Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Какъв летен сезон чакат по морето

Петък, 4 Май 2018 13:33
Източник: bTVnews   
Вицепремиер и полиция спират музиката в дискотеки, собственици на заведения искат пари за незаети столове, концесионери на плажове поставят абсурдни цени за чадъри и шезлонги – лятото на 2017 г. роди много медийни сюжети, пряко свързани с качеството на туристическата услуга, предлагана по морето. Сега в курортите очакват силен сезон.

Заявка за повече туристи дават и новите нискотарифни линии до бургаското летище. Акция „Шум” от миналото лято не се е отразила на записванията, смятат хотелиери. Собствениците и управители на заведения коментират, че без музика ще останат без клиенти, но сред вариантите всички да са доволни е вечерен час за високите децибели – например 2 ч. след полунощ.

Ремонтират се както частните обекти, така и центърът на курорта. Гърци, израелци и поляци вече се наслаждават на хубавото време. Има хотели, които вече са на 100% заети за юни и началото на юли.

Преди първите групи скандинавски и немски туристи се проверява безопасни ли са басейните. До дни ще заработят и гигантските бънджита, които също бяха на прицел заради шума миналото лято.

На пълни обороти курортът ще заработи за абитуриентските балове.

На безобразията трябва да се сложи край

4,9 млн. чуждестранни туристи очаква за летния сезон Институтът за анализи и оценки в туризма. Това е ръст със 7,5 на сто, посочи в студиото на „Тази сутрин” председателят му Румен Драганов.

„Щом има ръст на туризма, акция „Шум” не се е отразила, или се е отразила положително”, подчерта той и определи случващото в Слънчев бряг като „безобразие”, заради което България плаща милиони обезщетения.

„Никой не съди вицепремиера. Искаха да го съдят за това, че е иззел уредба, че е прекратил фестивал. Ако един се беше афиширал за това, че прави шум, трябваше да плати масрафа – глобите, които се плащат от туроператорите”, посочи Драганов.

По думите му най-много са почиващите у нас румънци (близо 2 млн.), турци (1,4 млн.) и гърци (1,3 млн.), но с най-голяма важност са германците, които имат дълъг престой и от тях се получават много по-големи приходи. Руснаците и британците също остават за повече време на нашето море, като едните са около 500 000, а другите – 300 000.

„Внушенията за това, че българите отиват в чужбина, не са верни”, категоричен беше Румен Драганов. Той посочи, че 20% от нашите сънародници ще прекарат лятната си почивка в чужбина, но даже и те ще имат и пътувания у нас. Сред активно пътуващите навън пък преобладават тези, които излизат в чужбина за уикенди и празници.

Според изчисленията на института ол инклузив 3 звезди за 7 дни ще струва в България на 4-членно семейство 1800 лв,, а в чужбина – 3600. „Минимумът започва от 1000 лв. за 4-членно семейство”, подчерта Драганов. По-добри цени има в самото начало на сезона и в края му през септември.

Все по-малко пътуват организирано – добра или лоша новина

Организираните пътувания на българи в чужбина са едва 4% от общия брой, а за вътрешния туризъм говорим за 8%. „Това е така може би поради факта, че интернет дава толкова много възможности да изберете и да сравните – повече хора се самоорганизират”, каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Той призова хората да не се доверяват на хубавите картинки, „особено ако до тях стои нереалистично ниска цена”. По думите му е много важно да се пазят ваучери, договор, платежно нареждане и касов бон.

Тук е и „едно безспорно предимство на туроператора” – длъжен е да сключва застраховка „Професионална отговорност”, която може да се използва за обезщетяване на потребители.

По думите му никой няма право да иска от хората задължително да вземат комплект от чадър, шезлонг и шалте (често със спекулативно високи цени за комбинацията). Той отбеляза, че при 1000 жалби за милионите пътувания през 2017 г. все пак може да се каже, че проблемните ситуации са по-скоро малко.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Приключи строителството на новия мост между Царево и Ахтопол
Четвъртък, 18 Април 2024 16:38
Завърши строителството на новия мост на пътя Царево - Ахтопол. От 14.00 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение за всички моторни...
Общината решена да изпълни готовия проект за нова библиотека във Варна
Четвъртък, 18 Април 2024 16:21
Община Варна е твърдо решена да изпълни готовия проект за нова сграда на библиотеката. Според плановете зданието трябва да бъда в съседство на административната сграда на местната управа. Това стана ясно...
До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година
Четвъртък, 18 Април 2024 16:04
До 30 април гражданите внасят дължимите данъци върху доходите си, придобити през 2023 г., напомнят от Националната агенция за приходите. Най-бързо и лесно, и по всяко време на денонощието, плащането към...
Готвят мащабно почистване на Варна на 27 април
Четвъртък, 18 Април 2024 15:51
Мащабна инициатива по почистване на града готви Община Варна на 27 април. Това каза кметът Благомир Коцев пред медии, предаде репортер на Moreto.net. Това ще е първата от поредица подобни инициативи,...
Експерт: Работещите бедни у нас се увеличават постоянно
Четвъртък, 18 Април 2024 15:38
"Ситуацията на пазара на труда е противоречива. По-скоро е такава на застой". Това каза пред БНР Георги Първанов - експерт по човешки ресурси, член на УС на Българската асоциация за управление на хора...
Държавна опера Варна: Верди реквием преди Великден
Четвъртък, 18 Април 2024 15:27
26 април 2024, 19.00, Държавна опера Варна, XXIII Великденски музикален фестивал На 26 април, в рамките на XXIII Великденски музикален фестивал на Варненската опера, ще прозвучи емблематичният Верди...
Министър Коритарова: Следващата седмица започваме подписване на споразумения с общините за финансиране на инфраструктурни проекти
Четвъртък, 18 Април 2024 15:13
„Направена е организация от следващата седмица да започнем ритмичния процес за подписване на споразумения с общините. За нас е важно местните администрации максимално бързо да започнат изпълнението на...
Масови нарушения и незаконни каравани открити в района на Камчийски пясъци и Шкорпиловци
Четвъртък, 18 Април 2024 15:01
Множество нарушения са установени във връзка проверки срещу дивото къмпингуване на територията на Черноморското крайбрежие в землището на селата Ново Оряхово и Шкорпиловци, съобщава Областна управа - Варна. В...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.4 + 1.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook