Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Концерти

Иконата на балканската музика, големият Горан Брегович, отправи специален видео поздрав на български език към всичките си фенове, които вече нямат търпение да го видят и чуят на живо в рамките на предстоящото му бляскаво турне във Варна, София и Велико Търново. “Българи, гответе се! Ще бъде лудо!
Екопарк Варна

Университетската ботаническа градина в град Варна е първият Eкопарк в страната, хармонично съчетаващ в себе си изкуствени и естествени екосистеми. Паркът е разположен на площ от 360 дка. Арборетумът включва повече от 300 вида екзотични дървета...
Концерт

Виртуозът Елин Колев заедно с русенската филхармония ще гостува във Варна на изискан концерт, научи Moreto.net. Голямото събитие, което ще се проведе на 24 септември в Зала 1 на Фестивален и конгресен център, е с начален час 19:00. Младият талант ще представи заедно с русенските оркестранти...
Новини - Икономика

Производството на черни миди по Черноморието може да скочи до 20 000 тона

Понеделник, 9 Септември 2019 13:42
Източник: Черно Море   
(24)   (1)

Производството на черни миди се е увеличило от 764 т през 2011 г. на повече от 4 500 т миналата година, сочат официалните статистически данни. Развитието на този съвсем нов у нас сектор в рибарството (мидените ферми) се ускорява особено след 2013 г., когато осигурява за пазара 1826 т, за да скочи на 3376 т през следващите две години, а само до август 2018 г. - на 3200 т, като се има предвид, че последните 3-4 месеца на годината във фермите се вадят най-много миди (до декември общо над 4500 т ). Капацитетът на България е да произвежда 20 000 т годишно, което означава и нови стотици работни места, заяви за в. „Черно море” д-р Йордан Господинов, председател на УС на Консултативния съвет за Черно море. По негоите думи в тази връзка е и решението, което са взели на последното заседание на КСЧМ.

Едно от предложенията,

които приехме на форума, е за необходимостта да се ускори класификацията на водните зони по българското и румънското черноморско крайбрежие, в които се извършва стопанска дейност съобразно европейските регламенти, свързани със специфични хигиенни правила за храните от животински произход, обясни д-р Господинов. Става дума за производствените зони за добив на черноморски миди в диво състояние, които сега директно се предлагат на пазара и консумацията им крие риск за здравето. Това и още няколко предложения от последното заседание на една от работните групи на Консултативния съвет, одобрени от неговия Управителен съвет, вече са изпратени до Европейската комисия, както и до ресорните министерства и институции в България и Румъния. В тях се предлага още до приключване на класификацията на зоните да бъде въведена процедура за изпитване и анализ на всяка партида двучерупчести, за да се гарантира, че не представляват заплаха за човешкото здраве. Също и да бъде изготвян регистър на диспечерските и пречиствателните центрове за тези морски видове.

Вестник „Черно море” припомня за мисията на учредения след решение на ЕК Консултативен съвет за Черно море със седалище Варна, който трябва да представя

интересите на дълго пренебрегвания бранш

в България и Румъния (двете черноморски страни членки на общността), така че гласът на рибарите да стига до Брюксел и високите етажи на властта. Неговите препоръки се правят в работни групи, в които участват членове на Консултативния съвет -неправителствени асоциации и организации от всички сфери на рибарския сектор в двете съседни страни, както и научни експерти, представители на местните и централните органи в областта на рибовъдството, и др.

На заседанието ни беше изнесено, че само в Румъния през миналата година са пуснати на пазара повече от 230 тона диви миди, директно, без да е било установено тяхното качество - каза д-р Господинов. Това са черни миди, които се добиват извън фермите, уточни той. Всеки любител на този деликатесен вид може да ги събира в морето за лична консумация и на своя отговорност за здравето си. Но когато това се прави, за да бъдат продавани в магазините, ресторантите, вече става рисково. Проблемът е най-остър в Румъния, където няма мидени ферми и се разчита на добива в диво състояние. Обаче и у нас, въпреки че вече има десетки производители на миди, макар и в доста по-малки количества (събрани количества в мрежите по време на тралене при стопанския риболов ) диви миди също се предлагат на пазара. В. „Черно море” неведнъж е информирал за акциите на контролните органи, които са конфискували от импровизирани щандове буркани с такива варени мидени ядки. Дори имаше и разбит „цех” за консервирането им на брега на езерото.

За произведените черни миди фермите сами си осигуряват лабораторен контрол по своя вътрешна мониторингова програма,

като ги изследват в наши и чужди акредитирани лаборатории, и тяхното предлагане в магазините и ресторантите не крие никакъв риск. И това се прави стриктно, защото дори най-малкото съмнение, че предлагат количества, заразени с колибактерии, салмонела или други опасни биотоксини, може да доведе до закриване на дейността им, в която са вложени десетки милиони, подчерта председателят на КСЧМ. Проблемът, за който той говорел, е, че няма класификация на зоните в морето, за да се знае от официалния държавен мониторинг каква е чистотата на водите, на суровината и на мидите. Примерно, от април до юни зоната е клас А и добитите в нея диви миди могат да се предлага директно в търговската мрежа, следващите два летни месеца на активна курортна дейност водата става клас Б и тогава вече се налага да бъдат предварително пречистени.

Контролът по една или друга форма обхваща всички производители на миди, които имат свои лаборатории за следене на качеството им, но понеже на пазара има глад за този деликатесен вид, напълно е възможно да се промъкнат и количества диви миди. (Това лято щайги с такива миди бяха забелязани на Рибната борса на Централния пазар във Варна.) За тях не се знае къде са събирани и само една-единствена мида да се окаже заразена и консумирана в обществено заведение, това може да предизвика проблем. Рискът е не само за здравето на човека, но и за имиджа на сектора, който съвестно си изпълнява задълженията, коментира д-р Господинов. Според него всеки кулинарен любител на мидите може лесно сам да различи кои от предлаганите миди са култивирани и кои добити в диво състояние, тоест, съмнителни като качество.

Разликата между двата вида

е в техния цвят, големина, тежест. Дивата е тъмночерна, с груба на вид черупка, която тежи, но като се отвори вътре, има малко месо, често премесено с песъчинки, тъй като е на морското дъно. Докато култивираната е светлокафяво-черна или леко сива на цвят, с тънка черупка и вътре с много месо. Тъй като се отглежда близо до морската повърхност, където има много слънце и планктон, тя бързо се храни, за броени месеци месото й наедрява и почти изпълва цялата черупка, която лесно се чупи в сварен вид.

Настояваме за класификация на водните зони в Черно море, защото не се ли направи, има опасност да забави развитието на сектора на аквакултурите, каза още председателят на КСЧМ. Ако за Румъния, където няма нито една производствена ферма в морето, това води до директен риск за здравето от консумацията на непречистени диви миди, то у нас може да попречи за завоюване на нови ниши на външните пазари, особено в Западна Европа, където се изисква задължително на етикета да бъде описана зоната на добива, добави той. В момента консумацията на вътрешния пазар достига 1500 т - толкова са продадени миналата година. Останалото количество се изнася най-вече за Румъния и някои други балкански страни. В същото време има голям потенциал за по- нататъшното развитие на производството на черни миди, особено по Северното Черноморие, където условията са най- благоприятни: богати на планктон води, които идват от устието на Дунав, благоприятни течения на свежа морска вода.

В района вече се правят инвестиции в предприятие за шоково замразяване

на миди, което ще бъде единственото в района на Черно море. Оказва се, че на западния пазар можем да пробием, когато сме в състояние да му предложим намясто свежи черни миди. В култивирано състояние черупката им е много тънка и като се носят опаковани, само една да се счупи, веднага умира и цялото количество бързо замирисва неприятно, тоест, стават негодни за консумация. Другият вариант е да се пренасят сварени ядките им, но повечето хора искат да ги видят пресни на пазара. Проблемът се решава с бъдещата инсталация за шоково замразяване, която ще позволи след размразяването им по специална технология да станат отново напълно пресни, като запазват вътре в себе си черупческата течност. С нейното въвеждане в експлоатация се очаква голям пробив на западния пазар и особено в Ирландия, Северна Ирландия, Англия, тоест, на целия Остров.

Ефектът от миденото производство

може да бъде много голям за страната. Не случайно този сектор от години се развива успешно в други европейски държави. Испания е водещият производител в ЕС на средиземноморска мида, а Франция на тихоокеански стриди (87 на сто от целия им обем на пазара). България има всички шансове да стане доминиращ производител на черноморски миди, а това означава стотици нови работни места. А да не говорим, че се отваря нова ниша в производството на храна от животински произход. Мидите са много ценен белтък за човешкия организъм, богати на минерали, кобалт, каквито има само в говеждото месо. Така че има всички основания за приоритетното развитие на този сектор в българската икономика, заключи д-р Господинов.

  (24)  (1)

Новини - Икономика
MANIA Франчайз – с поглед в бъдещето
Днес, 19 Септември 2019 08:31
Историята започва преди 23 години от малък гараж в град Варна. Днес „Мания” е марка с ясна визия, дългосрочни цели и успешна бизнес стратегия. Името им е вдъхновено от страстта на човек да търси нещо...
В Гърция горивата поскъпват с 3-5 евроцента на литър
Днес, 19 Септември 2019 13:13
Горивата в Гърция утре може да поскъпнат с 3,-5 евроцента на литър, пише днес електронното издание на в. „Катимерини”. Медията уточнява, че вчера на някои бензиностанции вече са вдигнали цените с 1 евроцент. На...
Спад на продажбите на автомобили в ЕС през август с цели 8,4%
Сряда, 18 Септември 2019 13:36
През август 2019 година регистрацията на нови автомобили в Европейския съюз (ЕС) отбеляза солидно понижение, като и в петте най-големи автомобилни пазара беше отчетен спад на продажбите. В същото време...
Следващия месец ще стане ясно с колко се вдигат пенсиите от догодина
Вторник, 17 Септември 2019 14:54
В началото на идния месец ще е ясен точният процент, с който пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли 2020 година. Към момента очакванията са повишение с около 6%, каза в отговор на въпрос в русенското село...
ВАС разреши строителството на "Турски поток" през България
Вторник, 17 Септември 2019 11:12
Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) прекрати делото срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за избор на изпълнител на газовия проект „Турски поток“ на територията...
Хлябът най-евтин у нас и в Румъния
Вторник, 17 Септември 2019 10:50
През 2018 г. разликата между цените на хляба и зърнените храни в Европейския съюз (ЕС) беше повече от три пъти между страната членка, където са били най-скъпи, и страната членка, където са били най-евтини....
Джамбазки зове ЕК да не допуска инвестиция на "Фолксваген" в Турция
Понеделник, 16 Септември 2019 12:42
Европейската комисия не трябва да допуска "Фолксваген" да инвестира в Турция. Това заявява българският представител в ЕП и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Позицията на евродепутата по повод...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Женско списание Кино-програма
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Видеонаблюдение
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Любовта е лудост Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Икономични бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Най-четено от Икономика 1 2 3
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Доволни ли сте от работата си ?
Да, много.
Категорично не.
От работата да, но не и от заплатата.
На този етап да.
Не се разбирам с колегите.
В момента не работя.
Днес в афиша на Варна
Власт и еротика в рисунка и комикс - Анри Кулев

Галерия "Графит"
Приютени вселени

Галерия „Арт Маркони”#
18:30#ч.
Галерия „Арт Маркони”
Изложба живопис - Добромир Манев-Ману

Градска художествена галерия - Филиал
Изложба илюстрации - Ясен Гюзелев

Галерия Le Papillоn
Изложба акварел - Любен Пашкулски

Галерия „Арт Маркони”
Джаз Будоар

ФКЦ - зала 1
20:00ч.
Мusic palace fest - Програма

ФКЦ - зала 1
20:00ч.
Монтажът на моя филм

Драматичен театър - сцена Филиал
19:00ч.
Код: Ангелът

Синема Сити#
14:50, 17:20, 19:50, 22:20#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
14:20, 16:50, 19:30#ч.
Кино Арена - Гранд Мол
12:30, 15:00, 17:30, 21:20, 22:40ч.
То: Част втора

Синема Сити#
14:20, 17:40, 20:50#ч.
Синема Сити#
18:30, 21:50#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:20, 13:15, 15:00, 16:40, 18:20, 20:10, 21:45#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
14:00, 17:20, 20:40#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
12:20, 15:40, 19:00, 22:20#ч.
Синема Сити
15:40, 19:00, 22:15ч.
Angry birds 2: Филмът

Синема Сити#
14:00, 16:10#ч.
Синема Сити#
13:30#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:50, 12:45, 13:50, 14:50, 16:10, 17:10, 18:15, 19:20#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
11:00, 12:10, 13:20, 14:30, 15:30, 16:40, 17:40, 18:50, 19:50#ч.
Лятно кино Варна#
19:30#ч.
Синема Сити
13:00, 15:00, 17:10, 19:20ч.
Имало едно време в Холивуд

Синема Сити#
18:20, 20:20, 21:30#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:45, 18:00, 21:30#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:45, 18:00, 21:30#ч.
Кино Арена - Гранд Мол
11:50, 15:10, 18:20, 21:40ч.
Имението Даунтън

Кино Арена - Гранд Мол#
14:40, 19:30, 22:00#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:15, 16:20, 20:30, 21:20#ч.
Синема Сити
14:10, 16:40, 19:10, 21:40ч.
Цар Лъв

Кино Арена - Гранд Мол#
11:40, 14:00#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:00, 13:20#ч.
Синема Сити
13:40, 16:00, 18:40ч.
Да свалиш Уолстрийт

Кино Арена - Мол Варна#
14:00, 19:00, 21:15#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
12:15, 17:10, 20:15#ч.
Синема Сити
13:10, 15:30, 17:50, 20:10, 22:30ч.
Щиглецът

Кино Арена - Мол Варна#
15:10, 17:45, 20:45#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
15:50, 18:30, 21:00#ч.
Синема Сити
13:00, 16:00, 19:00, 22:00ч.
Момчета за пример

Кино Арена - Гранд Мол#
11:15#ч.
Синема Сити
18:10, 21:00ч.
Докато смъртта ни раздели

Кино Арена - Гранд Мол#
16:30, 22:10#ч.
Лятно кино Варна#
21:00#ч.
Синема Сити
14:15, 16:20, 21:20ч.
Бързи и яростни: Хобс и Шоу

Кино Арена - Мол Варна#
11:30, 22:00#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
11:10, 13:10, 18:45, 21:30#ч.
Синема Сити#
15:40#ч.
Синема Сити
13:20, 16:10, 18:50, 21:30ч.
Истории от морското дъно

Военноморски музей
Най-ранните следи от човешко присъствие

Археологически музей
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.7 + 0.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net в Google+ и Facebook