Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Оправданият съдия от Варна Светлозар Георгиев съди прокуратурата за 100 000 лева

Понеделник, 19 Август 2019 09:48
Окръжният съдия от Варна Светлозар Георгиев е завел дело срещу прокуратурата за 100 000 лева, пише „Лекс“.

Искът на Георгиев е по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) и е заведен през май – година, след като съдията беше окончателно оправдан за натиск над варненската прокурорка Здравка Задгорска да прекрати разследване срещу бивш полицай.

Георгиев беше пратен на съд през 2017 г. и само за една година беше оправдан на три инстанции. В окончателното решение на върховните съдии, мнозинството прие, че Георгиев формално е въздействал на прокурорката, но е оправдан, защото деянието се явява малозначително и затова не е престъпно. Това виждане застъпиха председателят на състава на ВКС Николай Дърмонски и докладчикът по делото Румен Петров, а съдия Валя Рушанова беше на особено мнение, защото според нея деянието на Георгиев е изначално несъставомерно.

Според обвинението Георгиев се срещнал с прокурор Задгорска на 2 декември 2016 г. и опитал да я склони да прекрати делото срещу бившия полицай Николай Добрев, с когото съдията бил близък. Разследването било за забравена върху тавана на кола ловна пушка. Добрев паркирал автомобила пред дома си, извадил пушката, но я забравил там и се сетил след 7 часа, когато оръжието вече липсвало. На сутринта се обадил в полицията, но пушката вече била предадена от случайно минаващ мъж, който я видял върху колата.

Според прокуратурата Георгиев търсил четири пъти Задгорска, за да я убеждава да не вкарва делото в съда. На 2 декември тя му се обадила, че може да се видят и той я поканил в кабинета си на кафе.

„Кажи сега с кво, с кво мога да ти услужа?“, казала прокурор Задгорска, а разговорът им бил записан със специални разузнавателни средства (СРС), прилагани по това време срещу Георгиев. Те пък са във връзка с подаден сигнал срещу него в ДАНС от окръжната прокурорка от Варна Виолета Радева, че е поел ангажимент да помогне на подсъдимия за рекет и побой лидер на партия „Воля“ Веселин Марешки. Георгиев беше съдия по делото срещу Марешки, но се отведе от него, след като започна разследването за натиск над Задгорска.

Оказа се, че в хода на разследването срещу Георгиев са били разпитани прокурорът и съдията по делото за забравената пушка, като са били питани защо то не е гледано по общия ред и защо не бил подаден протест. Случаят с подслушването на Георгиев е свързан и с последвалото отстраняване на Георги Гатев от Бюрото за контрол на СРС. Поводът беше, че Гатев е съдействал на трима обвиняеми да подадат заявления дали са подслушвани законно и един от тези обвиняеми беше именно Георгиев.

В крайна сметка, разследващите не събрали доказателства за ангажимент на Георгиев към Марешки, но попаднали на разговорите му със Задгорска. В кабинета той започнал да ѝ обяснява за случилото се с бившия полицай и забравената му пушка.

„Мисля, че от човешка гледна точка си е за помагане, член девет отвсякъде. Ти ще си прецениш вече“, казал Георгиев, а Задгорска отговорила, че ще погледне делото и повече не се срещали. В крайна сметка тя внесла делото в съда с предложение за освобождаване от наказателна отговорност, а Районният съд във Варна е приложил чл. 78а от НК и е наложил на Добрев глоба от 1000 лева, с което процесът приключил окончателно.

Тепърва градският съд ще преценява дали 100 000 лева е справедливото обезщетение за вредите, които съдия Георгиев е понесъл от незаконното обвинение, но трайната съдебна практика сочи, че те се оценяват високо. Причината е във възприетото виждане, че когато магистрати са били обвинени в престъпления, свързани с работата им, неимуществените вреди, които търпят надхвърлят обичайните заради общественото положение, което заемат.

Наскоро вестник „Утро“ съобщи, че и русенският съдия Николай Стефанов е завел дело срещу прокуратурата, като той оценява нанесените му вреди на 325 000 лева. Съдия Стефанов беше подсъдим за подкуп. Той беше зрелищно арестуван при акция с преследване в центъра на Русе в началото на 2015 г. и обвинен, че чрез изнудване е поискал 1000 лева и е направил опит да получи подкуп от 500 лева от адвокат Свилен Стефанов. Парите били, за да одобри съдията споразумение за условна присъда с непълнолетен клиент на адвоката.

Съдия Стефанов дори беше и осъден условно на 3 години затвор от Софийския градски съд, но след това беше оправдан от следващите две инстанции.

Източник: Лекс.бг

Коментари
16:39ч. 19 Август 2019 #3
slown
Legenda, ако ще на високоговорител на площада да се чува какво говорят, магистрат осъден за каквото и да било няма да има! Тая гилдия е истинския тумор на държавата, пипалата им са навсякъде! Чрез 'законови' врътки и подмолни 'решения' се решават дела с които се обърква съдбата на хората...за да намажат те и 'техните' хора!
15:20ч. 19 Август 2019 #2
Legendata
Значи две различни прокурорки по различни дела са се оплакали и също има запис на казаното от съфията, но той не само няма да бъде в затвора, ами и най-нагло ще съдере 100000 лева от кожите на данъкоплатците. Пародия.
12:25ч. 19 Август 2019 #1
fido
Мафията в българския съд. Тая кочина, наречена българска съдебна система, е крайно време да се изрине.
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - България
Общинският съвет съвет във Варна ще заседава утре
Сряда, 27 Март 2024 13:04
Редовното заседание на Общинския съвет във Варна ще се проведе в четвъртък – 28 март, от 10:00 часа в зала „Пленарна" на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 9 точки. Една от тях...
Галъп: Българите смятат демокрацията за най-възможно управление
Сряда, 27 Март 2024 12:44
Демокрацията продължава да е най-добрата форма на управление за ясно мнозинство сред 43 държави по света, но убеждението в това изглежда намаляло спрямо предишни изследвания, а преобладаващото сега обществено...
За първи път на българска сцена: Варненската опера представя мюзикълa „Дух“
Сряда, 27 Март 2024 12:28
С две предпремиери, на 5 и 6 април, Държавната опера във Варна ще представи най-новия си мюзикъл „Дух“, който се поставя за пръв път на българска сцена. Премиерата предстои в XV издание на Опера в...
Завършват поредния надстроен архитектурен паметник във Варна
Сряда, 27 Март 2024 11:54
Дейностите по поредния надстроен архитектурен паметник във Варна приключват, видя репортер на Moreto.net. Фасадата на зданието привлича вниманието отдалеч със синия си цвят и височината, изпъкваща на фона...
Четири случая на коклюш във Варна от началото на годината
Сряда, 27 Март 2024 11:26
За две седмици във Варна са регистрирани четири случая на коклюш. Болните са установени в периода 8-21 март. Това на практика са всички отчетени случаи на заболяването в областта от началото на годината...
Един от възможните служебни премиери подаде оставка
Сряда, 27 Март 2024 11:14
Заместник-омбудсманът Елена Чернева - Маркова е подала оставка. Председателят на Народното събрание Росен Желязков оповести освобождаването на Чернева в началото на пленарния ден, след като омбудсманът...
Мъж и жена, опитали да представят незаконно пребиваващ за свой син, са задържани във Варна
Сряда, 27 Март 2024 11:01
Известна на полицията двойка – жена на 45 и мъж на 44 години, са задържани във вторник в Първо районно във Варна, съобщават от пресцентъра на полицията. Преди ден те се опитали да издадат български...
Правителството в оставка забранява разкриването на нови болници
Сряда, 27 Март 2024 10:40
В оставащите дни ще мобилизираме всички усилия на правителството да придвижим най-важните решения в полза на хората и на бизнеса – дори в среда на предизборна кампания, без редовен кабинет. Здравеопазването...
Търси в новини:
4567891011121314

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 Най-четено от България 1 2 3
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.1 + 0.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook