Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Презастрояване
Коронавирус
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Нов концерт

Испанският цигулар се завръща В България с нов спектакъл “Royal Garagе Tour”, част от световното му турне, което преминава през най-големите зали и площади на Европа, САЩ и Латинска Америка. Има 40 издадени албума, собствен оркестър и над 100 000 продадени копия на „Годишните времена” на Вавалди. Първи цигулар на испанската кралица и провъзгласен за цигулар № 1 на Испания.
Фестивал

Откриването на Европейския музикален фестивал ще бъде в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център - Варна, където в 19 ч. на 25 март ще излязат младите виртуози от саксофонен квартет „Сигнум“ и перкусионистът Алексей Герасимец от Германия. Фестивалът поддържа традицията да представя изявени имена, чийто път е започнал от Варна. През 2020 г това са цигуларят Димитър Буров и пианистът Боян Бъчваров
Екопарк Варна

Университетската ботаническа градина в град Варна е първият Eкопарк в страната, хармонично съчетаващ в себе си изкуствени и естествени екосистеми. Паркът е разположен на площ от 360 дка. Арборетумът включва повече от 300 вида екзотични дървета...
Новини - Икономика

Производството на черни миди по Черноморието може да скочи до 20 000 тона

Понеделник, 9 Септември 2019 13:42
Източник: Черно Море   
(25)   (1)

Производството на черни миди се е увеличило от 764 т през 2011 г. на повече от 4 500 т миналата година, сочат официалните статистически данни. Развитието на този съвсем нов у нас сектор в рибарството (мидените ферми) се ускорява особено след 2013 г., когато осигурява за пазара 1826 т, за да скочи на 3376 т през следващите две години, а само до август 2018 г. - на 3200 т, като се има предвид, че последните 3-4 месеца на годината във фермите се вадят най-много миди (до декември общо над 4500 т ). Капацитетът на България е да произвежда 20 000 т годишно, което означава и нови стотици работни места, заяви за в. „Черно море” д-р Йордан Господинов, председател на УС на Консултативния съвет за Черно море. По негоите думи в тази връзка е и решението, което са взели на последното заседание на КСЧМ.

Едно от предложенията,

които приехме на форума, е за необходимостта да се ускори класификацията на водните зони по българското и румънското черноморско крайбрежие, в които се извършва стопанска дейност съобразно европейските регламенти, свързани със специфични хигиенни правила за храните от животински произход, обясни д-р Господинов. Става дума за производствените зони за добив на черноморски миди в диво състояние, които сега директно се предлагат на пазара и консумацията им крие риск за здравето. Това и още няколко предложения от последното заседание на една от работните групи на Консултативния съвет, одобрени от неговия Управителен съвет, вече са изпратени до Европейската комисия, както и до ресорните министерства и институции в България и Румъния. В тях се предлага още до приключване на класификацията на зоните да бъде въведена процедура за изпитване и анализ на всяка партида двучерупчести, за да се гарантира, че не представляват заплаха за човешкото здраве. Също и да бъде изготвян регистър на диспечерските и пречиствателните центрове за тези морски видове.

Вестник „Черно море” припомня за мисията на учредения след решение на ЕК Консултативен съвет за Черно море със седалище Варна, който трябва да представя

интересите на дълго пренебрегвания бранш

в България и Румъния (двете черноморски страни членки на общността), така че гласът на рибарите да стига до Брюксел и високите етажи на властта. Неговите препоръки се правят в работни групи, в които участват членове на Консултативния съвет -неправителствени асоциации и организации от всички сфери на рибарския сектор в двете съседни страни, както и научни експерти, представители на местните и централните органи в областта на рибовъдството, и др.

На заседанието ни беше изнесено, че само в Румъния през миналата година са пуснати на пазара повече от 230 тона диви миди, директно, без да е било установено тяхното качество - каза д-р Господинов. Това са черни миди, които се добиват извън фермите, уточни той. Всеки любител на този деликатесен вид може да ги събира в морето за лична консумация и на своя отговорност за здравето си. Но когато това се прави, за да бъдат продавани в магазините, ресторантите, вече става рисково. Проблемът е най-остър в Румъния, където няма мидени ферми и се разчита на добива в диво състояние. Обаче и у нас, въпреки че вече има десетки производители на миди, макар и в доста по-малки количества (събрани количества в мрежите по време на тралене при стопанския риболов ) диви миди също се предлагат на пазара. В. „Черно море” неведнъж е информирал за акциите на контролните органи, които са конфискували от импровизирани щандове буркани с такива варени мидени ядки. Дори имаше и разбит „цех” за консервирането им на брега на езерото.

За произведените черни миди фермите сами си осигуряват лабораторен контрол по своя вътрешна мониторингова програма,

като ги изследват в наши и чужди акредитирани лаборатории, и тяхното предлагане в магазините и ресторантите не крие никакъв риск. И това се прави стриктно, защото дори най-малкото съмнение, че предлагат количества, заразени с колибактерии, салмонела или други опасни биотоксини, може да доведе до закриване на дейността им, в която са вложени десетки милиони, подчерта председателят на КСЧМ. Проблемът, за който той говорел, е, че няма класификация на зоните в морето, за да се знае от официалния държавен мониторинг каква е чистотата на водите, на суровината и на мидите. Примерно, от април до юни зоната е клас А и добитите в нея диви миди могат да се предлага директно в търговската мрежа, следващите два летни месеца на активна курортна дейност водата става клас Б и тогава вече се налага да бъдат предварително пречистени.

Контролът по една или друга форма обхваща всички производители на миди, които имат свои лаборатории за следене на качеството им, но понеже на пазара има глад за този деликатесен вид, напълно е възможно да се промъкнат и количества диви миди. (Това лято щайги с такива миди бяха забелязани на Рибната борса на Централния пазар във Варна.) За тях не се знае къде са събирани и само една-единствена мида да се окаже заразена и консумирана в обществено заведение, това може да предизвика проблем. Рискът е не само за здравето на човека, но и за имиджа на сектора, който съвестно си изпълнява задълженията, коментира д-р Господинов. Според него всеки кулинарен любител на мидите може лесно сам да различи кои от предлаганите миди са култивирани и кои добити в диво състояние, тоест, съмнителни като качество.

Разликата между двата вида

е в техния цвят, големина, тежест. Дивата е тъмночерна, с груба на вид черупка, която тежи, но като се отвори вътре, има малко месо, често премесено с песъчинки, тъй като е на морското дъно. Докато култивираната е светлокафяво-черна или леко сива на цвят, с тънка черупка и вътре с много месо. Тъй като се отглежда близо до морската повърхност, където има много слънце и планктон, тя бързо се храни, за броени месеци месото й наедрява и почти изпълва цялата черупка, която лесно се чупи в сварен вид.

Настояваме за класификация на водните зони в Черно море, защото не се ли направи, има опасност да забави развитието на сектора на аквакултурите, каза още председателят на КСЧМ. Ако за Румъния, където няма нито една производствена ферма в морето, това води до директен риск за здравето от консумацията на непречистени диви миди, то у нас може да попречи за завоюване на нови ниши на външните пазари, особено в Западна Европа, където се изисква задължително на етикета да бъде описана зоната на добива, добави той. В момента консумацията на вътрешния пазар достига 1500 т - толкова са продадени миналата година. Останалото количество се изнася най-вече за Румъния и някои други балкански страни. В същото време има голям потенциал за по- нататъшното развитие на производството на черни миди, особено по Северното Черноморие, където условията са най- благоприятни: богати на планктон води, които идват от устието на Дунав, благоприятни течения на свежа морска вода.

В района вече се правят инвестиции в предприятие за шоково замразяване

на миди, което ще бъде единственото в района на Черно море. Оказва се, че на западния пазар можем да пробием, когато сме в състояние да му предложим намясто свежи черни миди. В култивирано състояние черупката им е много тънка и като се носят опаковани, само една да се счупи, веднага умира и цялото количество бързо замирисва неприятно, тоест, стават негодни за консумация. Другият вариант е да се пренасят сварени ядките им, но повечето хора искат да ги видят пресни на пазара. Проблемът се решава с бъдещата инсталация за шоково замразяване, която ще позволи след размразяването им по специална технология да станат отново напълно пресни, като запазват вътре в себе си черупческата течност. С нейното въвеждане в експлоатация се очаква голям пробив на западния пазар и особено в Ирландия, Северна Ирландия, Англия, тоест, на целия Остров.

Ефектът от миденото производство

може да бъде много голям за страната. Не случайно този сектор от години се развива успешно в други европейски държави. Испания е водещият производител в ЕС на средиземноморска мида, а Франция на тихоокеански стриди (87 на сто от целия им обем на пазара). България има всички шансове да стане доминиращ производител на черноморски миди, а това означава стотици нови работни места. А да не говорим, че се отваря нова ниша в производството на храна от животински произход. Мидите са много ценен белтък за човешкия организъм, богати на минерали, кобалт, каквито има само в говеждото месо. Така че има всички основания за приоритетното развитие на този сектор в българската икономика, заключи д-р Господинов.

  (25)  (1)

Новини - Икономика
500-те най-богати в света загубиха $139 млрд. заради коронавирус
Сряда, 26 Февруари 2020 09:21
500-те най-богати хора в света загубиха общо 139 милиарда долара в понеделник, когато пазарите се сринаха насред опасенията, че коронавирусът ще подтисне световната икономика. Това е най-големият спад...
Най-богатите загубиха 139 млрд. долара заради коронавируса
Вторник, 25 Февруари 2020 11:21
Най-богатите хора в света загубиха 139 млрд. долара заради страховете на фондовата борса, че коронавирусът ще удари световната икономика, съобщава агенция „Блумбърг“, цитирани от БГНЕС. Това е най-голямата...
Борсовите индекси тръгнаха надолу заради коронавируса
Вторник, 25 Февруари 2020 09:01
Разпрострението на коронавируса оказва натиск върху световните борси. На Нюйоркската фондова борса промишленият индекс "Дау Джоунс" и по-широкообхватният "Стандард енд Пуърс" понесоха най-тежките си загуби...
Коронавирусът свали цената на петрола
Понеделник, 24 Февруари 2020 15:03
Цените на петрола паднаха с 4% заради разпространението на коронавируса, информира АФП. В сравнение с нивата им в петък вечерта сорт "Брент" се обезцени с 4,1% до 56,05 долара за барел, а цената на...
Дълг от 200 млн. лв. ще бъде изтеглен с нова емисия държавни ценни книжа
Понеделник, 24 Февруари 2020 09:55
Дълг от нови 200 милиона лева се очаква да бъде изтеглен с емисия от държавни ценни книжа, става ясно от обявения от БНБ аукцион. Предлаганите книжа са със срочност 10 години и половина. От началото...
Разглеждат кандидатурите на България и Хърватия за еврозоната през юли
Петък, 21 Февруари 2020 14:37
„Ще вървим към чакалнята на еврозоната при този курс и само при абсолютен консенсус в страната“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след среща със заместник-председателя на Европейската комисия...
Отлагаме входа в „чакалнята“ с няколко месеца
Петък, 21 Февруари 2020 11:54
Присъединяването на България към валутния механизъм ERM II ще се случи с няколко месеца по-късно от обявения срок - края на април. Това заяви в интервю за БНР заместник-председателят на Европейската комисия...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Под наем 2стаен ул.Братя Миладинови 450 лв.
Давам 2стаен апартамент нова тухла ЮЖЕН след ремонт обзаведен/без ел.уреди/ до училище Васил Априлов, ул.Братя Миладинови 89 -наем 450лв. 0887/957579...
Полезно
Женско списание Кино-програма
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Култура
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Златна роза Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Wi-Fi конвектори
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Най-четено от Икономика 1 2 3
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Днес в афиша на Варна
Грехът на Микеланджело

ФКЦ - зала 5
18:30ч.
Най-хубавите години от един живот

ФКЦ - зала 5
14:30ч.
Любовна терапия

ФКЦ - зала 6
19:30ч.
Просто жиголо

ФКЦ - зала 5
16:30ч.
Памет за капитан Петко Войвода

Музей на Възраждането
По пътя към морската история

Военноморски музей
Огледални образи - Сборна годишна бижутерска изложба

Галерия Le Papillоn
Изложба на Александър Петров – Лавандулата (1916-1983)

Градска художествена галерия
Фрагменти - Цветан Казанджиев

Градска художествена галерия
Градът - изложба мозайка на Страхил Найденов

Галерия Ларго
Годишна изложба на музей "Георги Велчев"

Градска художествена галерия - Филиал
„Здравейте, моето име е Тирана“, „Здравейте, моето име е Тбилиси“

Археологически музей
Etudes Erotiques - Ванко Урумов

Градска художествена галерия
Изложба на Овидиу Кроитору, Румъния

Градска художествена галерия
70 години Градска художествена галерия

Градска художествена галерия
Хорът на Турецкий

ДКС - Зала Конгресна
19:30ч.
Мери Бойс Бенд / Акустично

Радио Варна
19:00ч.
Редки тъпанари

ФКЦ - зала 1
19:00ч.
Влюбеният Шекспир

Драматичен театър - Основна сцена
18:00ч.
Ятаган

Синема Сити#
14:00, 16:10, 18:15, 20:20, 22:30#ч.
Кино Арена - Гранд Варна#
11:50, 14:00, 16:10, 18:20, 20:30, 22:40#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
19:40, 21:50#ч.
ФКЦ - зала Европа
20:00ч.
Соник: Филмът

Синема Сити#
13:40, 14:30, 15:50, 16:40, 18:00, 20:10, 22:15#ч.
Синема Сити#
13:10, 15:15, 17:20, 19:30#ч.
Синема Сити#
18:50, 21:00, 21:40#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
11:00, 12:00, 13:15, 14:15, 15:30, 16:45, 18:00, 19:10, 20:15, 21:30#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:30, 13:40, 15:45, 17:00, 18:00, 19:10, 20:10, 21:15, 22:15#ч.
ФКЦ - зала Европа
15:00ч.
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.1 + 0.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net в Google+ и Facebook