Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Парализиран човек се движи с екзоскелет, контролиран с импланти в мозъка

Петък, 4 Октомври 2019 14:09
Източник: News.bg   
Парализиран човек е успял да раздвижи всичките си крайници с контролиран от ума му екзоскелет, съобщават френски изследователи. 30-годишният Тибо коментира, че с първите си стъпки в костюма, се чувства като "първият човек на Луната", съобщава БиБиСи.

Движенията му, особено ходенето, далеч не са перфектни и роботозираният-костюм засега се използва само в лабораторията. Но изследователите казват, че това може един ден да подобри качеството на живот на пациентите.

Тибо е претърпял операция за поставяне на два импланта на повърхността на мозъка, покриващи частите от мозъка, които контролират движението. 64 електрода на всеки имплант четат мозъчната активност и изпращат инструкциите на компютър.

Сложният компютърен софтуер чете мозъчните вълни и ги превръща в инструкции за контрол на екзоскелета.

Когато Тибо си помисли да "ходи", той тръгва по верига от инструкции за движение на краката от софтуера. Той може да контролира всяка ръка, движейки ги в триизмерно пространство.

Тибо, който не иска да се разкрие фамилното си име пада от 15м при инцидент в нощен клуб преди четири години. Травма на гръбнака го парализира и той прекара следващите две години в болница. Но през 2017 г. той участва в изпитание на екзоскелет с Клинатек и университета в Гренобъл.

Първоначално той практикува да използва мозъчните импланти, за да контролира виртуален герой (аватар), в компютърна игра, след което преминал към ходене с костюма. "Това беше като да съм първият човек на Луната. Не ходех две години. Забравих какво е да стоя прав, забравих, че съм по-висок от повечето хора в стаята", коментира той.

"Беше много трудно, защото е комбинация от множество мускули и движения. Това е най-впечатляващото нещо, което правя с екзоскелета." 65кг сложна роботика не възстановява напълно функциите, но е сериозен напредък, който позволява на хората да контролират един-единствен крайник с мислите си.

Тибо трябва да е прикрепен, за да се сведе до минимум рискът от падане с екзоскелета - това означава, че устройството все още не е готово да се премести извън лабораторията. "Това далеч не е автономно ходене. Той няма бързите и прецизни движения за да не падне. Никой на света все още не е направил това", обяснява проф. Алим-Луис Бенабид.

Тибо трябва да изпълнява конкретни цели, като използва екзоскелета, за да движи горната и долната си част на ръцете и да завърта китките си, това е успешно в 71% от времето.

Проф. Бенабид, който разработи дълбока мозъчна стимулация за болестта на Паркинсон, коментира пред БиБиСи: "Решихме проблема и показахме, че принципът е правилен. Това е доказателство, че можем да разширим мобилността на пациентите с екзоскелет. Това е посоката, да се даде по-добро качество на живот." Френските учени твърдят, че могат да продължат да усъвършенстват технологията.

В момента те са ограничени от количеството данни, които могат да четат от мозъка, да изпращат до компютър, да интерпретират и изпращат до екзоскелета в реално време. Те имат 350 стотни, за да преминат от мисъл към движение, в противен случай системата става трудна за контрол.

Това означава, че от 64-те електроди на всеки имплант, изследователите използват само 32. Така че все още има потенциал да се разчита мозъкът по-подробно, като се използват по-мощни компютри и AI за интерпретация на информацията от мозъка.

Също така има планове за разработване на контрол върху пръстите, който да позволи на Тибо да вдига и премества обекти. Той вече е използвал импланта за контрол на инвалидна количка.

Има учени, които изследват начините за използване на екзоскелети за засилване на човешките способности - вместо да се преодолее парализата. Това включва военни приложения.

"Абсолютно не вървим в посока на тези крайни и глупави приложения. Не сме се запътили към този вид усъвършенстване на човешкото същество. Нашата работа е да помагаме на пациенти, които са загубили функциите си", обяснява проф. Бенабид.

Проф. Том Шекспир от Лондон коментира, "че това проучване представлява добре дошъл и вълнуващ напредък, но трябва да помним, че доказателството за концепцията е много далеч от използваемата клинична възможност. Дори и напълно функциониращи, ограниченията в разходите означават, че високотехнологичните опции никога няма да бъдат достъпни за повечето хора в света с нараняване на гръбначния мозък."

Той допълва, че само 15% от хората с увреждания имат инвалидна количка или други помощни устройства. Подробности за екзоскелета са публикувани в списанието The Lancet Neurology.





Коментари
14:18ч. 4 Октомври 2019 #1
Rado_slav
Науката напредва неимуверно!
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Наука
Компанията на Илон Мъск имплатира мозъчен чип в човек за първи път
Вторник, 30 Януари 2024 08:24
Технологичният милиардер Илон Мъск заяви, че неговата компания Neuralink успешно е имплантирала един от своите безжични мозъчни чипове в човек за първи път. Първоначалните резултати откриват обещаващи...
Японската лунна сонда се събуди
Понеделник, 29 Януари 2024 18:18
Японската агенция за аерокосмически изследвания (Jaxa) заяви, че в неделя е възстановила контакта със спускаемия лунен модул. В продължение на седмица Луноходът нямаше контакт със Земята заради проблем...
Свиренето на музикален инструмент е полезно за здравето на мозъка в по-късна възраст
Понеделник, 29 Януари 2024 17:33
Свиренето на музикален инструмент или пеенето може да помогне за поддържането на мозъка здрав в по-зряла възраст, смятат изследователи от Обединеното кралство. Практикуването и четенето на музика може...
Apple Car е отложен до 2028 г.
Понеделник, 29 Януари 2024 11:55
Apple Inc. определено знае как да прави iPhone и iPad, но когато става въпрос за iCar, технологичният гигант очевидно се бори. Електрическата кола на Apple се развива от около десетилетие, но Bloomberg...
Римското вино имало аромат на орех и нотки на подправки, предполага проучване
Понеделник, 29 Януари 2024 10:33
Свежи улики за древните римски вина са открити чрез изследване на използването от винопроизводителите на специални глинени съдове, подобни на тези в съвременна Грузия, според изследователи. Не е тайна,...
Срива ли се ИТ секторът? Ще останат ли програмистите без работа? Замества ли ги изкуствен интелект?
Събота, 27 Януари 2024 08:14
Последните няколко месеца ни заливат заглавия и интервюта, които чертаят края на ИТ сектора. И докато ТикТок “звезди” и други инфлуенсъри повтарят “Казах ли ви?”, “Тея ИТ нищо не създават”, “Изкуственият...
Ново проучване разкри истинската възраст на Вавилонската порта Ищар
Неделя, 28 Януари 2024 11:42
Археолозите измериха магнитните полета на глинените тухли и са успели да опровергаят твърдението, че монументалната порта Ищар на Вавилон е била издигната, за да отпразнува завладяването на Йерусалим....
Microsoft предупреждава за спонсорирана от Русия група за хакване на имейли
Петък, 26 Януари 2024 17:30
Microsoft Corp. съобщи, че е започнала да предупреждава организациите, че са станали мишена на същата спонсорирана от Русия група, която в края на миналата година хакна имейлите на нейните ръководители. Хакерите...
Търси в новини:
23456789101112

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Най-четено от Наука 1 2 3
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.0 + 1.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook