Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Новини

Тя е от гражданската квота на „Демократична България – обединение” и е кандидат за кмет на Варна, както и водач на листата за общински съветници, която е с номер 66 в бюлетината. Стела Николова е юрист, член на адвокатската колегия, човек със знания, умения и влияние, особено онлайн...
Избори

Преди да влезете в изборното помещение се запознайте със списъците на кандидатите и номерата им в бюлетините. Те трябва да са поставени пред всяка избирателна секция. В изборното помещение гласувате, като представите валиден документ за самоличност. За българските граждани - лична карта или зеле
Новини

Читателка на Moreto.net сигнализира за паднали плочи и липсващи павета на много места във Варна. В писмото си Светлана Лийч споделя, че за проблемите е сезирала общинската администрация преди година. Ето и част от писмото: „Местата са пред Морско Казино в парка, Адвокатската градинка...
Новини от Варна, региона и света

Родители от Варна искат да отпадне забраната за подаръци на учителите в детските градини

Понеделник, 13 Май 2019 11:12
Източник: Monitor.bg   
(21)   (70)
Сн.: live.varna.bg

Родители от София и Добрич са принудени да купуват смартфони, които стоят в групите в забавачката, която посещават техните деца, за да имат връзка с учителите и да могат да се информират за тях. В същото време почти във всяка детска градина в Добрич се събират допълнително пари за тоалетна хартия и минерална вода от родителите. Понякога се включват и в закупуване на играчки. Това показа проверка на „Монитор“.

В една забавачница в началото на учебната година, през септември, родителите събрали общо 1800 лева за консумативи. В края на октомври обаче ги извикали отново да дават пари, защото събраните били изхарчени, а не е купена нито една играчка. Родителите се възмутили и поискали обяснение за какво са отишли тези 1800 лева. Оказало се, че само за една от групите са закупени по 24 комплекта моливи и флумастери за всяко дете.

След бунта на останалите родители комплектите били пръснати и по другите групи.

Майки от група в друга детска градина разказват друг куриоз. Двете учителки на децата отказали да дадат номерата на мобилните си телефони за връзка с родителите. Разбира се, родителите се ангажирали да плащат и месечната сметка на така наречения служебен телефон за групата. Същите сигнали има за десетки градини в столицата.

В Кюстендил от 2013 година родителите не плащат такса на общината за детска градина, но зареждат с хигиенни пособия – течен сапун, мокри кърпи и тоалетна хартия, забавачките. Актът е доброволен, като това става през 2-3 месеца. „Няма как в детските градини да имат всичко. Затова през определен интервал от време купуваме тези неща“, обяснява млада майка от областния град. Заради забраната за събиране на пари в началото на годината родителите се разбирали да дават по 20 лв., като представители на настоятелствата по места закупували различни пособия за забавления на малчуганите. „Купуваме блокчета, пластилин, моливи, бои и др. Сумата не е голяма и всеки един от нас може да си го позволи“, разказва 28-годишната майка на близнаци Дарина.

Средно по 50 лева на месец излиза таксата за детските градини в Бургас. Според регламента родителите плащат твърда сума от 18 лева месечно и по 1,52 лв. за всеки ден, в който детето им е било на забавачка. За хлапетата, които са завършили подготвителните групи, има опция да останат в градината и през лятото, но таксата за тях е 100 лева на месец.

В началото на всяка учебна година родителите трябва да закупят и помагала, като книжки за оцветяване, блокчета за рисуване, цветни моливи и водни боички. Пакетът струва средно по 50 лева на дете. Заради зачестилите жалби от родители през есента на 2016 година бургаският кмет Димитър Николов издаде нарочна заповед, с която забрани да се събират пари за други нужди, освен за учебни помагала. Въпреки забраната, която бе придружена и с предупреждение за строги дисциплинарни наказания, в много забавачки тази практика продължава, твърдят родители. В момента основното перо е за допълнителни курсове - по рисуване, музика, танци и други, които се заплащат отделно. Подобни допълнителни занимания излизат средно между 20 и 30 лева на месец.

По разпореждане на общината във Варна от февруари м.г. учителите нямат право да приемат подаръци от родителите. Години преди това пак с кметска заповед бе забранено събирането на пари от родителите за различни покупки, свързани с дейността на децата в забавачките. Причината за препоръката бяха множеството жалби от родители, на които общината реагира. За други родители обаче забраната била обидна за педагозите и те искаха дори отмяната й.

Общината нарушавала техните права и правата на преподавателите коментираха ентусиазирани майки, които се сближаваха с подаръци с учителките на своите деца.

В търновските детски градини официално пари не се искат. В една от градините обаче на първата родителска среща директорката загрижено обяснила на присъстващите майки, че общината няма пари и поради това в градината има нужда от подмяната на някои неща: пердета, завивки, играчки и санитарни пособия. Родителите събрали пари и закупили нещата.

Продават картички за дарения като в САЩ

Интересен опит сподели майка, която е живяла известно време в чужбина и сега го прилага и у нас. „Нас не са ни карали да вършим нещо насила. Част от парите сме събирали, като направихме базар на мартеници, изработени от децата и родителите. Другите пари бяха от доброволни дарения, като в някои случаи родители помагаха с личен труд, докато някои не свършиха нищо. Но нито директорката, нито учителките са казали нещо или са променили отношението си към децата. Всеки постъпва така, както прецени или го чувства“, обясни варненка, според която така е намерен правилният баланс. Тя посочи подобна практика в САЩ, където дори в частните училища се организират такива благотворителни търгове, за да се дофинансират някакви проекти, а родителите ходят и помагат за различни неща.

  (21)  (70)

Коментари
20:39ч. 13 Май 2019 #9
summertime
Отнели им възможността "да се сближават с учителките"! Майките натегачки са нещастни, все измислят поводи да инициират събиране на пари от ВСИЧКИ, за да могат те ЛИЧНО да се подмажат.
За един 8-ми март попитах една от тези горните: На кого точно е майка класната?!?
Учителите получават заплата за труда си, няма нужда от подаръчета, екскурзии и т.н. подкупи, за да се обръща специално внимание на конкретни деца. Който не е доволен от заплатата си, не е крепостен селянин, винаги може да смени попрището.
20:37ч. 13 Май 2019 #8
summertime
Отнели им възможността "да се сближават с учителките"! Майките натегачки са нещастни, все измислят поводи да инициират събиране на пари от ВСИЧКИ, за да могат те ЛИЧНО да се подмажат.
За един 8-ми март попитах една от тези горните: На кого точно е майка класната?!?
Учителите получават заплата за труда си, няма нужда от подаръчета, екскурзии и т.н. подкупи, за да се обръща специално внимание на конкретни деца. Който не е доволен от заплатата си, не е крепостен селянин, винаги може да смени попрището.
18:13ч. 13 Май 2019 #7
Варна
Просто таксите за градини трябва да е висока и ПОНЕ отчасти да покрива нуждите. Едно дете струва над 800- 1000 лв. Затова училищата треперят за всеки ученик, сакън да не е изключен или напуснал. Същото е с градините. Висока месечна такса и нищо "доброволно". Може пък наистина да не достигат пари за пердета, консумативи и там, каквото е нужно.
Новини от Варна, региона и света
Местни избори 2019: ЦИК разяснява как се гласува в изборното помещение
Днес, 18 Октомври 2019 09:03
Преди да влезете в изборното помещение се запознайте със списъците на кандидатите и номерата им в бюлетините. Те трябва да са поставени пред всяка избирателна секция. В изборното помещение гласувате,...
Стела Николова – новото лице в политиката на Варна
Днес, 18 Октомври 2019 08:07
Тя е от гражданската квота на „Демократична България – обединение” и е кандидат за кмет на Варна, както и водач на листата за общински съветници, която е с номер 66 в бюлетината. Стела Николова е юрист,...
Първите бюлетини за местния вот пристигнаха в Шумен и Варна
Днес, 18 Октомври 2019 13:42
Шумен и Варна са първите градове, в които пристигнаха изборните книжа за предстоящите местни избори. Преди обед започна разпределянето на рекордно количество от милион и 300 хиляди бюлетини към общинските...
Задържаха още петима за расистките прояви на мача с Англия
Днес, 18 Октомври 2019 13:30
Задържаха още петима мъже за расистките прояви по време на мача България-Англия, съобщиха от МВР. Продължава издирването и на други участници в проявите. След задържането на още петима души, общият брой...
Във Варна започна обучение на директори на общински детски градини
Днес, 18 Октомври 2019 13:20
Започна обучение на директори на общински детски градини по програма „Кариерна компетентност“, научи Moreto.net Проявата се финансира от Община Варна, дирекция „Образование и младежки дейности“, и се реализира...
Борисов: Има страх от разширяване на ЕС
Днес, 18 Октомври 2019 13:08
Нищо не е приключило. Фактът, че не се договорихме да има писмено решение на Съвета показва, че огромната част от държавите са за европейската перспектива на Република Северна Македония и на Албания. Това...
Физиотерапевти от чужбина обучават специалистите от Дома за медико-социални грижи за деца във Варна
Днес, 18 Октомври 2019 12:57
Продължава серията от обучения с чуждестранни лектори за специалистите от Дома за медико-социални грижи за деца – Варна (ДМСГД – Варна), научи Moreto.net. Водеща на приключилия вчера двудневен курс бе...
Тръмп нарече турците и кюрдите „две хлапета“, които имаха нужда „да се посбият“
Днес, 18 Октомври 2019 12:46
Американският президент Доналд Тръмп приветства спирането на огъня в Сирия и обясни, че съзнателно е решил да остави турците и кюрдите да се впуснат в тази жестока битка, защото те са „като две хлапета“,...
135 години от рождението на кап. I ранг Георги Купов – герой от Балканската война
Днес, 18 Октомври 2019 12:35
Георги Купов е роден на 18 октомври 1884 г. в гр. Варна, припомнят от Военнноморският музей във Варна. През 1898 г. постъпва в Морския кадетски корпус в Петербург. Там той учи с елита на офицерския състав...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Купува Земеделска Земя! Без Такси и Комисионни! Топ Цени!
"Терра Агро Инвест" ЕООД купува земеделска земя в цялата страна на НАЙ - ВИСОКИ ЦЕНИ. Приоритетни са следните райони: * Област Варна - цени от 500 - 2200 лв. /дка * Област Добрич - цени от 1500 - 2800...
Полезно
Женско списание Кино-програма
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Избори
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Златна роза Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Икономични бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Доволни ли сте от работата си ?
Да, много.
Категорично не.
От работата да, но не и от заплатата.
На този етап да.
Не се разбирам с колегите.
В момента не работя.
Днес в афиша на Варна
Гутенберг и Славянския свят

Музей на Възраждането
Най-ранните следи от човешко присъствие

Археологически музей
Отвъд времето - Надя Станчева, живопис

Галерия Le Papillоn
Изложба живопис, графика, приложни изкуства - варненски художници

Градска художествена галерия#
18:00#ч.
Градска художествена галерия
Изложба на курсисти на Светлин Ненов

Галерия "Графит"
Изложба живопис - Ангел Герджиков

Галерия Ларго
Летящи градини - Ирена Димитрова

Градска художествена галерия - Филиал
Пътят - Радко Мурзов

Градска художествена галерия
Изложба живопис - Васил Василев

Галерия "Тереза"
Изложба живопис - Пламен Бешков

Галерия "Графит"
Приютени вселени

Галерия „Арт Маркони”
Трубадур

Драматичен театър - Основна сцена
19:00ч.
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net в Google+ и Facebook