Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Ще има ли безплатен интернет на територията на община Варна?

Събота, 24 Март 2018 18:06
Източник: News.bg   
Вече 7 502 европейски общини, сред които 193 български, са се регистрирали за участие в прогрмата WiFi4EU на ЕК. Това обяви еврокомисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел по време на среща в Министерство на транспорта с представители на Националното сдружение на общините в България.

Припомняме, ЕК обяви началото на регистрацията за програмата WiFi4EU на 20 май 2017 г. В рамките на тази първа покана за кандидатстване, която изтича на 15 май тази година ще бъдат селектирани с алгоритъм и първите 1000 общини, които ще получат ваучери за изграждане на точка за достъп до безплатен интернет на стойност 15 хиляди евро.

Всяка държава членка на ЕС ще има право на 15 ваучера. Целта на инициативата WiFi4EU е до 2020 г. да бъде осигурен безплатен достъп до безжичен интернет на най-посещаваните обществени места във всяко село и всеки град в Европа.

Мария Габриел обясни, че идеята е именно общините да селекционират кои са тези обществени места за достъп до интернет. Това може да са болници, читалища, паркове. Целта е да се даде тласък за развитието на нови публични услуги, на бизнеса в региона, както и свързаност и видимост за други европейски региони.

"Още една специфика на този проект, е че веднъж регистрирал се, ще бъдете автоматично регистрирани във всички останали в Европа. Това е една перспектива общините в България да бъдат познати във Финландия, Германия, Франция и по същия начин в България да бъдат видими общини в други държави членки на ЕС", заяви Габриел. По думите ѝ това ще даде възможности за свързаност и развитие на регионите.

Габриел изтъкна, че за по-малко от година от инициирането на програмата, вече сме в етап на ефективното ѝ изпълнение. "За нас в ЕК свързаността е водеща, бихме искали във всяка една област в Европа за всички граждани да има достъп до интернет, който да позволи да се развиват регионите, да бъдат създавани нови услуги, да се привличат инвеститори, а гражданите да усетят искренно ползата от тези нови технологии", каза още еврокомисарят ни.

Проектът се обръща към всички общини в Европа. Общият бюджет е 120 млн. евро за двете следващи години. Освен тази първа покана в рамките на програмния период ще бъдат отправени още четири покани за кандидатстване.

Целта на ЕК е с интернет достъп да бъдат покрити между 6 и 8 хиляди общини. Принципът, по който ще се финансират е "първо дошъл - първо обслужен".

Ако не бъде одобрена общината, тя може да кандидатства и при обявяването на следващите покани. Индикативен екран в Брюксел ще показва за целия тригодишен период точките на свързаност, които през цялото време ще бъдат осветени в зелено. ЕК си запазва правото на експертно техническо ниво да провери активността на данните.

Операторите в сътрудничество с общините ще имат възможност за подготовка на точката на свързаност в период от 24 до 36 месеца. След като стане готова - ваучерът бива връчван на кмета.

"Зависи изцяло от тях, ако точката е готова до месец - тя ще започне да функционира", коментира Габриел.

На въпрос този ваучер за една точка ли е предназначен, Габриел изтъкна, че това е принципът, тъй като става дума за високоскорестен интернет от 30 МB на секунда, който има своите разходи не само за инсталацията, но и за поддръжката. Могат да бъдат модернизирани и вече съществуващи точки. Регистрацията става с изключително опростен формуряр на специално създадения сайт за това на всички езици на държавите членки.

Коментари
14:58ч. 25 Март 2018 #5
DenisStoyanov
В момента в който да влезеш в който и да е сайт, пакетите преминават през 20-тина сървъра докато го достигнат. На всяко място може да ти се прехване пакета с информацията, независимо от начина по който се свързваш. За това хората са измислили VPN-ените, криптирането, че и даже TOR. По-скоро се замисли и съмнявай като плащаш с дебитна карта в магазина и POS терминала е вързан през безжичен рутер за 10 лева.
10:51ч. 25 Март 2018 #4
osemshest
Първо много от потребителите вече са с интернет от самите оператори. Второ ще започнат измамите, защото безжичният интернет е чужда собственост, а ти се закачаш и си правиш каквото искаш. Преди време така бяха разбили пощата ми. Издирих IP-то. Подадох сигнал към собствениците, а те се изсмяха. Ставаше дума за хотел в Казанлък, чиято мрежа бе отключена и хакера се възползвал от това да си прави мизериите. За съжаление това тогава още не бе престъпление и не можех да направя нищо.
10:40ч. 25 Март 2018 #3
Анонимен
В 4-та има безжичен интернет !
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - България
За по-красив град утре: Мащабна кампания за почистване на Варна на 27 април
Вторник, 23 Април 2024 09:49
С призива „Да почистим Варна заедно днес! За по-красив град утре!“ Община Варна приканва всички граждани, заедно със семействата си и представители на бизнеса да се включат активно в грижата за чистотата...
Елена Йончева е номинирана за член на Европейския парламент от ДПС
Вторник, 23 Април 2024 09:36
Елена Йончева е номинирана за член на Европейския парламент от ДПС. Изненадващата новина става ясна от публикация във Фейсбук страницата на Областния съвет на партията в Благоевград. На заседанието,...
Здравната комисия се събира извънредно заради ситуацията с коклюша
Вторник, 23 Април 2024 09:21
Здравната комисия към Народното събрание се събира днес извънредно заради ситуацията с коклюша. Ще бъдат представени данни за разпространението на инфекцията. Заразените от началото на годината са почти...
Във Варна на 100 деца се падат осем учители в детски градини
Вторник, 23 Април 2024 09:03
Общият брой на преподавателите в детските градини в 265-те общини на страната към учебната 2022/2023 е 19 747 души – с над 200 души по-малко в сравнение с предишната учебна година. Това показват данни...
Най-важното от Варна във вчерашния 22 април
Вторник, 23 Април 2024 07:35
Ясно е кои ученици и учители са номинирани за награда „Варна“ Номинациите за присъждане на награда „Варна“ в системата на предучилищното и училищното образование утвърди ресорната комисия към местния...
23 април в историята
Вторник, 23 Април 2024 07:11
181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в деня на свети Георги Победоносец. 1800 г....
Прогноза за времето - 23 април
Вторник, 23 Април 2024 06:36
На 23 април слънцето във Варна изгрява в 6:13 часа и залязва в 20:01 часа. Продължителността на деня е 13 часа и 48 минути. Фазата на луната е един ден преди пълнолуние. Днес над Черноморието ще е предимно...
Откриха лаборатория за "Екология и зелена енергия" във варненско училище
Понеделник, 22 Април 2024 18:53
Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес. Това съобщи министърът на образованието и науката...
Търси в новини:
345678910111213

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 Най-четено от България 1 2 3
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.7 + 1.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook