Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Макрон ще идва отново във Варна

Понеделник, 25 Юни 2018 08:40
Източник: Monitor.bg   
Сн.: МС
Френският президент Еманюел Макрон ще дойде отново на визита у нас през септември. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов след неформалната среща в Брюксел по темата за мигрантите.

"Разбрах се с Макрон, защото много искат да дойдат във Варна с люксембурския и холандския премиер“, каза Борисов. Той обясни, че белгийският премиер Шарл Мишел се е пошегувал и му казал - „Не си сериозен. Обеща да ни поканиш франкофонските страни, то лятото мина“. На срещата Борисов отново попитал Макрон кога ще е удобно, а той отвърнал - „Началото на септември“.

Борисов се похвали, че получил поздравления от Макрон, Джузпе Конте, Алексис Ципрас и по-голяма част от лидерите в ЕС за справянето с проблема с миграните и решенията, които предложил по време на срещата в Брюксел.

„Абсолютно ме подкрепи. Изрично ми каза - „Много ти е добра позицията – подредена и практична“.

Показа как на практика става. Имаме споразумение с изнесен център с Турция“, заяви Борисов по адрес на фреснкия премиер Макрон.

Иначе Борисов определи срещата в Брюксел като оперативна, целта на която била да се вземат оперативни решения, които пък да се реализират следващите месеци. Предложенията на страната ни за подсигуряване и гарантиране на границата, за изнесени центрове извън ЕС пък били „разумния компромис“.

„Всички казват браво. Сега всяка една държава да го направи и въпросът е решен“, увери премиерът. Борисов обясни, че е показал на еволидерите графики и таблици с мигрантския натиск, но на английски език. "България показа как може да се реши въпросът. Това са данни на ЕК, не наши“, каза Борисов.

Италианският министър-председател Джузепе Конте пък предложил на евролидерите над 10 точки за справяне с миграционния поток. „Всъщност ние сме ги изпълнили. Ако всички страни по външните граници – Гърция, Испания, Италия, успеят да направят същото, то проблемът с миграните ще бъде решен“, каза Борисов.

Премиерът отново обясни, че за тази цел са нужни няколко неща – финансирането към държавите на първа линия да продължи, за да не се допуска такава вълна отново, да се направят изнесени центрове, в които мигрантите да получават не само медицинска помощ, но и юридическа, за да са наясно, че „Европа няма да ги посрещне както те си представят“.

От думите на Борисов стана ясно, че за тези центрове ще се използват историческите връзки между държавите и даде примери - „както България и Гърция с Турция, Белгия и Холандия с държавите от Африка, а Испания с Мароко“. Според него трябва да се

направят „гъвкави споразумения“ с трети страни

и така да се изградят тези центрове. „Не да ги връщат от Германия в Гърция или България, а да отиват съответно в Тунис или Либия. Тогава и вторичното разпределение между държавите в ЕС ще бъде решено“, каза Борисов.

Премиерът получил пълна подкрепа и относно споразумението с Турция. На следващия съвет по думите му трябва да се реши изплащането на парите към съседна Турция и диалогът да продължи.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас пък ще бъде в София за срещата 16+1 с Китай, а само ден по-рано в Солун ще бъде срещата между България, Гърция, Румъния и Сърбия , припомни Борисов.

Премиерът отново упрекна опозицията и заяви, че „не е коректно така да се говори“, визирайки критиките на лидера на БСП Корнелия Нинова от по-рано сутринта. . Той припомни, че България е била една от страните , които е одобрявала системата за релокация и аргументира това с големия мигрантски натиск от 2014 и 2015 година. По думите му над 40 000 души са минали през България по времето на правителството на Пламен Орешарски и втория кабинет „Борисов“. „Тогава нямаше ограда, нямаше закон армията да участва в опазването на границата. Просто цяла Европа, включително и България, не бяха подготвени за тази война“, каза Борисов. „Представете си изведнъж вътрешния кръг – Австрия, Унгария, да се загради и изведнъж 2 млн. мигранти да дойдат в Италия и България и да няма релокация и да останата там.“, обясни Борисов. Той припомни репликата на немския канцлер Ангела Меркел - „елате“. По думите му, ако тя не била изрекла тези, то всички мигранти щели да бъдат още в България. По това време в страната ни имало между 30 000 и 40 000 мигранти. В последната година и половина само 100 човека са минали през България и официално са отишли в Германия.

„Затова всички започнаха с: Браво на Бойко и неговото правителство и браво на България, че така се справи“, обясни премиерът и призова опозицията да не плашат толкова хората.

Борисов отново обясни, че е против мигранти да се връщат в страната на първа регистрация, каквато е България и Гърция, каквато идея преди дни изрази Ангела Меркел.

„Това г-жа Меркел може да поиска, когато външните граници са надеждно и 100 % затворени“, уточни премиерът. Той увери, че шефът на ЕК Жан-Клод

Юнкер е получил заръка да провери откъде да се вземат пари, за да се помогне на страните от първа линия.

„Образно казано, ако България има нужда от 100-200 млн, на Гърция и Испания – осигуряват се пари. Не ни стигат хора – казваме искаме 100 германци, да дойдат да помагат на границата. Казвам е искаме още кораби, техника, джипове.... Тогава може да се каже, от еди коя си дата, ние ще сме солидарни към всички държави. За това говори Ангела. Естествено, че не съм съгласен да приемем тези 60 000 мигранти“, каза Борисов.

Малко по-късно премиерът написа във Фейсбук , че по време на работната среща с лидерите от ЕС заявил, че е категорично против връщането на мигранти, преминали през България, обратно в страната ни. Такава мярка можело да се иска само когато всички външни граници на ЕС са надеждно затворени и пазени. "Мерките, които подкрепяме, са - първо, да продължи финансирането на държавите за опазване на външните граници на ЕС. Второ, изнесени центрове извън Европа - с гъвкави двустранни споразумения, да се връщат мигрантите не в държави от ЕС, а в държавите на произход.", написа Борисов.

Коментари
16:31ч. 25 Юни 2018 #6
bbg
Да идва? За какво? Пак нещо ще ни клати!
16:22ч. 25 Юни 2018 #5
Име(nick)
Всяка възможност за подобравне на отншенията между страните ни е плюс за всички в ЕС.
14:50ч. 25 Юни 2018 #4
Mu(n)cho
хахаха пазвантина на бай Тошо се докарва на френския бабоеб
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Пространство ReBonkers представя „ЗЕМЯ”- текстилна изложба на Албена Будинова
Петък, 19 Април 2024 07:49
Често разглеждаме природата като нещо отделно от човека. Противопоставяме тази неестествено състрадателна цивилизация на природната жестокост, но нима тя не се формира като отговор именно на естествените,...
Най-важното от Варна във вчерашния 18 април
Петък, 19 Април 2024 07:34
Готвят мащабно почистване на Варна на 27 април Това ще е първата от поредица подобни инициативи, в които ще бъдат включени сметопочистващата фирма и районни администрации. Ще могат да участват и граждани. 2...
19 април в историята
Петък, 19 Април 2024 07:12
65 г. – разкрит е „Пизоновия заговор“ срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на Равена Максимиан Равенски. 1332 г. – Състои се сватбата...
Без ток днес във Варна и областта ще бъдат...
Петък, 19 Април 2024 06:53
Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, днес, 19 април, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: В периода 15.04.2024 - 19.04.2024...
Прогноза за времето - 19 април
Петък, 19 Април 2024 06:35
Днес облачността над страната ще е значителна, с по-съществени разкъсвания по поречието на р. Дунав. Около обяд в Рило-Родопската област ще започнат валежи, които до вечерта ще обхванат по-голямата част...
Министърът на земеделието и браншови организации обсъдиха създаването на нов Закон за кооперативите
Четвъртък, 18 Април 2024 18:48
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев обсъди с представители на браншови организации от сектор „Земеделие“ създаването на ново законодателство за кооперативите. Това стана по време на първото...
Над 133 000 деца и ученици ще бъдат подкрепени по проекти на МОН
Четвъртък, 18 Април 2024 18:36
257 млн. лева европейско финансиране ще бъдат инвестирани в подкрепа и приобщаване на деца и ученици по проектите „Силен старт“ и „Успех за теб“, които МОН изпълнява в рамките на европейската програма...
Министърът на отбраната: Многонационалната бойна група на НАТО в България заслужава висока оценка
Четвъртък, 18 Април 2024 18:25
„Многонационалната бойна група на НАТО е едно решение на Алианса за реално присъствие на съюзните сили, които са по колективната отбрана на източния фланг. Когато ние казваме, че българската национална...
Търси в новини:
678910111213141516

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.0 + 0.8
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook