Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Ало измамници попаднаха на варненски прокурор, задържано е 79-годишно „муле“

Четвъртък, 21 Февруари 2019 14:41
Източник: Moreto.net   
79-годишна жена е задържана при опит за телефонна измама във Варна, след като ало апаши изпробвали без да знаят престъпната си схема върху прокурор от Районна прокуратура. Информация за случилото се на 20 февруари изнесе говорителят на РП Вяра Алексиева, предаде репортер на Moreto.net.

Представителят на държавното обвинение, въвлечен в ролята на жертвата, се намирал в кабинета си и изпълнявал служебните си задължения, когато в сутрешните часове на въпросния ден на стационарния му телефон позвънил човек с мъжки глас. Той се представил за полицай от Общинска полиция. Докато телефонът звънял, прокурорът е видял на дисплея на апарата, че се изписва телефонен номер на румънски оператор. Изказал предположение пред колегата си, че най-вероятно това е телефонен измамник, след което вдигнал слушалката. Когато разговорът с лицето с мъжки глас започнал в действителност се установило, че се касае за последваща измама.

Лицето, което се е представило за полицай, обяснило на жертвата си, че са заловили част от група от телефонни измамници, у които са намерени списъци с телефонни номера и имена на бъдещи жертви. Обяснено било, че този телефонен номер, на който е позвънено, фигурира в списъка. След което било казано, че полицаят ще помогне на жертвата. Тя ще бъде протектирана, но трябва стриктно да изпълнява указанията на телефонните измамници и да им предаде определена сума пари, която ще бъде поискана, за да могат да бъдат задържани.

Прокурорът, който е влязъл в роля на жертва, веднага е уведомил колегата си за какво става въпрос. След това е подадена информация до районния прокурор, който пък се свързва незабавно с полицейски служители от ОД на МВР.

Жертвата е била питана, чрез задаване на множество уточняващи въпроси, с колко пари разполага в дома са и в банки. Било установено, че има налични около 7000 лева. Това било плод на фантазията на прокурора.

Подробно е било обяснено на жертвата как да се държи в банката, когато отиде да тегли пари. Казано е да запази спокойствие и да се усмихва, за да не могат по никакъв начин банковите служители да се усъмнят за какво става въпрос.

Междувременно жертвата е била потърсена на мобилния си номер, който сама е предоставила, от второ лице, което също е замесено в схемата. То се представило за лекар. Той обяснил, че дъщерята на жертвата е претърпяла катастрофа, извършена е спешна операция, при която са поставени златни пирони в коляното й. За операцията се дължала сумата от 30 хил. евро.

Когато жертвата обяснила, че не разполага с толкова много пари, лекарят започнал да сипе заплахи, че ще изпрати 15 брадати мъже. Отправил множество обидни и вулгарни думи.

В крайна сметка жертвата се съгласява да предаде сумата от 7 хил. лева, с която разполага. Всички разговори между измамниците и прокурора са продължили повече от пет часа. Приключили са около 18.00 часа в същия ден.

Около мястото, избрано за предаване на сумата пари, са били разположени полицейски екипи. Те чакали т. нар. „муле“ да вземе изхвърлените пари от адреса зад Централна поща. В действителност в плика нямало банкноти, а банкови брошури. При полицейската акция е задържана 79-годишната Веселинка Р, която не е осъждана и е от Варна.

Повдигнато й е обвинение за извършен опит за измама в съучастие с неустановен извършител, който се е представил за длъжностно лице.

Извършено е претърсване в дома на заловената жена. Там са открити 500 лева и други вещи, свързани с друга измама на територията на Девня.


Коментари
12:26ч. 22 Февруари 2019 #6
vins
А защо не са си свършили докрай работата, а именно да оставят бабата да вземе подхвърления плик и да проследят до къде ще стигне - дали ще ги даде на някой, дали ще се срещне, дали ще се прибере в дома си, а от там ще отиде някой да ги вземе...
09:26ч. 22 Февруари 2019 #5
kiko
Браво на прокурора! Само, който не е имал вземане - даване с тези боклуци не знае колко са подозрителни и как могат да прекъснат връзката още на секундата, ако усетят, че ги вкарват в капан. Лично съм се опитвал да ги вкарам в схема, но не успях. Може би защото задавах много въпроси или пък може и да не съм звучал достатъчно разтревожено, но много бързо прекъснаха разговора и повече не ме потърсиха. Щом са хванали бабата, надявам се да стигнат и до другите.
18:58ч. 21 Февруари 2019 #4
vivian
Абсурден цирк. Бабата ще я оправдаят, организаторите са аут.Не са проверили адреса на абоната, но блъфират примитивно. Дали някой не се е изгаврил с прокуратурата?
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Варна и Черноморие
Топплувкиня на „Черно море" покорява университет в Чикаго
Понеделник, 15 Април 2024 11:16
Един от най-ярките диаманти в искрящата огърлица от таланти на осемкратния шампион на България по плуване ПСК „Черно море" – Тея Николова, е приета да учи в Northwestern University в Чикаго. Личен треньор...
Строежът на пристройката към СУ „Найден Геров" върви към финал
Понеделник, 15 Април 2024 10:51
Строежът на пристройката към СУ „Найден Геров" върви към финал. Това показват кадри от въздуха на дрона „Морско око", научи Moreto.net. Зданието изглежда в почти завършен вид. Фасадата е в сив и жълт...
Канят варненци на обществено обсъждане на проекта за разширяване на булевард "Цар Освободител"
Понеделник, 15 Април 2024 10:21
Община Варна организира обществено обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител". То ще се проведе на 24 април от 17:00 часа в зала "Пленарна" на Община Варна. Булевард...
Таксиметровите шофьори във Варна излизат на протест
Понеделник, 15 Април 2024 10:08
Таксиметровите шофьори във Варна излизат на протест с искане за увеличение на минималната тарифа за превоз, научи Moreto.net. Протестиращите ще се съберат на паркинга на Метро в 14.00 часа, откъдето ще...
Задържаха мъж, обрал жена във Варна
Понеделник, 15 Април 2024 09:41
Досъдебно производство е образувано срещу 29-годишен мъж, известен на полицията, осъждан. Мъжът е задържан след бърза реакция на варненската полиция, които получили сигнал от потърпевша за кражба на дамска...
Стартира приемът в спортното училище във Варна
Понеделник, 15 Април 2024 08:28
Стартира кампанията по приема на ученици в спортното училище ССУ „Георги Бенковски” във Варна. Приемният изпит по плуване е насрочен за 24 – 25 юни, 2024 г. Необходимият набор от документи трябва да...
Влиза в сила забраната за улов на попчета и калкан
Понеделник, 15 Април 2024 07:51
От днес, 15.04.2024г. влиза в сила забраната за улов на попчета и калкан в Черно море. Забраната е с цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите...
Най-важното от Варна във вчерашния 14 април
Понеделник, 15 Април 2024 07:30
Партиите не постигнаха съгласие за състава на РИК – Варна Областният управител професор Андрияна Андреева проведе консултации за определяне състава на РИК за Трети изборен район – Варненски за насрочените...
Търси в новини:
1112131415161718192021

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Най-четено от Варна и Черноморие 1 2 3
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.9
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook