Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Най-търсените работниците са среднистите

Понеделник, 12 Август 2019 17:05
Източник: News.bg   
Най-търсени са специалистите със средна квалификация - 62% от фирмите се нуждаят от тях. 18% търсят висококвалифицирани служители, а 20% биха наели работници и без квалификация. Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), направено по проект ERIAS - План за действие за интеграция на бежанци.

69% от българските компании са заявили в проучване на БТПП по проект, че имат нужда от допълнителни служители на постоянен трудов договор. 14% от компанията търсят сезонни работници. Само една четвърт от запитаните работодатели нямат нужда от нови работници в момента.

14% от компаниите вече са наемали чужденци от трети страни (извън ЕС) - предимно работници от Македония, Молдова, Русия, Афганистан. Болшинството работодатели са останали с добри впечатления от работата им: те са отговорни и съвестни, имат желание да работят и да научат български език,

76% от запитаните компании отговарят, че могат да наемат чужденци от трети страни, ако имат необходимата квалификация, опит и езикови познания. 15% от работодателите в страната предпочитат да наемат българи. Останалите 9% твърдят, че биха наели чужденци, ако имат някакъв български произход, или ако покажат готовност да учат и да се обучават.

На въпроса дали имат информация за необходимите документи и процедури за наемане на гражданин на друга държава, пребиваващ в България, 21% от представителите на бизнеса отговарят положително, 44% нямат такава информация, 11% разполагат с частична информация, а 11% не са се интересували до сега.

Резултатите от направеното проучване показват също така, че има работа за чужденци от трети страни в секторите: строителство, монтажни дейности, машиностроене, транспорт и логистика, търговия, производство на мебели, дървообработване, текстилно производство и др.

Проучването показва, че българските фирми имат многобройни изисквания към граждани от трети страни, които да бъдат наети в страната. Някои от тях са изброени по-долу:

Професионални умения:

- Да са отговорни и съвестни

- Да могат да работят в екип

- Да са готови да се обучават

- Да са в добро здравословно състояние

- Да имат желание да се интегрират в българското общество

Технически умения:

- Да имат специфична квалификация според сектора

- Да имат минимум познания по български език и да имат желание да го учат

- Добри познания по друг чужд език /освен майчиният им език/

Документи, сертификати

- Да могат да докажат самоличност и ниво на образование - лични документи, дипломи, сертификати

- Да бъдат готови да останат по-дълго в една компания

- Да имат шофьорска книжка, валидна за България

- Да имат документи за пребиваване и работа в страната

Въз основа на така представените данни БТПП прави следните изводи:

Повечето български компании нямат голям опит в наемането на чужденци. Тези, които са го правили са доволни от служителите си.

Квалификацията, опита и познания по български език са най-важните предпоставки за наемане на чужденец от трета страна.

Необходимо е опростяване и ускоряване на процедурата за издаване на разрешение за достъп до българския пазар на труда за чужденци, както и по-широко информиране на българските фирми как да наемат чужденци.

Ключов момент при наемане на работа на хора от трети страни е желанието да се интегрират, да работят и живеят в България.

Коментари
15:02ч. 13 Август 2019 #9
Име(nick)
Варна, дразни се.В другите държави хоратане скачат на каквото им падне без поне да си направят сметката дали ще вържат двата края.Писнало ми е както и на останалите подобни безделници като робчо а се оплакват за неща които единствено зависят от него.
Докога мислиш да търпиш глупави изцепки.Които искат държавата да им увеличи заплатата, въпреки че те работят в частният сектор?
Може ида има нужда обществото от всякакви професии, но първо има нужда да научи основни неща.Щом има такива като робиста.
05:46ч. 13 Август 2019 #8
Варна
Име, ако нямаш специални умения и не си от най- умните, какво, да умират от глад ли такива хора. Стараят се, опитват, много от тях са отговорни и изпълнителни.Не може всички да са капацитети, като тебе и да поставят на колене работодатели. В развитите държави тези хора имат достойно заплащане, поне покриващо добре ежедневните им нужди. Престани с твойте договорки. Обществото има нужда от всяка професия! Дразниш вече.
23:36ч. 12 Август 2019 #7
Име(nick)
Робчо като ти е толкова лесно иди си вземи една диплома от твоя избрана "фабрика". Не парадирам с дипломата си. Парадирам с твоята липса на акъл, а не диплома.Но хайде щом е тривиално за теб вземи си една диплома.По всичко което си показал тук, пак ще си мизерен и безработен.Защото както горе написах, си прост.
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Бизнес
Няколко страни от ОПЕК+ продължават доброволно да ограничават добива на петрол
Понеделник, 1 Април 2024 11:09
Няколко страни, участващи в споразумението ОПЕК+, ще продължат доброволно да намаляват производството на петрол през второто тримесечие с общо почти 2,2 милиона барела на ден, предава ТАСС. Повечето...
Хотелиерите не успяха да учредят днес новата браншова организация
Петък, 29 Март 2024 18:41
Част от най-големите хотелиери в България не успяха да учредят днес новата браншова организация. Това съобщиха за TravelNews представители от бизнеса. Причината е, че не са се разбрали за принципите, идеите,...
Луксозна круизна линия продава круизен апартамент за 1,7 милиона долара
Петък, 29 Март 2024 17:44
Круизните ваканции покриват различни бюджети, като някои изгодни екскурзии струват няколкостотин долара, докато по-престижните, по-дълги пътувания изискват повече предимства, за да оправдаят големия разход. Но...
Стабилизация на бизнес климата, отчитат от НСИ
Петък, 29 Март 2024 12:36
Трети пореден месец общият показател на бизнес климата в страната остава почти без промяна, сочат данните от последното проучване на Националния статистически институт, През март стопанската конюнктура...
Зам.-министър Йоцев: Бизнесът има интерес да произвежда качествена и безопасна храна
Петък, 29 Март 2024 11:58
„Бизнесът има интерес да произвежда качествена и безопасна храна, за да стигне и остане на пазара. Затова самоконтролът е в основата на доверието на потребителя и на него се крепи цялата хранителна индустрия.“...
Хотелиери от Варна, Златни пясъци и Албена създават нова браншова асоциация
Петък, 29 Март 2024 10:00
Част от големите хотелиери в България планират да създадат нова браншова асоциация, съобщава TravelNews Очаква се днес учредители да се съберат в "Гранд хотел Милениум" в София за нейното създаване....
Xiaomi пуска първия си електрически автомобил
Четвъртък, 28 Март 2024 12:46
Китайският производител на смартфони Xiaomi е готов да пусне първия си електрически автомобил и да започне да приема поръчки в четвъртък. Главният изпълнителен директор Лей Джун каза тази седмица, че...
Да направим пролетната ваканция полезна с Minecraft и Roblox!
Сряда, 27 Март 2024 10:00
Като родители, всеки от нас е запознат с това честосрещано предизвикателство: идва учебна ваканция и децата ни бързо преминават от структуриран учебен режим към дни, изпълнени с игри, стоене пред екрана...
Търси в новини:
23456789101112

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Най-четено от Бизнес 1 2 3
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.6 + 0.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook