Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Одобриха новите учебници след промените в тях за периода на комунистическия режим в България

Четвъртък, 15 Август 2019 12:58
Източник: Moreto.net   
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев одобри новите учебници по история за 10 клас, чието съдържание за периода на комунистическия режим, а в някои от тях и в раздела за историята на прехода, предизвикаха публичен скандал през месец юни тази година, пише изданието desebg.com

„Издателствата реагираха положително на поисканите от нас промени и ги направиха. Въпреки че всеки един от нас желае учебниците да изглеждат още по-добре ние сме доволни от промяната, която се случи, защото тя е съществена”, коментира пред desebg.com днес министър Красимир Вълчев, потърсен от сайта за коментар.

„Мога да кажа, че одобрените от мен учебници вече отговарят на духа на новата учебна програма, има ясно изразено отношение към комунистическия режим”, заяви още той.

По думите му във всички учебниците е включена извадка от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

„Благодаря на всички, които помогнаха в този процес. Благодаря на фондация „Истина и памет”, на проф. Евелина Келбечева и журналиста Христо Христов за това, че ни сигнализираха за проблемите в съдържанието на учебниците, и че участваха активно в дебата”, отбеляза още министърът.

„Благодаря и на доц. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания към БАН, за включването в процеса на извършване на необходимите промени в учебниците”, допълни той.

Скандалът гръмна на 19 юни, когато desebg.com съобщи, че в повечето от петте учебници по история за 10 клас на издателствата „Булвест 2000”, „Анубис”, „Домино”, „Рива” и „Просвета” има съществени пропуски на важни факти и събития от периода 1944-1989 г., а на места са допуснати откровени манипулации.

Сайтът публикува и позицията на фондация „Истина и памет”, с която неправителствената организация предния ден бе сезирала министъра на образованието и науката Красимир Вълчев за сериозния проблем.

Фондацията пък съобщи, че е била информирана за пропуските в новите учебници от учители в страната. Тя организира и петиция за недопускане на учебници, подменящи истината за комунистическия период, която беше подкрепена от близо 4500 души.

В последвалия разгорещен обществен дебат министър Вълчев и МОН получиха голяма подкрепа от редица граждански организации, общественици, историци, парламентарни и извънпарламентарни партии.

На 25 юни министър Вълчев оповести, че няма да утвърди учебниците и поиска от издателствата да извършат определени промени в текстовете за периода 1944-1989 г. и след 1989 г.

Този процес продължи близо два месеца до вчера, 13 август, когато МОН вече е приело, че съдържанието на учебниците отговаря на духа на новата учебна програма и министър Красимир Вълчев е разпоредил одобряването на петте учебници.

За първи път от тази есен десетокласниците ще изучават периода на комунистическия режим с нови знания и термини. Това стана, след като през януари 2018 г. МОН прие нова учебна програма.

В нея за първи път периодът 1944-1989 г. е представен за разглеждане в самостоятелен раздел с няколко урока.

Предисторията

Досега в учебниците този период бе представен в един единствен урок, обхващащ историята на България след Втората световна война до днешни дни.

Проблемът с липсата на адекватно изучаване на комунистическия режим привлече вниманието през 2013 г., когато социологическо проучване разкри тоталната липса на знание и информация за тоталитарната диктатура на БКП в младите поколения.

През 2014 г. историкът проф. Евелина Келбечева от Американския университет в България инициира гражданска петиция за приемането на нова учебна програма по история, на чиято основа адекватно да се изучава комунистическия режим и неговите престъпления.

Въпреки обещанията на предишни министри на образованието, едва при министър Красимир Вълчев бе приета нова учебна програма в началото на 2018 г.

България е последната страна от Централна и Източна Европа, попаднала в съветския лагер след края на Втората световна война, в която се извършва подобна образователна реформа.

Другите страни като Чехия, Полша, Румъния, Словакия, Унгария отдавна направиха това.

Още през 2009 г. Европейският парламент прие резолюция на европейската съвет и тоталитаризма, в която призовава страните членки на съюза за смяната на старите учебни програми с нови, в които паралелно да се изучават трите тоталитарни режими на ХХ век – националсоциализма, фашизма и комунизма.

Въпреки, че българският парламент подкрепи тази резолюция през същата 2009 г. новата учебна програма стана факт, едва през 2018 г.

В резултат на нея трябваше да бъдат написани и нови учебници, в които да бъде представен периодът 1944-1989 г. с новите факти и събития, изяснени след краха на тоталитарното управление на БКП.

Именно подмяната на духа на новата учебна програма в някои от учебниците доведе до проблема със спирането им и поисканите от МОН и извършени впоследствие корекции на определени текстове в тях.

Коментари
13:51ч. 15 Август 2019 #1
fido
Крайно време беше в учебниците да се влючи, че комунистическия режим е престъпен. Браво.
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Образование
Увеличава се финансирането за общинската администрация, културните институции и помощник-възпитателите
Сряда, 27 Март 2024 17:10
Министерският съвет прие решение за допълнително завишение на максималните коефициенти за съответните групи общини, които се използват при изчисляването на стандарта за средствата за заплати на служителите,...
ЕК представи план за обща европейска диплома за образование
Сряда, 27 Март 2024 16:16
Днес Комисията представя три инициативи за постигане на напредък в транснационалното сътрудничество между висшите учебни заведения, като крайната цел е да се създаде европейска образователна степен. ...
Българска ученичка с публикация в най-авторитения форум за изкуствен интелект в света
Сряда, 27 Март 2024 16:03
Единадесетокласничката от Първа Частна Математическа Гимназия Рени Паскалева стана първият български ученик в историята, който записва имената си сред авторите на статия в CVPR – най-авторитетната научна...
Как строеж завзе част от двора на училище във Варна?
Сряда, 27 Март 2024 15:23
Строеж на жилищен блок завзе част от училищен двор във Варна. Огражденията около строителните дейности буквално навлизат в имота на Първа езикова гимназия. Случващото се предизвика вълна от негативни реакции...
Откриват филиал на Русенския университет в молдовски град Тараклия
Сряда, 27 Март 2024 13:55
Русенският университет „Ангел Кънчев“ ще има своя структура в град Тараклия. Това предвижда Споразумение между правителствата на България и Молдова. Така за първи път ще бъде създадено поделение на...
Над 1500 училища ще имат направление по природни науки в STEM центровете си
Петък, 22 Март 2024 16:19
Над 1500 училища са избрали да имат и направление по природни науки в STEM центровете, които ще бъдат изградени по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Това стана ясно на конференция в столичното...
500 отворени позиции за студенти за стажове в държавната администрация
Петък, 22 Март 2024 10:44
Студентите от български и чуждестранни висши училища могат да проведат своя пълноценен летен стаж във всички структури на държавната администрация в цялата страна, в рамките на Програмата за студентски...
Премахват табелите по училищата, ограничаващи достъпа на родители
Четвъртък, 21 Март 2024 18:14
Да се премахнат надписите, забраняващи достъпа на родителите до училищните сгради. Това указание към регионалните управления на образованието даде министър Галин Цоков. Практиката да се поставят подобни...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Най-четено от Образование 1 2 3
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.7 + 0.9
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook