Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Презастрояване
Коронавирус
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Новини

Всички лица са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени места. Това съобщават от здравното министерство за Moreto.net. Такова нареждане даде здравният министър със Заповед № РД-01-168 от днес. Мерките, посочени в заповедта, се ...
Новини

Само тези, които са предупредени и помолени, но са отказали да напуснат Морската градина във Варна, са били санкционирани, съобщи за Moreto.net говорителят на полицията в града Ивана Милева. "Органите на реда първо предупреждават и отправят молба към хората да напуснат доброволно парка...
Новини

Много ученици във Варна нямат подходящи или никакви устройства, за да провеждат дистанционната форма на обучение, припомня Moreto.net. Въпреки, че Министерството на образованието изпращат бройки устройства на някой училища, все още има недостиг, а образователният процес започна отдавна. ...
Новини от Варна, региона и света

Д-р Катрин Гужон: Разработвахме IQOS в продължение на 10 години

Четвъртък, 20 Февруари 2020 10:52
Източник: Moreto.net   
(10)   (35)

Преминахме през етапи, през които минава едно лекарство преди да излезе на пазара, заяви експертът от научно-изследователския център на ФМИ

За първите разработки на устройството за нагряване на тютюн IQOS , аерозола, който се отделя при употребата му и въздействието му върху околната среда и научната работа зад продуктите без дим разговаряме с д-р Катрин Гужон, ръководител на научно-изследователско направление „Химия“ във Филип Морис Интернешънъл.

- Д-р Гужон, вече близо 20 години работите във Филип Морис Интернешънъл. Какво ви мотивира в работата ви на химик в компанията?  

- На първо място, това е глобалната цел на Филип Морис Интернешънъл за изграждане на бъдеще без дим. Искам да бъда не само част, но и един от основните двигатели в осъществяването на тази голяма промяна. Вярвам, че можем да го постигнем. На следващо място е възможността всеки ден да научавам нещо ново, свързано с науката, което е много вдъхновяващо за мен като учен.

- Какви бяха първите ви впечатления, когато се присъединихте към компанията и как решихте да започнете?

- Във Франция завърших магистратура по химия, а след това завърших докторантура по органична химия в Швейцария. Веднага след това имах късмета да започна работа точно във Филип Морис Интернешънъл. Това се случи преди 20 години и беше първото ми работно място, където се занимавам с разработката на научните данни и до днес.

Причината да искам да започна работа там беше, че никога не съм се интересувала от академична дейност. Исках да бъда близо до науката и разработването ѝ и съм много щастлива, защото компанията ми даде възможност да работя именно в тази насока - да развивам наука и да се занимавам с научните данни и изследванията за продуктите с намален риск.

- Нека ви върна 20 години назад, когато започват и първите разработки на устройството IQOS. Как се роди идеята?

- През 2001 г., преди близо 20 години, бях избрана да бъда част от малък научен екип от 5 души. Това беше екип, чиято основна и единствена дейност е да разработва продукти, като тук целта  беше разработване на продукти с намален риск. Тоест преди 20 години, този екип от 5 човека, от които част бях и аз, беше нает, за да открие и разработи продукт с намален риск спрямо конвенционалните цигари.

Тогава все още бяхме част от Филип Морис - САЩ, които сега са отделно дружество от Филип Морис Интернешънъл. По това време в Америка вече имаха създадена алтернатива на обикновените цигари и това беше продукт за нагряване, който е като прототип на IQOS. Техническите специфики на този продукт обаче бяха свързани с това, че беше много по-голям, спрямо IQOS. Имаше и неточности с контролирането на температурата на нагряване, затова се търсеше и начин този вариант да бъде подобрен.

Като химици, ние знаехме, че при продукта, който трябва да създадем, трябва да бъде премахнато горенето, тъй като при него се образуват цигарения дим и вредните вещества. Имайки вече пред нас технологията на нагряване от прототипа, стъпихме върху нея и започнахме разработването на новия продукт, в резултат на което, след 10 години се появи и устройството IQOS.

- 10 години са много време. Може да се сравни с разработването на ново лекарство. Как протече при вас процесът до достигане на крайния резултат?

- Да, вярно е. Можем да направим паралел с производството на едно лекарство. То изисква време за неговото създаване и разработка, производство, научна оценка, клинични проучвания. През всичко това минахме и ние.

- Как беше приет в началото IQOS и къде го представихте за първи път?

- Първият пазар, на който пуснахме устройството за нагряване IQOS беше Япония и по-конкретно - Нагоя. Това се случи през ноември 2014 г. Не случайно избрахме Япония - това е страна, която има висок процент на тютюнопушене и по онова време вече търсеха нови, по-малко рискови алтернативи на конвенционалните цигари. Също така японците са доста развита нация от гледна точка на технологиите и иновациите и търсят нови устройства, свикнали са с тях. Те бяха готови за преминаване от конвенционалните цигари към едно ново, иновативно устройство с нагряване на тютюн. Именно затова и го представихме там първо.

Другият фактор за избора беше, че през 2014 г. пушенето на закрито все още беше позволено в Япония, което естествено оказва много вредно въздействие върху околната среда и пасивните пушачи. Част от проучванията, които бяхме правили, свързани с IQOS, включваха и изследвания върху химията на аерозола, който се отделя при употребата на устройството. Когато го представяхме в Япония, вече знаехме, че използването на IQOS в закрити помещения не оказва негативно влияние върху околната среда в помещенията и че е по-добре за пушачите да премахнат цигарения дим като преминат към IQOS, ако не могат да спрат пушенето напълно. Затова Япония беше ключов пазар за нас. В момента там достигнахме близо 17% пазарен дял. Радваме се , че продуктът се приема толкова добре и много пълнолетни пушачи решиха да преминат на него.- Основен акцент в работата ви е научно-изследователската дейност. От опита си какво може да кажете за основните замърсители в затворена среда, като офиса и дома ни? Кои са те?

- Световни регулаторни  агенции и здравни организации като Световната здравна организация имат изготвен списък от 9 основни замърсители, които са налични във въздуха в затворени пространства. Сред тях са въглероден монооксид, който се открива като продукт на горене, формалдехид, който се открива в боите, лаковете и част от мебелировката. Има и една частица, която се нарича PM1, която е част от окосмяването, може да се инхалира и да увреди белия дроб. Тя също е основен замърсител в затворените помещения. Тоест, когато правим оценка и изследваме въздуха в затворени помещения, никога не можем да изследваме само един замърсител , а правим комплексна оценка на всички, които са налични в затворената среда.

- Тютюневият дим е един от основните замърсители на въздуха, респективно и на този, който дишаме в дома и офиса. Как обаче седи въпросът с продуктите за нагряване като IQOS?

- Когато запалим една цигара, тя произвежда цигарен дим, който ние наричаме вторична димна струя - т.е. дори една запалена цигара да седи в пепелника, от нея излиза дим, който наричаме вторична димна струя, която замърсява въздуха. Това е продукт на горенето.

Когато оценяваме цигарения дим, 70% от него идва от страничната димна струя. И поради това, че при IQOS имаме нагряване, а не горене на тютюн, само с това елиминираме тези 70% от замърсяванията, които идват от вторичната димна струя. Така аерозолът, който се орбазува при употребата на IQOS и който се вдишва, включително и от пасивните пушачи, е със значително намаление на вредните вещества спрямо цигарения дим.

Ако има някакво замърсяване, то ще дойде само от парата, която издишва потребителят.

Направили сме проучване и в тази посока. От научната оценка, която направихме спрямо 25 маркера в околната среда, установихме, че при употребата на IQOS има увеличение само на два замърсителя на въздуха. Това са никотин и ацеталдехид,  както и глицерин, но той не е в списъка на вредните и потенциално вредните вещества. Те, обаче, са в по-малки концентрации спрямо установените стандарти, допустими за качеството на въздуха.

Разбира се, употребата на IQOS не е без риск и е предназначен само за пълнолетни пушачи, които иначе биха продължили да пушат. Ако трябва да се сравнява отделяният аерозол с дима от цигара, обаче, се установява, че аерозолът от IQOS има значително намаляване на вредните вещества спрямо цигарения дим.

Интересно е, че ароматните пръчици, които жените обичат да палят обикновено, генерират много повече замърсители във въздуха в затворени помещения, отколкото аерозолът от IQOS.

Визитка:

Д-р Катрин Гужон

Ръководи екипа от учени в научно-изследователското направление „Химия“ в отдел „Наука и иновации“ в категорията „Разработване на продукти“ в научно-изследователския център на ФМИ в Ньошател, Швейцария и активно допринася за изграждането на стратегиите по отношение на продуктите с намален риск и трансформацията на ФМИ. Участва в създаването на стратегиите за изграждане на разбиране и стимулиране оформянето на решения, свързани с разработването на продуктите с намален риск чрез генериране на научни доказателства, усъвършенстване на продуктите и оценка на възможносттите за въвеждане на нови продукти. Поддържа набор от ISO и други акредитирани методи за валидиране на научно-изследователската дейност в областта на химията. Д-р Гужон е магистър по химия и биохимия от Университета „Клод Бернар“ в Лион, Франция и има докторска степен по органична химия от Университета в Женева. Вече почти 20 години е неизменна част от екипа от учени и изследователи във ФМИ.

Материалът е изготвен с подкрепата на Филип Морис

(10)  (35)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .
Новини от Варна, региона и света
Задължиха всички да носят защитни маски на обществени места у нас
Днес, 30 Март 2020 16:55
Всички лица са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени места. Това съобщават от здравното министерство за Moreto.net. Такова нареждане даде здравният министър...
Без висша мъжка мода в Милано и Париж
Днес, 30 Март 2020 19:32
Две от европейските модни столици – Милано и Париж няма да проведат традиционните си модни седмици заради пандемията от коронавирус. Дефилетата в рамките на Миланската седмица на мъжката мода, планирани...
Криминално проявен обра магазин за хранителни стоки във Варна
Днес, 30 Март 2020 19:20
38-годишен извърши обир в магазин, съобщават от варненската полиция за Moreto.net. На 29 март е получен сигнал за кражба на хранителни продукти от магазин, намиращ се на ул. «Капитан Райчо Николов». След...
Вучич: Възможна е целодневна забрана за излизане
Днес, 30 Март 2020 19:06
Сръбският президент Александър Вучич обяви, че може да бъде въведена целодневна забрана за придвижване. Ако това ще помогне за спасяването на човешки живот, полицейският час може да трае 24 часа. „Въвели...
24-годишен пострада при побой край Варна, двама са задържани
Днес, 30 Март 2020 18:52
24-годишен пострада при побой край Варна, съобщават от варненската полиция за Moreto.net. На 28 март, около 21:45 часа, е получен сигнал за лице, пострадало след като му е бил нанесен побой на адрес в...
Отлага се тестването на сирените
Днес, 30 Март 2020 18:41
Отлага се планираното за 1 април тестване на системите за ранно предупреждение и оповестяване при бедствия и аварии, съобщават от МВР. Решението цели да не се създава допълнително напрежение сред гражданите...
Късо съединение в печка предизвика пожар в апартамент във Варна
Днес, 30 Март 2020 18:30
Пет са регистрираните пожари с преки материални щети през посочения период, съобщават от варненската полиция за Moreto.net. На 27 март, около 13:00 часа, е постъпил сигнал за пожар в стая от апартамент,...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Женско списание Кино-програма
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Култура
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Златна роза Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Wi-Fi конвектори
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Днес в афиша на Варна
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.1 + 0.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net в Google+ и Facebook