Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Започва голямото пътуване, 22 златни правила когато застанем зад волана

Събота, 21 Септември 2019 09:38
Източник: Moreto.net   
Сн.: Moreto.net
Засилен трафик се очаква днес по пътищата в страната във връзка началото на дългия празничен уикенд.

Със специална организация на движението ще се регулира трафикът към големите градове и от граничните пунктове към вътрешността на страната. Пътна полиция ще следи за правоспособност, за превишена скорост и употреба на алкохол и наркотици.

Камери за скорост ще бъдат поставени на всички натоварени пътища в страната. Засилени проверки ще има и на автобусите, най вече за използването на предпазни колани.

Тръгнете по светло, утрото е по-мъдро от вечерта, призоват от КАТ. Не чакайте последния момент!

22 златни правила преди тръгнем на път след празниците

1. Утрото е по-мъдро от вечерта! Изберете подходящо време за пътуване на дълги разстояния, за да избегнете върховото натоварване на пътищата – по-добре е това са става в светлата част от денонощието. Преди да планирате пътуванията, непременно се осведомете за прогнозата за времето, пътната обстановка и очаквани усложнения.

2. Преди пътуването прегледайте основно изправността на спирачната система, светлините, чистачките, устройствата за измиване на предното стъкло, заредете с незамръзваща течност резервоара им, погледнете и подгряващото устройство на задното стъкло. Осигурете си резервни крушки за евентуална подмяна.

3. Не рискувайте, ако автомобилът ви е с износени гуми. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно предвижване в колона.

4. Зад волана по дългия маршрут трябва да е възможно най-опитният водач от семейството /компанията/.

5. Не си определяйте и не договаряйте предварително точен час на пристигане. Евентуалното закъснение ще ви притесни и ще ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни изпреварвания.

6. Преди пътуване с автомобила - на гости или към заведение, предварително определете водач от компанията, който със сигурност ще остане трезвен през цялото време до завръщането.

7. Ако след употреба на алкохол сте склонни да седнете зад волана или да предоставите колата си на приятел от компанията – също пийнал, по-добре е още преди сядането на масата да дадете ключовете на автомобила на човек, който не би допуснал това нарушение.

8. Скрийте автомобилните ключове на сигурно място, ако има опасност вашият неправоспособен син или дъщеря да подкарат колата ви без разрешение.

9. При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване, те няма да ви осигурят съществено придвижване напред. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната и да се движите на подходяща по-голяма дистанция, която не притеснява колегата ви в автомобила пред вашия.

10. При продължително движение зад бавни товарни автомобили и интензивен насрещен трафик не губете търпение и не изпреварвайте рисково, докато не възникне необходимата благоприятна ситуация за маневрата с добра видимост.

11. При шофиране по мокри и хлъзгави пътища управлявайте плавно, без рязко форсиране и отнемане на газта, намалявайте скоростта с помощта на двигателя при включена предавка, почти без да използвате спирачките. Крайно опасно е рязкото спиране, което може да доведе до загубване на контрол и плъзгане на автомобила.

12. За да не предизвикате задръстване при интензивно градско движение и образували се колони, не навлизайте в кръстовището дори и на зелен сигнал, ако то още не е освободено. Асо попаднете в задръстване, запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Прояви на нервност, агресивност, опити за рискови маневри, няма да ускорят колоната, а само ще усложнят ситуацията.

13. Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, незабавно загасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.

14. При образуване на колона на автомагистрала, не заемайте аварийната лента, за да има достъп за линейки, автомобили на полицията, “Гражданска защита” и снегопочистващи машини.

15. Ако водачът превишава скоростта и извършва рискови изпреварвания, не се притеснявайте като пътник да му направите забележка и коригирате поведението му, защото при евентуална злополука потърпевши ще бъдете и вие.

16. При движение по тъмно намалявайте скоростта, когато превключвате от дълги на къси светлини, за да имате възможност да спрете в зоната на видимостта пред вас. Така ще се предпазите от блъскане на неправилно движещ се пешеходец с тъмни дрехи, когото ще забележите късно, на броени метри пред автомобила.

17. Ако видите пешеходец в неадекватно състояние, спрете и го изведете извън платното и сигнализирайте на тел. 112. Същото можете да направите и ако не можете да предотвратите шофиране от пиян или неправоспособен водач.

18. Не превишавайте скоростта. Не забравяйте, че в населените места се движат много забързани пешеходци и деца. Те могат внезапно да се появят пред автомобила. Най-уязвими са възрастните пешеходци, които често пресичат платното неправилно.

19. В населено място и близо до него бъдете предпазливи, тъй като се движат пешеходци в тъмни дрехи, несигнализирани велосипеди, каруци и други превозни средства.

20. Не сядайте зад волана, ако не са изминали поне 8 часа от времето на употреба на алкохол, както и непосредствено след обилно нахранване.

21. Поставяйте непременно предпазните колани преди пътуването и настоявайте всички ваши спътници в автомобила да сторят това.

22. Не забравяйте, че децата ви винаги трябва да пътуват в специалните за тях столчета и седалки. Неизползването на обезопасителните системи са сред преобладаващите причини за загиналите и ранени деца при катастрофи.

Коментари
15:25ч. 21 Септември 2019 #1
Виктор
Днес всичките товарни камиони бяха ги изкарали по пътищата да правят трафик.
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
95% от неработещото осветление във Варна се дължи на кражба на кабели, борят посегателствата
Днес, 28 Март 2024 15:51
250 хил. лева е бюджетът, за поетапна подмяна и ремонт на уличното осветление във Варна. 95% от неработещото осветление в града се дължи на кражба на кабели, стана ясно по време на работна среща с представителите...
Стартира футболна лига за ветерани 40+ във Варна
Днес, 28 Март 2024 15:38
Аматьорската минифутболна лига - Варна стартира нова инициатива. На 27 и 28 април започва уикенд лига за ветерани. В нея ще участват само играчи, които са навършили 40 години. Двубоите ще се играят на...
Хранителна добавка за понижаване на холестерол е разследвана за смъртни случаи и над 100 хоспитализирани
Днес, 28 Март 2024 15:25
Японски производител на лекарства, чиито хранителни добавки са в центъра на нарастващ страх за здравето в Япония, съобщи за още два смъртни случая, потенциално свързани с хапче, което понижава холестерола....
Утвърдиха състава на Експертния съвет към фонд „Култура"
Днес, 28 Март 2024 15:13
Временните и постоянни членове на Експертния съвет на фонд „Култура" избра Общински съвет на днешното си заседание, предаде репортер на Moreto.net. Постоянни членове ще са Даниела Димова и Евгений Станимиров....
Нови разписания на няколко линии на градския транспорт във Варна от 1 април
Днес, 28 Март 2024 15:02
Няколко автобусни линии на градския транспорт във Варна ще бъдат с променено разписание, съобщават от "Градски транспорт" - Варна Считано 01.04.2024 г. за подобряване транспортната свързаност и обслужването...
Предимно слънчево утре по Черноморието
Днес, 28 Март 2024 14:49
Утре по Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от западната четвърт. Максималните температури ще бъдат между 21° и 24°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението...
Обвиняемият за убийството на Митко от Цалапица отказа да обжалва задържането си в ареста
Днес, 28 Март 2024 14:37
Основният обвиняем за убийството в Цалапица Рангел Бизюрев се отказа да обжалва задържането си в ареста. Това съобщи новият му адвокат Делчо Джубелиев пред "Нова телевизия". Срещу Бизюрев е повдигнато...
33-годишна родилка, приета в тежко състояние, почина в болница в Кърджали
Днес, 28 Март 2024 14:26
Във връзка с оповестен случай на починала 33-годишна бременна жена ИА „Медицински надзор“ информира, че се е самосезирала и е започнала извънредна проверка на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ АД – Кърджали и...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.4 + 0.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook