Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Половината от българите са против въвеждането на еврото

Вторник, 28 Януари 2020 10:29
Източник: News.bg   
Повечето от българите не подкрепят влизането на България в Еврозоната и са склонни да повдигнат въпроса на референдум. Това сочи социологическо изследване, поръчано от Експертния клуб за икономика и политика и проведено от "Тренд".

Желаещите да се организира допитване до народа са равномерно разпределени във всички подоходни групи. По-висок интерес се наблюдава в областните центрове, където всеки трима от пет подкрепят провеждането на референдум.

Като цяло данните показват много ниско нежелание за организирането на допитване за еврозоната - то не превишава 27% в нито един демографски разрез на обществото. Само 18% от българите на възраст от 18-29 г. са против такъв референдум.

Изследването показва и че 54% от българите искат референдум относно премахването на българския лев като национална валута, като поне половината от запитаните са сигурни, че няма да подкрепят еврото. Едва 19% одобряват курса на правителството ни към ERM II и единната валута, а останалите 31% не знаят или не могат да преценят.

Най-силната подкрепа за еврото е при учащите се (32%), а най-голямата съпротива - при пенсионерите (64%).

По отношение на партийното разпределение на вижданията по въпроса резултатите сочат, че повечето от избирателите на основните партии са против въвеждането на еврото. Против еврото са 39% от избирателите на ГЕРБ (спрямо 36% "за") и цели 70% от избирателите на БСП (спрямо 8% "за").

Над половината българи вярват, че еврото и левът са стабилни валутни системи - съответно 60% и 59%. Недоверието към двете е ниско -14% за лева във валутен борд и 10% за еврото, като и в двата случая то е съсредоточено при по-възрастните респонденти.

Основните притеснения на българите при приемането на еврото са свързани с поскъпването на живота. Причините единната валута да е нежелана у нас са цените на стоките, размерът на заплатите и масовото обедняване, според ЕКИП.

От данните виждаме, че българите се страхуват от някаква версия на гръцки сценарий за България при влизане в еврозоната, отбелязва Георги Вулджев от ЕКИП.

От Експертния клуб смятат, че прибързаният начин, по който политическата класа насочва страната ни към еврозоната, ще доведе до още по-сериозна ерозия в обществената подкрепа и ще засили антиевропейските настроения.

Коментари
19:20ч. 28 Януари 2020 #54
Име(nick)
В коментарите ти е дадена точката в закона. Трол си ти дето лъжеш.
19:04ч. 28 Януари 2020 #53
Някойси
Пак ли ти ве цървул тролски. Лева се образувал от еврото. ХА ха. Умри глОпак!
18:42ч. 28 Януари 2020 #52
Име(nick)
Първо стига с тези британци излязоха от ЕС фалирали са и бизнеса се изнесе. Никой не му пука за тях.
Второ никой няма нужда или намерение да се маха от съюза. Няма за какво. ЕС е обща инициатива на държавите членки за самите тях. А не отделно тяло над тях. ЕС има права при съгласието на нейните членки да и се дадат. Така че от ЕС не се плаши когато ти го управляваш. По директно от това в самата ти държава.а и ЕЦБ е далеч далеч по развит от нашата.
Трето лева се образува от еврото. Следователно еврото му е майка. И е реално едно държавно прокси за еврото. А сега за какво ни е маскирано евро като може директно да си го ползваме.
Има ясен записан курс който е делегиран в закона. Стока която днес струва 1 лев не може утре да е 1 евро защото един лев е 51 цента. Така че стига с тези смешни плашила.
Единствената разлика след приемането на еврото е, че ще отпаднат банковите такси за обмен което ще спести на повечето бизнеси от конвертиране. А граждани няма да посещават exchange бюра в такива бройки вече.
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Може ли купуването на техника онлайн да бъде по-изгодно?
Сряда, 27 Март 2024 15:12
В днешния дигитален свят онлайн пазаруването се превърна в норма за много хора. Това включва и закупуване на техника като компютри, лаптопи, телевизори, смартфони и др. Нека разгледаме какви са предимствата...
Облицоват фасадата на новата част от театралния филиал във Варна
Сряда, 27 Март 2024 14:58
Облицоват фасадата на пристроената част към филиала на театъра, видя репортер на Moreto.net. В допълнителната пристройка ще се помещават камерна зала, балетна зала, репетиционни, гримьорни. Благодарение...
Пробив в сигурността на Европол?
Сряда, 27 Март 2024 14:46
Хартиени лични досиета на няколко ръководители на Европол изчезнаха от централата на Европейската полицейска служба в Хага някъде преди септември миналата година, съобщи POLITICO въз основа на вътрешна...
Именитата пианистка Елена Башкиров идва от Берлин за първия си гастрол във Варна с концерт от Моцарт
Сряда, 27 Март 2024 14:33
Световно име в интерпретацията на Моцартовото наследство, забележителната пианистка Елена Башкирова ще е солист на концерта, с който се открива юбилейното ХХ издание на Европейския музикален фестивал Варна...
Отварят отново за корабоплаване Коринтския канал
Сряда, 27 Март 2024 14:21
Историческият Коринтски канал в Гърция ще бъде отново отворен за корабоплаване от 1 май, съобщи гръцката държавна телевизия ЕРТ, като цитира съобщение на компанията, която управлява канала. През последните...
Автобус се заби в училищна ограда във Варна
Сряда, 27 Март 2024 14:08
Автобус на „Градски транспорт" се е забил в училищната ограда на Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии във Варна. При инцидента няма пострадали хора, съобщиха за Moreto.net...
Откриват филиал на Русенския университет в молдовски град Тараклия
Сряда, 27 Март 2024 13:55
Русенският университет „Ангел Кънчев“ ще има своя структура в град Тараклия. Това предвижда Споразумение между правителствата на България и Молдова. Така за първи път ще бъде създадено поделение на...
Дъжд, гръмотевици и силен вятър утре в област Варна
Сряда, 27 Март 2024 13:41
Утре по Черноморието преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има валежи от дъжд, на много места придружени с гръмотевици. Ще духа умерен...
Търси в новини:
678910111213141516

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.4 + 0.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook