Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Бум на фалшиви обяви за коли втора ръка

Четвъртък, 17 Октомври 2019 13:19
Източник: NOVA   
Бум на фалшиви обяви за коли втора ръка. Оказа се, че търговци примамват кандидат-купувачи с атрактивни оферти, след което "надуват " цените с пъти. Как работи схемата и как да разпознаем нереалните оферти на пазара – отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Пикът на измамните е в момента, тъй като търговците отчитат най-сериозен спад в продажбите. В автокъщите сделките през последната година са намалели с между 10 и 60 %. А регистрациите на коли с пробег в КАТ са с 9 % по-малко от началото на годината.

Така че наистина всеки клиент е важен. Затова и измамните търговци използват всякакви трикове, за да привличат клиенти в автокъщите.

Оферти на коли втора ръка на атрактивни цени и с добра поддръжка привличат при бърз преглед на обявите в сайтовете за продажби.

Кандидат-купувачът Борислав Златков също попада на една такава обява. Офертата била за автомобил, внос от Германия, произведен през 2008-а година, който струва 2660 лв.

„Рядко попадаш на такава цена и толкова добре изглеждащ автомобил. С почти с всички екстри е – малък, 4x4, градски автомобил, което ме грабна”, разказа Борислав Златков.

Решава да се обади и да се възползва от предложението. Борислав още веднъж пита за цената. По телефона му казват, че колата струва 5000 лв.

„Цената беше 2600 лв., изведнъж стана 5000. Той ми обясни, че цената в сайта е за лизинг, което е абсурдно. Никъде в обявата не обявено, че става въпрос за лизингова схема”, поясни Борислав.

Търговецът се опитва да отклони вниманието от офертата и кани кандидат-купувача нв автокъщата, където да се договорят за цената.

Няколко дни по-късно отново звъним на същия търговец, но от друг номер. И за друга обява. Отново цената в офертата е доста атрактивна.

Този път търговецът се опитва да измести интереса ни от конкретната обява и ни кани да разгледаме другите коли на място.

Търсим търговеца на адреса, посочен в обявата. Там автокъща обаче няма. А на адреса виждаме коли, паркирали на тротоарите пред жилищни блокове. Тогава го търсим и на оставения в офертата телефон. Обяснява ни, че е заминал за 20 дни в чужбина, за да зарежда още коли.

Схемата с фалшивите обяви е много разпространена в бранша. С тях измамниците целят да привлекат нови клиенти, след като съберат достатъчно информация за тях.

„Сами разбирате, че когато вие пътувате 50-100 км до някъде или повече – ставате потенциален клиент, дори и да няма това, което търсите, ще се опитат да ви продадат нещо друго, за да не се приберете с празни ръце”, поясни Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите.

Така търговците бързо разчистват автомобили, които застояват с месеци по паркингите и са трудни за продажби, разкрива търговецът на коли втора ръка Момчил Момчилов.

Фалшивите обяви обаче са трудни за разпознаване, разказва Тодор Желев от Съюза на българските автомобилисти. Защото разликите в цените на един и същи автомобил на пазара са големи.

След разследването на NOVA от Комисията за защита на потребителите започнаха проверка на измамния търговец. Според контролния орган – в този случай продавачът видно прилага нелоялна търговска практика. Ако се докаже – глобата е до 30 хил.

Коментари
10:25ч. 18 Октомври 2019 #1
Ники
Вярно не съм проверявал в нета за нелоялни търговци на автомобили,но тогава трябва сайтовете за продажба на коли да въведат рейтинг на търговеца,по някакъв начин да се види кои са тези измамници
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - България
Д-р Петър Дойчинов, стоматолог: Честното отношение към пациента изгражда доверие
Понеделник, 15 Април 2024 08:15
Д-р Петър Дойчинов е утвърден дентален лекар във Варна, специалист по протетична медицина, имплантолог. На езика на пациентите това означава – стоматологът, който решава спешни и неспешни проблеми със...
140 възпитателни дела срещу деца, образувани за година във Варна
Сряда, 17 Април 2024 08:11
Общо 140 възпитателни дела срещу деца за общественоопасни деяния са образувани във Варна през изминалата 2023 година. В тях са обхванати 144 деца, от който 32 са малолетни на възраст между 8 и 13 години....
Най-важното от Варна във вчерашния 16 април
Сряда, 17 Април 2024 07:34
Жители на „Чайка" възмутени от изпълнението на новите паркинги в квартала (снимки) Качеството на изпълнение на новите паркинги в „Чайка" е под всякаква критика Оперната прима Красимира Стоянова за Миланската...
17 април в историята
Сряда, 17 Април 2024 07:05
1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски разкази в двора на Ричард II. Изследователите...
Без ток днес във Варна и областта ще бъдат...
Сряда, 17 Април 2024 06:53
Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, днес, 17 април, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: В периода 15.04.2024 - 19.04.2024...
Прогноза за времето - 17 април
Сряда, 17 Април 2024 06:34
Днес над Черноморието облачността ще е променлива, често значителна, но до вечерта ще се задържи почти без валежи. Ще духа умерен и временно силен вятър от юг-югозапад. Ще се задържи топло с максимални...
Изложба живопис на Красен Бербенков в Градската художествена галерия - Варна
Вторник, 16 Април 2024 19:08
Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя от 18 април до 18 май самостоятелна изложба на художника Красен Бербенков, дългогодишен преподавател по изобразително изкуство в Националното...
Подписването на споразумения по инвестиционната програма за общински проекти ще продължи
Вторник, 16 Април 2024 18:57
Подписването на споразумения за финансиране на предложени общински проекти ще продължи. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова пред членове на Националното...
Търси в новини:
4567891011121314

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 Най-четено от България 1 2 3
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
3.7 + 3.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook