Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Горанов: Наредба Н-18 се използва като смокинов лист

Понеделник, 10 Февруари 2020 17:46
Източник: News.bg   
Финансовият министър Владислав Горанов смята, че сред бизнеса Наредба Н-18 се използва като смокинов лист. Протестите според него са за прикриване на грешния модел на правене на бизнес.

На срещата с НАП и представилите на бизнеса в Мнинистерския съвет, посветена на правоприлагането на Наредба Н-18, Горанов обясни, че наредбата е само инструмент за по-справедливо третиране на взаимоотношенията при правенето на бизнес.

Той припомни, че на последната среща представителите на малкия и среден бизнес, хотелиери и ресторантьори са поставили доста въпроси. Припомняме, че Наредбата Н-18 беше отложена за втори път и към момента влизането й в сила е за август месец.

Ние останахме с впечатлението, че голяма част от тези въпроси не са пряко свързани с наредбата или голяма част от аргументите, които се използват, са свързани с въпросите, които стоят около наредбата.

Идеята на днешната среща е да поставим началото на един открит пред публиката дебат, който да чуем представителите на отделните браншове дали подкрепят философията на наредбата, подчерта финансит номер едно.

По думите на Горанов, ако има неразбиране за принципите на наредбата, трябва да се почне дебата от началото. Той би искал още по време на днешната среща да се очертае рамката на принципите и ако там няма подкрепа, трябва да се търси общо разбиране каква е функцията на приходната администрация и къде са проблемите в неформалната икономика.

"Ако се обединим около принципите на това, което всички целим - по-справедлива икономическа среда и равноправно третиране на икономическите субекти, ще ни е по-лесно да продължим", категориен беше финансовият министър. Той посочи, че голяма част от въпросите, които се чуват в публичната среда, се дължат на неразбиране.

Горанов е сигурен, че една част от съпротивата се поражда именно защото наредбата постига определени цели, поне като философия. Според него събирането на повече приходи при ниска данъчна тежест, не е самоцел.

Финансовият министър посочи, че да се събират повече приходи при най-ниската данъчна тежест в Европа и при най-ниската преразпределителна роля е единственият шанс на министъра на финансите в среда, в която 30 години след прехода обществото възлага изключително големи надежди на държавата и нейната преразпределителна роля.

В заключение финансовият министър отчете, че преразпределителната роля на България е третата най-ниска в Европа. "От една страна искаме да сме солидарни към разходите, а от друга - много либерален подход към приходната част на бюджета", каза още Горанов.

От своя страна изпълнителният директор на Националната агенция по приходите (НАП) Галя Димитрова посочи, че са проведени над 300 срещи с представители от всички браншове, за да уточнят всички въпроси и да намарят технически решения. В резултат на активния диалог с бизнеса били създадени алтернативни възможности за електронната търговия, за лекарите и медицинските заведения, за които било дадено възможност да се използват облекчени и модерни софтуери.

Към момента в НАП са регистрирани около 900 софтуера за управление на продажбите, а други 130 са в процес на вписване. Галя Димитрова счита, че идеята на приходната администрация за ограничаване на сивата икономика среща разбиране от търговците и независимо от дискусиите, десетки търговци вече работили съгласно наредбата.

Припомняме, че срещу Наредбата се обявиха повече работодателски организации, а търговци и ресторантьори няколко пъти излизаха на протест. Срещу Наредба Н-18 скочиха и от сдружението на личните лекари, които заявиха, че това представлява включително и разкриване на конфиденциална информация пред данъчните.

Миналата година 42 браншови организации и фирми внесоха жалба и в съда с искане за спиране на промените и Наредбата, но Върховният административен съд (ВАС) отхвърли като неоснователно искането им.

Коментари
09:44ч. 11 Февруари 2020 #10
tatyana1
И като са толкоз нахъсени да събират приходи, къде е изтърваното ДДС? Или голямата сума данъци, обявени за несъбитраеми? По- лесно е да тероризираш дребните риби, отколкото да се заемеш с големите, нали?
09:40ч. 11 Февруари 2020 #9
tatyana1
Данъчна наредба постигала цели като философия? Боже, боже, има ли край герберастката неграмотност?
09:29ч. 11 Февруари 2020 #8
Анонимен
Наредбата има една цел - Ежесекундно инвентаризиране от НАП!
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Бизнес
Оптимизирайте бизнеса си с Visa
Вторник, 6 Февруари 2024 08:03
„Започването на бизнес струва пари, а финансирането на вашия бизнес е сред първите - и най-важни - финансови решения, които ще направите като собственик. Начинът, по който избирате да финансирате бизнеса...
НСИ отчита ръст на оборотите от храни, напитки и тютюневи изделия
Вторник, 6 Февруари 2024 12:58
През декември 2023 г. се наблюдава намаление на оборота с 0.6% спрямо предходния месец в сектора „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети", съобщи Националният статистически институт...
Grand Mall благодари на своите 100 000 000 посетители
Понеделник, 5 Февруари 2024 11:49
100-милионният посетител прекрачи прага на най-големия и най-посещаван търговски център във Варна през уикенда и получи подарък ваучер за пазаруване за 1000 лв. Grand Mall - лидерът на извънстоличните...
Александър Симидчиев: Проблем е, че развиваме ВЕИ сектора основно с фотоволтаици
Вторник, 6 Февруари 2024 09:51
В България възобновяемата енергия се развива добре. От 80-те години до момента тя е нараснала 5-кратно, но все още изоставаме. Тя е около 12% от микса на енергии, за разлика от Европа, където тя е около...
Къде в Европа хората имат най-много пари за харчене
Понеделник, 5 Февруари 2024 16:35
Две трети от най-богатите страни в света са в Европа, според Индекса на просперитета на Legatum за 2023 г., но неравенството в доходите е широко разпространено на стария континент. Средният доход на...
Tesla изтегля милиони коли заради проблем
Понеделник, 5 Февруари 2024 12:32
Tesla беше принудена да изтегли около 2,2 милиона автомобила в САЩ, тъй като размерът на шрифта на предупредителните светлини не е правилен. В един от най-големите ходове от този вид Tesla изтегли почти...
Спад в цените на зърното по световните стокови борси
Събота, 3 Февруари 2024 17:34
Краят на месец януари донесе понижение в цените на основните зърнени стоки по световните борсови пазари, отчитат експертите на Софийската стокова борса (ССБ). Тази седмица цената ФОБ на хлебната пшеница...
Акциите на Meta поскъпнаха с 20%, а цената на компанията скочи с 200 млрд. долара само за ден
Събота, 3 Февруари 2024 11:45
Акциите на технологичните гиганти поскъпнаха рязко по време на петъчната търговия след силни финансови резултати на Amazon и Meta за последното тримесечие. По този начин собственикът на Фейсбук е на път...
Търси в новини:
1011121314151617181920

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Най-четено от Бизнес 1 2 3
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.0 + 1.8
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook