Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

25 души са се удавили у нас само за първите 5 месеца

Събота, 17 Август 2019 08:00
Източник: NOVA   
Случаите на смърт от удавяне в ЕС варират между 5 500 и 6000 през последните години

Средно по 2 случая на смърт от удавяне на 100 000 души население са регистрирани у нас, показват данни от анализ на Евростат за тенденциите в ЕС от смърт при удавяне или потапяне през 2018 г.

Чисто математически това означава, че при 7 млн. души население, у нас през миналата година хипотетично е имало около 140 случая на смърт от удавяне. Само за първите 5 месеца на тази година /до 1 юни/ у нас е имало около 25 инцидента с фатален край от удавяне.

Според експерти от Водноспасителната служба на БЧК лятото е сезонът-пик от удавяния, като трите основни причини за удавянията са следните: непознаването на опасностите при къпане и плуване; неумението да се излезе от опасни ситуации, възникнали във водата, както и незнанието да се помогне на човек, който се дави.

Освен това други рискови фактори, с които задължително трябва да се съобразяваме при влизането във вода са: абсолютна забрана на алкохол и наркотици при къпане и плуване - според експертите и в двата случая хората губят реална представа за опасностите и надценяват собствените си сили и възможности.

Категорична е и забраната за плуване и къпане след обилно хранене - в подобна ситуация охлаждането на тялото и налягането на водата върху стомаха могат да предизвикат прилошаване, повръщане и дори загуба на съзнание, а попадането на стомашно съдържимо в дихателните пътища, води до задушаване и удавяне. Мозъкът е най-уязвимия орган в организма по отношение на кислорода и може да оцелее най-много около 4 минути преди да се появят необратими щети, казват експертите.

Анализът отчита още, че мъжете у нас се давят три пъти повече от жените, вероятно подценявайки и пренебрегвайки горните фактори за превенция по време на къпане и плуване.

Най-уязвими от фатални водни инциденти си остават децата - по данни на БЧК през последните 5 години /2013-2018 г./ вследствие от удавяния са загивали между 10 и 16 деца. Пикът на фатални инциденти е бил през 2008 г. - 32 удавени деца, както и през 2012 г. - 22 загубени детски усмивки.

През миналата година е имало над 5 500 фатални инциденти с жители на ЕС, причинени от случайно удавяне и потопяване при около 5 милиона смъртни случая регистрирани като цяло. Тези данни отговарят и на средния показател за смърт при удавяне в ЕС от 1,1 на сто на 100 000 жители.

Смъртните инциденти с удавяне намаляват всяка година след регистриран пик от над 6 000 смъртни случая през 2013 г., отчита Евростат.

Сред държавите членки на ЕС най-високите проценти на смърт от удавяне са регистрирани в Литва и Латвия - с повече от 6 фатални инцидента на 100 000 жители. Други страни с регистрирани високи показатели от смърт при удавяне са още: Естония - 3 случая на 100 хиляди, Исландия и Словакия - по 2,3 случая на 100 хиляди и др.

За разлика от тях, най-ниските проценти са регистрирани в Италия, Малта и Португалия - всички по 0,4 смъртни случая на 100 000, както и в Дания - 0,5, Испания - 0,7, Швеция - 1 случай на 100 хиляди и др.

Ситуацията при съседите ни е следната: в Румъния - 3 на 100 хиляди, в Гърция - 2,5, в Сърбия и Турция - по 1 случай на смърт от удавяне на 100 хиляди души население.

Статистиката за смъртността от случайно удавяне и потапяне по пол показва, че в почти всички страни, за които има данни, смъртността е била по-висока сред мъжете, отколкото сред жените. Изключение е Люксембург, където са били регистрирани 4 смъртни случая от удавяне, 3 от които са били жени.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Туризъм
Как напрежението в Червено море пречи на круизните пътувания
Сряда, 31 Януари 2024 16:15
Круизните компании са принудени да отменят или пренасочат пътувания, тъй като напрежението в Червено море ескалира. Royal Caribbean, Carnival Corporation и MSC Cruises са сред тези, които са взели решение...
Ryanair намалява прогнозата за печалби след скандал с онлайн туристически агенти
Вторник, 30 Януари 2024 12:57
Ryanair намали очакванията си за печалба за годината до края на март, след като някои онлайн туристически агенции спряха да продават своите полети, съобщава BBC. Авиокомпанията намали цените на билетите,...
Пътуваха ли българите повече през 2023 година? (инфографика)
Понеделник, 29 Януари 2024 13:36
Пътуванията на български граждани в чужбина през декември 2023 г. са 649.1 хил. или със 7.3% повече от декември 2022 година. Регистрирано е увеличение на пътуванията по всички наблюдавани цели - почивка...
Най-големият круизен кораб в света отплава
Неделя, 28 Януари 2024 15:52
Най-големият круизен кораб в света отплава от Маями, Флорида, на своето първо плаване, но има опасения относно емисиите на метан от кораба. Дългият 365 метра (1197 фута) Icon of the Seas има 20 палуби...
България отчита 22% ръст на турските туристи през декември
Събота, 27 Януари 2024 17:20
Нашите статистики сочат, че само за декември има ръст от 22% на турските туристи, каза министърът на туризма Зарица Динкова в началото на кръгла маса на тема „Ролята на държавата и туристическите сдружения...
България открива първото си национално туристическо представителство в Испания
Вторник, 23 Януари 2024 15:18
„Поради отличното ни двустранно сътрудничество, на което България и Испания се радват в много области, както и на повишаващия се брой испански туристи, които посещават страна ни, тази година ще открием...
Зарица Динкова: Имаме все по-качествен туризъм и все повече туристи
Събота, 20 Януари 2024 12:04
Имаме все по-качествен туризъм и все повече туристи, което ни поставя на международната карта на предпочитаните дестинации, но трябва да спрем да търсим само негативните новини. Това заяви пред Нова телевизия...
Община Варна се представя за първи път на туристическо изложение в Хелзинки
Събота, 20 Януари 2024 11:18
Община Варна се представя за първи път на най-значимото туристическо събитие за Северна Европа и Прибалтика – изложението в Хелзинки, Финландия. Туристическият форум се провежда в периода от 18 до 21 януари...
Търси в новини:
678910111213141516

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Най-четено от Туризъм 1 2 3
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.9 + 1.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook