Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Плажовете ще се отдават на концесия от Министерството на туризма

Четвъртък, 18 Юли 2019 12:00
Източник: DarikNews.bg   
Сн.: Moreto.net
Концесиите за морски плаж се възлагат, изпълняват и контролират при условията и по реда на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, т.е. от Министерството на туризма.Това реши окончателно парламентът с приетите промени в Закона за концесиите.

Срещу разпоредбата възрази Валери Симеонов от НФСБ ("Обединени патриоти"), като подчерта, че по режима на закона за концесиите се отдават автобусни линии, малки язовири, например, и попита на какви основания се променя той за плажовете. Така, според него, няма да има прозрачност при тяхното отдаване.

Симеонов припомни и, че това е трети опит за прехвърляне на концесионирането на плажовете от Закона за концесии към този за Черноморското крайбрежие. С гласуването на законопроекта ще станете съучастници в ликвидирането на българския туризъм, предупреди лидерът на НФСБ.

Като сбъднати мечти на Министерството на туризма за пълен контрол на концесиите на морските плажове определи текстовете и съпартиецът му Христиан Митев.

Мотивите на вносителя (Министерския съвет) са, че морските плажове са специфични и няма как да се отдават на концесия по процедурите в Закона за концесиите като летищата, пристанищата или друга голяма инфраструктура, са мотивите на вносителя - Министерския съвет.

В кулоарите на НС министърът на туризма Николина Ангелкова поясни, че концесията им е сезонна, с нея се ангажират предимно от малкия и средния бизнес, затова е необходимо условията да бъдат максимално ясни и точни. Изискванията ще се публикуват на сайта на ведомството, допълни тя.

По думите й, с гласуваните днес промени се дава ясна гаранция за това как ще се осъществяват процедурите за концесии, това е било така и до момента.

"Откакто министерството управлява концесиите, са били прекратени над 10 концесионни договора, има и ръст на събраните концесионни възнаграждения", отбеляза министърът. За миналата година по данни, цитирани от Ангелкова, приходите от концесии и наеми на морски плажове са били над 18 млн. лв при около 13 млн. лв, преди те да бъдат прехвърлени към министерството.

Преди около две седмици, когато поправките минаха на първо четене в НС, Николина Ангелкова обясни пред медиите, че плажовете у нас са отдадени на концесия до 2020г., изтичат договорите за 39 плажа, ако не се промени досегашният ред, ще следва да се отдават при много тежки условия.

Депутатите решиха също, когато участникът, определен за концесионер, е физическо лице, концесията да се възлага на новоучредено търговско дружество, в което той е едноличен собственик на капитала или на новорегистриран от него едноличен търговец.

Приетите промени в Закона за концесиите предвиждат също министърът на туризма да извършва подготвителните действия за възлагане на концесии за морски плажове, да внася в Министерския съвет предложения за възлагане на концесии за морските плажове, да организира процедурите за определяне на концесионер както и да сключва концесионните договори.

Сключените договори въз основа на дейностите, независимо от датата, на която са сключени, запазват действието си и се изпълняват в съответствие с договорените в тях условия.

След приемането на разпоредбите Николина Ангелкова увери народните представители, че разчита на предложения за продължаване на дебата за развитие на Черноморието.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Туризъм
Гърция въвежда бързи визи за турски туристи за 10 гръцки острова от март
Вторник, 27 Февруари 2024 11:16
Схемата за облекчаване на визовия режим, която ще позволи на турските граждани да посещават 10 гръцки острова, обявена в края на миналата година по време на посещението на президента Реджеп Тайип Ердоган...
Мавриций блокира круизен кораб заради опасения от холера
Понеделник, 26 Февруари 2024 16:25
Мавриций отказа разрешение на норвежкия круизен кораб Norwegian Dawn да акостира в столицата Порт Луис поради опасения от потенциална епидемия от холера на борда. Най-малко 15 души от Norwegian Dawn...
Туристическият бранш скочи срещу министър Динкова
Понеделник, 26 Февруари 2024 15:20
В обща позиция Сдружение "Българска асоциация на заведенията" (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) изразиха недоволството си от министъра на туризма Зарица Динкова и посочват, че не е оправдала...
Испания планува да забрани вътрешните полети, при които можете да вземете влак за по-малко от 2,5 часа
Понеделник, 26 Февруари 2024 11:34
Испания забранява някои вътрешни полети на къси разстояния като част от плана си за намаляване на въглеродните емисии. Полети с железопътна алтернатива, която отнема по-малко от два часа и половина,...
Ryanair предупреждава за 10% увеличение на цените на билетите това лято
Понеделник, 26 Февруари 2024 10:30
Шефът на Ryanair каза, че летовниците ще се сблъскат с по-високи цени това лято поради късното доставяне на нови самолети Boeing, цитиран от BBC. Главният изпълнителен директор Майкъл О'Лиъри каза,...
Обмислят мащабен фестивал за 580-ата годишнина от Битката при Варна
Понеделник, 26 Февруари 2024 09:12
Възможностите за отбелязването през тази година на 580-ата годишнина от Битката при Варна, водена от полският крал Владислав III Варненчик, бе тема на разговори между консула на Република Полша в България...
Ръст на ранните записвания за почивки у нас
Събота, 24 Февруари 2024 15:18
Партньорството, което общините изграждат е добавената стойност на нашата реформа в начина, по който се рекламират черноморските общини. Вече виждаме и резултатите от тази реформа, защото по данни на туроператорите...
Близо 17% ръст на полските туристи у нас, Варна сред предпочитаните дестинации
Петък, 23 Февруари 2024 15:45
Ръстът на полски туристи у нас през 2023 г. е 16,8% спрямо 2022 г., съобщават от Министерството на туризма. "По предварителни данни от туроператорите, реформата която стартирахме за маркетинговата...
Търси в новини:
345678910111213

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Най-четено от Туризъм 1 2 3
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook