XV век.

Не забравяйте и за замъка Хунедоара - най-големия в Румъния и един от най-важните паметници на готическата архитектура в югоизточната част на Европа с разкошната рицарска зала.

В Трансилвания се намира древната столица Сармизегутуза Региа, свидетел на епичните битки между римляни и даки, в началото на 2 век от новата ера. Светилищният комплекс край древната столица на даките е едно твърде интересно и самобитно явление. Засега няма сигурно обяснение за функциите на отделните съоръжения и за ритуалите, свързани с тях.

Солна мина Турда и солна мина Прайд ще ви покажат уникални гледки и форми, но тази красота е била двигателят на царства, княжества и империи за надмощие.Трансилвания е и Седмиградско. По всички тези места винаги ще намерите българската история.

Елате с Е-Турс за да открием и нашата история!

Свържете се с Е-Турс на: 0886/ 744410, 0876 519 734

Информационна кампания Е-Турс

(44)  (3)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .
Новини от Варна, региона и света
Да помогнем: Ученици във Варна се нуждаят от компютри или таблети за дистанционно обучение
Петък, 27 Март 2020 14:09
Много ученици във Варна нямат подходящи или никакви устройства, за да провеждат дистанционната форма на обучение, припомня Moreto.net. Въпреки, че Министерството на образованието изпращат бройки устройства...
Имате малък математик у дома? Предстоят му състезания и искате да влезе в математическата гимназия?
Петък, 27 Март 2020 08:29
Искате детето ви да учи по лесен и приятен начин математика, а защо не и да я заобича? Отдават му се задачите и сте се насочили към математическа гимназия? Мястото е: https://easymath.bg Защо да изберете...
Социалните партньори ревизираха мярката „60:40“ в подкрепа на бизнеса
Днес, 28 Март 2020 20:05
Фирми от всички сектори на икономиката, чиито приходи са намалели с най-малко 25%, поради напълно или частично преустановена работа вследствие на извънредното положение, ще могат да искат помощ от държавата...
Нови два случая на коронавирус във Варна и общо 16 за града, в страната заразените станаха 331
Днес, 28 Март 2020 17:52
18 нови положителни проби на коронавирус има отчетени днес в България, с което общият брой на заразените в страната става 331. Това съобщи началникът на Оперативния щаб проф. Венцислав Мутафчийски на...
Русия строи безпрецедентни по срок и мащаб болници от Калининград до Камчатка
Днес, 28 Март 2020 17:22
Безпрецедентни по мащаб и срокове строителство на медицински центрове се провеждат от Калининград до Камчатка, съобщават от руското военно министерство, цитирани от РИА Новости. Отбелязва се, че сега...
Варненският зоопарк с онлайн стрийминг тази неделя
Днес, 28 Март 2020 17:14
Варненският зоопарк ще направи първото си включване на живо тази неделя, 29 март от 11 часа, научи Moreto.net От излъчването в социалната мрежа, ще може да се наблюдава как се хранят розовите пеликани....
Италия предупреди ЕС, че грешки срещу COVID-19 могат да подкопаят съществуването му
Днес, 28 Март 2020 16:39
Италианският премиер Джузепе Конте призова Европейския съюз да не допуска трагични грешки в борбата срещу коронавируса, за да не изгуби основанието за съществуването си, съобщава "Франс прес". "Бездействието...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
НощувкаТоп Център-ВИНС-х-лЧерно Море-Общината-ВОЕННОМОРСКО У
НОЩУВКИ В СТАИ на 2минути до ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ-ВИНС- 3 минути доОБЩИНАТА-5МИН.ПЕША ВОЕННО-МОРСКО У-ЩЕ -СПОРТНА ЗАЛА В близост до МОРСКАТА ГРАДИНА, за вашата комфортна почивка всички удобства и условия!!!-...
Полезно
Женско списание Кино-програма
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Култура
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Златна роза Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Wi-Fi конвектори
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Как се пазите от коронавируса?
Стоя си у дома.
Излизам, но използвам маска и ръкавици.
Излизам, но използвам маска.
Без маска, но се дистанцирам.
Не взимам специални мерки.
Няма вирус, конспирация е.
Днес в афиша на Варна
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.4 + 0.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net в Google+ и Facebook