Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Преглед на печата - 22 май

Вторник, 22 Май 2018 07:50
Източник: News.bg   
"Аналогова България изостава драстично от дигитална Европа", пише "Сега". Страната ни изпреварва само Гърция и Румъния в използването на цифровите технологии. Данните са от доклад на Европейската комисия. Страната ни е неизменно на дъното през последните няколко години.

"Лиляна Павлова - бижуто на европейската комуникация или как председателството се превърна в асамблея "Знаме на мира" и "Пловдив - столица на скандалите" – това са още някои от заглавията в днешния брой на „Сега“.

Скандалите в Пловдив коментира и "24 часа". Изданието публикува интервю с председателя на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов. "Европейската столица на културата не означава, че едни активни "интелектуалци" може да си въобразяват, че това е един повод да спечелят едни пари със своите амбиции", категоричен е бившият министър на културата.

Заради поскъпналите горива, необходимият бензин за маршрута София - Бургас ще е с 15 лева по-скъп от миналата година, изчислява "Телеграф".

Цената на ягодите и черешите спадна двойно само за седмица, има много реколта, информира "24 часа". За сметка на това, производителите очакват по-малко кайсии и пипер. И тази година има оплаквания за изнудване от изкупвачите, които давали по един лев на килограм на едро за ягодите, а после ги продавали с голяма печалба.

В интервю за "Труд" председателят на Центъра за оценка на законодателството д-р Тони Димов заявява, че у нас законите се произвеждат на килограм. Тони Димов подчертава, че у депутатите няма мотивация за подобряване на законодателството. Според него, Народното събрание е отказало да спазват изискването за провеждане на обществени консултации по законопроектите в срок от 30 дни.

"Ученици объркаха Вапцаров с Йовков", информира "Стандарт". Абитуриенти съпоставиха стихосбирката "Моторни песни" с цикъла разкази "Песента на колелетата" на вчерашната матура по български език и обобщиха, че и в двата случая става дума за коли.

"Русия е стратегическият ни партньор в енергетиката", пише "Труд" като цитира президента Румен Радев. Той е казал това на руския премиер Дмитрий Медведев.

"Земя" отделя централно място на посещението на президента Радев в Русия. "Пробив в българо-руските отношения" - това е водещото заглавие на днешния брой. Днес в Сочи държавният глава ще се срещне с руския лидер Владимир Путин, припомня вестникът.

"Дума" отбелязва: "Румен Радев поиска "Български поток" да доставя газ директно". Държавният глава е споменал в интервю за руско издание, че отново ще покани Владимир Путин да дойде тази година у нас.

"Отиде си Христина Ангелакова", пише "Стандарт". Световната певица ни напусна на 73 години след усложнение от ортопедична операция.

"Задължително всичко трябва да се прави с любов" е казвала оперната прима, припомня вестникът.

Скандалът с фалшивата информация за отравяне на водата в София е сред водещите теми на вестниците във вторник.

"Партия ГЕРБ поиска оставката на депутата от БСП Таско Ерменков, който предизвика паника със своя публикация във фейсбук, че водата в София е отровена, и подаде сигнал срещу него в прокуратурата. Надяваме се акцията на Таско Ерменков да не е координирана с БСП, но за да имаме доказателства, призоваваме опозицията да поиска оставката му, каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков след внасяне на сигнала в прокуратурата. Биков смята, че постъпката на Ерменков нарушава базовото доверие между институциите и гражданите и ако има действителен проблем, хората няма да знаят на кого да вярват. "За нас действията на г-н Ерменков са провокация към националната сигурност на България. Като народен представител г-н Ерменков, ако е бил загрижен, е имал възможност да провери", каза Биков. "За нас неговото поведение е продиктувано или от тотална неадекватност, която е недопустима за народен представител, или от злоумишлени действия в нарушаване на националната сигурност на България", коментира Биков. "Ние сме озадачени и от бившия кмет на Шумен, който в същия период от време публикува във "Фейсбук" информация, че Шумен е облъчен от радиоактивни вещества. Надяваме се, че това не е координирана акция на БСП", каза още Биков. "Изискването към качеството политик е много голямо - не може Таско Ерменков за елементарни политически цели да употребява такива инструменти", каза и председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ). В сигнала до главния прокурор са посочени два състава - разпространение на неверни сигнали и твърдения за заплаха и за наличие на специална цел - смут и страх в населението, което е специална цел на престъплението тероризъм. Според Кирилов твърденията на Ерменков са предизвикали много сериозна обществена опасност. "Справките на "Софийска вода" са публично достъпни", заяви Кирилов. "И за двата престъпни състава - престъпленията са тежки, т.е. престъпленията се преследват по общ характер, така че главният прокурор би могъл да поиска снемане на имунитета на народния представител съобразно конституцията", допълни Кирилов. "Всеки може да иска оставката на когото си иска, но работата на един народен представител е да пита дали има проблеми", отговори на ГЕРБ заместник-председателят на БСП Кирил Добрев..." - в. "Дневник".

"БСП все още нямат позиция за своя депутат, но зам.-председателят на партията Кирил Добрев го поощри с думите, че "работата на един народен представител е да задава въпроси и да пита дали има някакви проблеми". "Ако не бяха подобен тип въпроси, нямаше в Хасково да разберем, че има проблем с урана във водата", каза той. Съобщението на Таско Ерменков в социалната мрежа, че водата в София е отровена, предизвика поредица от опровержения на Столичната община, "Софийска вода", Регионалната здравна инспекция и дори Агенцията за ядрено регулиране. Според ГЕРБ постъпката на Ерменков нарушава базовото доверие между институциите и гражданите и ако има действителен проблем, хората няма да знаят на кого да вярват. В сигнала до главния прокурор са посочени два състава - разпространение на неверни сигнали и твърдения за заплаха и за наличие на специална цел - всяване на смут и страх в населението, което е сравнимо с тероризъм, обясни Данаил Кирилов (ГЕРБ). По думите му твърденията на Ерменков са предизвикали много сериозна обществена опасност. "Проведох личен разговор с Таско Ерменков. Прочетох поста му вчера. В този пост има само въпроси. Още повече Таско ме увери, че е сезиран от служители в Столичната община и РИОСВ. Вчера разбрах, че и ДАНС, и полицията имат такива сигнали", репликира Кирил Добрев (БСП). А Ерменков написа отново в социалните мрежи, че се спекулира със съобщението му. То било призив към институциите, а публикациите му във "Фейсбук" са лични и не изразяват позицията на БСП. Днес се очаква парламентарната група на левицата да обсъди казуса..." - в. "Сега".

"Ангел Кунчев: Няма проблем с водата в София! Водата тук е най-чиста в Европа

Категорично няма замърсяване на водата в София. Имаме 72 точки, от които всекидневно взимаме проби. В петък, когато бяхме сезирани за слуховете, направихме извънредни проверки, включващи над 500 показателя. Пробите бяха отрицателни. Това каза Станислав Станев, директор "Експлоатация и поддръжка" в "Софийска вода" в ефира на БТВ. "Аз не знам друг продукт, който да търпи такава жестока форма на контрол най-вече в столицата. Подразни ме фактът, че се хвърля сянка върху един продукт, който се използва от толкова много хора. За разлика от другите показатели на околната среда, водата в София е най-чиста в Европа", това заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. "Това, което бих апелирал всеки софиянец, който има притеснения за качеството на водата да се свърже със Софийска вода", призова Станев. Д-р Кунчев успокои, че партията-майка вече не решава и ситуацията като с Чернобил не може да се повтори. "Живеем в глобален свят и информация не може да се скрие", увери той. Кунчев разкри, че е бил подразнен от факта, че информацията е дошла не от случаен човек, а от депутат. "Анализираме ежедневно водата, ако има някаква индикация за качеството, разбираме веднага. Язовирите на София са строго охранявани и е много сложна хипотезата за изпускане на химикали", уточни Станев. "При качеството на софийската вода, да кажеш, че водата е отровна и да изплашиш хората, е отвратително. Този слух е изключително вреден и злонамерен", подчерта д-р Кунчев." - в. "Стандарт".

"Софийската градска прокуратура започва проверка по сигнала на ПП ГЕРБ срещу депутата от БСП Таско Ерменков заради публикацията му, че водата в София е отровна. Това каза прокурор Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор... "Главният прокурор изпрати този сигнал за извършване на проверка на компетентната прокуратура - Софийска градска прокуратура. Доколкото в сигнала се твърди, че деянието на Таско Ерменков по публикуване на твърдение в профила си, че водата в София е отровна или заразена и затова съществува огромна опасност за живота и здравето на хората на София, сочи евентуално на престъпление по чл. 326 от Наказателния кодекс - това е за предаване по радио, телефон или друг начин, в случая чрез "Фейсбук", на неверни повиквания за тревога", обясни Арнаудова и уточни, че започва проверка на Софийската градска прокуратура по тези твърдения, за да се съберат данни за това извършено ли е престъпление или не. "Доколкото обаче в самия сигнал е посочено, че е възможно да е извършено и престъпление по чл. 108а, ал. 1 и това е тероризъм, в случай, че данните, които събере Софийска градска прокуратура, потвърдят това твърдение от народните представители, преписката ще се изпрати в Специализираната прокуратура, която пък е компетентна да проверява сигнали за тероризъм", каза още Румяна Арнаудова..." - в. "Труд".

"От 5 до 15 г. затвор предвижда НК по чл. 108а от НК - един от двата, по които ГЕРБ внесе до главния прокурор Сотир Цацаров сигнал срещу депутата от БСП Таско Ерменков. Причината - вчера социалистът вся паника, че водата на София е отровна. Това обясни председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов. Основните текстове от НК, по които Ерменков е уязвим, са в чл. 326 ал. 1 и 2, и те са свързани със 108а. "Като депутат Ерменков има всички правомощия да иска информация. След като не го е направил, той е или тотално неадекватен, или е имал злоумишлени цели. И в двата случая БСП трябва да му поискат оставката или да го изключат от парламентарната група", отсече депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Двамата с Кирилов току-що внесоха сигнала в Съдебната палата." - в. "24 часа".

Посещението на президента Румен Радев в Русия също е сред водещите теми.

"България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море. Може да наречем това "Български поток", заявява президентът Румен Радев в интервю за руския в. "Комерсант", публикувано днес и цитирано от ТАСС и БТА. Радев изтъква, че такъв път за доставка на гориво ще отговаря на нуждите за енергийна сигурност и ефективност не само за България, но и на целия Европейски съюз. Президентът посочва, че такъв подход се диктува от здравия разум. "Както за Русия, така и за България логичен избор за разширяване на доставките на руски природен газ в Европа е път през българска територия. Затова е в наш общ интерес да получим пряко руски газ на черноморското крайбрежие на България", посочва българският държавен глава. България не може да закупи допълнително от Русия изтребители МиГ, тъй като според утвърдените от българското правителство изисквания самолетите трябва да са произведени и да са на въоръжение поне в една страна членка на НАТО или ЕС, каза още президентът Румен Радев... В интервюто Радев съобщава, че отново ще покани руския президент Владимир Путин да посети България през 2018 г..." - в. "24 часа".

"Русия винаги е била стратегически партньор в енергетиката като доставчик на природен газ, нефт и ядрено гориво, като участник в поддръжката и модернизацията на енергийни съоръжения и мощности в България. Сигурността на енергийните доставки е изключително важна и за България, и за ЕС, каза президентът Румен Радев в началото на срещата си с руския премиер Дмитрий Медведев в Дома за приеми на правителството на Руската федерация в Москва. Затова се надявам и нашите правителства да преразгледат възможността за пряка доставка на газ от Русия през Черно море, каза Радев. В течение сте, че имаме възобновяване на проекта за АЕЦ "Белене" като тема за дискусии и решения в българското правителство и в парламента, ще бъдете запознати с хода на тези дейности, понеже това съживяване на проекта предполага и руско участие, добави Румен Радев. Нашите две държави имат едно огромно предимство - че нашите отношения не се базират само и единствено на икономически интерес. Свързани са с дълбоки исторически, духовни и културни връзки. Русия винаги е била важен търговско-икономически партньор, каза Радев. По думите му стокообмен от 3,6 млрд. евро за изминалата година е добро число, но е далеч от предишните ни резултати и от нашите възможности, и затова е много важно да се направи преглед, да се види в какви области можем и трябва да развиваме по-динамично отношенията... Радев благодари за поканата, отбелязвайки, че за българската страна тази среща е изключително важна, защото възстановява диалога между двете страни на най-високо равнище, прекъснат от много години. Той е важен за плодотворни отношения във всички останали области от взаимен интерес, каза българският президент. Той отбеляза, че срещата се провежда и в навечерието на светлия за всички българи и славяни Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Благодарим за поканата ви да отбележим този важен за всички славяни празник и тук..." - в. "Стандарт".

"България опитва да си заслужи "газова прошка" от Русия", "Президентът на България временно заобича Русия заради газа" и "Газово дежа вю" - това са част от първите коментари в руските медии по повод предложението на гостуващият от днес в Русия български президент Румен Радев да се съживи идеята за преки доставки на руски газ през Черно море до българския бряг. Тонът на коментарите се движи от унизително отношение към България до припомняне, че в парламентарна република със силна роля на правителството Радев няма почти никаква дума за изпълнителната власт и че ходовете му в Москва приличат повече на опит да се представи в родината си като някаква политическа алтернатива на мнозинството. Освен това подкрепата му за АЕЦ "Белене" ("защото няма как да се построи без участието на Русия") и лансирането на идея за "Български поток" през Черно море идват малко след съобщението на енергийното министерство в София, че от 2020г. България може да започне да получава първия природен газ от Азербайджан (на 13 юни министър Теменужка Петкова ще е в Баку за конференция "Южния газов коридор и енергийната сигурност на Югоизточна Европа) и малко преди очакваното за 24 май съобщение от Брюксел, че след 7 години разследване има споразумение с "Газпром" да направи отстъпки от досегашната си политика и ценообразуване в Източна Европа. Изданието "Взгляд" използва силно саркастичен тон в коментара си като заявява, че "българите опитват да скочат на потеглящия руски газопровод". В текста се говори, че е ирония на съдбата фактът, че "именно такъв газопровод Русия искаше да строи преди броени години, но София предаде Москва и под натиска на САЩ забрани строителството". "При какви условия Русия би простила на България и би дала разрешение за подобен газопровод?", пита "Взгляд", където определят думите на Радев като "откровено анекдотични" и твърдят, че България щяла да получава по 3 млрд. долара всяка година от транзит на газ. (Бел. ред. - това прилича на думите на Путин в България от 2010г., за 2.4 млрд. долара приход от транзит, но тогава ставаше дума за невероятните 63 млрд. куб. м газ годишно и за 15 години период от началото на експлоатацията, в който българите нямаше да получават нищо; никой не е оповестявал официално колко би бил приходът на България, но за близки до реалността се сочеха газови обеми поне 4 пъти по-малко и суми в рамките на не повече от 60-70 млн. долара годишно). "Взгляд" възниква преди 13 години като опит да се конкурира с авторитетни издания като "Ведомости" и "Комерсант", но бързо се превръща - по признание на бившия му главен редактор Александър Шмельов - в един от най-активните рупори на пропагандата на Кремъл. През 2007-2008г. името на "Взгляд" става нарицателно за този тип употреба на медиите, включително защото в планирането на работата му участва и Алексей Чеснаков, зам.-ръководител на управлението за вътрешна политика към президента Путин. От август 2017г. изданието е под контрола на Експертния институт за социални изследвания, свързван с администрацията на президента на Русия..." - в. "Дневник".

Вестниците съобщават също за разширяването на софийското метро през следващите години.

"В Столичната община има готови предложения за продължаване на метрото до различни части на града, както и удължаване до Симеоновския лифт близо до Околовръстното шосе. Проектите са свързани, като от общината имат и вариант за връзка между метростанция и продължението на лифта. Това каза главният архитект на София Здравко Здравков пред журналисти днес. Продължения на метрото и нови станции може да има в районите на "Студентски град", през "Гео Милев" до "Слатина" и "Сименово" по Околовръстното шосе след район "Младост". Проектът за продължението е готов, качен е на сайта на ръководеното от Здравков направление и ще премине обществено обсъждане на 31 май от 18.30 часа на третия етаж в сградата на ул. "Сердика" 5. Здравков каза, че се водят преговори със собствениците на терените в подножието на планината Витоша след Околовръстното шосе, над които би преминавало продължението на лифта..." - в. "Дневник".

"Столичната община е готова с предложенията си за удължаване на метрото в града, обяви главният архитект Здравко Здравков. Проектът предвижда 4 разширения, сред които връзка на метрото с кабинковия лифт към Витоша, станции в Студентския град и до "Арена Армеец". Едната нова отсечка предвижда продължение на метрото от Бизнес парка до ИКЕА и София Ринг мол, с което да може да се прави и връзка със Симеоновския лифт, за който също се предвижда да се удължи до околовръстното шосе. Новият участък ще има и друга спирка - на "Камбаните". Мотивът на общината е, че на "Камбаните" има "висока интензивност на застрояване", а свързването на лифта с метрото ще подобри "достъпа до отдих и туризъм" и ще допринесе за "намаляване на антропогенното натоварване на Природния парк чрез намаляване на броя автомобили, навлизащи в него". Второто трасе ще е разклонение на третия лъч, който се изгражда в момента - от Военната академия към зала "Арена Армеец", "София Тех Парк" и няколко спирки по протежение на бул. "Цариградско шосе". Крайната спирка ще е с кръстовището на бул. "Йерусалим" в "Младост", а общо са предвидени 7 спирки. Третото разширение ще е от сегашната последна спирка на втория лъч на "Парадайз мол" до Студентския град с 4 станции. Четвъртата отсечка е от метростанция "Люлин" по бул. "Царица Йоанна" до Околовръстното шосе - с междинна станция между жк "Люлин 2" и жк "Люлин 3" и крайна станция в района на хипермаркет HomeMax след Околовръстния път. Според Здравков това е участъкът, който трябва да се изгради първи и по възможност веднага след като е готов третият лъч. Идеята е с новата станция на околовръстното шосе да се осигури достъп с метро до града на всички идващи от запад, като за целта се предвижда и нов буферен паркинг за 1000 автомобила до станцията. От общината засега не се ангажират със срокове. В по-далечна перспектива се обмисля и продължаване на метрото до "Кремиковци"..." - в. "Сега".

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
20 април в историята
Днес, 20 Април 2024 07:00
1653 г. – Оливър Кромуел разпуска парламента в Англия. 1792 г. – Франция обявява война на Австрия и започва поредицата Революционни войни. 1841 г. – Във Филаделфия Едгар Алън По публикува Убийство на...
Прогноза за времето - 20 април
Днес, 20 Април 2024 06:35
Днес по Черноморието времето ще е облачно и дъждовно, на места със значителни количества. Ще духа умерен североизточен вятър, който до вечерта ще се ориентира от северозапад. Максималните температури ще...
МЗХ публикува за обществено обсъждане изменение в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Петък, 19 Април 2024 18:51
Министерство на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 9 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите „Биологично...
Стефан Тафров е водещият кандидат на “Да, България” за евроизборите
Петък, 19 Април 2024 18:38
Дипломатът Стефан Тафров спечели вътрешнопартийните избори на “Да, България” за определяне на реда на кандидатите за изборите за Европейски парламент на 9 юни. Членовете на партията гласуваха в рамките...
Виенският икономически форум - Софийска среща 2024 на 22 април в резиденция Бояна
Петък, 19 Април 2024 18:26
На 22 април в резиденция Бояна, световни лидери, бизнес експерти и предприемачи ще се съберат в София, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобална икономика. Събитието...
Трима заместник-министри са освободени
Петък, 19 Април 2024 18:13
Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са освободени трима заместник-министри, считано от 22 април. Мартин Гиков е освободен от поста в Министерството на иновациите и растежа, а Николай...
Даниел Митов оттегли пред Главчев номинацията си за служебен външен министър
Петък, 19 Април 2024 18:02
Даниел Митов оттегли пред премиера Димитър Главчев номинацията си за служебен министър на външните работи. „За съжаление съм длъжен да Ви уведомя, че въпреки първоначално изразеното съгласие от моя...
Прокурори предлагат по-строги мерки за пияни и дрогирани шофьори
Петък, 19 Април 2024 17:49
Във връзка с множеството случаи на тежки пътнотранспортни произшествия (ПТП), предизвикани от водачи на моторни превозни средства (МПС), употребили алкохол и/или наркотични вещества и довели до телесни...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.8 + 1.0
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook