Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Д-р Бояна Петкова: Къде бяхте, когато педиатрите протестираха, за да имат възможност да лекуват?

Петък, 22 Ноември 2019 16:55
Източник: Moreto.net   
Сн.: Moreto.net
Д-р Бояна Петкова е работила 10 години в столичната педиатрия. Тя е е лекарят, който поведе дългогодишна битка с Министерството на здравеопазването мъртвородените бебета да не се третират като биологичен отпадък и успя. Основател е на фондацията "Макове за Мери", която оказва подкрепа на родители, изгубили бебетата си, и фондация "Ида", чиято цел е изграждането на работеща система и детски хоспис за палиативни грижи за деца с тежки болести. Коментарът й е от профила й във "Фейсбук" и е адресиран до всички, отправили остри критики към лекарите, които са се борили за живота на малкия Александър, починал от хеморагична пневмония в София.

Драги, карате ме да влизам в полемики, в които нямам никакво желание да влизам, но не ми оставяте избор.

Тази работа е същата, като онази с капачките и кувьозите. Всеки се вглежда в някакъв детайл, който му натиска бутоните, и започва да вряка, но никой не може да отстъпи една крачка назад и да види гората вместо чвора, в който е забил нос. Писна ми общественият дискурс в тази държава да е толкова плосък, неинформиран и откровено тъп.

1. От хеморагична пневмония се умира. Навсякъде по света. Няма профилактика. Развива се фулминантно и внезапно. Никой не може да е виновен и никой не би могъл да направи нищо.

Какво дължим на родителите – разбиране и съчувствие.

Фактът, че системата ги е прекарала през центрофугата си, е утежняващ ситуацията, защото създава недоверие, несигурност и съмнения. Но затова не са виновни конкретните петима лекари, нито д-р Георгиева в частност. За това е виновна системата, а за системата, пичове – съжалявам to break it to you – СМЕ ВИНОВНИ ВСИЧКИ НИЕ.

Хубаво си го премислете това. Къде бяхте, когато Москов лъжеше за Фонда за лечение на деца и съсипа живота на единствения директор, който вършеше работа и спасяваше деца?!!! Щото аз бях там, пред МЗ, и това направи невъзможно оставането ми в педиатрията.

Къде бяхте пролетта, когато педиатрите протестираха, за да имат възможност да лекуват вашите и моите деца???

Много е лесно човек да е гръмогласен от комфорта на собствения си диван. И да смята, че щом си плаща данъците, "някой друг" ще я свърши тая работа. Приятно ми е, Някой Друг. Обаче аз опитах, ние опитахме, педиатрите опитаха - без вас, драги, не става. А ако вие си седите по къщите, после нямате право на мнение. Първи демократичен принцип.

2. Разбирам, че е страшно да приемем, че такива неща се случват. Случи се и на мен, помните ли? Случват се неща, които не можем да контролираме. Страшно е. Търсенето на вина и ловът на вещици са coping механизми на незрялата психика. Атавистичното вярване, че ако намерим виновен и го накажем, няма да се случи на нас.

Sorry to break it to you again, но животът е страшен и неуправляем. И всички ще умрем. Можем да се надяваме да не е утре, но всъщност нищо повече. Да съсипете нечий живот, за да усмирите страховете си, нито ще ви направи безсмъртни, нито ще защити децата ви, а само ще СЪСИПЕ НЕЧИЙ ЖИВОТ.

И да, този аргумент Е валиден. От родителите не можем да очакваме разбиране, овладяност и присъствие на духа. Всяка ТЯХНА траурна реакция е разбираема, оправдана и приемлива. А вие къде се врете? Познавате ли човека, когото си позволявате да съдите? Вие знаете ли, че това е човек, който на 54 години даде 4 години от живота си, за да стане специализант и да вземе специалност детска пулмология? Знаете ли, че е човек на 60 години, който чете като змей. Който си носи служебните проблеми вкъщи и ги мисли, мисли, мисли. Знаете ли, че това, на което я подлагате, ще запечата смъртта на това дете като част от личната ѝ житейска история? Това ли искате? Ще ви накара ли да се чувствате по-добре? Наистина ли?

3. Ние тука нали уж сме от едната страна на барикадата? Нали искаме да сме от правилната страна? Само че правилната страна не е страната на необуздания гняв. Правилната страна е страната на истината. Истината е, че в този конкретен случай лекарите нямат вина.

4. Системата обаче има вина. Не за смъртта на детето, а за системните си грешки. Които няма да се решат с лов на вещици. Ще се решат с внимателен, КОМПЕТЕНТЕН и методичен анализ, политическа воля (и смелост) и последователност в поправянето им.

5. Аз не съм човек, който смята, че медицината в България е на нивото, на което трябва да бъде. Това е другата половина от причината да напусна педиатрията. Имам личен черен списък с деца, за чиято смърт имаме пряка вина или отговорност. Но и това е само част от истината. Много често (но не винаги) просто не сме успявали да преборим системните грешки, въпреки че сме инвестирали месеци от живота си и сме се докарали до пълен бърнаут.

Аз мога да ви разкажа по дати историята на всяко дете от черния списък. Помня ги – някои от тях са на повече от 12 години. Нося си ги. (Искате ли да се разменим?) Искам НИКОГА да не се повтарят. Но те се повтарят. Защото условията, в които работим, не са се променили.

6. Не, не всички лекари са бели и добри. Проблемът е, че системата ги толерира и прикрива. Там, където системата е правилно конструирана, тя просто изхвърля тези хора. Прави невъзможно оцеляването им в нея. У нас е обратното – у нас е невъзможно да оцелее здравото.

Та, хайде да излезем от личните си истории и да влезем в реалността. Другия път гледайте предизборните дебати по здравеопазване (поне) и си опичайте акъла.

Коментари
13:08ч. 23 Ноември 2019 #7
Име(nick)
Лекарите не са виновни по начало. В България обществото още пуше и е алкохолизирано също. Не си гледа здравето, не ходи на профилактики и имат такива като теб против ваксините. Не ходят на зъболекари и не ходят на безплатни тестове за рак. Търсят смешни бабени лекове и други плацебота, нямат си идея от основна химия. И отлагат всичко за последният момент. Аз съм изненад, че въобще ви търпят лкарите. Аз ако трябваше всекидневно да работя с подобни индивиди в един момент, с чистата обида към собственото си здраве които упражняват, щях да се откажа да им помагам.
Не би ли се изнервила и ти, систематично да ти се падат подобни?За каквосадали 8 години от живота си тези хора тогава?
23:55ч. 22 Ноември 2019 #6
Nina
Тази система убива всички - и пациенти, и лекари!За това предупреждаваха доста лекари още преди да я въведат през 2000г., но ги обявиха за мрънкачи! Система, в която пациентът не е човек с лечебна диагноза, а единица в клинична пътека, устойностена по някакъв начин, система, която превърна лекари и болници в търговски субекти, е всичко друго, само не и здравна! Ще има още жертви! Пак да напомня, имаме ВЕЧЕ най-високата смъртност В СВЕТА! А дали само лекарите са виновни за това?????
21:37ч. 22 Ноември 2019 #5
Име(nick)
В някой изречения вика с главни букви.Особенно към края на текста.
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Набират нови приемни семейства във Варна
Днес, 28 Март 2024 10:06
Община Варна ще организира кампания за набиране на нови приемни семейства, които да бъдат привлечени в помощ на деца, нуждаещи се от грижи и дом. Това заяви днес заместник-кметът по социални дейности...
Да направим пролетната ваканция полезна с Minecraft и Roblox!
Сряда, 27 Март 2024 10:00
Като родители, всеки от нас е запознат с това честосрещано предизвикателство: идва учебна ваканция и децата ни бързо преминават от структуриран учебен режим към дни, изпълнени с игри, стоене пред екрана...
Райони без вода днес във Варна
Днес, 28 Март 2024 09:51
До 19 часа без вода ще са в част от местност "Св. Никола" и част от местност "Траката". Поради предизвикана авария без вода до 15 часа ще бъдат абонатите на част от местност "Малко Ю". Без вода до...
Boney M Xperience идват за Фестивала на Цацата в Кранево
Днес, 28 Март 2024 09:36
Любимият на малки и големи Фестивал на Цацата се завръща с атрактивна програма и богата кулинарна селекция, научи Moreto.net. Лятото ще дойде подобаващо с много музика, танци, игри, кулинарни демонстрации,...
Сигнал за бомба в Софийския университет
Днес, 28 Март 2024 09:23
Сигнал за бомба е бил получен тази сутрин в Софийския университет "Свети Климент Охридски". Това потвърдиха за БНТ от МВР. Предприети са действия по процедура, каквито са предвидени при подобни случаи. Трима...
Страните от ЕС сключват твърдо споразумение за украинското зърно, което увеличава възможността за мита
Днес, 28 Март 2024 09:09
Страните членки сключиха решаваща сделка за удължаване на свободната търговия с Украйна до юни 2025 г. Но резултатът от преговорите представлява втвърдена позиция в сравнение с каквато и да е солидарност,...
ЕК подготвя европейска диплома за висшето образование
Днес, 28 Март 2024 08:51
Европейската комисия разработва планове за европейска диплома. За създаването европейска образователна степен Комисията представи три инициативи за напредък в транснационалното сътрудничество между...
Президентът Радев обяви на кого ще връчи третия мандат
Днес, 28 Март 2024 08:39
Държавният глава Румен Радев ще връчи от 11.00 часа на „Дондуков“ 2 третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на „Има такъв народ“, която да посочи кандидат за министър-председател. Държавният...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.0 + 1.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook