Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Иван Портних за ремонтите, синята зона и интегрирания градски транспорт

Събота, 12 Май 2018 14:54
Източник: Радио Варна   
Сн.: Moreto.net
"Синя зона" във Варна няма да реши всички въпроси, но се надявам, че ще заработи нормално и ефективно", коментира кметът на Варна Иван Портних в предаването на Радио Варна "Позиция". Ние изграждахме паркинги там, където е възможно. Знаете какво е градоустройството в центъра. Там на практика няма свободни площи за изграждането на паркинги. Изключение правят училищните дворове. Изграждането на подземни паркинги върху дворовете обаче е сложен процес.

Преди време се говореше за такъв паркинг до сградата на община Варна.

Този проект също предвижда три нива на подземен паркинг и това ще е още една възможност за паркиране. Със сигурност синята зона

А какви са възможностите на администрацията да принуди хората да използват подземните гаражи към блоковете, а не да паркират по тротоарите, защото е по-удобно? А какво се прави с гаражите, чийто статут е сменен и в тях се правят магазини? Обратим ли е този процес?

Трудно е юридически, защото това се е случило преди повече от 10 години. Гледаме сега с новото строителство да се спазва изискването за паркоместа на новостроящите се сгради. Трудно е да се контролира използването на подземните паркинги, но аз мисля, че синята зона е точно такъв инструмент.

Сега Варна е една голяма строителна площадка и се говори за срокове, в които това ще продължи. Какви са последните срокове?

Работи се активно на бул. "Приморски". Сега се полага последната маркировка. Улица "Мара Тасева" и бул. "Първи май" са почти готови. До седмица ще бъдат въведени в експлоатация. В действителност бул. Васил Левски е изключително огромен и мащабен обект и през последните десетилетия такъв обект не сме имали. Огромни усилия се правят, за да бъдат спазени сроковете. Имаше и продължава да има редица трудности в хода на реализацията на проекта във връзка с препроектирането и отчуждителните процедури. Там има законови срокове, които трябва да бъдат спазени. Но се появяват и непредвидени ситуации като ненанесени в подземния кадастър елементи. Мобилизирани са всички сили и средства. Проектът е специфичен със специфични дейности, които имат и технологични срокове за изпълнение. Работи се на пълни обороти и се надявам, че срокът ще бъде спазен.

Има ли достатъчно ресурс – работници, инженери, машини?

Сложно е, защото ако видите пилотните машини например, в момента техниката на обекта е от Румъния и Македония. Трудности има, но се прави всичко необходимо. Благодаря на всички колеги, защото проектът е мащабен и изисква голяма координация.

Положението с трафика ще бъде коренно променено и проблемът ще бъде решен с десетилетия напред. В следващите няколко месеца предстои изграждането на мостови съоръжения, които ще пресичат булевардите Сливница, Владислав Варненчик, и Цар Освободител. За изграждането има конкретни технологични срокове, които няма как да бъдат избегнати и ще има проблеми с трафика в тези участъци. Ще се опитаме да минимизираме неудобствата, но ще ги има. В дългосрочен план обаче проблемът с вътрешноградския и транзитния трафик ще бъде решен.

Ще стигнат ли парите?

Що се отнася до отчуждаването, оценките преминават и в съда. Имаме казуси за присъждане на суми с ДДС и без ДДС. Но като цяло обектът е обезпечен финансово.

Да поговорим за интегрирания градски транспорт. Какво се случва с очакваните нови 15 автобуса?

Новите автобуси ги очакваме в края на юни.

Беше анонсирано, че в края на месец април ще бъдат закупени нови 15 автобуси. Какво се случва с тях, кога реално ще са част от парка на общинското транспортно дружество?

Не,не, действителният срок за подписване на договора с изпълнителите е края на юни. („Новите автобуси се очаква да пристигнат в края на м. март”- инж Злати Златев, изп. директор на „Градски транспорт” ЕАД). Поетапно те ще започнат да пристигат. Искрено се надявам да е по кратък срока, но всъщност и там всичко е свързано с технологични срокове на изпълнение. Така че, новите 15 автобуси може да ги очакваме най- късно до края на юни.

А интелигентните транспортни схеми, които също са част от втория етап на проекта „Интегриран градски транспорт”?

Там вървят процедури по проектиране. Там срока на изпълнение е до 2021-ва година. Разбира се, това е крайния срок, надявам се, че нещата ще се случат по бързо. Но, тук коментирайки интелигентните транспортни схеми по линия на проектите за градския транспорт, нали трябва да е ясно и, че вече реализираните фази като билетна система, система за контрол на трафика и даване предимство на автобусите, информационната система за пътниците, контролния център всичко това е изградено. Но някои от компонентите не могат да бъдат пуснати защото има юридически, процедурни, организационни проблеми.

Още обжалвания? Билетната система беше пусната тестово по линия №10, но така и не функционира в останалите автобуси от градския транспорт, нито по спирките.

Точно така, тестово беше пусната една линия, системата принципно работи, но за да заработи в пълния обем трябва да се случат редица неща. Трябва да бъде приета нова транспортна схема, нова тарифна схема от общинския съвет. Истина е, че и строителството на новия булевард всъщност забавя леко този процес. Виждаме, че към момента високоскоростното трасе или така наречения BRT коридор няма как да функционира. По проект би следвало по него да се движат автобуси през 3 минути. При този трафик и строителни дейности в града това е невъзможно. За това, всичко което говорих до сега, ще се въвежда поетапно, за да е в истинска услуга на гражданите.

BRT коридора си го представям като участък в който се движат само автобуси, без да влизат там леки автомобили. Нещо което не се случва по бул „Мария Луиза”. А по схема на интегрирания градски транспорт, там има високоскоростно трасе.

Минава, разбира се, да. Но няма как да има отделно платно само за автобуси. Но тук се надяваме на контролирането на кръстовищата и светофарните уредби, че ще доведат до по висока степенна редовност на колите от градски транспорт.

Мисля че, след пускането на новия бул. „Васил Левски”, другите три основни булеварда ще се разтоварят.

Пак ще ви питам за транспорт, но морски. Пак беше анонсирано във времето, че корабчето „Бела” което изпълняваше курсове временно между кв. Аспаруховмо и пристанище Варна заради транспортната криза свързана с ремонта на „Аспарухов мост”, че тази транспортна връзка може да стане постоянна. На хартия и обещания ли остана тази идея?

Във времето придобихме от държавата кея на дружеството „Рибни ресурси” в Аспарухово. Текат процедури по прехвърляне на самия актив на общината, което ще даде възможност тази транспортна линия наистина да съществува. Направихме анализ, отчитайки факта, че другата седмица, на 16 май, ще подпишем договор за рибарското пристанище- то ще е опция за други подобни линии. До колкото знам в момента има частни инициативи и интерес към за поддържането на такива линии и нека да видим какво ще е търсенето от страна на хората.

Понеже споменахме пристанище Варна. Зона „Изток” на какъв етап е развитието и? Има ли готови проекти, отчитайки, че преди две- три години се говореше ще бъдат изградени център за фестивални и конгресни дейности, научно-образователен център по Ихтиология, аквариум, амфитеатър и други. Остава усещането, че се изграждат само заведения?

Социлизацията на пристанище за мен беше една важна задача и основен приоритет, защото няма как пристанището да е изолирано от града и 2018-та година да товарим жито в центъра на Варна. Радвам се, че пристанището до момента, в този му вид, беше припознато от варненци и гостите на града. Безусловно тази зона ще бъде визитната картичка на града. Там е територията където сме предвидили изграждането на експо и конгресен център. Защото Варна като най- източна част на ЕС е много атрактивна за провеждането на всякакъв тип събития- конгреси, изложения, конференции. Всичко това е бизнес и поминък и то целогодишен за Варна. Ние няма къде да проведем едно голямо изложение или конгрес в зала с капацитет 700 или 1 500 души. Нуждата от подобно съоръжение е голяма. Подобен проект във фаза завършване се реализира например в Ливърпул , където цялата старата пристанищна зона е изчистена от товаро- разтоварни дейности. Изградени са огромен конгресен и експозиционен център това е реанимирало икономиката на града в огромна степен.

Социализацията на пристанище Варна- Изток е свързано с преместване на товаро разтоварващите мощности към Варна- Запад. Това е ангажимент на ръководството на пристанището и пристанищна инфраструктура. Надяваме се този процес да се развива по бързо.

И там ще бъде изградена културна инфраструктура?

Да, да. Искаме да бъде изградена нова, многофункционална концертна зала защото Варна има нужда и от това. Но какво ще се изгради в тази част на града, решението ще мине през обществено обсъждане, защото това е проект за десетилетия напред. И да се изпълни по най грамотния и целесъобразен начин

Цялото интервю с кмета на Варна Иван Портних можете да чуете тук.

Коментари
20:57ч. 13 Май 2018 #14
Kafeta Mafeta
Ко каза, нищо не каза Портних. Ако за момент забравим, че нито Варна, нито България въобще могат да се сравняват с някоя нормална държава ... но ок, да кажем, че нещо се прави в посока да е добре уреден град. Паркиране само със синя зона - не става, то може да е добро решение за местни. Всички чужденци или гости търсят винаги сериозен паркинг, кой със скъпа кола, кой рентакар. След като аз това търся навсякъде където пътувам - това търсят и другите. Градският транспорт е на ниво все още 80-та година, само дето автобусите са по-нови. Какти бързи коридори през центъра, какво чудо ... просто прах в очите. Варна Изток и острова например ако бяха в нормална държава да са ги направиали в мега модерно и приятно място - истинска картичка, за разходки, спорт и заведения. Хем да се вадят пари, хем хората да имат добро място за релакс. Какви експота, какви глупости - то никой не идва в България, те изложения ще правят ... на кое аджеба?
20:18ч. 13 Май 2018 #13
KVY
vivian то само това да беше. Ами улиците, тротарите всичко е мизерия, дупки и разбито. Онзи ден минах през адвокатската градинка, трева до коленете, мръсотия. Махнаха навсякъде секундарниците по светофарите, няма контрол върху паркирането...абе варна е една голяма дупка вече!!!
13:18ч. 13 Май 2018 #12
vivian
Визирането на училищните дворове някаква предварителна заявка за бъдещо беззаконие ли е?Подариха на ТИМ доста парцели,да отделят от химерата -стадион терен за паркинг.Към бъдещата фантазия-градска къпалня,върху площ от 4 дка също има терен.
Кметът и главния архитект са изключителен тандем-трагико-комедийни персонажи.Но финала на този водевил ще е драматичен.Морскатани градина е в окаяно състояние....Изпитвам срам и угризения пред гостите на града ни.
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Раздават ръкавици и чували за мащабното почистване във Варна
Днес, 24 Април 2024 11:34
В петте районни кметства във Варна раздават ръкавици и чували за отпадъци на всички граждани, които желаят да се включат в мащабната кампания за почистване на 27 април, събота. В районите „Приморски“,...
Без вода днес във Варна ще са...
Днес, 24 Април 2024 11:29
Поради планов ремонт без вода от до около 21.00ч. ще бъдат абонатите от бл. № 301 до бл. № 304 в жк. "Вл. Варненчик" също така и в района на магазин "Джъмбо", магазин "Кауфланд", жк. "Кайсиева градина"...
ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ и ДПС в саботаж на правосъдната реформа и блокиране на парите по ПВУ
Днес, 24 Април 2024 11:20
Второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост е блокирано заради неприемането на четири законодателни акта. Това заяви народният представител Николай Денков от "Продължаваме промяната - Демократична...
Седем награди за "Златното ключе" на Сия Папазова
Днес, 24 Април 2024 11:03
Възпитаниците на Детско-юношеския театър „Златното ключе“, с художествен ръководител Сия Папазова, дългогодишен драматург на Варненския драматичен театър, спечелиха седем награди в XXIX Национален конкурс...
Директорът на ФБР смята, че TikTok е проблем за националната сигурност
Днес, 24 Април 2024 10:48
Докато Сенатът на САЩ се готви да одобри забраната на TikTok, шефът на ФБР във вторник подчерта опасенията за сигурността относно популярното приложение, собственост на Китай. Директорът на ФБР Кристофър...
„Тренд”: Над 9% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори
Днес, 24 Април 2024 10:34
Над 9% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори. Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение. 11% оценяват положително промените в Конституцията в частта за служебния кабинет. Това...
Варненски митничари откриха над 10 000 недекларирани строителни инструменти в контейнер от Китай (снимки)
Днес, 24 Април 2024 10:22
Митнически служители от Териториална дирекция Митница Варна задържаха 10 563 недекларирани стоки – строителни инструменти и части за тях, в контейнер пристигнал от Китай. Контейнерът е разтоварен на...
Северна Македония избира президент сред рекорден брой кандидати
Днес, 24 Април 2024 10:10
В Северна Македония 1 814 317 избиратели днес ще гласуват за избор на президент на страната. Това са седмите президентски избори в Северна Македония и са с рекорден брой кандидати - седем. В 20-дневната...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.1 + 1.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook