Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Любопитно за Никулден по света и как св. Николай стана Санта Клаус

Петък, 6 Декември 2019 10:28
Никулден е един от важните православни празници. В Западна Европа, както и в някои държави от Близкия изток, също се празнува Никулден, пише списание Hera.bg. Ето как отбелязват този ден по света:

Холандия и Белгия

Денят на св. Николай, познат като Синтерклас, се отбелязва на 5-ти декември в северните части на Холандия и на 6-ти в южните региони, както и в Белгия.

Празникът е свързан подаряването на подаръци на малките деца. Всяко дете трябва да остави обувките си до камината или пред входната врата и да остави в тях лакомство за коня на свети Николай – захар, морков и др. А то получава малък подарък, ако е било послушно през годината.

Франция

Във Франция Свети Никола се счита за защитник на децата. Една от легендите, свързани с него, е тази за три деца, които се загубили в гората. Премръзнали и гладни, те били подмамени от зъл месар, който ги поканил в магазина си и ги убил. Видял всичко отстрани, Свети Никола ги съживил чрез молитвите си и ги върнал при семействата им.

В наши дни традиционно на празника се приготвят джинджифилови сладки и бриош с лика на светеца.

Германия

В нощта на 5-ти декември, позната още като Нощта на Крампус, млади мъже се обличат като Крампус, обикалят улиците със звънци, за да плашат децата. Крампус е фолклорно същество, характерно за вярванията на германоезичните народи. Вярва се, че чудовището залавя децата, които не слушат.

Както във Франция, така и в Германия и Австралия се вярва, че Свети Никола ги защитава. Децата оставят плетен ботуш до камината, за да получат сладки, играчки или пари.

Чехия

Ако се разхождате по улиците на чешки градчета, можете да видите групичка от хора, облечени като Свети Никола, изобразен като ангел, а до него друга групичка, облечени като дявола. Те обикалят улиците и разпитват децата дали са били послушни през годината. На добрите се раздават сладкиши, а на лошите се дава картоф.

Палестина

Свети Николай е покровител на град Бейт Джала в Палестина. Там светецът прекарал четири години от живота си на поклонение в светите земи. На всеки 19 декември (6 декември в Юлианския календар) в православната църква "Св. Никола" се провежда тържествена божествена литургия.



От Свети Никола към Санта Клаус

През 1626 г. холандски калвинисти, които се преселили в Америка, пренесли в Новия свят почитта към свети Никола. Eмигрантитe постепенно започнали да произнасят Sint Nicolaas като Sinterklaas, което в разговорния английски придобило звучене като Santa Claus (Санта Клаус).

През декември 1773 г. и през следващата 1774 г. нюйоркски вестник поместил дописка за холандски семейства, които чествали годишнината от смъртта на Санта Клаус. Тези вестникарски материали спомогнали за популяризирането на светеца в Америка.

През 1804 година Джон Пинтард, член на Нюйорското историческо общество, на годишната среща на Обществото започнал да разпространява дървени фигурки на Санта Клаус, представен на фона на пълни с играчки чорапи и плодове върху камина.

През 1823 година в Америка се появило стихчето „Нощта преди Коледа” от Климент Кларк Мур, което станало много популярно. То описвало Санта Клаус като жизнерадостно старче, което влиза в къщите на хората през комина.

Така постепенно Санта Клаус се разграничил от образа на свети Никола.

Създател на новия образ е роденият в Германия американски карикатурист Томас Наст, който през 1863 година в нюйоркския вестник Harper’s Weekly представил Санта Клаус като облечен в костюм от бяла кожа и с широк кожен колан пълничък веселяк с бяла брада, придружен от елени.

Комерсиализацията на Санта Клаус

През 1932 г. компанията „Coca-Cola“ приписала на Санта Клаус като традиционни цветовете червено и бяло, а с основния му образ се заел американският художник Хадън Съндблом, син на финландски емигранти. Така било поставено началото на комерсиализацията на образа на Санта Клаус.

Коментари
17:13ч. 7 Декември 2019 #2
Vic Rattlehead
И накрая идва Кока Кола и големият комерс. Абсолютно същото като черните петъци, хелоуин-ите, валентините и т.н. Цялото празнуване накрая се свежда до консумация...
12:51ч. 6 Декември 2019 #1
Seal
Това е битка за влияние, между (Санта Клаус) Католическият празник, и (Свети никола) Православният. Всеки иска да налжи неговата си религия (Власт).
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - По света
Русия предупреждава САЩ да не използват SpaceX за шпионаж
Сряда, 20 Март 2024 18:04
Русия каза, че е запозната с усилията на американското разузнаване да използва търговски сателитни оператори като SpaceX и предупреди, че подобни ходове правят техните сателити законни цели. Информационната...
Борел: Ако Украйна се предаде, руските войски ще бъдат на границите на ЕС и няма да спрат там
Сряда, 20 Март 2024 15:36
Ако Украйна развее бялото знаме и се предаде, тогава в Киев ще дойде марионетен режим, украинците ще бъдат премазани и руските войски ще бъдат на нашите граници. Можем да бъдем сигурни, че няма да спрат...
Още една страна в Европа въвежда задължителна казарма за жените
Сряда, 20 Март 2024 14:46
Дания става третата страна в Европа, заедно с Норвегия и Швеция, която ще включи жени в армията си. Това ще стане с въвеждане на задължителна казарма за жените от 2026 г., стана ясно от изказване на датския...
Папа Франциск отново отправи призив за мир в Украйна и Газа чрез преговори
Сряда, 20 Март 2024 13:59
Папа Франциск отправи нов призив за мир чрез преговори и изрази съжаление за кървавите конфликти в Украйна и Газа. „Никога не трябва да забравяме, че войната винаги е поражение, не можем да продължим...
Украинската пшеница остава безмитна, връщат ставките за яйца, мед, птиче месо, захар и царевица
Сряда, 20 Март 2024 13:33
Възстановяват се митата за внос върху големи количества от изнасяните от Украйна селскостопански продукти. За това се споразумяха преговарящите от Съвета на Европейския съюз и Европейския парламент. Решението...
Израел съобщи за десетки убити бойци на "Хамас" в болница в Газа
Сряда, 20 Март 2024 12:22
Израелските въоръжени сили днес заявиха, че са убили около 90 бойци и са арестували 160 при операция в болницата "Аш Шифа" в Газа, предаде Ройтерс. "Аш Шифа" бе най-голямата болница в ивицата Газа преди...
Спасяването на кораба "Руен" демонстрира специалните сили на Индия от световна класа, казват анализатори
Сряда, 20 Март 2024 11:53
Спасяването от страна на индийския флот на търговски кораб от пирати край бреговете на Сомалия миналия уикенд показва как армията на Делхи е развила способности на специалните сили наравно с някои от най-добрите...
Нова Зеландия забранява електронните цигари за еднократна употреба
Сряда, 20 Март 2024 11:43
Правителството на Нова Зеландия заяви, че ще забрани продажбата на електронни цигари за еднократна употреба, ще увеличи глобите за търговците на дребно, които продават на лица под 18-годишна възраст и...
Търси в новини:
678910111213141516

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 Най-четено от По света 1 2 3
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.6 + 0.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook