Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Как да спасим изоставащите региони: 12 идеи от Германия

Петък, 19 Юли 2019 10:18
Могат ли условията за живот в града и в селото да бъдат еднакво добри? В Берлин имат план от 12 точки как да стане това. А дали той би бил приложим и в България, пише Дойче Веле.

От едната страна са процъфтяващите големи градове, които привличат младежта, от другата - измиращите села и западналите региони със застаряващо население, висока безработица и проблеми с транспорта, медицинското обслужване, интернет, и изобщо - с качеството на живота.

Пълноценни условия на живот за всички

Проблемът с разрива между града и селото, между бедните и богатите региони в днешна Германия не е толкова драматичен, колкото е в България, но в последно време се задълбочава. В тази връзка правителството прие документ, озаглавен: "Нашият план за Германия". Намерението е в рамките на десет години условията за живот в града и в селото да се изравнят - чрез специална правителствена програма.

Планът включва 12 точки, първата от които предвижда принципна промяна в системата на дотиране на изоставащите региони. Същността ѝ: вече да не се помага на Източна Германия като цяло, а по-целенасочено на най-нуждаещите се региони в цялата страна, независимо в коя част на републиката се намират.

Децентрализация

Предвижда се също така целенасочено създаване на нови работни места в структурно слабите региони - и най-вече в малките и в средните градове. Правителството няма как да наложи на бизнеса да се втурне към тях. Но се ангажира да разположи в този вид населени места различни държавни и научни учреждения, както и да стимулира предприятия, учебни заведения и неправителствени организации да се включат в процеса на децентрализация на своите структури.

При това е ясно на какво се разчита - преместването на държавни чиновници или учени в някой неголям град веднага ще повиши местната покупателна способност, а това ще задейства пазарните механизми: ще започнат да се развиват и сферата на услугите, и малкият бизнес, и строителството. Идеята може да се реализира бързо не на последно място поради голямото количество незаети жилища в някои райони на страната, особено в източните провинции, макар тяхното качество ненавсякъде да е добро.

Значението на интернет и транспорта

Германското правителство е на мнение, че огромна роля за изравняването на условията на живот може и трябва да изиграе повсеместното изграждане на бърз широколентов интернет и на устойчиви мобилни връзки. Неслучайно това е залегнало като трета точка в правителствената програма. Без бърз интернет не може да работи ефективно нито един съвременен бизнес, включително фермите, още повече, че в недалечно бъдеще предстои, например, внедряването на автономни трактори. Според германските управляващи, телекомуникационните компании могат да бъдат стимулирани да стигнат и до най-отдалечените региони чрез субсидии, а би могла да бъде създадена и държавна инфраструктурна компания, която да предоставя на операторите техника за обслужването на селските местности.

На четвърто място е транспортното обслужване, за което в Германия добрите пътища ги има, т.е. в случая става дума за подобряване на системата на обществения транспорт, включително железопътния, тъй като това би било по джоба на широките слоеве от населението, би отговаряло на реалните им потребности и е екологично. По-конкретно предложенията са за по-добро свързване на централните населени места с техните селски околности, както и на слабо населените региони - помежду им.

За селата, детските заведения и безбариерното придвижване

На следващо място в програмата фигурира целенасоченото развитие на селата - чрез дотации за осигуряване на живеещите в тях на всичко необходимо, включително медицинско обслужване. За правителството е важно да бъде намерено приложение на пустеещите сгради - за да придобият селата по-добър вид, респективно да станат по-привлекателни за живеене.

За да насърчи развитието на изостаналите региони, които по правило са и много задлъжнели, правителството предвижда национални мерки за намаляване на дълговете им. Освен това се разчита на готовността за работа на обществени начала по регионите - например за тренирането на някой детски футболен отбор. С тази цел ще бъде създаден фонд, който да подпомага доброволците в организацията на тяхната дейност.

Още мерки

Берлин смята да помага и в работата с деца на предучилищните и извънучилищните заведения, да стимулира развитието на безбариерна среда в регионите, за да облекчи живота на хората с ограничени възможности за придвижване, да съдейства за укрепването на социалните връзки и взаимодействието между поколенията, както и занапред да преглежда всички законопроекти от гледна точка на това дали съответстват на заложените в плана задачи.

Засега всичко това е само план. Но той ясно показва какво разбират в днешна Германия под регионална политика и как подреждат приоритетите.

Източник: Дойче Веле

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Кои ще са спирките на леката железница във Варна и как ще изглежда бул."Цар Освободител" (визуализации)
Сряда, 17 Април 2024 10:31
За разширението на бул. „Цар Освободител“ се говори от години, но едва сега можем да се запознаем с подробности за проекта и да видим нагледно какво се предвижда. Повече за начинанието, за което тепърва...
Димитър Главчев: Ако Радев не се съобрази с предложенията ми, отговорността ще е негова
Четвъртък, 18 Април 2024 10:19
Президентът Радев трябва да издаде указ за смяна на предложените от мен министри, но съм готов на диалог по всяко време с президента, какъвто съм провеждал и досега. Това заяви премиерът Димитър...
Програмата на ФКЦ-Варна до края на април
Четвъртък, 18 Април 2024 10:02
Редица концерти и театрални постановки са включени в програмата на Фестивалния и конгресен център във Варна до края на април. 21 април: ИВАН КИРКОВ - МОТИВИРАН Стендъп представление Билетите от 15...
АПИ: Движението по пътя Добрич - Варна е ограничено в района на Любен Каравелово
Обновена
Четвъртък, 18 Април 2024 09:52
Движението по път II-29 Добрич - Варна е ограничено в района на Любен Каравелово поради пътнотранспортно произшествие, съобщават от АПИ. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост...
Президентите Румен Радев и Серджо Матарела откроиха потенциала на България и Италия
Четвъртък, 18 Април 2024 09:50
Отношенията между България и Италия са пример за партньорство, сътрудничество и взаимно доверие, изградени на здравата основа на традиционно приятелство между нашите народи и активен културен и идеен обмен....
20 хиляди лева гаранция и обвинение за бившия главен секретар на МВР Коцев
Четвъртък, 18 Април 2024 09:38
20 хиляди лева гаранция и обвинение за бившия главен секретар на МВР. Живко Коцев вече е с повдигнато обвинение за участие в организирата престъпна група, заедно с бившата шефка на Агенция "Митници"...
Умора, повишен апетит и „прескачане“ на сърцето – знаци за проблем със щитовидната жлеза
Сряда, 17 Април 2024 09:32
Щитовидната жлеза е малък орган във формата на пеперуда, чията работа може да окаже силно въздействие върху нашето поведение: от промяна в гласа, до чувство на умора, забавяне на мисловната дейност и напълняване....
Пропадна участък от платно на ул. „Антим I" във Варна
Четвъртък, 18 Април 2024 09:24
Участък от пътното платно на ул. „Антим I" e пропаднал. Това показват снимки, публикувани във фейсбук групата „Виждам те КАТ – Варна". В трапа е заседнала автомобил. Заради случилото се движението в...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.3 + 0.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook