Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Екопарк Варна

Университетската ботаническа градина в град Варна е първият Eкопарк в страната, хармонично съчетаващ в себе си изкуствени и естествени екосистеми. Паркът е разположен на площ от 360 дка. Арборетумът включва повече от 300 вида екзотични дървета...
Новини

Три жилищни, една корпоративна сграда и търговски комплекс във Варна бяха удостоени с приза "Сграда на годината". Тържествената церемония се проведе на 10-и декември в София под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, научи Moreto.net. Десетки участници в областта...
Новини

Обобщените резултати от годишния отчет по труда за 2018 г. на стопанските субекти от финансовия и нефинансовия сектор в област Варна показват, че средногодишният брой на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е 154 052, което представлява 6.6% от общия брой на наетите в страната...
Новини от Варна, региона и света

#ПопитайВарна: 20 въпроса към Анелия Клисарова, кандидат за кмет на Варна

Сряда, 23 Октомври 2019 14:56
Източник: Moreto.net   
(9)   (47)

На 15 октомври попитахме Вас, читателите на Moreto.net, какви въпроси имате към кандидат -кметовете на Варна. В коментар под статията в медията и в социалната мрежа всеки имаше възможност да зададе въпрос. Събрахме и обобщихме най-честите и интересни въпроси, които имате. Зададохме към всички кандидати едни и същи - вашите 20 въпроса. Отговорите им са публикувани без никаква редакторска намеса от страна на Moreto.net

#ПопитайВарна: 20 въпроса към 11 кандидати за кмет на Варна (всички на едно място)Анелия Клисарова е кандидат за кмет на Варна издигнат от КП "БСП за България"

1. Каква е визията Ви за запазване на сградите от Стара Варна, включително и тези, които не са паметници на културата?

Общината има достатъчно лостове, с които да демонстрира своята твърда воля пред собствениците на тези стари сгради, че те трябва да бъдат добри стопани. Нужна е инициативност, каквато не виждам в настоящата администрация. Подобни обекти са истинско богатство, те поддържат духа на града и тяхното заличаване е престъпление спрямо цялата общественост. Една от каузите ми като кмет на Варна ще бъде промяна на облика и съхранение на всички паметници на културата.

2. Какво ще предприемете за развитие на Варна в областта на културата?

Със сигурност трябва да се изгради голям културен център, като за мен най-подходящото място е районът на пристанището. След ремонта Двореца на културата и спорта придоби хубав вид, който е подходящ за спорт, но не и за култура. Също така във визията ни за Варна сме планирали създаването на общински фонд, който да подпомага млади таланти. Общинската администрация трябва по-сериозно да се ангажира с привличането на големи културни събития, а също така е нужно културните идеи на младите хора в града да бъдат стимулирани за да може Варна да има по-модерен облик.

3. Каква е визията Ви за достъпна градска среда? Ще приемете ли предизвикателството да се движите 1 ден, бутайки бебешка или инвалидна количка?

Това предизвикателство не веднъж е стояло пред мен, докато внучката ми още беше бебе, така че съм напълно наясно колко недостъпна е градската среда във Варна. Нужни са спешни и всеобхватни ремонти на тротоарите, успоредно с които да се поставят ограничители, възпиращи автомобилите да паркират върху тях. Смятаме да въведем също промени в рампите на подлезите така, че да могат по тях безопасно да се движат колички. Всичко това обаче, не трябва да се прави „на парче“, а с необходимата планираност. Сега често сме свидетели на гледката как се обновява един тротоар, а месец след това някой го разкопава за полагане на подземни комуникации например.

4. Какви са плановете Ви за привличане на големи инвеститори във Варна и за икономическия възход на града?

За да може да привличаме инвестиции на първо място трябва да създадем подходящите условия. Варна е морски град, а това е голямо предимство. Ще работим активно за развитието на туризма и корабоплаването. Има огромен потенциал Варна да стане целогодишна туристическа дестинация, което би тласнало икономиката напред и съответно би привлякло инвеститори. Трябва да се работи активно и за възраждането на корабостроенето. В тази насока също ще търсим чужди инвестиции и подкрепата на държавата, без която подобни планове не биха могли да се реализират.

5. Редица варненски местности и райони са с много лоша или липсваща инфраструктура, незадоволително смето- и снегопочистване, въпреки че плащат високи местни данъци. В какъв обозрим срок тези проблеми могат да бъдат решени?

В момента един от въпросите, върху които работим с моя екип е именно подобряване на инфраструктурата във варненските местности. Казусът е сложен, най-вече заради презастрояването там. Твърде много закъсняха подробните устройствени планове и това създаде проблеми. Нужно е провеждане на регулация, което се ангажираме да направим. Смятам, че в предстоящия мандат може да се постигне сериозен напредък в подобряване на инфраструктурата.

6. Какво решение ще предложите за спазване на обществения ред, чистота и опазването на общественото имущество от вандалски прояви?

Визията ми за Варна включва създаването на общинска фирма, която да се грижи за чистотата. Докато няма такава фирма, която да отговаря пред общинския съвет и пред кмета за хигиената на града, няма как реално да се търси отговорност от тези, с които са сключени договори. Също така най-накрая трябва да бъде реализиран проектът за подземни контейнери.

Планираме да създадем и общинска фирма, която да се грижи за поддръжката на детските площадки и зелените площи. Само така ще има ефективен контрол. А що се отнася до вандалските прояви, рецептата е проста – видеонаблюдение, сериозни глоби и ефективното им налагане.

7. Кои са главните 3 приоритета в програмата Ви?

Варна има нужда от модерна детска болница, повече зелени площи и паркове, нови паркинги, решаване на проблема с отводняването на града при дъждове, културно-конгресен център в района на пристанището, въвеждането на едносменен режим в училищата. Май станаха повече, но проблемите наистина не са малко.

8. Какво бихте променили в градския транспорт, за да стане предпочитан пред личния автомобил?

Градският транспорт вече щеше да бъде предпочитан от варненци пред личния автомобил, ако проектът „Интегриран градски транспорт“, за който бяха усвоени над 115 млн. лева, беше реализиран както трябва. За съжаление това не се случи и сега е нужна много работа за да започне да функционира правилно.

9. Какви са плановете Ви за привличане на повече туристи във Варна и в прилежащите курорти?

Варна има огромна нужда от създаването на нов бранд, който да се популяризира активно и да направи града ни разпознаваема дестинация по целия свят. Ще ви дам един пример. През последните години в Китай и Южна Корея са полудели да пътуват до Европа. Защо в Хърватия през 2018-а са били над 360 000 туристи от Южна Корея, а в България по-малко от 8000? Защото хърватите прилагат социалните терминологии за въздействие. Точно това смятаме да направим и ние. Трябва да популяризираме по всякакъв начин огромното културно и историческо наследство, което имаме.

Също така трябва да се развие огромния потенциал на Варна като целогодишна дестинация. Дългогодишна моя идея е да сключим договори със здравните каси на останалите държави от ЕС, откъдето да изпращат туристи за балнеолечение, спа и рехабилитация. Наскоро беше подписан такъв договор със здравната каса в Германия, като трябва да се сключат и с другите големи европейски държави.

10. Община Варна притежава 35% от акциите на Стадион Варна. Какво ще предприемете, за да бъде завършен през вашия мандат?

От началото на този проект изминаха 12 години, което е твърде сериозен период. Струва ми се, че настоящата градска управа се притеснява да говори за този проект и за причините, поради които не се реализира. Задължително още в първите месеци от новия мандат мажоритарният акционер в „Спортен комплекс Варна“ АД – „Химимпорт“ трябва да запознае подробно обществеността с плановете си, с ясни и точни стъпки и срокове. Ако нямат възможност да реализират проекта, то тогава ще търсим друг вариант, включително и преразглеждане на самото акционерно дружество.

11. Каква е позицията Ви за справяне с популацията на безстопанствени животни във Варна?

Този проблем ще бъде решен с няколко конкретни стъпки. Ще стартираме кампания за маркиране и кастрация, която да обхване абсолютно всички бездомни кучета в града. Ще стане с увеличаване на човешкия ресурс, който се грижи за това. Задължително трябва да се осъществи и обновяване и увеличаване на капацитета на общинския приют.

12. Не е тайна, че зелените площи във Варна намаляват, като при това се случва за сметка на презастрояване. Може ли проблемът да бъде решен и как?

С моя екип планираме създаването на реална зелена карта на града с обособяване на зони, където строителството да бъде напълно забранено. Това фигурира в нашата Визия за Варна. Ще бъде създаден съвет от експерти и специалисти, който да работи по този въпрос. Смятаме също така да бъде извършена актуализация и осъвременяване на общия устройствен план на Варна.

13. За или против високото строителство в идеалния център на Варна?

Твърдо против. Изграждането на високи сгради в центъра на Варна е просто нереално, тъй като съществуващите комуникации и инфраструктура не могат да поемат нуждите на такъв вид обекти. Нямаме право да разбием центъра по този начин.

14. Какви са реалните алтернативи на Аспарухов мост, които могат да бъдат започнати или да се случат по време на идния кметски мандат?

Реалната алтернатива на Аспарухов мост е втори Аспарухов мост. Такива са даденостите на района, в който живеем. Всички сме наясно обаче, че втори Аспарухов мост е инфраструктурен проект, който може да реализира единствено държавата. Аз мога да се ангажирам да работя по този въпрос постоянно през следващия мандат. Иначе нещо, което е заложено във визията ми е отварянето на спешен център в Аспарухово, тъй като при една авария или инцидент на моста хората от квартала остават без спешна медицинска помощ.

15. Как смятате да подобрите е-услугите за гражданите. Каква е визията Ви за дигиталното управление на Община Варна?

Това е бъдещето. Ще се опитаме възможно най-много услуги да бъдат предоставени по електронен път и съответно гражданите да бъдат в най-голяма степен улеснени. Трябва да се инвестира в софтуери, с които общината да е във връзка с останалите институции и обмяната на нужната информация да става онлайн.

16. През летните нощи булевардите на Варна се превръщат в състезателни писти за мотоциклети. Как бихте решили проблема?

За съжаление този въпрос не е от компетенцията на кметската управа. Съгласна съм, че през летните нощи от него страдат хиляди варненци, но реални мерки могат да вземат органите на МВР. Ние единствено можем да им съдействаме и активно да настояваме проблемът да бъде решен.

17. Къде според вас е мястото на Пристанище Варна?

Мястото, където в момента е позиционирано пристанище Варна-Изток, трябва да се превърна в добре изглеждаща атракционна зона. Това да бъде лицето на града. Привлекателен център за туристи. Трябва да е подходящо не само за забавления, но и за отдих. Също така да позволява реализирането на културни събития.

Реалното място на товарното пристанище Варна-Изток за мен е в района под „Максуда“, но отново стигаме до това, че подобен огромен инфраструктурен проект е въпрос на държавна политика.

18. В момента по Алея първа се движат автомобили, потенциалните тротоари официално са паркоместа, а пешеходците се движат по пътното платно. Какво решение ще предложите?

Решението е следното: колите да могат да стигат само до огромния паркинг, който беше обособен на втора линия на алеята. Оттам-нататък движението на автомобили да е забранено. В същото време обаче да има безплатни електрически бусчета, които да обслужват района.

19. Кой е най-мащабният инфраструктурен проект, който планирате?

Един от приоритетите, за който ще работя е изграждането на северна тангента, така наречения бул. „Варна“. В момента градът на практика няма реално околовръстен път, който да реши проблема с трафика.

20. Какво не може да обещаете на варненци?

Не мога да обещая, че ще управлявам еднолично. Зад мен има екип от експерти и специалисти, с които заедно ще решаваме проблемите. Не мога да обещая и че няма да се вслушвам в хората, тъй като, когато стана кмет на града, властта ще бъде във всеки един варненец.

  (9)  (47)

Коментари
16:34ч. 23 Октомври 2019 #1
robyst
Госпожо Клисарова ще имате ли куража сред като станете кмет и съответните проверки да излезете и да кажете какви са ги вършили сегашните и да уволните всички кривнали началници от общината и общинските фирми????
Новини от Варна, региона и света
Всеки втори ще даде до 200 лв. за коледни подаръци
Четвъртък, 12 Декември 2019 19:38
Всеки втори ще даде изхарчи за коледни и новогодишни подаръци до 200 лв. Това сочи вътрешно проучване на един от най-големите сайтове за безплатни обяви у нас. Между 200 и 300 лв. биха дали 15% от запитаните,...
Варненски спортист с впечатляващ жест
Четвъртък, 12 Декември 2019 19:23
ПФК Черно море получи благодарствен адрес, научи Moreto.net. Поводът е повече от впечатляващ. Младият талант от академията на “моряците” Марин Атанасов Петков дари средствата, получени от националния отбор...
Американска фирма раздаде коледни бонуси за 10 милиона долара
Четвъртък, 12 Декември 2019 19:08
Американска фирма раздаде 10 милиона долара бонуси на своите 198 служители. На коледното парти всеки един от работниците получи червен плик с чек на стойност между 50 хиляди и 270 хиляди долара. Най-малката...
Във Варна честват 175 години от рождението на капитан Петко Войвода (програма)
Четвъртък, 12 Декември 2019 18:53
С редица инициативи на 18 декември Тракийското дружество във Варна отбелязва 175 години от рождението на капитан Петко Войвода, научи Moreto.net. Програма: 11.00 ч. Поклонение пред паметника на капитан...
Теч на банкови данни на стотици хиляди в Турция
Четвъртък, 12 Декември 2019 18:39
Данните на над 460 000 турски банкови карти са били пуснати в „продажба“ в сайт, използван от интернет-измамници за качване и продажба на информация за банкови карти. Измамниците купуват пакети от данни...
Без ток утре във Варна ще са...
Четвъртък, 12 Декември 2019 18:24
Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре – 13 декември, с нарушения в електрозахранването ще са в местност и район във Варна, съобщиха от Енерго...
Джеф Безос е бизнесменът на изминалото десетилетие
Четвъртък, 12 Декември 2019 18:14
Основателят и главен изпълнителен директор на Амазон (Amazon) Джеф Безос е бизнесменът на изминалото десетилетие, според финансови директори от целия свят, информира Си Ен Би Си. Близо една трета от главните...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
пълна РЕГИСТРАЦИЯ на ФИРМА за 1 ден на ЕООД-ООД-ЕТ-100лв
РЕГИСТРАЦИЯ на ФИРМА САМО за 1 ден на ЕООД-ООД-, ЕТ-в; от подаване на документите в АПВ-ДДС-РЕГИСТРАЦИЯ -без да ЧАКАТЕ на опашка в Търговския Регистър- -КОМПЛЕКСНА УСЛУГА-заедно с БУЛСТАТ, Нои, ДДС,...
Полезно
Женско списание Кино-програма
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Култура
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Златна роза Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Wi-Fi конвектори
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Доволни ли сте от работата си ?
Да, много.
Категорично не.
От работата да, но не и от заплатата.
На този етап да.
Не се разбирам с колегите.
В момента не работя.
Днес в афиша на Варна
Последната Коледа

Синема Сити
16:30, 21:10ч.
Битката за Мидуей

Синема Сити
21:20ч.
Господарка на злото 2

Синема Сити
14:10ч.
Мистър Джоунс

ФКЦ - зала 5
19:30ч.
Кралско вълшебство от порцелан

Археологически музей
Най-ранните следи от човешко присъствие

Археологически музей
Сдружение "Чигот" - демонстрация и изложба

Археологически музей
По пътя към морската история

Военноморски музей
Коледен арт фестивал "Сръчко"

Делта планет мол
10:00ч.
Черни картини от радостни събития

Галерия "Contemporary space"
Теории на невъзможното и възможното - сборна изложба

Галерия Le Papillоn
Годишна изложба на музей "Георги Велчев"

Градска художествена галерия - Филиал
11 години галерия "Ларго"

Галерия Ларго
A&G Art Meeting - изложба

Градска художествена галерия
Усещане за празник - сборна изложба живопис и пластика

Галерия „Арт Маркони”
Лешникотрошачката

Драматичен театър - Основна сцена
19:00ч.
Четирите годишни времена от четирима композитори

ФКЦ - зала 1
19:00ч.
Коледна песенна магия

Градска художествена галерия
18:30ч.
Един дъждовен ден в Ню Йорк

ФКЦ - зала 6#
14:00#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
19:00#ч.
Синема Сити
18:40, 20:50ч.
Съкровено

ФКЦ - зала "Европа"
18:00ч.
Болка и величие

ФКЦ - зала 6#
18:15#ч.
Синема Сити
18:50, 21:15ч.
Славни времена

ФКЦ - зала 6#
16:00#ч.
Синема Сити
20:40ч.
Замръзналото кралство 2

ФКЦ - зала 6#
11:30#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:20, 12:30, 13:40, 14:50, 15:50, 17:00, 18:00, 19:10#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
11:00, 15:30, 17:40#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
11:45, 12:15, 13:15, 14:00, 14:40, 16:10, 17:00, 18:20#ч.
Синема Сити#
13:40, 16:00#ч.
Синема Сити
14:50, 17:20, 19:45ч.
Пазителите на Арктика

ФКЦ - зала "Европа"#
13:00#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
14:00#ч.
Синема Сити
13:00, 15:00, 17:00, 19:00ч.
Петсън и Финдъс 2 - Най-хубавата Коледа

ФКЦ - зала "Европа"
11:00ч.
Болката

ФКЦ - зала "Европа"
15:00ч.
Аз, Леонардо

ФКЦ - зала 6
20:30ч.
Транзит

ФКЦ - зала 5
17:30ч.
Джуди

ФКЦ - зала "Европа"#
20:00#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
20:30#ч.
Синема Сити
14:30, 17:00, 19:30, 22:00ч.
Черната Коледа

Кино Арена - Мол Варна#
11:40, 16:15, 20:20#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
14:10, 19:50, 22:15#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
12:10#ч.
Синема Сити
13:10, 15:30, 17:50, 20:10, 22:20ч.
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.1 + 0.1
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net в Google+ и Facebook