Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Презастрояване
Коронавирус
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Новини

ГДБОП предупреждава за активна спам атака спрямо гражданите. Целта е хакерите да имат достъп до операционната система и да разпространяват лична информация за потребителя. За да се предотврати това, от българския интернет потребител се изисква в срок до 72 часа да плати 1100 лева в биткойни...
Образование

С 1884 бройки е свит план-приемът в държавните вузове. По-малкото места са за сметка на обучаващите се в държавна поръчка, тъй като таванът за платеното обучение е вдигнат. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане проект за утвърждаване броя на приеманите за обучение студенти...
Новини

Министерството на труда и социалната политика отделя допълнително 45 млн. лева по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ОПРЧР в подкрепа на самотно живеещи възрастни и хора с увреждания, научи Moreto.net. От днес общините ще могат да кандидатстват, за да получат финансиране...
Новини от Варна, региона и света

Къде Васил Левски се е укривал във Варна и как е създаден неговия паметник

Вторник, 18 Февруари 2020 10:55
Източник: Moreto.net   
(136)   (6)

Паметникът на Васил Левски във Варна има интригуваща история, вдъхновяващ пример за патриотичен ентусиазъм и гражданско единство и не на последно място – той притежава безценна художествена стойност. Историята разказва и за мястото, където Васил Левски се е срещал с виден за времето си варненец.

Бюстът-паметник на Васил Левски се намира в Алеята на Възраждането в Морската градина срещу паметника на Христо Ботев. Подобно на паметника на Ботев, идеята, изграждането и финансирането са дело на комитета “Българско Възраждане”, припомня Moreto.net.

Решението за издигане на паметника на Васил Левски от 20 февруари 1909 г. гласи: “Комитета, конституира на упоменатите инициатори правото за въздигане памятници на Хр. Ботев и Васил Левски със собствените свои средства. За въздигането на останалите памятници, комитета ще развие нуждната деятелност за събиране волни пожертвувания от варненските граждани”.

Проектът на инж. Иван Бърнев за Алеята на Възраждането

Прозорливите членове на комитета дават поръчка на скулптора Жеко Спиридонов за паметник на Васил Левски, още докато той работи върху паметника на Ботев през 1911 г. През месец юни 1912 г паметникът на Левски е монтиран на северната страна на алеята точно срещу паметника на Ботев. Датата за официалното откриване е 27 юли 1912 г. – 34-та годишнина от Освобождението на Варна и точно една година след откриването на паметника на Ботев.

Изглежда всичко се осъществило много бързо, но всъщност настроения за издигане на паметник на Апостола на свободата във Варна зреели отдавна. Още през 1908 година били определени личностите, на които да има паметник в Алеята на Възраждането, а пред обществеността вече се разкрило, че Васил Левски е посещавал Варна няколко пъти, като за една среща има и исторически сведения. Напомняме, че Варна не е имала свой комитет, а е влизала във Втори Сливенски революционен окръг. Но дейности в името на революцията са се подготвяли в града, защото на Варна не са липсвали родолюбиви и предприемчиви българи.

Никола Провадалиев, осъществил среща с Левски във Варна, е един от най-будните за времето си варненци. През 1850 г. той и семейството му се преместват от Провадия във Варна. Провадалиев купува мястото между днешните улици "Ал. Малинов" и "Марко Балабанов" и построява хан и спиртоварна. Именно в спиртоварната се е осъществила срещата между варненския революционен комитет и Левски. За срещата свидетелства друг участник в нея - Иван Фетваджиев. Той разказва в своите “Спомени за Левски” как в Калофер през една майска привечер на 1869 г. бил извикан у комшията си Иван Мархолев. Там на двора под вишнята били насядали няколко души негови съграждани и един непознат млад мъж.

“Преди да седна – разказва Фетваджиев, – Иван ме попита не познаваш ли момъка. Отговорих му, че и аз се мъча, ама не мога. Тогава момъкът вдигна глава и ми каза:

“Не помниш ли, когато се запознахме миналата година във Варна в Провадъоловата фабрика?”.

Едвам тогаз се сетих, че пред мен стои Левски”. Срещата във фабриката станала през декември 1868 г. и без съмнение била организирана от Провадалиев.Къщата на Никола Провадалиев на бул. "Сливница" 22, построена през 1883 г., е определяна като първата европейска сграда във Варна.Събитията след кончината на Васил Левски,
Априлското въстание, Руско-турската война и турбуленцията в българския обществено-политически живот след Освобождението са добре известни. Междувременно, във Варна се развива и осъществява проект за Приморска градина и през 1908 година се основава Комитет ”Българско Възраждане” с ясна цел – да бъде изградена Алея на Възраждането в Приморския парк. С ентусиазъм, единни действия, дарения от страна на гражданите, комитетът бързо набирал скорост. Така през 1911 г. се открива паметника на Христо Ботев, а само година по-късно се стига и до откриването на втория паметник – този на Васил Левски.

27 юли 1912 година - Откриване паметникъ на Васила Левски

Самото събитие, в навечерието на Балканската война, която ще избухне след 3 месеца, е тържествено и подкрепено от голямо множество граждани. Настроенията са приповдигнати, патриотични. Тържеството започнало с молебен в Съборната черква (катедрален храм „Успение Богородично“) По същото време в Алеята на Възраждането близо до паметника на Левски бил издигнат аналой, обкичен с цветя и с националното знаме на върха. В 11 ч. около аналоя се подредили кметът и общинарите, някои от чуждите консули в града, а градината била пълна с народ. След молебена и сред силни ръкопляскания кметът Александър Василев открил паметника.

Пресата надлежно отразява събитието. В рубриката "Хроника" на в-к "Светкавица" четем :

"Откриване паметникъ на Васила Левски

Завчера на 27 того – освобождението на гр. Варна, се извърши и тържественото откриване паметника на „Василъ Левски“ въ тъй наречената, алея на възраждането“ расположена въ най-хубавата частъ на приморската градина. Въпреки, че празника е полуофициаленъ, множество граждани бѣха се стекли да взематъ участие въ това културно тържество."
Изработката на бюста-паметник е поверена на Жеко Спиридонов, още докато той работи по паметника на Ботев. Скулпторът е автор на три от най-добрите бюстови паметници във Варна. Първият от тях е паметникът на граф Игнатиев, открит през 1906 г. в Градската градина, вторият е на Христо Ботев, осветен през 1911г., и третият - на Васил Левски.Жеко Спиридонов (27 февруари 1867 г - 21 юли 1945)

Любопитен факт, който допълнително свързва Жеко Спиридонов с Варна, е, че бюстът на варненския арх. Дабко Дабков му носи сребърен медал от френското Министерство на изящните изкуства през 1900г.

Жеко Спиридонове един от водещите фигури на следосвобожденското изкуство, в частност - в скулптурата. Роден в Шумен, той се дообразова в Чехия като стипендиант на Министерството на народното просвещение в Керамичното училище в Бехине. От 1889 г. до 1902 г преподава рисуване и моделиране в Държавното занаятчийско училище в Княжево, след което учи моделиране в Художествената академия в Мюнхен при професор Сириус Еберлеал. Автор е на много паметници, скулптури, монументи. Много от скулптурите си Жеко Спиридонов моделира в Мюнхен и отлива в някои от добрите леярни в Европа. Именно надписът в основата на паметника на Левски, “Montagutelli Freres Fondeur Paris”, ни дават основание да заключим, че той е отлят в леярната на прочутите братя Монтагутели в Париж. Затова освен с висока художествена и национална стойност, той се отличава и с издържливост и качество на изработката.Бюстът на Левски е изработен с виртуозно моделирани и спокойни форми, светлината се разлива меко по тях, а реализмът на образа напомня на любимите на автора ренесансови скулптури. Изразът на очите е смекчен, в тях долавяме прямота и доброта. Създаден е спокоен, но пълен с вътрешна сила образ на млад и хубав, чисто български тип човек. От богатия си арсенал на пластични похвати скулпторът е избрал по-строг ритъм на композицията, а пред бюста като кратка музикална фраза е поставена бронзова лаврова клонка. Пиедесталът е светлосив гранитен монолит, разчленен на пояси, и по архитектурните си белези е почти еднакъв с този на Христо Ботев. Бюстът е висок 1,20 м. На гърба му артистично, с ръкописни букви е написано “Ж. Спиридоновъ”, а под него – 1912 г. На западната страна и в основата на бюста, също с ръкопис е изписано “Montagutelli Freres Fondeur Paris”. Колоната на пиедестала е квадрат със страна 0,60 м и височина 1,42 м. Поставена е върху база с фасети по ъглите, с квадратно сечение с размери на страната 0,88 м, а най-отдолу е стъпалото с квадратно сечение със страна 1,40 м. Общата височина на паметника е 3,17 м. Колоната завършва с добре пропорциониран корниз, скосен плавно в горната си част.

На лицевата страна на паметника във Варна е издълбано с главни, печатни букви името “Василъ Левски”, а под него – годините 1837–1873. На западната страна, също с главни печатни букви, е изписано “Думите му бяха и прости и кратки, пълни съ упование и надежди сладки”, а на източната – “Това расо черно, що нося отгоре, не ме помирява с тия небеса...”.

Паметникът на Васил Левски във Варна е първият на Апостола на свободата в града, вторият - в Алеята на Възраждането в Морската градина, и трети - изобщо в страната. Всяка година на 19 февруари, но и през други дни, признателното гражданство поднася именно там своята почит към личността, делото и завета на един от най-великите българи.

Васил Иванов Кунчев - роден на 18 юли 1837 г. в Карлово, обесен на 18 февруари 1873 г. в София.

(136)  (6)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .

Коментари
12:24ч. 19 Февруари 2020 #4
Възелин Магарешки
В кръчмата,къде да се е укривал.
09:46ч. 19 Февруари 2020 #3
Vic Rattlehead
Дълбок поклон пред делото на Апостола на Свободата! За чиста и свята република!
08:25ч. 19 Февруари 2020 #2
Rino
Поклон! Може би щеше да има съдбата на Капитан Петко, при това завистливо, неблагодарно и крадливо племе...
18:00ч. 18 Февруари 2020 #1
robyst
Поклон Апостоле но ако станеш и видиш какви са ни политиците и управниците не знам зали ще поискаш да живееш втори живот.
Новини от Варна, региона и света
Задължиха всички да носят защитни маски на обществени места у нас
Понеделник, 30 Март 2020 16:55
Всички лица са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени места. Това съобщават от здравното министерство за Moreto.net. Такова нареждане даде здравният министър...
Без висша мъжка мода в Милано и Париж
Понеделник, 30 Март 2020 19:32
Две от европейските модни столици – Милано и Париж няма да проведат традиционните си модни седмици заради пандемията от коронавирус. Дефилетата в рамките на Миланската седмица на мъжката мода, планирани...
Криминално проявен обра магазин за хранителни стоки във Варна
Понеделник, 30 Март 2020 19:20
38-годишен извърши обир в магазин, съобщават от варненската полиция за Moreto.net. На 29 март е получен сигнал за кражба на хранителни продукти от магазин, намиращ се на ул. «Капитан Райчо Николов». След...
Вучич: Възможна е целодневна забрана за излизане
Понеделник, 30 Март 2020 19:06
Сръбският президент Александър Вучич обяви, че може да бъде въведена целодневна забрана за придвижване. Ако това ще помогне за спасяването на човешки живот, полицейският час може да трае 24 часа. „Въвели...
24-годишен пострада при побой край Варна, двама са задържани
Понеделник, 30 Март 2020 18:52
24-годишен пострада при побой край Варна, съобщават от варненската полиция за Moreto.net. На 28 март, около 21:45 часа, е получен сигнал за лице, пострадало след като му е бил нанесен побой на адрес в...
Отлага се тестването на сирените
Понеделник, 30 Март 2020 18:41
Отлага се планираното за 1 април тестване на системите за ранно предупреждение и оповестяване при бедствия и аварии, съобщават от МВР. Решението цели да не се създава допълнително напрежение сред гражданите...
Късо съединение в печка предизвика пожар в апартамент във Варна
Понеделник, 30 Март 2020 18:30
Пет са регистрираните пожари с преки материални щети през посочения период, съобщават от варненската полиция за Moreto.net. На 27 март, около 13:00 часа, е постъпил сигнал за пожар в стая от апартамент,...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Женско списание Кино-програма
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Култура
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Златна роза Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Wi-Fi конвектори
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Днес в афиша на Варна
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.1 + 0.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net в Google+ и Facebook