Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Енергото със съвети за ефективно използване на климатиците през лятото

Вторник, 21 Август 2018 13:08
Източник: Moreto.net   
Сн.: Moreto.net
Сметките за ток на домакинствата през лятото се влияят до голяма степен от времето и режима на работа на климатиците в горещините, научи Moreto.net. Тази година лятото не започна с непоносими жеги, но през този месец високите температури се завърнаха. В тази връзка ЕНЕРГО-ПРО предлага няколко полезни съвета на своите клиенти за оптимизиране на работата на климатиците и съответно разходите за електричество в домовете.

Като начало е важно да пускате щорите през деня, за да подпомогнете работата на климатиците и да предотвратите навлизането на топлина през прозорците. Едновременно с това осигурете добра изолация на дограмата.

По възможност използвайте охладителни уреди с висок енергиен клас. Средствата, вложени в енергоспестяващи мерки, се възстановяват за период от 1 до 5 години, благодарение на по-ниската консумация на ток.

Съобразете размера на климатика с квадратурата на помещението. Малкият няма да успява да охлажда ефективно, а големият ще реализира излишни загуби.

Препоръчително е климатикът да бъде монтиран на място, отдалечено от пряка слънчева светлина, за да не се затруднява работата му.

Преграждането на уреда с растения или мебели затормозява нормалното му функциониране и води до излишен разход на енергия.

Поддръжката на филтрите чисти и регулярната профилактика е от значение за безпроблемната работа и ефективност на климатика.-За разлика от зимния режим на работа, през лятото не е икономично климатикът да се оставя да работи цял ден. Препоръчително е да използвате таймер, с който да нагласяте включване на уреда час-два преди да се върнете от работа.

Важно е температурата, която избирате за охлаждане на помещението, да е разумна и адекватна спрямо външната. Дори при температури над 30 градуса навън, настройвайте термостата в порядъка от 24-27 градуса, което е напълно достатъчно, за да се чувствате комфортно. Използването на опцията изсушаване на въздуха също е решение, което води до икономии.

Функционална добавка дори и към най-добрата климатична система е инсталирането на вентилатор на тавана в стаята. Той значително подобрява циркулацията на въздуха в помещението и по-този начин се постига охлаждане значително по-бързо.

Климатикът трябва да е инсталиран далеч от нагряващи уреди като телевизор, компютър, музикални уредби, лампи и други подобни. Сензорите на термостата ще улавят загряването на електроуредите и това ще доведе до по-дългата работа на цялата климатична система.

Въздушната струя трябва да е насочена нагоре при режим на охлаждане, защото най-топлият въздух се намира именно в горната част на помещението. Такъв режим на работа допринася за по-ефективното и равномерно разпределение на температурата в стаята.

Повечето климатици разполагат с много възможности за настройки, една от които е режимът „Economy”. Чрез него ще намалите мощността на климатика, така че да достигнете предварително зададената температура малко по-бавно. За сметка на това този режим на работа предлага комфорт и ще спестите от разхода си за ток.

Турбо режимът на уреда използвайте само при прекалено високи температури навън или при първоначално пускане, той е една от причините за по-голяма консумация на климатиците през лятото, тъй като предполага работа на пълна мощност, макар и за кратко време.

Ако желаете да подпомогнете охлаждането на дома с климатик, можете да се въздържите също и от използване на фурната и другите уреди за топлинна обработка. Вместо това по-малък разход и по-малко отражение върху топлината в помещението ще имат нейните котлони и микровълновата печка. Добър летен вариант е и използването на барбекю на терасата или в двора.

Коментари
23:33ч. 21 Август 2018 #4
Име(nick)
Мери си тока ти бе Веско като толкова знаеш.
18:24ч. 21 Август 2018 #3
Анонимен
Пак ни се качиха и нашите сметки,видях-от 60 лева ,скочиха на 100 пак.Една наша позната и тя беше така преди 3 години и ползва нощната тарифа само.Май и ние ще минем така,ако продължава това.
16:57ч. 21 Август 2018 #2
Todorov
Очаквам подобна статия и от ВИК за икономично използване на вода.
13:55ч. 21 Август 2018 #1
Веско
Вместо да се прави на загрижено и да дава смешни съвети,Енергото да спре да помпи сметките на хората.
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Сигнал за бомба в Софийския университет
Днес, 28 Март 2024 09:23
Сигнал за бомба е бил получен тази сутрин в Софийския университет "Свети Климент Охридски". Това потвърдиха за БНТ от МВР. Предприети са действия по процедура, каквито са предвидени при подобни случаи. Трима...
Страните от ЕС сключват твърдо споразумение за украинското зърно, което увеличава възможността за мита
Днес, 28 Март 2024 09:09
Страните членки сключиха решаваща сделка за удължаване на свободната търговия с Украйна до юни 2025 г. Но резултатът от преговорите представлява втвърдена позиция в сравнение с каквато и да е солидарност,...
ЕК подготвя европейска диплома за висшето образование
Днес, 28 Март 2024 08:51
Европейската комисия разработва планове за европейска диплома. За създаването европейска образователна степен Комисията представи три инициативи за напредък в транснационалното сътрудничество между...
Президентът Радев обяви на кого ще връчи третия мандат
Днес, 28 Март 2024 08:39
Държавният глава Румен Радев ще връчи от 11.00 часа на „Дондуков“ 2 третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на „Има такъв народ“, която да посочи кандидат за министър-председател. Държавният...
Новата сграда на Математическата гимназия в дневния ред на Общински съвет Варна
Днес, 28 Март 2024 08:23
Редовното заседание на Общинския съвет във Варна ще се проведе днес от 10:00 часа в зала „Пленарна" на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 9 точки. Една от тях е продължаване на...
Практически уъркшоп за социално и емоционално изучаване ще се проведе във Варна
Вторник, 26 Март 2024 08:08
Уъркшоп посветен, на „Социално и Емоционално Изучаване“ – СЕИ), за учениците ще се проведе в началото на април във Варна. Събитието е планирано за 5 април, а домакин ще бъде хотел „Черно море“. Основен...
Любо Нейков в комедията "Натюрморт със затлъстял племенник" на 2 април във Варна
Понеделник, 25 Март 2024 08:04
ДТ "Сава Огнянов" ще представи премиерата на пиесата "Натюрморт със затлъстял племенник" от румънския драматург Йон Сапдару на 2 април от 19.00 часа в зала 1 на Фестивален и конгресен център. Това съобщи...
Днес имен ден имат Боян, Бояна, Албена, Бойко, Бойка
Днес, 28 Март 2024 07:48
На 28 март - имен ден имат Боян, Бояна, Албена, Бойко, Бойка. Св. Мъченик Боян-Енравота е първият български мъченик за вярата и първият канонизиран светец. Той е последвал християнството няколко десетилетия...
Търси в новини:
23456789101112

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.7 + 0.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook