Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Квотите увеличиха двойно работещите инвалиди

Четвъртък, 19 Септември 2019 10:36
Източник: Monitor.bg   
Работещите инвалиди са се увеличили два пъти спрямо същия период на миналата година. 12 192-ма са хората с увреждане, регистрирани в бюрата по труда за първите седем месеца на годината в цялата страна, 10 675 от тях са постъпили на работа за същия период, съобщиха за „Монитор“ от Агенцията по заетостта. Причината са станалите задължителни промени в Закона за хората с увреждания, които задължават работодатели да наемат лица с трайни увреждания.

Регламентът на член 38 ал. 1 предвижда фирми с персонал от 50 до 99 служители да са задължени да наемат 1 лице с трайни увреждания. Работодатели с брой служители 100 или над 100 са задължени да наемат 2 на сто от състава си. Тези промени в закона, свързани със задължителния квотен принцип, са основният фактор за увеличението на работещите инвалиди, коментира пред „Монитор“ Минчо Коралски, директор на Агенцията на хората с увреждания.

Броят на безработните инвалиди тази година само за първите седем месеца е намалял с 4,8% спрямо същия период на миналата година, показва статистиката.

Хората извън пазара на труда, назначени от януари до август тази година, е 10.9% при 5.9% през същия период на 2018 година. Статистиката показва, че мерките дават ефект и съгражданите ни с намалена работоспособност се устройват по-бързо в сравнение със същия период на миналата година благодарение на промените в закона, коментират от Агенцията по заетостта.

Главната инспекция по труда също се включи в прилагането на промените. Служителите й са провели специализирани проверки по Закона за хората с увреждания от началото на август. При всяка проверка на работодатели с 50 и над 50 служители се проверява задължително дали са изпълнили квотите за назначаване на хора с трайни увреждания, заявиха от инспекцията.

До момента са събрани данни за 270 предприятия (от 50 до 99 наети – 130 бр., и със 100 и над 100 наети – 140 бр.). Наетите лица с трайни увреждания в тях са 1005 от общо наети в тези предприятия 49 298 лица, коментираха от ГИТ за „Монитор“.

Две фирми са представили обосновка за освобождаване от изпълнение на квоти поради специфични фактори на работната среда. Компенсационни вноски поради неизпълнение на квотите до момента са заплатили 78 работодатели, а внесената сума е 51 986 лв.

За всяко незаето работно място съгласно квотата работодателите са задължени да заплащат 30% от минималната работна заплата за страната, коментират от Инспекцията по труда.

При неплащане на компенсационните вноски се налага глоба от 1000 лв. до 2000 лв. или имуществена санкция от 2000 лв. до 5000 лв. При повторно нарушение глобата, съответно имуществената санкция, е от 4000 лв. до 10 000 лева, заявиха още от ГИТ.

Безработните лица с увреждания, регистрирани като търсещи работа лица, могат да ползват посредническите услуги, които Агенцията по заетостта предлага чрез своите териториални поделения в цялата страна, като не се допуска никаква форма на пряка или непряка дискриминация. Предоставят се подходящи услуги по заетостта, съобразени със специфичните им потребности, здравословно състояние, придобити образование и квалификация.

Най-често хората с увреждания намират реализация в сектора на услугите и държавната администрация в професии като административни секретари, касиери и инкасатори, информатори, монтажници на елементи, книговезци, заявиха от АЗ.

Според наблюденията на агенцията всеки месец почти еднакъв брой лица с увреждания се регистрират и напускат регистъра на безработните – между 5 и 6% от всички регистрирани безработни.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Здраве
Лекарство за диабет забавя болестта на Паркинсон?
Вторник, 9 Април 2024 18:10
Лекарство за диабет, наречено ликсисенатид, показа обещаващо забавяне на прогресията на болестта на Паркинсон . Lixisenatide е в семейството на GLP-1 рецепторни агонисти, като Ozempic, които са лекарства...
Кирил Вътев встъпи в длъжност като служебен министър на земеделието и храните
Вторник, 9 Април 2024 12:53
Кирил Вътев встъпи в длъжност като служебен министър на земеделието и храните в служебното правителството с министър-председател Димитър Главчев. Същият пост той заемаше в предходното правителство. Министър...
Новият здравен министър: Ще търся баланс, но грижата за хората е на първо място
Вторник, 9 Април 2024 12:44
Новият министър на здравеопазването д-р Галя Кондева пое символично поста от проф. Христо Хинков. „Ще търся баланс в работата си, но като лекар, за мен винаги на първо място е била грижата за хората....
69% от пациентите с онкологични заболявания у нас доплащат за лечението си
Вторник, 9 Април 2024 12:30
Пред пациентите с онкологични заболявания у нас са налице финансови и организационни затруднения в достъпа им до лечение. Те са факт, въпреки че публичните средства за онкологично лечение у нас са се увеличили...
Около 100 деца с диабет и редки заболявания са обхванати от общинската програма за индивидуална грижа във Варна
Вторник, 9 Април 2024 11:24
Средно 100 деца годишно с диабет и редки ендокринни заболявания са обхванати от програмата на Община Варна за индивидуална грижа в образователните институции. По програмата се обучават медицински специалисти,...
Деца между 3 и 17 години сред новите случаи на коклюш във Варна
Понеделник, 8 Април 2024 14:01
Пет нови случая на коклюш във Варна са регистрирани за седмица във Варна и областта за седмица. С тях заболелите от „магарешка кашлица“ стават 12 от началото на годината. Това каза за Moreto.net началникът...
Случите на варицела във Варна пак тръгнаха нагоре
Неделя, 7 Април 2024 18:04
Регистрираните случи на варицела във Варна почти се удвоили за период от 7 дни. Това сочат данните на Регионалната здравна инспекция в морската столица, предоставени на Moreto.net. За периода 29.3-4.4.2024г....
С идването на ученическата ваканция изчезнаха заболелите от ОРЗ във Варна
Неделя, 7 Април 2024 15:54
10 пъти спадна броят на регистрираните остри респираторни заболявания във Варна само за седмица. Това отчитат от Регионалната здравна инспекция в морската столица. За изминалия отчетен период (29.3-4.4.2024г.)...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Най-четено от Здраве 1 2 3
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.4 + 0.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook