Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Презастрояване
Коронавирус
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Образование

Системата на училището позволява обучение на децата изцяло по френските образователни програми и едновременното им запознаване с две култури – българската и френската. Учениците от 3-годишна възраст започват усвояването на френски език на отлично ниво, което превръщат в средство за своето обучение...
Новини

"Ние сме спрели живота в квартала, а всъщност си има точни и ясни проблеми в плана им."... Явор Калчев е живущ в 17-ти микрорайон на кв."Левски" във Варна и както сам споделя за Moreto.net "по стечение на обстоятелствата съм от цитираните недоволни протестиращи". Коментарът му е във връзка думите на районния кмет на "Приморски" Петя Проданова, ...
Новини

Правителството възложи на „Български пощи“ ЕАД да предприеме действия за разпространението на печатни издания на територията на страната от 24 часа на 1 март 2020 г., научи Moreto.net Дружеството ще организира необходимите взаимоотношения с издатели. В срок до шест месеца след започване на...
Новини от Варна, региона и света

Google с почит към Ирена Сендлер: Спасителката от Варшава

Събота, 15 Февруари 2020 08:42
Източник: Moreto.net   
(31)   (1)

Днешният doodle на световната търсачка почита рождението на Ирена Сендлер - жената спасила хиляди еврейски деца от Варшавското гето. Ирена Станислава Сендлеро̀ва на полски: Irena Stanisława Sendlerowa), с родово име Кшижано̀вска и псевдоним „Йоланта“ е родена на 15 февруари 1910 г. във Варшава иумира на 12 май 2008 г. пак там.

Създадената от нея мрежа от хора и организации спасява около 2500 еврейски деца по време на Втората световна война. Това е повече от невероятното постижение на Оскар Шиндлер, който успял да спаси само 1 200.

През октомври 1943 г. е арестувана от Гестапо, но „Жегота“ успява да я освободи. По време на Варшавското въстание е сестра в един от въстаническите санитарни пунктове в Мокотов. След войната работи в социалната сфера. Дълги години нейната дейност по време на окупацията е неизвестна. През 2007 и 2008 г. е номинирана за Нобелова награда за мир.

По време на немската окупация работи като здравен работник в центровете за здравеопазване и социални грижи, първо на ул. „Волска“ 86, после на ул. „Гроховска“ 36, където е преместена заради обвинения, че е помагала на евреи от гетото. Завършва сестрински курс на Полския червен кръст. Мъжът ѝ, офицер от полската войска, след капитулацията на Варшава, като пленник се озовава в офицерския лагер „Волденберг“ (на немски: Oflag II C Woldenberg).

През октомври 1939 г. немските власти забраняват на градската управа да се оказва каквато и да е помощ на евреите. Дават заповед също така да се уволнят всички еврейски работници. Въпреки това, група хора организирани от Ирена Сендлерова продължават да помагат на евреите. Тази група най-напред е от 5 души, после стават 10, като по-голямата част са жени. Оказването на помощ на евреите става още по-трудно след като през октомври 1940 г. е създадено Варшавското гето, а месец по-късно е изолирано от града.

През 1940 г. участва в акциите за хранене и оказване на помощ на полските войници болни от туберкулоза, които биват пращани във Варшава и настанявани в Уяздовската болница.

Като не иска да губи контакт със своите еврейски подопечни успява да снабди себе си и своя колежка (Ирена Шулц) с пропуск за санитарни служители, които се борят с инфекциозните болести в гетото. Придобиването на тези пропуски е свързано с необходимостта от подлагане на серия от болезнени ваксини. Пропускът дава възможност за свободен достъп до гетото до януари 1943 г. Ирена Сендлерова носи там храна, дрехи, пари и лекарства, като заедно с Ирена Шулц пренасят до изолирания квартал около 1000 ваксини на Рудолф Вейгл за петнист тиф, произвеждани нелегално в Националния институт по хигиена. Влиза в гетото дори по два-три пъти дневно, през различни входове, за да не буди подозрение. Искайки да изрази своята солидарност с хората, в гетото слагала лента с Давидовата звезда. Благодарение на това не привлича внимание и избягва легитимиране. По-късно пропуск за гетото получават голяма част от нейните колежки.

Става координатор и най-активният участник по време на акцията за включване на еврейски деца в инициативата провеждана от Отдела по социално подпомагане и здравеопазване за насочване на бездомните деца към съответните институции. За тази цел променят биографиите на еврейските деца. Това позволява тяхното отвеждане до домове като полски сираци въз основа на официалното разрешение, подписано от ръководителя на отдел Грижа за детето Ян Добрачински.

Над 30 деца са скрити в Турковице, а в най-голямото средище за сираци във Варшава месечно попадат по 8 – 10 деца от гетото. За това къде ще попадне дадено дете има значение неговата възраст, пол, външен вид и степен на владеене на полски език.

Децата биват изнасяни от гетото по различни начини, в линейки, трамваи и т.н. Ирена Сендлерова и нейните колежки помагат също и на възрастни да избягат от гетото, които най-често успявали след като подкупят пазачите.

Акцията за спасяването на евреи от варшавското гето се изостря през лятото на 1942 г., след като немците започват да ги транспортират до немския лагер на смъртта Треблинка. През август 1942 г. Ирена Сендлерова става свидетел на похода на децата и Януш Корчак на Умшлагплац, което определя за едно от най-драматичните събития по време на войната.

През ноември 1942 г. се свързва със създадения Съвет за помощ на евреите „Жегота“, като предлага сътрудничество от страна на група работници от Отдела за социални грижи и здравеопазване. Текущата дейност на нейната група минава под подчинението на „Жегота“, благодарение на което става много по-организирана и получава финансова подкрепа. След като се ангажира с дейността на „Жегота“ Ирена Сендлерова държи под своя опека 8 – 10 жилища, в които се укриват евреи.

През есента на 1943 г. става ръководител на детския отдел на „Жегота“. В дейността на този отдел работят няколко десетки души. Неговата основна задача е да настани отделените от родителите или осиротели деца в манастири, скривалища или в полски семейства, да им набави фалшиви удостоверения за раждане, а също така да им осигури постоянна финансова и лекарска помощ. На територията на Варшава децата, за които е осигурена постоянна грижа са над 1000. Като ръководител Ирена Сендлерова води криптирана картотека за хората, на които „Жегота“ помага.

По време на окупацията продължава и своята дейност в Полската социалистическа партия, към която се присъединява още преди войната. Оказва материална помощ на семействата на активистите, които попадат в затвора, а също така доставя лекарства и превързочни материали на хората, които се укриват в гората.

На 21 октомври (а според други източници – 18 октомври) 1943 г. е арестувана от Гестапо в жилището ѝ. По време на претърсването немците не откриват картотеката на спасените деца. Затворена е в женското отделение на затвора Павяк. Разпитвана е и измъчвана в седалището на Гестапо. Като затворничка в Павяк работи в пералното помещение. „Жегота“ успява да я спаси като плаща висок подкуп, благодарение на което на 13 ноември 1943 г. е освободена. След това продължава своята дейност в „Жегота“, която ѝ осигурява фалшиви документи под името Клара Домбровска.

През април 1944 г. контраразузнаването на Националните въоръжени сили я добавя в т.нар. списък на проскрибираните, който съдържа имената на хора, заподозрени за леви симпатизанти, комунистична дейност или еврейско потекло. Добавянето в този списък можело да има трагични последствия.

Малко преди избухването на Варшавското въстание, заедно с Ядвига Пьотърковска поставят картотеките в бутилки, които после заряват в градината на дом Пьотърковски на ул. „Лекарска“ 9.

Избухването на въстанието я намира в Мокотов. Тъй като завършва сестрински курс в Полския червен кръст, става медицинска сестра във въстанически санитарен пункт на ул. „Ловицка“ 51. След като тази част на квартала е превзет от немците, пунктът заедно с цивилна група от няколко десетки хора са преместени в сградата на Висшето селскостопанско училище на ул. „Раковецка“ и ул. „Фалата“. По време на преместването на хората, благодарение на подкупването на немските пазачи, ранени и болни, вместо на Двожец Заходни попадат на Окенче. Там Ирена Сендлерова участва в създаването на болница, в която става медицинска сестра, а после главна сестра.

В резултат на усилията на Ирена Сендлерова и нейните сътрудници са спасени около 2500 еврейски деца. Около 1300 от тях намират помощ в полски семейства, останалите намират убежище в манастири, отдели за закрила на детето, домове за сираци.

Списъкът на еврейските деца, на които „Жегота“ помага, изготвен от Ирена Сендлерова е запазен на 75%. През 1945 г. е изровен и след като е преписан бива предаден на Адолф Берман. Това позволява на Централния комитет на полските евреи да свърже децата с оцелелите от Холокоста родители и техни роднини. Много от тях заминават по-късно за Палестина и Израел.

Ирена Сендлерова никога не посочва конкретната цифра на децата, които спасява. Твърди, че са били малко и че по време на войната е можело да бъдат спасени повече евреи.

Следвоенен период

През март 1945 г. Йежи Албрехт предлага на Ирена Сендлерова работа като заместник-ръководител в Отдела за социални грижи във Варшава. В сринатия град организира от нулата домове за деца, домове за възрастни, а също така дом за закрила в Хенрикув за жените, които в руините на града се отдават на проституция.

Дървото на Ирена Сендлерова в Йерусалим

През 1948 г. след сливането на Полската работническа партия и Полската социалистическа партия става член на Полската обединена работническа партия. Заради влошеното си здравословно състояние и събитията от март 1968 г., след 1968 г. не е активен член на партията.

Заема длъжността ръководител в Отдела за социални грижи до март 1950 г. После от 1950 г. до 1952 г. е ръководител на Отдела за закрила в Съюза на инвалидите, а после заместник-директор в Националното училище по акушерство (1954 – 1955). От 1958 г. до 1962 г. е директор на Департамента за средни медицински училища в Министерство на здравеопазването и социалните грижи. От 1962 г. работи като заместник-директор на Националното училище за зъботехници. През 1967 г. се пенсионира.

След войната много пъти е била разпитвана от служители на Държавна сигурност. Обвинена е за наемане на членове на Армия Крайова. През 1949 г. след разпит изгубва сина си (ражда се преждевременно и след 11 дни умира). Не е арестувана благодарение на интервенциите на една от спасените жени, които след войната се омъжва за шефа на столичната Държавна сигурност.

През 1948 г. попада в групата на основателите на Общополската лига за битка с расизма, като единственият по това време опит за обществена институционализация на борбата срещу антисемитизма.

Два мандата е съветник в Националния съвет на Варшава, като през 1950 – 1956 г. е председател на Комисията по здравеопазване. Член е също така на съюза Приятели на децата и Полския червен кръст. Присъединява се също така към Съюза за светско училище и Съюза на полските учители. През 1980 г. се записва и в Независимия самоуправляем профсъюз „Солидарност“. Член е и на Съюза срещу антисемитизма и ксенофобията „Отворена Жечпосполита“ от самото съществуване на организацията.

През 1965 г. получава медал Праведник на света. През 70-те години иска да посети Израел, за да посади свое дръвче на Алеята на праведниците в Яд Вашем в Йерусалим, както повелява традицията. Властите обаче отказват да ѝ издадат паспорт. Все пак през април 1983 г. успява да доведе пътуването си до Израел до край. Засажда своето дърво на 6 май 1983 г. През 1991 г. получава почетно гражданство на Израел.

След войната има здравословни проблеми, в резултат от постоянния стрес по време на своята дейност и нараняванията по главата, получени по време на разпитите през 1943 г. от служителите на Гестапо. Страда от главоболие, страхова невроза, има проблеми също така с костната система. През 1967 г. и 1968 г. пребивава в болница.

Въпреки че ръководената от нея група спасява два пъти повече евреи от Оскар Шиндлер, в Полската народна република нейната дейност е била непозната. Самата тя дълги години след войната не говори за ролята, която изиграва при спасяването на евреите. Първата статия на тази тема публикува през 1963 г., а през 1967 г. дава интервю на седмичника „Prawo i życie“. Получава гласност след 2000 г., благодарение на група американски ученици, които изготвят училищна пиеса Life in a Jar, която разказва за дейността на Ирена Сендлерова по време на Втората световна война.

Умира на 12 май 2008 г. Погребението се състои на 15 май 2008 г. на Гробищния парк Повонзки във Варшава.

  (31)  (1)
Новини от Варна, региона и света
Безплатен концерт във Варна по случай Освобождението
Петък, 28 Февруари 2020 16:05
За 3 март - Освобождението на България, във Варна ще се състои безплатен за гражданите концерт, научи Moreto.net. Той е част от тържествените чествания във Варна за националния празник на България. Празничният...
Стивън Сегал отнесе глоба за над 314 000 долара
Петък, 28 Февруари 2020 15:52
Стивън Сегал беше глобен с над 314 000 долара за реклами на криптовалута, съобщи в. „Файненшъл Таймс”, цитиран от БГНЕС. Според вестника, компанията „Bitcoiin2Gen” е предложила на актьора с американско...
В Лондон откриват музей на автентични реквизити от "Хари Потър"
Петък, 28 Февруари 2020 15:40
Тази пролет феновете на филмите и книгите за Хари Потър за първи път ще могат да видят декорите на факултета на Слидерин в музея на студиото на „Warner Bros” в Лондон, съобщи „Insider”, цитиран от БГНЕС....
Борисов: Пратена е жандармерия по границата с Турция, заплахата е реална
Петък, 28 Февруари 2020 15:29
Жандармерия е пратена по границата с Турция, а заплахата от мигрантска вълна е реална. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на извънредно заседание в Министерския съвет. По думите му се очаква...
Задържаха мъж от Варна разбил улични машини за кафе
Петък, 28 Февруари 2020 15:17
Задържаха 39-годишен мъж от Варна разбил два автомата за кафе, съобщават от МВР - Варна за Moreto.net. На 26.02. и на 27.02. т.г., са получени два сигнал за разбити автомати за кафе, намиращи се на...
Серия А: Празни трибуни на дербито Ювентус - Интер
Петък, 28 Февруари 2020 15:07
Италианското дерби между Ювентус и Интер ще се играе пред празни трибуни, обявиха официално от Серия А. До последно имаше надежда, че срещата все пак може да бъде посетена, но тя отпадна след кризисната...
Гранична полиция не е допуснала около 60 емигранта, опитали да преминат границата ни с Турция
Петък, 28 Февруари 2020 14:56
Тази сутрин гранична полиция е възпрепятствала и не е допуснала да преминат границата с Турция две имигрантски групи, по около 30 човека всяка една, научи Moreto.net Mинистърът на отбраната Красимир Каракачанов завяи,...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Купува зем.земя до 2800 лв в област ДОБРИЧ !
Купува ЗЕМ.ЗЕМЯ до 2800 лв във всички землища на общините - ДОБРИЧ, БАЛЧИК, ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО, КАВАРНА, ШАБЛА, КРУШАРИ и ТЕРВЕЛ. Цената се договаря в зависимост от населеното място, големината на парцела...
Полезно
Женско списание Кино-програма
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Култура
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Златна роза Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Wi-Fi конвектори
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Днес в афиша на Варна
По пътя към морската история

Военноморски музей
Огледални образи - Сборна годишна бижутерска изложба

Галерия Le Papillоn
Изложба на Александър Петров – Лавандулата (1916-1983)

Градска художествена галерия
Фрагменти - Цветан Казанджиев

Градска художествена галерия
Градът - изложба мозайка на Страхил Найденов

Галерия Ларго
Годишна изложба на музей "Георги Велчев"

Градска художествена галерия - Филиал
„Здравейте, моето име е Тирана“, „Здравейте, моето име е Тбилиси“

Археологически музей
Etudes Erotiques - Ванко Урумов

Градска художествена галерия
Изложба на Овидиу Кроитору, Румъния

Градска художествена галерия
70 години Градска художествена галерия

Градска художествена галерия
Цирк на Сцена „Светът на чудесата“

ФКЦ - зала 1
11:00, 17:00ч.
Оратница - Overground Tour

ФКЦ - зала "Европа"
19:00ч.
На гости на Баба Марта

Куклен театър
11:00, 12:00ч.
Соник: Филмът

ФКЦ - зала "Европа"#
11:30#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
14:15, 16:30#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
11:00, 12:00, 13:10, 15:15, 17:30, 19:00#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
16:40, 18:50#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:20, 13:30, 15:40, 17:45, 19:50#ч.
Синема Сити#
18:50, 21:00, 22:20#ч.
Синема Сити#
11:30, 12:20, 13:00, 13:40, 14:30, 15:50, 16:40, 18:00, 20:10#ч.
Синема Сити#
21:50#ч.
Синема Сити
11:00, 13:10, 15:20, 17:30, 18:00, 18:50, 19:40ч.
Любовна терапия

ФКЦ - зала 5
15:30ч.
Ема

Кино Арена - Мол Варна#
16:15#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
16:40#ч.
Синема Сити
20:40ч.
Просто жиголо

ФКЦ - зала 6
19:30ч.
Невидимия

Кино Арена - Мол Варна#
13:20, 16:00, 18:40, 21:20#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:40, 14:15, 15:45, 16:50, 19:30, 21:00, 22:15#ч.
Синема Сити
12:00, 14:30, 17:00, 19:30, 22:00ч.
Доктор Дулитъл

Кино Арена - Гранд Мол#
13:00#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:00, 14:00#ч.
Синема Сити#
12:00, 16:20#ч.
Синема Сити#
14:10, 18:30#ч.
ФКЦ - зала 6
13:40ч.
Червената обувчица и седемте джуджета

Кино Арена - Гранд Мол#
11:15, 12:30, 14:30#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
12:00, 13:00#ч.
Синема Сити
11:15, 13:20, 15:20, 17:20ч.
Шпионски бъркотии

Кино Арена - Гранд Мол#
11:50#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:45, 14:30#ч.
Синема Сити
11:50ч.
Хищни птици

Кино Арена - Гранд Мол#
18:15, 20:40#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
22:15#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
18:00, 21:40#ч.
Синема Сити
18:40ч.
Лоши момчета завинаги

Кино Арена - Гранд Мол#
19:40#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
15:20#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
13:15, 20:15#ч.
Синема Сити
16:30, 19:00, 21:30ч.
Ятаган

Кино Арена - Гранд Мол#
11:30, 13:40, 15:50, 18:00, 20:20, 22:30#ч.
Синема Сити#
12:10, 13:40, 15:40, 17:50, 20:00, 22:10#ч.
Кино Арена - Мол Варна
18:15, 22:00ч.
Островът на фантазиите

Кино Арена - Мол Варна#
11:15, 13:40, 16:00, 18:30, 20:45#ч.
Синема Сити#
14:15, 19:20, 21:40#ч.
Кино Арена - Гранд Мол
14:00, 16:15, 18:30, 22:00ч.
Милост

Кино Арена - Мол Варна#
20:30#ч.
Синема Сити
21:00ч.
Малки жени

Кино Арена - Мол Варна#
15:15, 19:00#ч.
Синема Сити
16:00ч.
Дивото зове

Кино Арена - Мол Варна#
12:30, 14:45, 17:00, 19:15, 21:20#ч.
Синема Сити#
12:30, 14:40, 16:50, 19:10, 21:30#ч.
Синема Сити
14:40, 16:50, 19:10, 21:30ч.
Клетниците 2019

ФКЦ - зала 5
17:20ч.
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.4 + 0.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net в Google+ и Facebook