Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Нито децата, нито учителите са виновни!

Четвъртък, 24 Май 2018 14:05
Източник: Moreto.net    / Цвети Цанева   
Учителите са функция на Системата. Системата е функция на обществото и политиката. Обществото и политиката - това сме ние. Ако се примиряваме с тази политика, която изработва и налага тази Система, ние се примиряваме със собствените си недостатъци. Как да изискваш от някой, който се изправя пред клас от 26 деца, които не са възпитани с уважение към учителя, този някой да ги научи да вярват в него и да го последват? Когато този някой е лицето на Системата и всички погледи, очаквания и надежди, са вперени в него. Ще кажете - от него зависи? Да се върнем първо на Системата, която той представлява.

Учителите са функция на Системата, но те не са безлична функция. Как да опази образа си учителят, да бъде вдъхновяващ, лидер, когато всички погледи са вперени неодобрително и осъдително в него. За какво е виновен точно той?

“Не е виновен учителят, виновна е Системата и всички ние, които негласно и пасивно я поддържаме. ”

Виновни сме, че предучилищната и началната педагогика са специалности с най-нисък бал за прием, а там са първите и най-важни учители.

Виновни сме, че учителите са заложници на постоянно сменящи се наредби и закони, които ги превръщат в бюрократи, вместо във вдъхновители и водачи, в творчески личности със собствен принос.

Виновни сме, че не вярваме, че просветата и грамотността, книгите и знанието за ценни за децата ни.

Виновни сме, че сме безразлични - не към оценки, о, там взимаме отношение, а към живота на детето си в училището, че не изслушваме и не говорим с тях.

Виновни сме, че не се доверяваме на учителите, когато с тревога си споделят, че детето ни има проблем, а ги приемаме като заплаха за егото си.

Виновни сме, че не изискваме Системата да се промени, само коментираме в социалните мрежи недъзите й и споделяме чуждия опит, вместо да създаваме свой.

Виновни сме, че говорим вкъщи за учителите с пренебрежение, че омаловажаваме приноса им за успехите на нашите деца.

“Но колко виновни сме и ние, които не вярваме вече в нищо...”

Когато пращаме децата си на изпит, а някъде горе едни учени глави не могат да се разберат кое е правилно.

Когато виждаме как корупцията и системата на малките услуги подкопава навсякъде принципите и ценностите.

Когато виждаме изнемогващи учители, но не говорим с тях и не ги подкрепяме, защото ние самите нямаме сили.

Когато сме свидетели и живеем в свят на подменящи се ценности, в които грамотността, просветата, културата са последни грижи.

Как не разбираме, че училището е триъгълник, в който децата се лутат между страните - вкъщи, учители, Система. И там, където се срещаме, е остро и напрегнато, но и вътре не е много комфортно. А ние сме основата на този триъгълник и от нас зависят и образа на учителя, и самата Система.

И как, когато всичко е толкова компроментирано, да изискваш от децата да са спокойни, уважителни, грамотни. Да имат ценности, да постигат или...просто да слушат в час. А те са арогантни, агресивни, самонадеяни. Нали, такива са, да!

Нека не виним учителите, нека не виним децата. Сами със себе си те имат чудесен контакт. Променят се, нагаждат се поколенчески, търсят се. Защото имат нужда един от друг. Но нека търсим отговорност от Системата, нека я променяме. Не учителите са виновни, а политици, инспекторати, парламентарни комисии. Тези, които не са стъпвали в час на едно обикновено селско училище, които не знаят колко стотинки е безплатната закуска и с какви пособия са оборудвани кабинетите. Които не знаят как капе таванът зимата и колко е трудно да спазваш нормите за оценяване, когато едва имаш присъствие в час.

“Грамотност, любов към книгите, науката, успехи и победи - всичко е на мускули, резултат от ежедневна борба с всичко и всеки. Нека не виним учителите, а поемем отговорност за себе си като тези, на които Системата е стъпила.”

24 май е празник на грамотността, писмеността, знанието. Но този празник е жив, когато за нас тези понятия са изпълнени със смисъл. Когато има обществена воля те да бъдат ценности. Защото утре празникът ще мине, а проблемите ще останат. И така ще е, докато Системата не приеме човешко лице, близо до проблемите на учителите - нейното същинско лице. Лицето, което влиза в час при нашите деца, с което се виждаме на родителските срещи. В онзи триъгълник са заключени всичките ни проблеми. Но докато ние се проваляме, децата някак завършват и оцеляват нататък, а някои дори стават учители.

Коментари
22:46ч. 24 Май 2018 #2
alex63
Съжалявам, не съм робуст, но приемам статията за много вярна, макар и авторите( доказали не веднъж, че този сайт няма редактор) да не се проверяват и в деня на славянската писменост - " Виновни сме, че не вярваме, че просветата и грамотността, книгите и знанието за ценни за децата ни." - Ако се чете внимателно ща разберете какво има в предвид!Каквато системата, такива и пишещите в сайта, а какви ли ще са пишещите след да речем 20 години?????
19:22ч. 24 Май 2018 #1
ArchEnemy
Чакаме robyst-чето да се надруса и да дойде да каже, че е виновна демокрацията.
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Турция ще проведе сондажи за петрол край Сомалия
Днес, 19 Април 2024 15:15
Турция се надява да проведе проучвания по дълбоководни сондажи за петрол край бреговете на Сомалия през 2025 г., каза министърът на енергетиката Алпарслан Байрактар ​​в петък в интервю за NTV. Турция...
Електрически автобуси ще возят учениците в страната
Днес, 19 Април 2024 15:03
За първи път Министерството на образованието и науката предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. За целта от днес е стартирана обществена поръчка, по която могат да кандидатства всички...
Задържаха жена, разпространявала фентанил във Варна
Днес, 19 Април 2024 14:52
Апелативният съд във Варна потвърди определение на Окръжния съд в града, с което жена е била задържана под стража след сделка с фентанил. Роза И. е привлечена към наказателна отговорност за това, че...
ЕС призовава Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"
Днес, 19 Април 2024 14:39
Европейският съюз категорично предупреди Грузия да не приема спорен закон за „чуждо влияние“. Законодателството изисква медиите и организациите с нестопанска цел да се регистрират като „преследващи...
XXVII фестивал на Франкофонския училищен театър ще се проведе в Държавна опера Варна
Днес, 19 Април 2024 14:27
Поредното издание на училищния театрален фестивал "Франкофонските сцени на България" ще се проведе на 20 април 2024 г. на Основна сцена на Държавна опера Варна. XXVII фестивал на Франкофонския училищен...
Предупреждение за значителни валежи утре във Варна
Днес, 19 Април 2024 14:13
В събота, 20 април, по Черноморието времето ще е облачно и дъждовно, на места със значителни количества. Ще духа умерен североизточен вятър, който до вечерта ще се ориентира от северозапад. Максималните...
Либерализацията на пазара на електроенергия се отлага с година
Днес, 19 Април 2024 14:00
Депутатите отложиха с година либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители. Това стана с гласуваните на първо четене три законопроекта за промени в Закона за енергетиката. На...
Отдаваме последна почит на проф. д-р Георги Костадинов Узунов
Днес, 19 Април 2024 13:47
През февруари ни напусна проф.д-р Георги Костадинов Узунов, д.м.н., специалист по Образна диагностика, ръководител на сектора по рентгенология към Катедрата по рентгенология и радиология в МУ-Варна /1983-1991/,...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.8 + 1.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook