Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Иво Христов: Европа има нужда от завой наляво

Неделя, 21 Април 2019 15:04
Източник: БНР   
Сн.: Сайт на Президента на РБ
Необходимостта от промяна е причината Иво Христов, който до скоро беше секретар на президента Румен Радев, да се включи в листата на БСП, заяви той.

Тази необходимост от промяна е споделена от много хора - президента, БСП и хилядите хора, които го заявяват чрез протести или напускане на страната, уточни той.

"ЕНП трябва да намали своето влияние. Европа има нужда от завой наляво", категоричен е Христов.

Според него сега политическата битка е решаваща. "От нея зависи дали ще се създаде нова политическа ситуация в България и възможност за обрат", каза Христов.

Според него статуквото е корупционно и не удовлетворява хората. "Президентът даде интервю, в което потвърди доверието си и аз никога не съм се отмятал от лоялността си към него. Оставам председател на Стратегическия съвет към президента - ангажиментът ми към успеха на президента Радев остава безрезервен и пълноценен. Считам, че това е въпрос на оцеляване на българската демокрация, защото сме в авторитарен режим", коментира Христов.

"Визия за Европа" е доста компактен документ, който предстои да бъде представен пред хората и това ще бъде задачата на кампанията", каза още кандидатът за евродепутат.

Водещи приоритети според него са стимулиране на публичните инвестиции, по-ефективна и по-малка европейска администрация.

В България администрацията се разраства драстично в последните години, категоричен е Христов.

"Армия от чиновници, назначени по партийна линия, често с партийни препоръки. На много места в страната, за да постъпиш в общински предприятия, трябва да имаш протекцията на местен партиен лидер от властимащите. На това трябва да се сложи край", категоричен е Христов.

Той изтъкна и други приоритети от "Визия за Европа" - европейски данък върху финансовите транзакции, както и законодателство срещу избягването на данъци и срещу офшорните зони.

"Ако "Апартаментгейт" хвърли светлина върху имотното състояние на част от българските политици, то не е тайна, че много европейски и български политици притежават сметки в офшорни зони", обясни Христов.

Припомняме, вчера премиерът Бойко Борисов поиска да бъдат проверени всички, които имат офшорните сметки.

Христов подчерта, че опозиционният тон не е тон на конфронтация, а това е естественото призвание на всяка опозиция - да контролира властта.

"Властта беше застигната от серия от скандали, които се застъпват. Констатацията на провала не е на БСП. Тя е обективна. Един народ, намалял с 2 млн. в рамките на 30 години, в който преобладаващото мнозинство от младежи планира живота си в чужбина, в който пътищата пораждат транспортни катастрофи, а кокаин изплува по плажовете, едва ли има успешно управление", коментира Христов.

Според него няма да има диалогична и особено цивилизована кампания. "Политическият дебат е истеричен и очаквам ожесточена кампания", допълни кандидатът за евродепутат.

Относно трайното оставане на България на 111-то място по медийна свобода, той подчерта, че сме между Етиопия и Мали.

"Качеството на свободата на словото определя и качеството на демокрацията. Нашата се оказва африканска, но дори и това сякаш ни е много, защото в последните дни в Африка имаше забележими промени", коментира Христов.

Според него българите са апатични и се отказват от участие, за да не бъдат излъгани, но това е най-сигурният начин други да решат вместо тях и отново да бъдат излъгани, допълни Иво Христов.

Коментари
21:42ч. 21 Април 2019 #3
Виктор
Още по-лява Европа как ще стане? Те и сега поради щедрите социални помощи си разглезиха хората.
16:42ч. 21 Април 2019 #2
Sea_Dog1
Това недоразумение до преди 3 месеца наричаше "чеверме-социалисти" ,а сега е в листата ми?! Снимката с нацистката униформа и поздрав/ защото униформата на мед. сестра не му станала/ още я помнят хората. Протеже на решетников,както радеФ!
15:51ч. 21 Април 2019 #1
Nestor Mahno
Човек, дето жена му е рускиня - не ми го хвали!
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Apple премахна WhatsApp и Threads в Китай
Петък, 19 Април 2024 15:45
Apple премахна WhatsApp и Threads от онлайн магазина си за приложения в Китай след заповед на интернет надзора на страната, която се позова на опасения за националната сигурност. „Ние сме длъжни да...
Какъв е захарният скандал, който засегна Nestlé и какво се случва сега?
Петък, 19 Април 2024 15:31
Ново разследване установи, че една порция зърнени храни Nestlé за шестмесечни бебета съдържа около кубче и половина захар на порция. Бебешките хранителни продукти на Nestlé, продавани в страни...
Коклюшът не бил изненада: 205 случая в страната от началото на година
Петък, 19 Април 2024 15:16
Отчита се ръст на заболеваемостта от коклюш у нас, към момента има регистрирани 205 случая, каза на брифинг в министерски съвет служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева. По-рано стана ясно,...
Турция ще проведе сондажи за петрол край Сомалия
Петък, 19 Април 2024 15:15
Турция се надява да проведе проучвания по дълбоководни сондажи за петрол край бреговете на Сомалия през 2025 г., каза министърът на енергетиката Алпарслан Байрактар ​​в петък в интервю за NTV. Турция...
Електрически автобуси ще возят учениците в страната
Петък, 19 Април 2024 15:03
За първи път Министерството на образованието и науката предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. За целта от днес е стартирана обществена поръчка, по която могат да кандидатства всички...
Задържаха жена, разпространявала фентанил във Варна
Петък, 19 Април 2024 14:52
Апелативният съд във Варна потвърди определение на Окръжния съд в града, с което жена е била задържана под стража след сделка с фентанил. Роза И. е привлечена към наказателна отговорност за това, че...
ЕС призовава Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"
Петък, 19 Април 2024 14:39
Европейският съюз категорично предупреди Грузия да не приема спорен закон за „чуждо влияние“. Законодателството изисква медиите и организациите с нестопанска цел да се регистрират като „преследващи...
XXVII фестивал на Франкофонския училищен театър ще се проведе в Държавна опера Варна
Петък, 19 Април 2024 14:27
Поредното издание на училищния театрален фестивал "Франкофонските сцени на България" ще се проведе на 20 април 2024 г. на Основна сцена на Държавна опера Варна. XXVII фестивал на Франкофонския училищен...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.4 + 0.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook