Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Рут Колева: „Ladies of Jazz“ е мост между поколенията на българската джаз сцена

Четвъртък, 22 Август 2019 15:27
Източник: Moreto.net   
„Ladies of Jazz“ ще е голямото кросоувър събитие от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2019, напомня Moreto.net.

На 24 август, от 20 часа, на сцената на Летния театър ще излязат три изключителни български музикални дами от различни поколения - Камелия Тодорова, Милица Гладнишка и Рут Колева в компанията на още елитни музиканти - The Fingertones – Филип Александров - клавишни, Богомил Енчев - ударни, Светослав Неделчев – Козмо - бас, Петко Дреников - китара, Арнау Гарофе - саксофон и Тодор Бакърджиев - тромпет. Специално за Варненския фестивал проектът ще бъде в нова, мащабна версия – с участието на Варненски камерен оркестър с диригент Ганчо Ганчев, който е и автор на оркестрациите.

В последните дни преди големия концерт инициаторът на проекта певицата Рут Колева беше любезна да отговори на въпросите на Moreto.net.

- Вие сте смело момиче, как стигнахте до идеята за този толкова смел в съдържанието си и в съчетаването на участниците си проект?

- Създаването на „Ladies of Jazz“ се случи в средата на миналата година, когато ми хрумна идеята да направим обединение на различните нюанси на женското присъствие в българския джаз, но и да хвърлим един мост между поколенията. Аз съм огромен фен на Камелия Тодорова и на Милица Гладнишка и ми се искаше да имаме повод да бъдем събрани на едно място заедно. И този проект ни събра. Смятам, че стана много разностобразен и много енергичен сам по себе си с нашите прилики и разлики като изпълнители и като хора, и това го прави уникален.



- Вашите лични пристрастия в джаза? Какво слушате за удоволствие?

- Моите лични пристрастия в джаза винаги са били повлияни от моята майка, която слушаше много джаз в къщи, когато бях дете, и любовта към този стил ми остана оттогава. Изключително много обичам Ела Фицджералд и Нат Кинг Кол, но и няма как да не спомена и изпълнители като Майлс Дейвис и Хърби Хенкок, които са едни от любимите ми инструменталисти. Джазът е един много широкоспектърен жанр, който в последните години обединява под своята шапка стилове като ритъм енд блус, соул, хип-хоп и е една от основите на всяка модерна музика, за мен - една от най-важните основи.



- Ако живеехте в друга епоха, в кожата на коя от великите дами на джаза бихте се чувствали най-добре?

Ако можех да живея в друга епоха, може би бих си избрала… Ела Фицджералд - изключително много я харесвам като изпълнител и като глас, но не съм много сигурна, че тя е олицетворение на мен като човек. Може би Били Холидей е по-сходна с мен. Но самата идея за Ню Йорк от 50-те, 30-те години, дори 40-те – джаз клубовете, задимените малки пространства, гангстерските войни, изобщо цялата тази епоха и цялата цветност на онези времена за мен са някакъв идеал.



- Със сигурност този проект Ви обогатява и като музикант, и като човек, какво научихте от Камелия Тодорова? А от Милица Гладнишка?

Този проект за мен е един урок – като изпълнител, но и като организатор, защото не е лесно да се организира такъв проект, който освен толкова много изпълнители има и голяма лайф група, организират се и големи концерти, а цялата организаторска дейност я извършвам аз. Така че за мен това е много голям урок по доста различни параграфи. Но има и голяма доза много приятни преживявания с двете дами - и с Милица, и с Камелия. О освен че са страхотни певици, аз изключително много се забавлявам с тях. Има страхотен хумор между нас и работата върви много леко, когато сме заедно, а това в крайна сметка е най-важното, защото изкуството освен създаване, трябва да бъде и приятна емоция.



- Кое е специалното в представянето на проекта на „Варненско лято“?

Специалното е, че този път ще имаме с нас симфоничен оркестър с диригент Ганчо Ганчев – за пръв път правим проекта със симфоничен оркестър и ще бъде нещо различно и като музика, и като усещане, и е нещо, което задължително трябва да бъде видяно.



- Вашето усещане за лято и море? Къде, как, с кого?

Варна, разбира се, е един от любимите ми градове, много се радвам, че тази година имах няколко повода да бъде тук. Пътувах и на север от Варна, където е изключително красиво, радвам се, че има останали още диви места, недокоснати от презастрояването, което имаме на Южното Черноморие. Няма как да не споделя, че в последните години много обичам да си почивам и в планината. В общи линии това е моето лято. А и си довършвам новия албум, който ще излезе догодина, така че бих казала, че имах едно творческо лято.



- Какво да очакваме от Вас до края на годината?

В края на тази година ще бъде готов новият ми албум, много се надявам да имам възможност да го представя във Варна още на следващия ни концерт „Ladies of Jazz“, който ще бъде на 2 декември. Вярвам, че ще мога да изпълня и най-новата си музика тогава и да я споделя с всички варненци, които имат желание да дойдат.

Още за концерта - във Фейсбук събитието

Коментари
23:19ч. 22 Август 2019 #1
Султанка
Тази певица трябва да е нова!Не съм я слушала!
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Наука
Viber обяви нова функция за обобщаване на груповите чатове
Сряда, 10 Април 2024 14:14
Rakuten Viber използва технологията на OpenAI, за да стартира AI функция за обобщение на разговори с непрочетени съобщения в групови чатове. Решението предлага безпроблемен начин за бърз преглед на...
Хитовата комедия на Теди Москов "Редки тъпанари" на 22 април във Варна
Понеделник, 8 Април 2024 09:44
Теди Москов ще представи хитовата театрална комедия "Редки тъпанари" на 22 април от 19.00 часа в зала 1 на Фестивален и конгресен център Билетите са в продажба на касите на Българан и Фестивален комплекс. Онлайн...
Европейски музикален фестивал: JP3 - Живко Петров трио, с премиера на “Beyond the Flesh” във Варна
Понеделник, 8 Април 2024 18:00
На сцената на Градската художествена галерия Варна на 13 април многобройните фенове на JP3 - Живко Петров трио - ще се срещнат с Живко Петров - пиано, Димитър Семов - барабани, и Димитър Карамфилов - бас,...
За думите „Под езика“ във втория графичен експеримент на изтъкнатия художник Дамян Дамянов
Вторник, 9 Април 2024 15:09
8 години, 60 кирилски букви, с които започват 60 думи, на които 60 известни личности дават 60 кратки определения. Това е графичният и социален експеримент на художника Дамян Дамянов „Под езика“, в който...
Спектакълът „Приятно ми е, Ива“ гостува във Варна
Вторник, 9 Април 2024 14:16
Спектакълът „Приятно ми е, Ива“ от театър 199 ще гостува във Варна на 16 април. Представлението ще се играе в зала 2 на Фестивалния и конгресен център от 19 и 30 часа. Наричат този спектакъл „бижуто“...
Село Тополи кани жителите да участват в конкурс за великденско яйце
Вторник, 9 Април 2024 14:03
Великденски конкурс - изложба организира Народно читалище "Св.Св.Кирил и Методий-1927" в село Тополи, научи Moreto.net Жителите на селото могат да участват в конкурса с тема "Възкресение Христово",...
Кандидатстването с проекти по варненския фонд „Култура" стартира от утре
Вторник, 9 Април 2024 11:51
Откриването на сесията за подаване на документи и кандидатстване за финансиране на проекти по фонд „Култура" стартира на 10 април седмица. Срокът ще продължи до 12 май. Това стана ясно на заседание на...
Прожекция на документалния филм „Дъга – разкази в картинки“ във Варна
Вторник, 9 Април 2024 10:14
Прожекция на документалния филм „Дъга – разкази в картини“ ще се състои в Регионална библиотека „Пенчо Славeйков“, Отдел "изкуство" на 17 април от 18:00 часа, научи Moreto.net „Дъга – Разкази в картинки“...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Най-четено от Наука 1 2 3
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
2.0 + 3.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook