Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Парализиран човек се движи с екзоскелет, контролиран с импланти в мозъка

Петък, 4 Октомври 2019 14:09
Източник: News.bg   
Парализиран човек е успял да раздвижи всичките си крайници с контролиран от ума му екзоскелет, съобщават френски изследователи. 30-годишният Тибо коментира, че с първите си стъпки в костюма, се чувства като "първият човек на Луната", съобщава БиБиСи.

Движенията му, особено ходенето, далеч не са перфектни и роботозираният-костюм засега се използва само в лабораторията. Но изследователите казват, че това може един ден да подобри качеството на живот на пациентите.

Тибо е претърпял операция за поставяне на два импланта на повърхността на мозъка, покриващи частите от мозъка, които контролират движението. 64 електрода на всеки имплант четат мозъчната активност и изпращат инструкциите на компютър.

Сложният компютърен софтуер чете мозъчните вълни и ги превръща в инструкции за контрол на екзоскелета.

Когато Тибо си помисли да "ходи", той тръгва по верига от инструкции за движение на краката от софтуера. Той може да контролира всяка ръка, движейки ги в триизмерно пространство.

Тибо, който не иска да се разкрие фамилното си име пада от 15м при инцидент в нощен клуб преди четири години. Травма на гръбнака го парализира и той прекара следващите две години в болница. Но през 2017 г. той участва в изпитание на екзоскелет с Клинатек и университета в Гренобъл.

Първоначално той практикува да използва мозъчните импланти, за да контролира виртуален герой (аватар), в компютърна игра, след което преминал към ходене с костюма. "Това беше като да съм първият човек на Луната. Не ходех две години. Забравих какво е да стоя прав, забравих, че съм по-висок от повечето хора в стаята", коментира той.

"Беше много трудно, защото е комбинация от множество мускули и движения. Това е най-впечатляващото нещо, което правя с екзоскелета." 65кг сложна роботика не възстановява напълно функциите, но е сериозен напредък, който позволява на хората да контролират един-единствен крайник с мислите си.

Тибо трябва да е прикрепен, за да се сведе до минимум рискът от падане с екзоскелета - това означава, че устройството все още не е готово да се премести извън лабораторията. "Това далеч не е автономно ходене. Той няма бързите и прецизни движения за да не падне. Никой на света все още не е направил това", обяснява проф. Алим-Луис Бенабид.

Тибо трябва да изпълнява конкретни цели, като използва екзоскелета, за да движи горната и долната си част на ръцете и да завърта китките си, това е успешно в 71% от времето.

Проф. Бенабид, който разработи дълбока мозъчна стимулация за болестта на Паркинсон, коментира пред БиБиСи: "Решихме проблема и показахме, че принципът е правилен. Това е доказателство, че можем да разширим мобилността на пациентите с екзоскелет. Това е посоката, да се даде по-добро качество на живот." Френските учени твърдят, че могат да продължат да усъвършенстват технологията.

В момента те са ограничени от количеството данни, които могат да четат от мозъка, да изпращат до компютър, да интерпретират и изпращат до екзоскелета в реално време. Те имат 350 стотни, за да преминат от мисъл към движение, в противен случай системата става трудна за контрол.

Това означава, че от 64-те електроди на всеки имплант, изследователите използват само 32. Така че все още има потенциал да се разчита мозъкът по-подробно, като се използват по-мощни компютри и AI за интерпретация на информацията от мозъка.

Също така има планове за разработване на контрол върху пръстите, който да позволи на Тибо да вдига и премества обекти. Той вече е използвал импланта за контрол на инвалидна количка.

Има учени, които изследват начините за използване на екзоскелети за засилване на човешките способности - вместо да се преодолее парализата. Това включва военни приложения.

"Абсолютно не вървим в посока на тези крайни и глупави приложения. Не сме се запътили към този вид усъвършенстване на човешкото същество. Нашата работа е да помагаме на пациенти, които са загубили функциите си", обяснява проф. Бенабид.

Проф. Том Шекспир от Лондон коментира, "че това проучване представлява добре дошъл и вълнуващ напредък, но трябва да помним, че доказателството за концепцията е много далеч от използваемата клинична възможност. Дори и напълно функциониращи, ограниченията в разходите означават, че високотехнологичните опции никога няма да бъдат достъпни за повечето хора в света с нараняване на гръбначния мозък."

Той допълва, че само 15% от хората с увреждания имат инвалидна количка или други помощни устройства. Подробности за екзоскелета са публикувани в списанието The Lancet Neurology.





Коментари
14:18ч. 4 Октомври 2019 #1
Rado_slav
Науката напредва неимуверно!
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Наука
Американската компания UKG стартира глобален иновационен хъб в България
Понеделник, 19 Февруари 2024 08:22
Бързо развиващият се пазар на таланти в технологичния сектор допълнително ще ускори реализирането на услугите за развитие на корпоративна култура на UKG, които подпомагат създаването на страхотно място...
Factcheck.bg започва да проверява информация във Facebook и Instagram
Сряда, 21 Февруари 2024 14:31
Днес Meta обяви, че разширява програмата си за проверяване на факти в България и добавя Factcheck.bg като партньор. Factcheck.bg – българска платформа за проверка на факти, сертифицирaна от независимата...
Първият пациент с чип в мозъка се е възстановил напълно и може да управлява мишка с мисълта си
Вторник, 20 Февруари 2024 15:31
Първият пациент с имплантиран мозъчен чип от Neuralink изглежда се е възстановил напълно и може да управлява компютърна мишка, използвайки мислите си, съобщи основателят на стартъпа Илон Мъск, цитиран...
Коя е най-ярката и най-гладна черна дупка, откривана някога (видео)
Вторник, 20 Февруари 2024 15:06
Най-яркият обект, откриван някога, е видян в далечната Вселена. Това е квазар - яркото ядро ​​на галактика, която се захранва от огромна черна дупка с около 17 милиарда пъти масата на нашето...
Европейската комисия започна официално производство срещу TikTok
Понеделник, 19 Февруари 2024 15:44
Европейската комисия откри официално производство, за да прецени дали TikTok може да е нарушило Законодателния акт за цифровите услуги в области, свързани със защитата на малолетните и непълнолетните лица,...
Големи компании използват AI, за да следят служителите си
Неделя, 18 Февруари 2024 15:40
Cтoтици xиляди cлyжитeли нa oгpoмни ĸoмпaнии ĸaтo Ѕtаrbuсkѕ, Dеltа Аіrlіnеѕ, Т-Моbіlе, Сhеvrоn, Nеѕtlе или АѕtrаZеnеса ca пoд нaблюдeниe. He oт ĸaмepитe в oфиcитe им, a oт aлгopитми, ĸoитo...
Говежди ориз - растителна алтернатива на месото?
Петък, 16 Февруари 2024 12:43
Представете си, че ядете вкусна, подхранваща купа говежди ориз. Не, не говеждо с ориз — говежди ориз. Това е, което екип от южнокорейски изследователи се надяват да постигнат с техния новоразработен хибриден...
Учените създават нов синтетичен антибиотик, ефективен срещу резистентни на лекарства супербактерии
Петък, 16 Февруари 2024 12:14
Новият антибиотик е ефективен срещу мултирезистентни щамове бактерии в лабораторията, но са необходими допълнителни тестове, за да се определи дали действа при хора. Изследователи в Съединените щати...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Най-четено от Наука 1 2 3
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.1 + 0.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook