Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Ще има ли Варна удобен градски транспорт и за туристи?

Сряда, 29 Януари 2020 09:44
Източник: Moreto.net   
Сн.: Moreto.net
Ще стане ли градският транспорт на Варна по-достъпен и по-удобен за туристите, както би следвало да бъде във всяка една туристическа дестинация?

Ще има ли карти за 3, 5 или 7 дни? Ще има ли на електронните табла по спирки и автобуси информация на английски, руски или немски?

Какъв процент от билетите за градския транспорт са от закупени от машина и какъв от служител, продаващ билети? Стимулира ли се продажбата на машинната продажба на билети и как?

Предвижда ли се продажбата на билети от човек да отпадне като опция?

Отговор на тези и ред други въпроси потърсихме от Градски транспорт ЕАД. За съжаление от ръководството на общинското дружество получихме мълчалив отказ за интервю, а също така и не получихме отговори на предварително зададени въпроси.

Желание за отговор обаче, дойде от ръководителя на проекта „Интегриран градски транспорт“ инж Биляна Якова, с изричното уточнение, че може да говори единствено по въпроси, касаещи проекта.

Предвижда ли се да има карти за градски транспорт за 3, 5 или 7 дни, подобно на транспортните решения в туристическите градове в Европа?

В проекта на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт по транспортната схема на Община Варна са заложени различни видове превозни документи, реда и условията за издаването им от автоматизираната електронна билетна система. Документът предстои да бъде внесен за разглеждане в Общински съвет – Варна.

На информационните табла по спирките информацията е само на български език. Предвид, че Варна е туристически град, предвижда ли се да има информация и на друг език?

Системата за информация на пътниците в реално време в момента няма такава функционалност, тъй като още при предпроектните проучвания, извършени през 2010 г., е заложена само опция за български език. С цел оптимизиране на тази функция, на фирмата, ангажирана с гаранционна поддръжка, е възложено да осигури възможност за информация и на английски език. Това трябва да стане факт до началото на туристическия сезон, когато на информационните табла по спирките ще има надпис и на английски език.

На билета, закупен от машина информацията е само на български език, въпреки, че машината е мултиезикова. Предвижда ли се информацията върху билета да бъде и на английски или друг език?

За улеснение на пътниците от дисплея на машината, може да се избере езика, който им е необходим, за да си купят билет. Машините са мултиезикови, като информацията е на български, английски, немски и руски език. Относно това дали се предвижда информацията върху билета да бъде на английски или друг език, отговорът е, че това ще бъде в противоречие на Наредба Н-18 от 13 декември 2006 г. за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти.

По какъв начин човек, който за първи път купува билет от машина разбира, че трябва да го "валидира" в самия автобус? На самия билет липсва такава информация.

Хартиен билет, закупен от машината, намираща се в автобус или тролейбус, не е необходимо да се валидира, тъй като това става автоматично. Задължително е при прекачване в друго превозно средство билетът да се валидира във валидиращите устройства, намиращи се в превозното средство.

За активен се счита билет, ако в момента на прекачване в автобус или тролей, не е изтекла неговата времева валидност от 1 час. С него пътниците могат да продължат пътуването си до избраната от тях спирка без да си купуват нов билет.

Пуснати ли са в експлоатация всички машини за продажба на билети?

Всички машини за продажба на билети са в експлоатация, с изключение на няколко, които са пострадали от вандалски прояви.

Какъв процент от линиите и от автобусите са покрити от машини за продажба на билети?

Всички линии са покрити с машини за продажба на билети, оборудвани с автоматизирана билетна система, с изключение на линия 409, която се обслужва от частен превозвач.

Всички автобуси и тролеи, които ползва „Градски транспорт“ ЕАД, са оборудвани с машини за продажба на билети.

На колко от спирките има инсталирани машини за продажба на билети?

Съгласно договора за безвъзмездна финансова помощ по проект „Интегриран градски транспорт на Варна“ и проектното предложение, към настоящия момент на 84 места в града на спирките има доставени и монтирани машини за продажба на билети.

Ето и въпросите, които изпратихме до Градски транспорт ЕАД, и които смятаме, че касаят обществото, но на които не получихме отговор.

- Какъв процент от билетите за градския транспорт са закупени от машина и какъв процент от служител, продаващ билети?

- Има ли тенденция за повишаване на процента на билетите закупени от машини?

- Колко човека от персонала на Градски транспорт са заети с продажба на билети в автобусите и какъв процент от общия брой служители на дружеството съставляват те?

- Какъв процент от разходите за заплати формират служителите, продаващи билети?

- Разходите за персонал какъв процент от общите разходи на Градски транспорт са?

- С какво въвеждането на машините за продажба на билети оптимизират разходите в Градски транспорт?

- Стимулира ли се продажбата на машинната продажба на билети и как?

- В какъв срок или при какъв процент на машинно закупени билети се предвижда продажбата на билети от човек да отпадне като опция?

- Вероятно част от служителите, продаващи билети, ще имат в бъдеще контролни функции. Какъв процент от служителите, които днес продават билети ще бъде освободен с цел оптимизиране на разходите?


Коментари
12:14ч. 31 Януари 2020 #18
канна
Да-а-а, трябваше да се наблегне на продажбата/ ползването на картите за многократно пътуване/ зареждане!!! Така средствата биха се събирали по-бързо и би се избегнало струпване до машините в превозните средства!
15:53ч. 30 Януари 2020 #17
robyst
Така е с всички закони и наредби приети от тикви кратуни и техните калинки.
14:41ч. 30 Януари 2020 #16
ROCKNROLL
"Хартиен билет, закупен от машината, намираща се в автобус или тролейбус, не е необходимо да се валидира, тъй като това става автоматично." Това трябва да се обясни първо на контрольорките, защото една днес ми взе билета от ръката (купен от машината в автобуса) и отиде да го валидира, а после обратно да ми го връща! Все се успокоявам, че няма как да стане по-зле от сегашния хаос и всеки ден ме изумяват с идиотизма си!
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Туризъм
Министърът на туризма се похвали с ръст на ранните записвания за лятото
Четвъртък, 14 Март 2024 08:59
Оптимистични са очакванията по отношение посещенията на чуждестранни туристи за предстоящия летен сезон. Това заяви министърът на туризма Зарица Динкова, която откри най-голямото туристическо изложение...
Lufthansa отмени полети заради стачка
Вторник, 12 Март 2024 09:53
Полетите на германската авиокомпания "Lufthansa " от и до Франкфурт са анулирани днес заради стачка на наземния персонал. Германският профсъюз Ufo призовава около 19 000 стюардеси на "Луфтханза" да стачкуват....
Тома Белев: 1/4 от плажовете са частни
Понеделник, 11 Март 2024 12:41
Около една четвърт от плажовете са частни според кадастъра, а е Конституционно нетърпимо да има частни плажове по Черноморското крайбрежие. Това заяви пред БНР Тома Белев, експерт по устройство на територията...
SunExpress подновява полетите си от Германия до Варна и Бургас
Петък, 8 Март 2024 16:17
Новото тригодишно споразумение между SunExpress и Electra Airways е важна стъпка към увеличаването на туристи от германския пазар. По време на най-значимото туристическо изложение в света ITB-Berlin, бе...
Сдружения искат Динкова да се оттегли от поста министъра на туризма
Петък, 8 Март 2024 10:40
Туристически сдружения и сдружения на заведенията у нас искат Зарица Динкова да се оттегли от поста министъра на туризма, пишат в те в отворено писмо до медиите. Според тях министър Динкова "не познава...
Нова стачна вълна обхвана германските железници и летища
Четвъртък, 7 Март 2024 09:47
Германия е изправена днес пред нова вълна от стачни действия на влакови машинисти, служители по сигурността на летищата и наземния персонал на авиокомпанията "Луфтханза" (Lufthansa), предаде ДПА. Очаква...
Варна се представя на най-мащабното туристическо изложение в Европа
Четвъртък, 7 Март 2024 09:32
Заместник-кметът по туризма представя Варна на най-голямото туристическо изложение в Европа - ITB Берлин. Форумът се провежда в периода 5-7 март в германската столица и е ключово събитие за глобалната...
Успешен зимен сезон отчитат от Института за анализи и оценки в туризма
Понеделник, 4 Март 2024 10:40
Много успешен зимен сезон отчитат от Института за анализи и оценки в туризма. В Денят започва директорът на Института Румен Драганов съобщи, че чужденците, които посетили страната ни през януари са били...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Най-четено от Туризъм 1 2 3
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.2 + 0.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook