Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Концерт

Като част от Intelligent Music Project на д-р Милен Врабевски,Филипс, Ромеро и Грисман ще представят последния албум “Sorcery Inside”, както и албумa “Life Motion”, който ще излезе през януари 2020. Към звездното трио ще се присъединят едни от най-добрите български музиканти в лицето на Стоян Янкулов – Стунджи, Бисер Иванов, Боби Косатката, Иво Стефанов, Ивайло Звездомиров, Славин Славчев и др.
Екопарк Варна

Университетската ботаническа градина в град Варна е първият Eкопарк в страната, хармонично съчетаващ в себе си изкуствени и естествени екосистеми. Паркът е разположен на площ от 360 дка. Арборетумът включва повече от 300 вида екзотични дървета...
Новини

Днес в Китай настъпва Лунната нова година, която ще премине под знака на Металния плъх. Пишните тържества обаче тази година са отменени, заради смъртноснония коронавирус. Новата китайска година - под знака на зодия Плъх с управляващ елемент метал, която ще продължи до 11 февруари 2021 г....
Новини от Варна, региона и света

#ПопитайВарна: 20 въпроса към Цветан Атанасов, кандидат за кмет на Варна

Сряда, 23 Октомври 2019 14:56
Източник: Moreto.net   
(18)   (38)

На 15 октомври попитахме Вас, читателите на Moreto.net, какви въпроси имате към кандидат -кметовете на Варна. В коментар под статията в медията и в социалната мрежа всеки имаше възможност да зададе въпрос. Събрахме и обобщихме най-честите и интересни въпроси, които имате. Зададохме към всички кандидати едни и същи - вашите 20 въпроса. Отговорите им са публикувани без никаква редакторска намеса от страна на Moreto.net

#ПопитайВарна: 20 въпроса към 11 кандидати за кмет на Варна (всички на едно място)Цветан Атанасов е кандидат за кмет на Варна издигнат от ПП "Български социалдемократи"

1. Каква е визията Ви за запазване на сградите от Стара Варна, включително и тези, които не са паметници на културата?

- Обликът и духът на старите сгради трябва да бъде запазен и съхранен. Общината има възможност да ги ремонтира като ипотекира съответните имоти, разбира се след като е призовала няколко пъти самите собственици да го сторят по съответния ред. Има законово право на това. В ОУП са допуснати твърде големи показатели за централната градска част и това може да се урегулира с един цялостен ПУП, който да заложи далеч по-малки и поносими показатели. Такъв цялостен план за централната градска част няма. На този етап се работи на парче, което води до пълна анархия във визията и облика в центъра. Ще запазя централната градска част такава, каквато е в духа на Стара Варна !

2. Какво ще предприемете за развитие на Варна в областта на културата?

- Като създател на 3 музея и основно на Ретро музей, който се превърна в знакова атракция за всички гости на града ни смятам, че Варна ще намери добър приятел в мое лице. Не смятам, че призове като - "Европейска младежка столица" или "Европейски град на спорта 2019" са носители на кой знае какви дивиденти за града ни. По-скоро ще работя тези призове да ни отиват, а не като сега да стоят нелепо за града ни. Варна е древен град с над 7000 годишна история и тук се преплитат всякакви белези на миналото ни. Добър пример виждам също в съседна Румъния, където фестивалите са просто ежедневие. Имаме няколко, но съвсем не са достатъчно.Те трябва да станат задължителни и далеч по-чести в морската ни столица.

3. Каква е визията Ви за достъпна градска среда? Ще приемете ли предизвикателството да се движите 1 ден, бутайки бебешка или инвалидна количка?

- Приемам това предизвикателство всеки ден дори. Баща съм на три деца, едното от които е бебе и често съм с бебешката количка из града ни. За съжаление е трудно придвижването, да не кажа невъзможно на места. Има наредба за достъпна градска среда и тя трябва да се спазва. Но, най-вече пълна подмяна на тротоарите и тяхното разширяване. Ще премахна велоалеите на места, където преминават по пешеходните зони. Те трябва да са единствено по пътищата. Там, където не е възможно ще се уреголира до 20 км. в час максимална скорост за велосипедистите. Ще водя постоянна информационна кампания за това, как трябва да се ползват всички придобивки в града ни и да се спазват съответните правила за тях. По примера от моето детство. Децата трябва от малки да се учат на правила и най-малкото да знаят, че е редно да се дава място в автобуса на възрастните хора, примерно. Ще приложа наредбите за задължителни инвалидни рампи не от призумцията да се спазва закона, а да са в полза на хората и реално да имат достъп до тях.

4. Какви са плановете Ви за привличане на големи инвеститори във Варна и за икономическия възход на града?

- Първо ще изградим икономическа зона, каквато само Варна няма. Има предвиден парцел за това в района между с. Тополи и крайезерния път. Премахване на куп тежести и регулации в общината за спъване и бавене на хората и фирмите за нормална работа. Обслужване на едно гише. А пък за големите стратегически инвеститори персонално ще се възлага на представител от общината за бързо и ефективно административно обслужване. Привличане на чуждестранни инвеститори като общината прави целенасочени и реални действия, дори с това да предложи парцел за завод или друго голямо предприятие.

5. Редица варненски местности и райони са с много лоша или липсваща инфраструктура, незадоволително смето- и снегопочистване, въпреки че плащат високи местни данъци. В какъв обозрим срок тези проблеми могат да бъдат решени?

- Спешно стартиране на изграждането на инфраструктура - подземна и надземна. Ще се започне от големите събирателни улици и поетапно всички други. На много места ще се наложи отчуждаване, което трябва да стартира незабавно, понеже съдебните процедури в много от случаите ще забавят каквото и да е добро намерение. За срокове надали има кмет, който може да се ангажира. Ще бъда честен и не мога да обещая кога може да се завърши, но мога да обещая, че ще започна работа по този въпрос още на другия ден от назначаването ми за кмет на Варна ! Вероятно ще получа нападки за това, но предпочитам да бъда прям и честен, отколкото популист. Ще стартирам този болен проблем на Варна и ще го доведа до най-нормалното състояние - да има нормални пътища, където да могат поне две коли да се разминат, с нормални тротоари и осветление.

6. Какво решение ще предложите за спазване на обществения ред, чистота и опазването на общественото имущество от вандалски прояви?

- Бърз отговор - яки глоби ! За всички вандалски прояви. Зверски контрол по отношение чистотата на града. Преразглеждане на договора с фирмите по сметопочистване и сметоизвозване, който сега е повече от грабителски към варненци - около 35 милиона се плаща всяка година за чистотата на града ни, а е един от най-мръсните. Ние имаме пример. Всички го помним допреди 30-сет години как беше. Варна се миеше всеки ден. Ще използвам примерът на миналото. Ще се мият всички основни булеварди всеки ден. Сметоизвозването и миенето само нощно време. Ремонтите само и единствено нощно време, с изключение на аварийните. Създаване на общинска фирма за сметопочистване и сметоизвозване по примера на комуналните услуги от едно време. Всичко зависи от тежестите и договорките във вече сключените договори, но ще се върви само и единствено в една посока - Варна да бъде наистина един чист и прекрасен град. И не на последно място - пълна забрана на полиетиленови торбички в търговската мрежа.

7. Кои са главните 3 приоритета в програмата Ви?

- Чистота и екология

- Инвестиции и икономика

- Дигитализация и електронно управление

Без последното ще е много трудно да се направи каквото и да било друго бързо и прозрачно.

8. Какво бихте променили в градския транспорт, за да стане предпочитан пред личния автомобил?

- Бърз, удобен и комфортен. Примери има много стига човек да иска да го направи. Ето първия - в цял свят навсякъде се купува билет за обществен градски транспорт за време. Купуваш си билет за цял ден, примерно, който важи за цялата градска мрежа. Единственият обществен градски транспорт, който е на загуба е варненският, което говори достатъчно красноречиво какви некадърници го управляват.

9. Какви са плановете Ви за привличане на повече туристи във Варна и в прилежащите курорти.

- Когато Варна стане наистина един чист, подреден и поддържан град, това неминуемо само ще повлияе на туристическия поток в полза към нас. Оказване на натиск към правителството за премахване на безумните високи такси за руските туристи и облекчаване на визовия режим за тях. Те са традиционно най-добрите и желани туристи и не бива да ги гоним. Както и спешно пускане на чартърите от Москва и Петербург. Има лостове, с които да се влияе на министерството да го стори. Задължително присъствие на Община Варна на всички туристически изложения, форуми и симпозиуми с цел добра и ефективна реклама на града ни. Използване на минералните ни извори и води за още един туризъм като Карлови Вари, примерно. Кощунство е да пренебрегваме това си богатство Първото в тази посока ще е изграждането на още няколко басейна.

10. Община Варна притежава 35% от акциите на Стадион Варна. Какво ще предприемете, за да бъде завършен през вашия мандат.

- Натиск да се изпълни договорът докрай. Или преразглеждане на договора и неговото прекратяване със съответните санкции към изпълнителя. Варна е прекалено атрактивна дестинация и град и не се съмнявам, че няма да има други желаещи да го довършат. За стадион Варна трябва единствено воля и твърда ръка.

11. Каква е позицията Ви за справяне с популацията на безстопанствени животни във Варна?

- Трябва просто да се спазва закона. Имаме общински кучкарник, който годишно гълта около 360 000 лв. Разбира се в него една кастрация се харчи 20-сет пъти по скъпо, от която и да е частна ветеринарна клиника. Просто по-голям контрол и адекватно управление. Нищо друго не е нужно.

12. Не е тайна, че зелените площи във Варна намаляват, като при това се случва за сметка на презастрояване. Може ли проблемът да бъде решен и как?

- Да, може ! Най-простият от тях е да се спазват допустимите показатели в ОУП. За Варна са заложени от 20% до 50% озеленяване в зависимост в коя зона са, което никой не го спазва. Ще наложа контрол на строителния контрол. И задължително присъствие в експертния съвет на общината на поне един пътищар (специалист по пътищата). Това е огромен минус за всички нас. Презастроява се и никой не обръща внимание на пътищата и озеленяването, които се задушават буквално от бетон и безумия.

13. За или против високото строителство в идеалния център на Варна?

- Категорично против. И не само в централната градска част, а в целия град. За съжаление в ОУП са заложени високи показатели на много места в центъра, но с един цялостен ПУП могат да се уреголират.

14. Какви са реалните алтернативи на Аспарухов мост, които могат да бъдат започнати или да се случат по време на идния кметски мандат?

- Аспарухов мост е входната врата на Варна от юг и трябва да се поддържа в перфектно състояние. Той трябва да се превърне в един градски мост без ползването му на тежки камиони. За целта аз бих подкрепил идеята за строителството на още един мост и той трябва да е този до с. Казашко. В ОУП има заложени два моста още, но смятам, че този, който е до Казашко е по-подходящ и по-необходим и полезен за града ни. Той ще отведе трафика от магистрала "Хемус" далеч преди Варна в южна посока. Може да се случи в рамките на един мандат. Знаете, че Аспарухов мост е построен за по-малко от 3 години и може да издържи дори земетресение от 7-ма степен по Рихтер.

15. Как смятате да подобрите е-услугите за гражданите. Каква е визията Ви за дигиталното управление на Община Варна.

- Това е заложено като приоритет в програмата ми. Първото нещо, което ще направя е дигитално управление. Това ще е от огромна помощ за гражданите на града ни и разбира се, възможност за по-лесен контрол на общинските служители дали си вършат работата.

16. През летните нощи булевардите на Варна се превръщат в състезателни писти за мотоциклети. Как бихте решили проблема?

- С по-голям контрол и прилагане на закона.

17. Къде според вас е мястото на Пристанище Варна?

- Варна има три пристанища - Пристанище - Варна, Варна - Изток и Варна - Запад. Безспорно нашето градско пристанище трябва да започне да приема туристически кораби, а не такива с боклук от Италия. Като цяло виждам развитието на нашето пристанище в туристическа посока, но не бива да се спира дейността му за товарни кораби, докато не е изградено ново. Има планове то да се премести в езерото под Максуда и да се одълбочи канала под Аспарухов мост. Но, контейнерите и други товари трябва да са единствено на Варна - Запад. То е и едно от най-модерните засега и работи много функционално. В пристанище - Варна, трябва да акостират само яхти и туристически лайнери, а не кораби на НАТО да речем ?! Всички рибари знаят, а и не само, че ние нямаме един нормален слип (рампа) за пускане на малки лодки и джетове дори. Трябва да се започне оттам - от една малка рампа (слип) и след това да доведем до възможността, градското ни пристанище да посреща туристически кораби, каквото е пристанището в една Генуа, примерно.

18. В момента по Алея първа се движат автомобили, потенциалните тротоари официално са паркоместа, а пешеходците се движат по пътното платно. Какво решение ще предложите?

- Първо Алея първа не е осветена и буквално се разчита на осветлението на заведенията там. Първото, което ще предприема е нейното осветяване. Пътят, който минава покрай плажа е заложен в ОУП като градска улица (път) 4-та категория, с цел свързване и извеждане на потока автомобили към Златни пясъци. Това още не е станало, но така е заложено. Необходима е промяна в ОУП. За мен не е правилно да се паркира там, дори и на отразените за целта места, но трябва да се предложи алтернатива. Лифт за слизане до плажа е добра идея и електрически влакчета биха помогнали много. Но буферната зона, която се образува от морската ни градина отдалечава достъпа до плажа. Тук бих подходил най-демократично като питам варненци с референдум по този изострен обществен въпрос.

19. Кой е най-мащабният инфраструктурен проект, който планирате? (извън обявеният от ВиК Варна)

- Варна е в окаяно положение и ситуация. Целият облик на града от инфраструктурата до озеленяването ще е мой приоритет. Всичко е важно за града и най-вече за хората ако се прави с цел за тяхното удобство и в тяхна полза. Всяка улица се нуждае от основно обновяване. Всяка градинка и тротоар. Всичко. Ще се действа мащабно според възможностите и времето. Толкова много сме изостанали, че откъдето и да започне човек ще е закъснял с 30-сет години. Най-мащабен инфрастуктурен проект ще е преасвалтирането на всяка улица в града ни. Изграждане на нови, там където липсват от години. Но, всичко това след като се подменя предварително подземната инфраструктура. И пак казвам, контрол на строителния контрол, ако трябва и от чужбина.

20. Какво не може да обещаете на варненци?

- Не мога да обещая, че всичко ще се случи с магическа пръчка за един ден. Нереални неща не мога да обещая, но обещавам да задействам всички процеси касаещи нашият нормален начин на живот на секундата след като стана кмет !!!

  (18)  (38)

Коментари
15:57ч. 23 Октомври 2019 #1
robyst
Какви са тия социалдемократи?
Новини от Варна, региона и света
Адвокатите на Тръмп обвиниха демократите в опит за намеса в изборите
Днес, 26 Януари 2020 11:14
Отстраняването на Доналд Тръмп от поста му би представлявало намеса в предстоящите избори и би било "много опасен прецедент", заявиха адвокатите на президента на САЩ в процеса за импийчмънт пред Сената,...
Пазете коленете, чупят се най-много
Днес, 26 Януари 2020 10:49
Най-честите травми, които хората у нас получават са в коленете. А най-чести пациенти на травматологиите са т.нар. „уикенд спортисти“. Това са хората, които са активни и спортуват събота и неделя. Тези...
Първият Боинг 777Х кацна успешно в Сиатъл
Днес, 26 Януари 2020 10:24
Новият самолет на американската компания Боинг завърши успешно първия си изпитателен полет, предадоха световните агенции. Продължителността на полета бе близо четири часа над щата Вашингтон, като се...
Тази вечер ще се състои връчването на музикалните награди "Грами"
Днес, 26 Януари 2020 10:02
Тази вечер в Лос Анджелис ще се състои церемонията по раздаването на американските музикални награди „Грами“. Водеща и тази година ще е ритъм енд блус и соул певицата Алиша Кийс. Тази година водещите...
Дерменджиев вика в националния тим Индиана Василев
Днес, 26 Януари 2020 09:36
Американският талант от български произход - Индиана Василев, може да бъде повикан в националния отбор от Георги Дерменджиев. Селекционерът на “Лъвовете” следи широк кръг от футболисти, първо за контролата...
Протест "Да спасим парка" ще се състои днес във Варна
Днес, 26 Януари 2020 09:11
Граждани излизат днес от 11:00 часа във Варна на протест срещу презастрояването на парка в района на паметника на българо-съветската дружба във Варна. Събитието ще се проведе под пилоните със знамената...
Добивът на петрол в Либия е намалял със 75%
Днес, 26 Януари 2020 08:48
Добивът на петрол в Либия е намалял с три четвърти заради блокадата на терминали от една седмица, предаде Франс прес, като се позова на Националната петролна компания. Дневното производство е спаднало...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Женско списание Кино-програма
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Култура
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Златна роза Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Wi-Fi конвектори
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Доволни ли сте от работата си ?
Да, много.
Категорично не.
От работата да, но не и от заплатата.
На този етап да.
Не се разбирам с колегите.
В момента не работя.
Днес в афиша на Варна
Старият град

ФКЦ - зала 5
17:00ч.
Кралско вълшебство от порцелан

Археологически музей
Копелия

Кино Арена - Гранд Мол
16:00ч.
Сдружение "Чигот" - демонстрация и изложба

Археологически музей
По пътя към морската история

Военноморски музей
Из колекциите - изложба графика малък формат и екслибрис

Галерия Le Papillоn
Скици от Виена

Галерия 8
Годишна изложба на музей "Георги Велчев"

Градска художествена галерия - Филиал
Усещане за празник - сборна изложба живопис и пластика

Галерия „Арт Маркони”
20х20 в 2020: изложба - живопис и мозайка

Галерия Ларго
70 години Градска художествена галерия

Градска художествена галерия
Танците продължават

ФКЦ - зала 1
11:00ч.
Нашата голяма френска сватба

ФКЦ - зала 1
19:00ч.
Лакома мецана

Куклен театър
11:00, 12:00ч.
Лоши момчета завинаги

Кино Арена - Мол Варна#
11:30, 12:45, 14:00, 15:15, 16:30, 17:45, 19:10, 20:15, 21:40, 22:45#ч.
Синема Сити#
11:20, 12:10, 13:50, 14:40, 16:20, 17:10, 18:50, 19:30, 19:50, 21:20, 22:00, 22:20#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
11:35, 14:10, 16:40, 19:10, 21:40#ч.
Кино Арена - Гранд Мол
15:20, 18:00, 20:45ч.
Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър

Синема Сити#
18:20#ч.
Синема Сити#
12:40, 15:30#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
18:30#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
12:20#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
22:00#ч.
Кино Арена - Мол Варна
12:00ч.
Двойствен живот

ФКЦ - зала 5
19:15ч.
Грехът на Микеланджело

ФКЦ - зала 6
19:40ч.
Доктор Дулитъл

Синема Сити#
21:10, 22:10#ч.
ФКЦ - зала "Европа"#
11:00#ч.
Синема Сити#
, 11:10, 13:30, 15:40, 17:50#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
11:30, 12:30, 13:45, 14:40, 16:50, 19:00, 21:30#ч.
Синема Сити#
16:50, 19:00, 20:00#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:00, 13:10, 15:20, 17:30, 19:45#ч.
Кино Арена - Мол Варна
16:15, 18:30, 20:45, 21:45ч.
Замръзналото кралство 2

Синема Сити
11:30, 13:50ч.
18% сиво

Кино Арена - Мол Варна#
12:40, 15:00, 17:20, 19:45, 22:15#ч.
ФКЦ - зала 6#
17:30#ч.
Кино Арена - Мол Варна
11:50, 14:15, 16:40, 19:00, 21:20ч.
Бомба със закъснител

Кино Арена - Гранд Мол#
21:10#ч.
Синема Сити#
16:10, 18:40, 21:00#ч.
Кино Арена - Мол Варна
18:20ч.
Пазителите на Арктика

ФКЦ - зала 6#
15:00#ч.
Синема Сити
12:15ч.
1917

Кино Арена - Гранд Мол#
13:3019:3022:00#ч.
Синема Сити#
11:50, 14:20, 16:50, 19:20, 21:50#ч.
Кино Арена - Мол Варна
13:45, 19:40ч.
Диви и щастливи

Синема Сити#
21:10#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
21:50#ч.
Кино Арена - Мол Варна
20:40ч.
Доза щастие

Синема Сити#
20:40#ч.
Кино Арена - Мол Варна
12:20ч.
Овца или вълк 2: Голям прас

Кино Арена - Гранд Мол#
11:15, 13:00, 14:45#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
12:00#ч.
Синема Сити
11:00, 13:00, 14:50, 16:50, 18:50ч.
Вади ножовете

Кино Арена - Гранд Мол#
19:15#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
16:30#ч.
Синема Сити
14:10, 18:30, 21:15ч.
Шпионски бъркотии

Кино Арена - Гранд Мол#
11:10, 13:20#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
15:30, 17:40#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:15, 13:30#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
15:00, 17:10, 19:20#ч.
Синема Сити#
12:00#ч.
Синема Сити
14:10, 16:20ч.
Джуманджи: Следващо ниво

Синема Сити#
11:40, 14:10, 16:40, 19:10, 21:40#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
16:00#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
14:45#ч.
Кино Арена - Мол Варна
22:15ч.
Истината

ФКЦ - зала "Европа"
16:00ч.
Менар филм фест Варна 2020 - Програма

ФКЦ
Завръщане

Кино Арена - Мол Варна
17:20ч.
Случаят Ричард Джуъл

Кино Арена - Мол Варна
15:40ч.
Да се помирим след сватбата

ФКЦ - зала "Европа"
18:00ч.
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.2 + 0.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net в Google+ и Facebook