Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Въвеждат доброволна служба в България

Вторник, 16 Януари 2018 15:08
Източник: DarikNews.bg   
Ще бъде въведена доброволна служба за младите хора в България. Това съобщи в Смолян вицепремиерът и министър на отборната Красимир Каракачанов. Той бе категоричен, че не се е отказал от намеренията си за връщане на казармата, а въвеждането на доброволната служба е била първа крачка в това отношение.

Продължавам да настоявам да се въведе казармата, тъй като смятам, че младите момчета и мъже в България трябва да имат военна подготовка. Постоянно говорим за рисковете в света, в който живеем. Те не стават по-малко, а за съжаление те стават повече и за още по-голямо съжаление рисковете се приближават все повече до границата на България, така че за мене е задължително“, коментира Каракачанов.

Според министъра на отбраната, той имал уверение от премиера и парламента, че ще подкрепят въвеждане на доброволна служба.

Онези млади хора, които желаят да получат подобни знания и умения, да могат доброволно да служат. Не като кадрови военнослужещи, а като доброволни в порядъка от 6 до 9 месеца, зависи от специалността, да получат подготовка и после да влизат в резерва. Това би довело до решаване на проблема с недокомплекта в системата на отбраната, защото една част от тях може да харесат службата и да останат на служба“, добави вицепремиерът.

Той уточни, че се предвижда и заплащане на доброволците:

Съществуването на една държава е скъпо удоволствие. За да има държава и да се охранява живота и здравето на хората, териториалната цялост на България, трябва да има армия. Няма държава, която икономически да е просперирала и да няма армия“, добави Каракачанов.

Той предлага въвеждането на швейцарската система, при която има обучение на всички, като то да бъде кратко - в рамките на шест месеца, а след това те да влизат в резерв и да опресняват знания и подготовка.

След като държави като Дания, която никога не е премахвала наборната служба, Швеция, Финландия и Норвегия, които също връщат наборната военна служба, защото заплахите към тях са много по-малки, отколкото са заплахите към нас – държавите от Южна Европа или Балканския регион, значи те са по-глупави от нас ли, или така са решили да харчат пари?! Просто мислят за сигурността си. Няма да се връщам към баналната народна поговорка – Който не храни своя армия, храни чужда армия. А ние 500 години хранихме чужда армия, стига толкова“, коментира още Каракачанов.

Вицепремиерът коментира и темата с отпускането на допълнителните парични средства за полицаите.

Ние приехме националният план за увеличаване на разходите за отбрана с 2%. Както тази година имаше увеличение на заплатите на военнослужещите се, така ще има и следващата. Смятам обаче за правилно целият сектор сигурност – армия, полиция и служби за сигурност да вървят в комплект. Не смятам, че е правилно да се отпускат пари само там, където някой вдига шум или вдига протест. Армията по закон няма право на стачки и протести, но това не означава, че има по-малко нужда от полицията. Виждате ги тези момчета и момичета, които заминават за Афганистан, тяхната служба едва ли ще е по-лека от тази на полицая. Никога не съм се стремил да разделям армия и полиция, не само защото съм вицепремиер по сигурността и министър на отбраната, а защото смятам, че така е правилно. И когато се говори за възнагражденията в сектор „Сигурност“, то трябва всички да вървят комплект, да има равнопоставеност и да има еднаква мотивация за всички“, категоричен бе той.

Стана ясно още, че в национален план неокомплекта в армията е 5500 бройки.

„Ние сме отделили около 30 млн. лв. от отпуснатите 105 млн.лв. за този проблем. С тях са подсигурени средства за 1300 бройки по щат.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов взе участие в Смолян в тържествена церемония по изпращането на 35-ия контингент на Въоръжените сили за участие в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан. Контингентът е в състав от 158 военнослужещи.

Той включва национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. Национален командир на контингента е полковник Георги Маргитин, командир на ротата за охрана е майор Стефан Димов, а помощник-национален командир – полковник Камен Иванов.

Контингента се отличаваше с нови униформи и обувки.

„Това ми бе един от първите ангажименти, курсантите да бъдат с нови такива и да се отличават от останалите. И униформите, и обувките са били една тема, която е била болна. Тема, от която някои хора във времето са се опитвали да бъркат в кацата с мед, а това е престъпление - от храната и дрехите на войниците, някой да си мисли да прави някои работи. Това е нещо, което трябва да се възстанови обратно като практика и от там нататък Щабът по отбраната мислят и за новите униформи“, коментира вицепремиерът.

Каракачанов подари иконата на Свети Георги на командира на контингента полковник Георги Маргитин с пожеланието да бди над всички по време на мисията и им пожела всички да се завърнат живи и здрави в Родината си.

На контингента командирът на 101 алпийски полк полковник Димитър Кацаров подари специално изработено знаме.

Коментари
16:52ч. 16 Януари 2018 #3
robyst
Коментарът е премахнат
Причина: Лични нападки и обиди
16:02ч. 16 Януари 2018 #2
Име(nick)
Доброволна служба със заплащане за 6-9 месеца.Като единствената мярка против масивно точене на пари е някакъв фиктивен резерв за който никой няма да се покаже при нужда.И не осигурява желание от страна на доброволеца че иска да кисне на пълен работен ден там.
Максимум 6 месеца да си спестим ненужните харчове.
А пълна казарма няма никога да стане с тези бюджети.
15:20ч. 16 Януари 2018 #1
robyst
Много плахо т.н патриоти се опитват да наложат обещанията си!Явно усещат че ще има нови избори и се боят че ще бъдат издухани от точно техния електорат който излъгаха като легнаха на мутрите???!!!
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Директорът на ФБР смята, че TikTok е проблем за националната сигурност
Сряда, 24 Април 2024 10:48
Докато Сенатът на САЩ се готви да одобри забраната на TikTok, шефът на ФБР във вторник подчерта опасенията за сигурността относно популярното приложение, собственост на Китай. Директорът на ФБР Кристофър...
„Тренд”: Над 9% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори
Сряда, 24 Април 2024 10:34
Над 9% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори. Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение. 11% оценяват положително промените в Конституцията в частта за служебния кабинет. Това...
Варненски митничари откриха над 10 000 недекларирани строителни инструменти в контейнер от Китай (снимки)
Сряда, 24 Април 2024 10:22
Митнически служители от Териториална дирекция Митница Варна задържаха 10 563 недекларирани стоки – строителни инструменти и части за тях, в контейнер пристигнал от Китай. Контейнерът е разтоварен на...
Северна Македония избира президент сред рекорден брой кандидати
Сряда, 24 Април 2024 10:10
В Северна Македония 1 814 317 избиратели днес ще гласуват за избор на президент на страната. Това са седмите президентски избори в Северна Македония и са с рекорден брой кандидати - седем. В 20-дневната...
На 26 април започва изплащането на великденските добавки за пенсионерите
Сряда, 24 Април 2024 09:58
Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева с начална дата 26 април, съобщават от НОИ. Тогава ще са налични...
ЕП прие регламент, забраняващ продуктите, произведени с принудителен труд
Сряда, 24 Април 2024 09:47
Парламентът даде окончателното си одобрение на нов регламент, позволяващ на ЕС да забрани продажбата, вноса и износа на стоки, произведени с помощта на принудителен труд. Органите на държавите членки...
Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото
Сряда, 24 Април 2024 09:33
Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото, за да не се затруднява движението в активния туристически сезон, когато трафикът е най-интензивен както от транзитно тежкотоварно движение,...
Изтича срокът за подаване на документи за регистрация на партии
Сряда, 24 Април 2024 09:11
Днес в 17 часа изтича срокът за подаване на документи за регистрация на партиите и коалициите. До момента за регистрация документи са подали 16 партии и 8 коалиции, като всички те са подали документи...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.1 + 0.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook