Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Хотелиер за забраната на хавлии по дюните: На всеки турист ли да сложим инспектор?

Петък, 22 Февруари 2019 08:59
Източник: DarikNews.bg   
Сн.: Moreto.net
Ако бъде сложена хавлия, чадър или палатката върху дюните, вече ще бъде наложена глоба от 500 до 1000 лева. За каравана санкцията скача от 1000 до 3000 лева.



С до 5000 лв. ще бъде глобен всеки, който се опита със заграждения да спре свободния и безплатен достъп до морските плажове. Подобна е санкцията и за концесионерите, които не осигуряват равностоен достъп до морето на посетителите от свободната зона.

Някои хотелиери прогнозират, че новите забрани може да изгонят туристите. „Нека да има обяснителни табели – колко години са нужни, за да се създаде тази дюна, какви са процесите – на български, английски, немски. Бих искала да попитам г-жа Ангелкова – на всеки турист по един инспектор да ги глобява ли да сложим, как ще се контролира този процес?”, пита хотелиерът Диана Колчева пред NOVA.

Според Василка Цанева - началник на „Контрол на концесионната дейност” в Министерството на туризма, има проверяващи екипи, които, ако установят нарушение на място на морския плаж, предприемат необходимите действия.

Tя добави, че всички дюни са картографирани в специализирани карти, които са на сайта на Агенцията по геодезия и картография. Всеки гражданин има свободен достъп до този сайт и може да се информира къде се намират такива образувания.



„Ние не можем да решим проблема с туристите и с изграждането на бетон върху дюните, но ще търсим далеч по-глобалния проблем, какъвто е някой да си постеле хавлия върху дюната”, казва Радостина Ценова от Фондация „Биоразнообразие”.

„Като че ли ни взимат за глупаци. Ако държавата иска да си влезе в роля, тя трябва да го направи, както беше обещала още след първия случай с дюните в Несебър – „Дюнигейт”. Тогавашният министър на регионалното развитие беше обещал, че държавата ще изкупи дюните”, добави тя. Преди дни министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова постави под въпрос тази възможност, защото отчуждаването на частни земи с дюни щяло да струва около 1 милиард лева.



Защитени дюни до къмпингите „Смокиня” и „Каваци” бяха разорани с багери в началото на януари. Тогава се оказа, че собственикът на парцела се е сдобил с него за 5000 лева, а дюните били вписани като земеделска земя.

В отговор институциите подготвиха нови правила за защита на дюните. Глобите за разрушаване на пясъчните образувания ще трябва да бъдат одобрени и от народните представители.

Правителството забрани хавлиите и чадърите на плажовете с дюни

Правителството забрани разполагането на чадъри, хавлии, тенти и други плажни принадлежности на плажовете, на които има дюни. Забраната е записана в промени на закона за устройство на Черноморското крайбрежие, а нарушаването ѝ ще се наказва с глоба от 1000 до 3000 лева. По-висока санкция се предвижда за поставяне на преместваеми обекти върху дюни, каквито например са плажните барчета - в този случай глобата може да стигне 5000 лева за първо нарушение. Законопроектът определя и компетенциите на отделните институции, ангажирани с управлението на морските плажове у нас - това са министерствата на туризма, на околната среда и на вътрешните работи, както и общините.

Въпреки че първоначалният законопроект предвиждаше категоризация на морските плажове с цел по-лесното им отдаване под наем или на концесия, днес правителството одобри промени, с които се въвеждат санкции за различни нарушения.



От 1000 до 3000 лева, например, ще бъде глобата за поставяне на чадър, хавлия или друга плажна принадлежност върху плаж, на който има дюни, както и за престой или паркиране на превозно средство върху такова място.

До 5000 лева се вдига таванът на глобата, ако върху дюни бъде поставен преместваем обект. Санкции ще има и за плажните оператори, които не осигурят свободна зона за чадъри и хавлии, а също и за лица, които ограничават правото на хората на безплатен достъп до морските плажове - размерът на глобите варира от 2000 до 5000 лева.

Законопроектът определя и отговорностите на отделните институции при управлението на морските плажове - за законното разполагане на преместваеми обекти ще следят общините, за обществения ред - МВР, а за опазването на дюните и спазването на забраните, свързани с тях - екоминистерството.

Коментари
19:21ч. 22 Февруари 2019 #4
Някойси
Да-да
хавлия на дюните - 3000лв, булдозер заравняващ дюните - няма проблеми, мутрафонски палат на дюните - грамота от бат бойко за развитие на туризма
Яко
13:28ч. 22 Февруари 2019 #3
Бат Ники
Значи, ако си просна хавлия върху дюната за няколко часа, с което не знам как бих навредил - глоба от 1000 до 3000 лв. Ако си сложа преместваем обект, което е всичко без фундамент и може да заема неколкостотин кв.м. и си направя скара-бира - глоба до 5000 лв.
Много балансиран и адекватен подход - няма що. Мога ли откровено да споделя какво мисля за създателите на тези разпоредби или ще бъда изтрит за нецензурни изрази?
13:05ч. 22 Февруари 2019 #2
Penka Nikolova
П.П. А отфоворът на хотелиера е пример за идиот.
12:56ч. 22 Февруари 2019 #1
Penka Nikolova
Държавата отдавна разпродаде всичко, тя не иска нищо да е ,,държавно" - така тя не носи отговорност! 92% у нас са частни, а във Франция - 52%, останалото, стратегическитете отасли, са държавна собственост.
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
По електронен път ще се изготвят справките за ТЕЛК за гласуване в мобилна секция
Сряда, 24 Април 2024 18:02
Справките за ТЕЛК на желаещите да гласуват в мобилна секция ще се правят по електронен път от всички общински администрации на предстоящите избори на 9 юни . Тази услуга е възможна след присъединяването...
Улесненото наемане на работници от трети страни мина в Комисията по туризъм
Сряда, 24 Април 2024 17:48
Парламентарната Комисия по туризъм прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България, с който се улеснява процеса по наемане на работници от трети...
Варненски търговец е осъден за продажба на стоки менте
Сряда, 24 Април 2024 17:36
46-годишен търговец бе признат за виновен по повдигнатото му обвинение за извършено престъпление против интелектуалната собственост, съобщиха от Районния съд във Варна. На подсъдимия беше наложено наказание...
Без ток във Варна и областта утре ще са...
Сряда, 24 Април 2024 17:22
Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, утре, 25 април, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: В периода 23.04.2024 - 26.04.2024...
България ще помага на Украйна да възстановявани енергийната си инфраструктура
Сряда, 24 Април 2024 17:09
"Българската страна ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Задълбочаването на сътрудничество в сферата на енергетиката е от взаимен интерес и за двете страни"....
Поставят клинкерни плочи в двора на 100-годишния паметник на културата във Варна
Сряда, 24 Април 2024 16:53
Клинкерни павета поставят работници в двора на 100-годишния паметник на културата на бул. „Сливница“ 20, видя репортер на Moreto.net. Пространството се готви за зимна градина на близкия ресторант,...
Отпускат 7,7 млн. лв. за ремонта на дом „Гергана“ край Варна
Сряда, 24 Април 2024 16:29
Одобрено е проектното предложение на Община Варна за реформиране на Комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана“ по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това стана ясно от справка...
Фон дер Лайен предупреждава: Европа няма да е същата, ако Русия спечели войната (видео)
Сряда, 24 Април 2024 16:17
Изходът от войната в Украйна ще предопредели бъдещето на ЕС. Това заяви председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсуала фон дер Лайен в реч по време на заседание на Европейския парламент (ЕП) в Страсбург. "Ако...
Търси в новини:
4567891011121314

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.3 + 0.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook