Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Д-р Катрин Гужон: Разработвахме IQOS в продължение на 10 години

Четвъртък, 20 Февруари 2020 10:52
Източник: Moreto.net   
Преминахме през етапи, през които минава едно лекарство преди да излезе на пазара, заяви експертът от научно-изследователския център на ФМИ

За първите разработки на устройството за нагряване на тютюн IQOS , аерозола, който се отделя при употребата му и въздействието му върху околната среда и научната работа зад продуктите без дим разговаряме с д-р Катрин Гужон, ръководител на научно-изследователско направление „Химия“ във Филип Морис Интернешънъл.

- Д-р Гужон, вече близо 20 години работите във Филип Морис Интернешънъл. Какво ви мотивира в работата ви на химик в компанията?  

- На първо място, това е глобалната цел на Филип Морис Интернешънъл за изграждане на бъдеще без дим. Искам да бъда не само част, но и един от основните двигатели в осъществяването на тази голяма промяна. Вярвам, че можем да го постигнем. На следващо място е възможността всеки ден да научавам нещо ново, свързано с науката, което е много вдъхновяващо за мен като учен.

- Какви бяха първите ви впечатления, когато се присъединихте към компанията и как решихте да започнете?

- Във Франция завърших магистратура по химия, а след това завърших докторантура по органична химия в Швейцария. Веднага след това имах късмета да започна работа точно във Филип Морис Интернешънъл. Това се случи преди 20 години и беше първото ми работно място, където се занимавам с разработката на научните данни и до днес.

Причината да искам да започна работа там беше, че никога не съм се интересувала от академична дейност. Исках да бъда близо до науката и разработването ѝ и съм много щастлива, защото компанията ми даде възможност да работя именно в тази насока - да развивам наука и да се занимавам с научните данни и изследванията за продуктите с намален риск.

- Нека ви върна 20 години назад, когато започват и първите разработки на устройството IQOS. Как се роди идеята?

- През 2001 г., преди близо 20 години, бях избрана да бъда част от малък научен екип от 5 души. Това беше екип, чиято основна и единствена дейност е да разработва продукти, като тук целта  беше разработване на продукти с намален риск. Тоест преди 20 години, този екип от 5 човека, от които част бях и аз, беше нает, за да открие и разработи продукт с намален риск спрямо конвенционалните цигари.

Тогава все още бяхме част от Филип Морис - САЩ, които сега са отделно дружество от Филип Морис Интернешънъл. По това време в Америка вече имаха създадена алтернатива на обикновените цигари и това беше продукт за нагряване, който е като прототип на IQOS. Техническите специфики на този продукт обаче бяха свързани с това, че беше много по-голям, спрямо IQOS. Имаше и неточности с контролирането на температурата на нагряване, затова се търсеше и начин този вариант да бъде подобрен.

Като химици, ние знаехме, че при продукта, който трябва да създадем, трябва да бъде премахнато горенето, тъй като при него се образуват цигарения дим и вредните вещества. Имайки вече пред нас технологията на нагряване от прототипа, стъпихме върху нея и започнахме разработването на новия продукт, в резултат на което, след 10 години се появи и устройството IQOS.

- 10 години са много време. Може да се сравни с разработването на ново лекарство. Как протече при вас процесът до достигане на крайния резултат?

- Да, вярно е. Можем да направим паралел с производството на едно лекарство. То изисква време за неговото създаване и разработка, производство, научна оценка, клинични проучвания. През всичко това минахме и ние.

- Как беше приет в началото IQOS и къде го представихте за първи път?

- Първият пазар, на който пуснахме устройството за нагряване IQOS беше Япония и по-конкретно - Нагоя. Това се случи през ноември 2014 г. Не случайно избрахме Япония - това е страна, която има висок процент на тютюнопушене и по онова време вече търсеха нови, по-малко рискови алтернативи на конвенционалните цигари. Също така японците са доста развита нация от гледна точка на технологиите и иновациите и търсят нови устройства, свикнали са с тях. Те бяха готови за преминаване от конвенционалните цигари към едно ново, иновативно устройство с нагряване на тютюн. Именно затова и го представихме там първо.

Другият фактор за избора беше, че през 2014 г. пушенето на закрито все още беше позволено в Япония, което естествено оказва много вредно въздействие върху околната среда и пасивните пушачи. Част от проучванията, които бяхме правили, свързани с IQOS, включваха и изследвания върху химията на аерозола, който се отделя при употребата на устройството. Когато го представяхме в Япония, вече знаехме, че използването на IQOS в закрити помещения не оказва негативно влияние върху околната среда в помещенията и че е по-добре за пушачите да премахнат цигарения дим като преминат към IQOS, ако не могат да спрат пушенето напълно. Затова Япония беше ключов пазар за нас. В момента там достигнахме близо 17% пазарен дял. Радваме се , че продуктът се приема толкова добре и много пълнолетни пушачи решиха да преминат на него.



- Основен акцент в работата ви е научно-изследователската дейност. От опита си какво може да кажете за основните замърсители в затворена среда, като офиса и дома ни? Кои са те?

- Световни регулаторни  агенции и здравни организации като Световната здравна организация имат изготвен списък от 9 основни замърсители, които са налични във въздуха в затворени пространства. Сред тях са въглероден монооксид, който се открива като продукт на горене, формалдехид, който се открива в боите, лаковете и част от мебелировката. Има и една частица, която се нарича PM1, която е част от окосмяването, може да се инхалира и да увреди белия дроб. Тя също е основен замърсител в затворените помещения. Тоест, когато правим оценка и изследваме въздуха в затворени помещения, никога не можем да изследваме само един замърсител , а правим комплексна оценка на всички, които са налични в затворената среда.

- Тютюневият дим е един от основните замърсители на въздуха, респективно и на този, който дишаме в дома и офиса. Как обаче седи въпросът с продуктите за нагряване като IQOS?

- Когато запалим една цигара, тя произвежда цигарен дим, който ние наричаме вторична димна струя - т.е. дори една запалена цигара да седи в пепелника, от нея излиза дим, който наричаме вторична димна струя, която замърсява въздуха. Това е продукт на горенето.

Когато оценяваме цигарения дим, 70% от него идва от страничната димна струя. И поради това, че при IQOS имаме нагряване, а не горене на тютюн, само с това елиминираме тези 70% от замърсяванията, които идват от вторичната димна струя. Така аерозолът, който се орбазува при употребата на IQOS и който се вдишва, включително и от пасивните пушачи, е със значително намаление на вредните вещества спрямо цигарения дим.

Ако има някакво замърсяване, то ще дойде само от парата, която издишва потребителят.

Направили сме проучване и в тази посока. От научната оценка, която направихме спрямо 25 маркера в околната среда, установихме, че при употребата на IQOS има увеличение само на два замърсителя на въздуха. Това са никотин и ацеталдехид,  както и глицерин, но той не е в списъка на вредните и потенциално вредните вещества. Те, обаче, са в по-малки концентрации спрямо установените стандарти, допустими за качеството на въздуха.

Разбира се, употребата на IQOS не е без риск и е предназначен само за пълнолетни пушачи, които иначе биха продължили да пушат. Ако трябва да се сравнява отделяният аерозол с дима от цигара, обаче, се установява, че аерозолът от IQOS има значително намаляване на вредните вещества спрямо цигарения дим.

Интересно е, че ароматните пръчици, които жените обичат да палят обикновено, генерират много повече замърсители във въздуха в затворени помещения, отколкото аерозолът от IQOS.

Визитка:

Д-р Катрин Гужон

Ръководи екипа от учени в научно-изследователското направление „Химия“ в отдел „Наука и иновации“ в категорията „Разработване на продукти“ в научно-изследователския център на ФМИ в Ньошател, Швейцария и активно допринася за изграждането на стратегиите по отношение на продуктите с намален риск и трансформацията на ФМИ. Участва в създаването на стратегиите за изграждане на разбиране и стимулиране оформянето на решения, свързани с разработването на продуктите с намален риск чрез генериране на научни доказателства, усъвършенстване на продуктите и оценка на възможносттите за въвеждане на нови продукти. Поддържа набор от ISO и други акредитирани методи за валидиране на научно-изследователската дейност в областта на химията. Д-р Гужон е магистър по химия и биохимия от Университета „Клод Бернар“ в Лион, Франция и има докторска степен по органична химия от Университета в Женева. Вече почти 20 години е неизменна част от екипа от учени и изследователи във ФМИ.


Материалът е изготвен с подкрепата на Филип Морис

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Здраве
Отбелязваме Световния ден за борба с глаукомата
Вторник, 12 Март 2024 07:47
На 12 март отбелязваме Световния ден за борба с глаукомата по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA). През 2008 г. за първи път е отбелязва...
Pfizer залага много на лекарства за рак
Понеделник, 11 Март 2024 10:03
Pfizer е готов да продължи след Covid. Сега компанията залага на лекарства за рак , за да си възвърне позициите след трудна година, белязана от бързия спад на бизнеса й с Covid. Просто може да отнеме известно...
Започнаха записванията за пролетната кампания за профилактика на остеопороза във Варна
Сряда, 6 Март 2024 14:36
Вече са в ход записванията за пролетната кампания на Центъра по остеопороза и остеометрия под надслов „С грижа за дамите“. Тази година е юбилейна за скрининговата инициатива, посветена на борбата с най-масовото...
Проф. д-р Димитър Райков е новият Ректор на Медицински университет-Варна
Петък, 8 Март 2024 08:40
Проф. д-р Димитър Райков, д.м.н. е новият Ректор на Медицински университет – Варна с мандат 2024 – 2028 г. Той бе избран от члeновете на Общото събрание на Университета на 7 март 2024 година с мнозинство....
Омбудсманът пита МЗ ще има ли пак проблеми при антибиотиците с е-рецепта от 1 април
Четвъртък, 7 Март 2024 12:48
Омбудсманът Диана Ковачева сезира министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, защото в институцията отново постъпват жалби и сигнали на обезпокоени пациенти, лекари и магистър-фармацевти, че от...
Мобилен пункт очаква днес кръводарители пред община Варна
Четвъртък, 7 Март 2024 08:13
Община Варна се включва днес, 7 март, в организирането и провеждането на акция по кръводаряване сред своите служители. От 8:00 до 18:00 ч. пред сградата на Общината ще бъде разположен мобилен пункт на...
Акция по кръводаряване утре пред Община Варна
Сряда, 6 Март 2024 15:03
Община Варна ще се включи в организирането и провеждането на акция по кръводаряване сред своите служители. На 7 март, четвъртък, от 8:00 до 18:00 ч. пред сградата на Общината ще бъде разположен мобилен...
Мъж се ваксинира 217 пъти срещу COVID-19 по „лични причини“
Сряда, 6 Март 2024 12:24
62-годишен германец се е ваксинирал 217 пъти срещу COVID-19 в рамките на 29 месеца, показва проучване, публикувано в списанието Lancet Infectious Diseases. Свръхваксинираният германец не е показал никакви...
Търси в новини:
56789101112131415

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Най-четено от Здраве 1 2 3
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.4 + 0.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook