Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Разораните дюни на "Смокиня" не били унищожени, а увредени

Понеделник, 24 Февруари 2020 18:00
Източник: Moreto.net   
Сн.: btvnovinite.bg
Окръжен съд - Бургас прекрати съдебното производство по унищожаване на защитена територия и природна забележителност "пясъчни дюни в м. Каваци".

Делото следваше да се реши единствено и само в рамките на фактическите положения, изложени в обвинението. По делото безспорно се установиха нови фактически положения в хода на проведеното съдебното следствие.

Когато установи нови фактически положения, съдът прекратява съдебното производство и връща делото на прокурора.

Окръжен съд - Бургас изслуша две нови експертизи - съдебно-геодезическа и повторна екологична експертиза и предвид събраните в хода на разследването доказателства, констатира, че се установяват нови фактически положения, различни от посочените в обстоятелствената част на обвинението.

На първо място е установено, че дюнните местообитания, конкретно увредения участък, за който сочи обвинението, не е унищожен, а е само увреден.

В обстоятелствената част на обвинителния акт са отразени обстоятелства, че пясъчните дюни са унищожени чрез заравняване и разораване. При изложение на фактическите положения е посочено: "Обвиняемият Иван Н. решил да разоре и изравни, т.е. да унищожи природната забележителност, а именно "пясъчна дюна", попадаща преобладаващо в неговия имот". В тази насока са и фактите и обстоятелствата, посочени от обвинението обуславящи престъплението, за което са обвинени подсъдимите, като се излагат факти, че Иван Н. и Манол П. са извършили деянията при форма на вина "пряк умисъл", като са целели унищожаване на пясъчните дюни.

Посочено е, че Манол П. и Иван Н. са съзнавали, че унищожава защитена територия -природна забележителност "пясъчни дюни", като посредством верижната машина се унищожава нейната цялост.

Изложените по-горе фактически положения, касаещи изцяло изпълнителното деяние се различават от установените факти в хода на разследването след изслушване на повторната екологическа експертиза, а именно, че в конкретният случай е налице действие по увреждане, а не по унищожаване на пясъчни дюни, която експертиза съдът няма основание да не кредитира като компетентна, пълна и обоснована.

На второ място, по делото е установено, че увредената пясъчна дюна не се намира в процесния имот, собственост на Иван Н. В обстоятелствената част на обвинителния акт е отразено, че по-голямата част от инкриминирания участък от унищожена защитена територия попада в имота на Иван Н. Тези фактически положения се различават напълно от събраните доказателства.

Експертизата показва, че дюните се намират по границата на източната и югоизточната част на имота, собственост на Иван Н., а не вътре в имота.

Припомняме, случаят с разораните дюни на къмпинг "Смокиня" нашумя в началото на годината - това беше първият от редица последвали сигнали за унищожени природни забележителности по родното Черноморие.

Срещу Иван Н. и Манол П. бяха повдигнати обвинения, че на 11 януари с багер незаконно са унищожили общо 1295 кв. м в защитена територия и прилежаща територия за опазването й, като от тях 1205 кв. м са "пясъчни дюни в местност Каваците", от които 821 кв. м "бели дюни", 337 кв. м "сиви дюни", а 47 кв. м "зараждащи се дюни".

На следващо място, повторната екологична експертиза сочи, че видът на увредените дюни категорично е само "сиви стабилизирани дюни", докато в обстоятелствената част на обвинителния акт е посочено, че унищожените дюни включват 821 кв.м. "бели дюни", 337 кв.м. "сиви дюни" и 47 кв.м. зараждащи се дюни и прилежаща площ от 90 кв.м., която не представлява дюни, позовавайки се на първоначалната екологична експертиза, която настоящият съдебен състав не кредитира като изготвена от лице, което няма съответната геодезическа компетентност, също така е непълна и необоснована.

Повторната екологична експертиза категорично посочва, че увреденият участък, включително целият регион около инкриминираният участък, представлява комплекс от дюнно местообитание, без да има някаква прилежаща площ, която няма характеристики на дюни.


Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Туризъм
НС окончателно забрани да се строи на 500 метра от плажовете "Иракли", "Корал" и "Карадере"
Петък, 9 Февруари 2024 17:27
Народното събрание гласува на второ четене промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, внесени от Кирил Петков (Продължаваме промяната – „Демократична България“), Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС)...
Ремонт затваря летище Бургас за близо месец
Петък, 9 Февруари 2024 11:25
Летище Бургас ще бъде временно затворено за всички полети от 06:00 ч. на 7 март до 23:59 ч. на 30 март поради необходими ремонтни дейности, съобщават от компанията оператор на аеропорта. Временното...
Министерство на туризма изрази становище относно Закона за ВЕИ
Четвъртък, 8 Февруари 2024 18:43
Министерство на туризма изрази своето становище относно Законопроекта за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, и го представи в Народното събрание на 30 януари 2024 г., въпреки че...
Варна се рекламира на международно изложение в Истанбул
Четвъртък, 8 Февруари 2024 18:02
Община Варна и тази година участва със свой екип на 27-то издание на международната туристическа борса EMITT в Истанбул, Турция, която се провежда от 6 до 9 февруари. Международното изложение за туризъм...
Dream of the Desert, новият луксозен влак на Саудитска Арабия (видео)
туризъм
Сряда, 7 Февруари 2024 15:19
Пригответе се да се качите на борда. Саудитска Арабия пуска луксозна влакова услуга Dream of the Desert. Първата по рода си в Близкия изток, услугата е планирана да бъде отворена за резервации до края...
БАЗ и СЗБ: Където има перки в морето, няма туризъм
Сряда, 7 Февруари 2024 12:30
Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявяват категоричната позиция против изграждането на перки за производство на енергия в Черно море. Това се посочва в позиция...
Община Варна очаква 5 млн. лева приходи от туристически данък
Сряда, 7 Февруари 2024 09:56
Малко над 6 млн. лева ще харчи Община Варна по програма „Туризъм“ през 2024 - та. От тях 5 млн. лева се очаква да влязат като туристически данък през годината. Останалите са предходен остатък. Това стана...
Шкорпиловци вече разполага с нова крайбрежна зона за почивка и разходки
Неделя, 4 Февруари 2024 13:18
Курортният комплекс Шкорпиловци вече разполага с нова крайбрежна зона за почивка и разходки, съобщават от Областния информационен център във Варна. Зоната е създадена по проект, финансиран от Програмата...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Най-четено от Туризъм 1 2 3
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.6 + 2.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook