Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Русия пред забрана за олимпийски и световни първенства заради укрити допинг резултати

Вторник, 24 Септември 2019 11:15
Източник: News.bg   
Русия е изправена пред забрана за всички големи спортни събития заради "несъответствия" в база данни от лаборатории, предупреди Световната антидопингова агенция, съобщава БиБиСи.

Страната разполага с три седмици, за да обясни "несъответствията" или да рискува да бъде изключена от олимпийските и световните първенства.

На Русия може да бъде забранено и да бъде домакин на големи събития. "Има доказателства, че тези данни са изтрити", коментира председателят на Wada Джонатан Тейлър. "Трябва да разберем от руските власти какво е тяхното обяснение."

Русия предаде данни от своята московска лаборатория през януари като условие за нейната реинтеграция. Но Wada заявява, че нейният изпълнителен комитет е информиран, че е открита официална процедура за спазване на закона за разкриването на "несъответствия".

"Това в момента е хипотетично, но ако експертите поддържат сегашното си мнение, тогава комисията за преглед на спазването на изискванията ще направи препоръка да се изпрати известие до "Русада", че "не отговаряте на изискванията "и предлага последствия", обяснява Тейлър.

"В случай на "критично неспазване ", сега има отправна точка за санкции, които могат да се увеличават и намаляват. Те включват санкции срещу "Русада", изключване на събития, организирани в Русия и изключване на руски спортисти в световни първенства и Олимпиади."

Тейлър подчертава, че според нов набор от правила, Wada вече има правомощието да прилага подобни наказания, но също така обясни, че ако Русия обжалва, случаят в крайна сметка ще бъде решен от Арбитражния спортен съд - АСС. "Всички са съгласни, че ще се наложи това, което реши АСС".

"Трябва да сме много внимателни. Трябва да се спазва процедурата. Не можем да се предреши резултата", обяснява той.

Международният олимпийски комитет - МОК отхвърли препоръката на Wada да забрани участието на Русия в Олимпийските игри в Рио през 2016 г. след допинг скандал, но прекрати участието на отбора в зимните олимпийски игри в Пхенян 2018, като спортистите бяха принудени да се състезават като неутрални.

В понеделник Международната асоциация на федерациите по лека атлетика (IAAF) потвърди решението си за забрана на Русия само четири дни преди началото на Световното първенство в Доха, след като изслуша доклад от своята работна група.

Сега обаче Русия е изправена пред перспективата да бъде изключена от много други събития, включително Олимпиадата в Токио през следващата година и Световната купа по футбол 2022 година.

Тейлър коментира, че новите санкционни права на Wada оправдават силно противоречивото решение за възстановяване на "Русада" през януари преди данните да могат да бъдат анализирани.

Но Роб Кьолер от групата "Световни атлети", която е критична към Wada за справянето с кризата, заявява, че членовете им са "гневни".

"Дойде време да поискаме оставки от ръководството на Wada, защото те показаха, че не са подходящи за целта. Цялото това фиаско е в полза на Русия, както и през цялото време, без значими последици", допълва той.

В коментари, съобщени от ТАСС, министърът на спорта на Русия Павел Колобков заяви: "Какви точно са тези разминавания и с какво са свързани?"

"Експертите в областта на цифровите технологии от двете страни вече си сътрудничат. От наша страна ние продължаваме да оказваме всякаква помощ."

Русия бе изпуснала крайните срокове за предаване на данните, преди окончателно да предостави на Wada достъп до московската антидопингова лаборатория през януари.


Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Спорт
Временно ограничават движението на автомобили заради мача на стадион „Тича“
Събота, 24 Февруари 2024 08:35
Във връзка с провеждане на футболна среща между отборите на ПФК „Черно море“ и ПФК ЦСКА на стадион „Тича“, на 24 февруари, събота, ще бъде преустановено движението по следните улици: - За времето от...
"Спартак" (Варна) спечели гостуването на "Бдин"
Петък, 23 Февруари 2024 18:29
ФК Спартак Варна се наложи с 1:0 при гостуването на Бдин в мач от 22-ия кръг на Втора лига. Победния гол за соколите във Видин отбеляза Ивей Ромееш в 52-а мин. С 13-а си победа за сезона тимът, воден...
Във Варна започва записването за начално обучение по плуване за деца от 8 до 12 години
Петък, 23 Февруари 2024 16:44
От 26 февруари, понеделник, започва записването за начално обучение по плуване за деца на възраст от 8 до 12 години. Тренировките се провеждат в плувен басейн „Делфини“. Програмата се финансира от...
Сребро за Станимир Беломъжев от Световната купа в Естония
Петък, 23 Февруари 2024 13:33
Най-добрият ни състезател в ски ориентирането Станимир Беломъжев спечели сребърен медал в спринтовата дистанция от Световната купа в Естония. Той завърши на второ място с време 17:27 минути - на 10 секунди...
Лудогорец отпадна от Лигата на конференциите след 0:1 от Сервет
Петък, 23 Февруари 2024 09:06
Лудогорец отпадна от Лигата на конференциите след болезнена загуба с 0:1 от Сервет. До нея се стигна, след като Клод Гонсалвеш допусна нетипична грешка още в 6-ата минута, при която португалецът изведе...
"Черно море" пусна допълнителни билети за мача с ЦСКА
Четвъртък, 22 Февруари 2024 17:24
Поради сериозния интерес за мача между "Черно море" и ЦСКА тази събота от 15:15 часа ще бъдат пуснати в продажба допълнително 200 билета за гостуващите фенове (сектор "Г"), съобщиха от клуба. Те ще...
Кубрат Пулев срещу Махмуд Чар на 30 март в София
Четвъртък, 22 Февруари 2024 14:37
Българинът Кубрат Пулев и германецът Махмуд Чар ще се бият в София на 30 март. Новината бе съобщена от двамата на съвместна пресконференция, която се състоя в столичен хотел. Боксовият двубой в тежка...
"Спартак" (Варна) прави свой юноша професионалист
Четвъртък, 22 Февруари 2024 08:12
Първи професионален договор в кариерата си подписа юношата на ФК "Спартак" (Варна) Александър Янчев. Роденият през 2004 г. Янчев е възпитаник на соколите с повече от 10 години в школата. Играе на позиция...
Търси в новини:
678910111213141516

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Най-четено от Спорт 1 2 3
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
3.2 + 3.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook