Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Германско издание: България се топи и това се усеща в туризма

Понеделник, 3 Юли 2017 13:39
Източник: DarikNews.bg   
България е пример за това какво се случва с една страна, в която отливът на специалисти е съчетан с ниска раждаемост. България се топи и това се усеща и в туризма, пише Михаел Мартенс.

Ето по-важното от статията на германското издание ФАЦ.

От България напоследък има и добри новини, констатира авторът в материал, посветен на един от най-динамично развиващите се сектори в страната - туризма. Либералната икономическа политика на премиера Бойко Борисов, според ФАЦ, бележи успехи: БВП на страната нараства от няколко години насам: с 1,3% през 2014, с 3,6 на сто през 2015, и с 3,4 процента през миналата година - по данни на Евростат. За текущата година отново се очаква сериозен икономически ръст. Авторът на публикацията отбелязва и това, че доброто състояние на обществените финанси и ниският държавен дълг са накарали американската рейтингова агенция Фич да обмисли ново повишаване на кредитния рейтинг на страната.

Друга добра новина от България е спадът на безработицата: от 13% през 2013 на 7,6% през 2016, а през настоящата година се очаква безработните да са още по-малко, посочва Мартенс, отново позовавайки се на Евростат.

Независимо от тези успехи обаче, България си остава най-бедната страна в ЕС с най-ниските средни доходи. Още преди 2007 г. много българи се отправяха на Запад, а след приемането на страната в ЕС тенденцията дори се засили, поради легалните възможности за пътуване. Но не са само българските ромски кланове, които масово се възползват от правото на свободно придвижване, и за които в пресата редовно се появяват критични публикации. До голяма степен незабелязани остават безбройните медицински сестри, болногледачи, строителни работници, готвачи, шофьори на камиони, инженери, лекари и други специалисти, изучили професията си в България, които сега работят навън и плащат там данъци и социални осигуровки, четем по-нататък в публикацията на ФАЦ.

Този масов отлив на работна ръка от България създава огромни проблеми на българската икономика, последиците от него се усещат особено силно и в туризма, пише Михаел Мартенс. Сезонът се очертава като много добър, но недостигът на персонал в хотелите и ресторантите по Черноморието спъва развитието. Голям брой български камериерки, рецепционисти или спасители на плажа предпочитат да работят в западните курорти.

Един готвач, който изкарва на остров Рюген в Германия пет пъти повече от онова, което печели в България, трудно може да бъде задържан в родината му. Част от бизнесмодела, който прави Черноморието привлекателно за определени туристи, са тъкмо евтините цени. Но тази евтиния има своята цена, констатира авторът М. Мартенс и пояснява: Ако не бяха ниските заплати, България нямаше да запази предимството си пред другите туристически държави, се казва още в статията, озаглавена "Евтиното излиза скъпо".

Недостигът на персонал в бранша не е нищо ново, но проблемът се задълбочава, казва авторът на статията във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” и допълва: "Звучи странно оплакването на българския премиер Борисов пред френския президент Макрон. Според Макрон, Борисов му бил казал по време на една среща на върха на ЕС в Брюксел, че страната му страда от "евтината работна ръка от други държави", която отнемала работата на местните хора, докато в същото време българите работели из ресторантите на Франция.

Оплакването от "евтините чужди работници", които се стичат към най-бедната страна от ЕС, звучи странно, защото в началото на юни българското правителство облекчи режима за наемане на сезонна работа на чужденци от страни извън ЕС - например украинци или молдовци. Някой би могъл да си помисли, че от страната с най-високата младежка безработица в ЕС – Гърция, - също ще идват кандидати за работа в България. Точно обратното е вярно, констатира Михаел Мартенс и посочва, че дори през деветата година от началото на кризата в Гърция много българи търсят и намират сезонна работа в южната съседка - като берачи на плодове и зеленчуци или в туризма – откъдето печелят повече, отколкото у дома.

Всичко това допълнително изостря проблемите на България, където човек може да види какво се случва, когато отливът на кадри е съчетан с много ниска раждаемост. Увеличава се единствено ромското население, което само след 3 години ще съставлява 25% от трудоспособното население на страната, е цитирана да казва бившата българската еврокомисарка Меглена Кунева. Дори само това показва колко е важно ромите да бъдат интегрирани в системата на образованието.

Това важи с особена сила за България, чието население намалява с по-бързи темпове, отколкото това на останалите балкански държави: от почти 9 милиона в края на комунизма, днес в страната живеят под 7 милиона, а след няколко години населението ще спадне и до малко над 6 милиона души. България се топи. Това се усеща особено силно и в туризма.

Коментари
10:21ч. 6 Юли 2017 #10
DenisStoyanov
За ел. техници, водопроводчици, заварчици работа си има винаги. Докато съм във Варна, знаеш ли колко трудно ми бе да открия водопроводчик? Сред малкото които открих (за такъв град) намерих само 1 който не иска да си прибере лява ръка десен джоб. 500 лева за смяна на тоалетна, защото сме в нова кооперация?!? За лекарите вече е друга работа. Там вече топката е в друго поле за жалост. Имам познати които са доволни от работата си но работят в частни центрове. Останалите повечето напуснаха.
19:40ч. 4 Юли 2017 #9
Мая
DenisStoyanov, не забравяй, че не само "софтуерните " и "телериковите" създатели са " квалифицирани кадри"! Ако не възразяваш има и други- лекари, инженери, ел. техници, водопроводчици, заварчици /страшно търсени и дефицитни/! Те какво да правят? Нали не мислиш, че всички трябва да създаваме приложения, било то и за. NET?
13:18ч. 4 Юли 2017 #8
Nina
Странна статия…Реших да проверя в няколко източника и интересно,но данните „според Евростат“ за БВП на България за последните три години са навсякъде различни.2014г. например дават на някои места ръст около 1.5%, 2015г. – 1.8%, 2016г.- 1.9%.....Чувала съм от финансисти,че при ръст под 3% изобщо не може да се говори за РАСТЕЖ,а е точно обратното,защото 1-2% процента се дължи не на реален ръст,а на фактори като примерно спада на цената на петрола!Друга интересна статистика на Евростат е,че 40% от младите в България до 17 годишна възраст живеят в крайна бедност, а 30% от тези между 18 и 64 години са също в крайна бедност.И КАК по-точно определи въпросният германец ,че има ръст????С такива данни за бедността си е направо истинска трагедия!За безработицата последно я дадоха за България 16% и то това е регистрираната,откъде ги изсмукаха тези под 8%,много странно!Това обаче ме уби:“ Според Макрон, Борисов му бил казал по време на една среща на върха на ЕС в Брюксел, че страната му страда от "евтината работна ръка от други държави", която отнемала работата на местните хора…“ Да не са се загубили някъде в превода?! Да не би Борисов да се е оплаквал,че българите вече не искат да са евтина работна ръка и трябва да търсят от някъде другаде?! Но да не спорим дали просто си правят икономическа гаргара с цифри,за да замажат реалността,защото НЕОСПОРИМИЯТ ФАКТ,че сме най-бедната страна в ЕС,с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост ПОКАЗВА ВСИЧКО и това не могат да го скрият,там е точно-толкова родени,толкова починали вече основно в работоспособна възраст,защото все повече хора в България не стигат пенсионна възраст! И ако това е „резултат от либералната икономическа политика на Борисов“,можем смело да заявим,че е докарал поредната национална КАТАСТРОФА за България!
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Този уикенд Варна отново се обединява и ще събира капачки и стотинки
Днес, 16 Април 2024 14:53
И този уикенд, 20 април, във Варна хиляди ще се включат в кампанията "Аз вярвам и помагам", припомня Moreto.net. Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан ще благослови всички...
Жители на „Чайка" възмутени от изпълнението на новите паркинги в квартала (снимки)
Днес, 16 Април 2024 14:42
Качеството на изпълнение на новите паркинги в „Чайка" е под всякаква критика, жалва се читател на Moreto.net. Мъжът е възмутен от работата по местата за паркиране пред блок 49 в квартала. На място има...
Димитър Главчев назначи 9 заместник-министри в 6 министерства
Днес, 16 Април 2024 14:30
Със заповед на премиера Димитър Главчев са назначени 9 заместник-министри в 6 министерства. В Министерството на отбраната длъжността заемат Радостин Илиев, Иван Пейков и Аделина Николова. От поста е...
Жълт код за силен вятър утре в област Варна
Днес, 16 Април 2024 14:18
Утре над Черноморието облачността ще е променлива, често значителна, но до вечерта ще се задържи почти без валежи. Ще духа умерен и временно силен вятър от юг-югозапад. Ще се задържи топло с максимални...
Близо 35 700 варненци декларираха доходите си пред НАП
Днес, 16 Април 2024 14:07
Близо 500 000 души от цялата страна са декларирали доходите си пред НАП две седмици преди изтичане на крайния срок – 30 април. Повече от 82 % от годишните данъчни декларации са подадени по електронен...
Спецоперация тече по граничните пунктове у нас
Днес, 16 Април 2024 13:54
Стартира специализирана полицейска операция на граничните пунктове у нас, съобщават от МВР. Действията се осъществяват от служители от ГДГП, ГДБОП, Агенция „Митници” и Националната агенция за приходите....
99 години от атентата в църквата "Света Неделя"
Днес, 16 Април 2024 13:41
99 години се навършват от атентата в църквата „Св. Неделя“. Покушението в катедралния храм „Света Неделя“ е най-тежкият терористичен акт в историята на България. Извършен е на Велики четвъртък – 16 април...
„Пътна полиция" следи подготовката и провеждането на баловете във Варна
Днес, 16 Април 2024 13:24
Инспектори от „Пътна полиция" при ОДМВР - Варна влизат в класните стаи със съвети за безопасно шофиране по време на абитуриентските празници. Служителите на реда обръщат сериозно внимание за тежките...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
2.5 + 2.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook