Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Новини

С водосвет за здраве бе открит Експертен център по муковисцидоза в УМБАЛ "Св. Марина" - Варна. Центърът ще работи с деца и възрастни с муковисцидоза всеки ден и ще има открита телефонна линия, научи Moreto.net „Идеята на центъра е мултидисциплинарен екип от специалисти ...
Новини

При огромен интерес и в препълнена зала в Националния политехнически музей в столицата на ул. „Опълченска“ 66 премина снощи мултимедийната презентация на иновативната „Технология за добив на Браунов газ и минерали, богати на полиметали от морска вода“ на инж. Чавдар Каменаров....
Екопарк Варна

Университетската ботаническа градина в град Варна е първият Eкопарк в страната, хармонично съчетаващ в себе си изкуствени и естествени екосистеми. Паркът е разположен на площ от 360 дка. Арборетумът включва повече от 300 вида екзотични дървета...
Новини от Варна, региона и света

Иван Портних: Няма техническа пречка Синята зона да стартира във Варна след 3 месеца

Неделя, 2 Юли 2017 10:12
Източник: Радио Варна   
(50)   (45)

„Имаме избран изпълнител по отношение на софтуера, сега ще се пусне процедура за смс паркирането и след нейното преминаване, нямаме техническа пречка да започнем поетапното въвеждане на Синята зона. Вярвам, че ако няма обжалване това може да се случи и след 3 месеца. В случай на обжалване пускането може да е забави с още 3 месеца", прогнозира кмета на Община Варна Иван Портних в предаването на Радио Варна „Позиция”

За Аспаруховия мост: "Аспаруховия мост като обект с национално значение, попада в ангажиментите и правомощията на Агенция Пътна инфраструктура. Те имат отговорността за поддръжката на самия мост. Тези мостови съоръжения не са били ремонтирани 50 години. В плановете на Агенцията до толкова до колкото сме ги коментирали е поетапно рехабилитиране на цялото мостово съоръжение което естествено трябва да се случва извън летния активен сезон. Наесен ще съгласуваме с тях графика на предстоящите ремонти."

- Ще има ли по добра организация на движение и комуникация между институциите КАТ, Община Варна и АПИ при тези ремонти ?

- Много критика имаше по отношение на организацията на движение. Самото естество на ремонта обаче има технологични цикли като например период на втвърдяване на определени материали включително и бетонни такива. В този период всъщност наистина не може да се работи, изглежда, че никой няма на обекта, а всъщност е технологично изискване. Проблемът беше, че всъщност тези участъци които се ремонтираха са и част от слизането и качването на тежкотоварните камиони към пристанището, сега този елемент ще отсъства и ще е по лесно.

- В квартал Аспарухово предстоят и други ремонти?

- Булеварди Първи Май, Народни будители и ул „Мара Тасева” с разширение от две платна. Приключва процедурата по избор на надзор за „Мара Тасева” с разширението, с междублоковите пространства, с цялото каре от кметството до парка, покрай канала. Така че, през есента инвестициите в кв. Аспарухово ще са огромни. Работи се по проекта за рибарското пристанище, там беше удължен срока. Съчетано с паркоустройствения план на Аспаруховия парк и амбицията ни да направим музей на открито покрай Вала, всичко това прави инвестициите в този район около сто милиона и ще даде и промени изцяло облика на квартала и ще стане образцово място за живеене.

- Стана дума за транспорт. На какъв етап е проекта „Интегриран градски транспорт”. Все още има неизпълнени компоненти по нея. Става дума за билетната система която все още не работи.

- Работи се по отношение на билетната система. Тя всъщност е готова. Наред с периода за закупуване на консумативи, знаете, че във връзка с обжалване на процедурите се забавят понякога редица срокове, но в самата поръчка не са били включени контролните устройства. Става дума само за 15 такива устройства, а те са крайно недостатъчни. С мениджмънта на Градски транспорт коментирахме ситуацията, те имат сериозни притеснения, че без достатъчно такива устройства не могат ефективно да контролират приходите си и могат да паднат драстично. Пуснахме отделна поръчка за доставка на контролни устройства. Те би трябвало да бъдат доставени август месец и след това няма да има техническа пречка системата да заработи.

- На втори етап от проекта Интегриран градски транспорт бяхте заявили, че ще бъдат закупувани нови автобуси. Те кога ще бъдат закупени, доставени и ще започнат да изпълняват курсове?

- Така е, около 15 автобуса ще бъдат закупени в рамките на Оперативна програма „Региони в растеж”. Процедурата ще бъде пусната до седмици. Амбицията ни е с пускането на новата билетна система и всички мерки които се предприеха по оптимизиране работата на Градски транспорт, самото дружество да може отделно да закупи още около 15 автобуса, след което като цяло, ще може да се каже, че всички автобуси по линиите на града на практика ще са нови.

- На какъв етап е усвояването на кейове и площи от „Пристанище Варна” във връзка със социализирането на тази среда и превръщането и в атракционна за гостите и гражданите на Варна? Имаше проекти за изграждане на различни културни съоръжения и сгради. До каква степен паркинга който заема голяма площ ще остане там в този си вид?

- На практика мисля, че е ясно осъзната необходимостта от социализиране на територията на Варна – Изток, защото Варна както е морски град и морска столица ние нямаме достъп до морето. Тази територия всъщност е една от най естествените врати към морето. Освен, че трябва да развиваме пасажерския терминал защото круизния туризъм е важен за града и икономиката, зоната се намира непосредствено до историческия център- малките Терми, Музея на Варна, Големите терми. Съвсем естествено е, тази зона да стане част от градската среда и съм убеден, че във времето с изграждането на културна, атракционна и всякаква друга инфраструктура, това ще се превърне във визитната картичка на Варна. Разбира се това се случва в тясна координация с пристанището, министерството на транспорта. Вярвам, че в един хоризонт от две три години ще успеем да я превърнем в част от градската среда. Знаем, че пристанищата създават градове, но във времето градовете всъщност си социализират пристанищата и такива примери има хиляди. Вярвам, че това ще се случи и във Варна. Наясно ме, че на пъпа на града не е подходящо да се товари зърно. Варна Запад е алтернатива, защото е пристанище с капацитет за разширяване и модернизация. Този въпрос отдавна би трябва да е отпаднал от гледна точка за социализация на тази територия.

- Изработи ли се обща стратегия с останалите кметове на общини в България касаещи статута на културни сгради и такива с историческа стойност и как от тук нататък ще се комуникира с държавните институции които вписват или отписват дадена сграда от списъка с паметници на културата?

- Новият министър на културата беше на посещение във Варна преди няколко седмици. Аз изтъкнах всички наши притеснения и всички проблеми които имаме във връзка с опазване на сградите паметници на културата. Получих абсолютно разбиране и категорична гаранция за активна подкрепа в усилията за опазването им. Знаете, че общината заедно с НПО-та като „Стара Варна” извършихме огромен труд, като паспортизирахме всички сгради които бяха част от списъка паметници на културата, добавихме още 175. В действителност се оказа обаче, че за да получат статут на „паметник на културата” трябва да имаме комисия от министерството на културата. Това във времето се забави много. Сега имаме гаранция, че екип от министерството ще бъде командирован за 3-4 месеца, половин година и колкото е необходимо. Тоест, идвайки тази комисия, да бъде паспортизирано всичко което отговаря на критериите и едва тогава да се върнат в София. Вярвам, че до няколко месеца всъщност, наследството ни от гледна точка паметници на културата ще бъде защитено.

- Какво се случва със собствениците на сгради паметници на културата които вече са обявени за такива , но не ги поддържат. Започнаха ли нормативни действия срещу тях и кога ще стартират санкциите?

- Създадохме специален отдел към общината който да се занимава с подобни казуси и въпроси и вече вървим по процедурите. Изтичат законно установените срокове на една група от собственици. Естествено общината ще се възползва от пълното си право при тяхно бездействие да осъществи необходимите ремонти на имотите със съответно ипотека и възстановяване на средствата на общината чрез продажба.

- Да поговорим за конкретни оплаквания и проблеми на гражданите- има недоволство от състоянието на пътя за Виница, пътят Виница- КК "Свети Константин и Елена". Кога ще започне да се работи по този участък?

- Там имаме категоричен ангажимент по отношение на булеварда в самия квартал- предстои ремонт на втори етап от месец септември. Целта е да бъде изцяло рехабилитиран и да бъде разширен където е възможно

- Вицепремиерът Валери Симеонов беше вчера във Варна за учредяването на координационния съвет за сътрудничество и институционално взаимодействие в сферата на туризма. Драстични нарушения на нивата на шум от заведенията в района на Южния плаж във Варна са констатирани при проверки по сигнали на граждани сподели той. Вицепремиерът обеща да се вземат мерки в това отношение и въпросът е, това отделна самоинициатива ли е или ще се работи в синхрон с тези нови институции?

- Винаги сме подкрепяли инициатива които водят до повече ред и правила. Проблемът до момента какъв беше и защо се радвам на тази инициатива- замерванията по отношение на шума се извършва от РЗИ, те са лицензирания орган. В момента в който ние сме стартирали такава процедура оказва се, че отнема почти две години, за да може общината да закупи необходимата апаратура и да лицензира хората които да извършват тази дейност. В крайна сметка на част от сигналите които получаваме като община и когато молим за съдействие РЗИ за замерване на шума, ни беше предоставена ценова листа. Т.е. общината да заплаща тази услуга, за тези замервания. Разбирате, че това не е нормално. За това се надявам, че усилията по създаването на подобни координационни структури, ще доведат до по ефикасен контрол и по добро взаимодействие между институциите.

- Що се отнася до плажната алея- няколко са проблемите свързани с нея. На първо място свалчищния процес в района на Станчовата алея. Търсим възможности за решаване на този проблем с финансиране от държавата. Сега се изграждат паркоместа непосредствено под ската, за да се освободи алеята за пешеходци. Сроковете не позволиха на изпълнителя да завърши обекта до началото на летния сезон, но съм убеден, че до есента процесът ще приключи.

  (50)  (45)

Коментари
12:32ч. 3 Юли 2017 #5
plamdin
За съжаление Синята зона ще реши чат от проблема, но за сметка на живущите и тези, които работят в Синята зона. Големият проблем с паркирането в града остава и той вече не може да се реши, благодарение на лакомията на всички управляващи до сега! Не може да имаш 5 метра улици и да строиш 7 етажни сгради - това е малоумие. Никой не мисли за изграждане на големи покрити паркинги в кварталите, които да поемат автомобулите! (то не сотана общинска собственост!!!) Добре доши в криворзбраната демокрация!
15:49ч. 2 Юли 2017 #4
Niko
Ще ги съдя за дискриминация. Не може едни да паркират пред домовете си безплатно, а други да плащат.
15:08ч. 2 Юли 2017 #3
bbg
До алгор: Иди да видиш центъра на София!
Новини от Варна, региона и света
Не достигат шофьори в градския транспорт във Варна
Събота, 20 Юли 2019 18:05
Криза за шофьори на автобуси от градския транспорт във Варна. Според работещите в бранша, причината за липсата на кадри са ниските заплати. Въпреки че общинският превозвач пое обучението на младите шофьори,...
Глобиха туристи с 950 евро във Венеция, правели си кафе на моста Риалто
Събота, 20 Юли 2019 17:39
Двойка от Берлин бе глобена с 950 евро днес за използването на газов котлон, на който туристите - на 32 и 35 години - искали да си сварят кафе на прочутия мост Риалто, предаде ДПА, цитирана от БТА. Глобата...
САЩ атакуват: Китай застрашава мира в Югоизточна Азия
Събота, 20 Юли 2019 17:21
Джон Болтън, който е съветник по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп, разкритикува остро в "Туитър" политиката на Китай в Югоизточна Азия, твърдейки, че той застрашавал "мира и стабилността"...
Във Варна спешно събират пари за изграждане на Паметник на моряка (снимки)
Събота, 20 Юли 2019 17:00
Според к.д.п. Димитър Димитров, председател на фондация „Морски съдби“, ангажирана с реализацията на идеята, спешно са необходими около 55 000 лева, научи Moreto.net. Към юли т.г. скулптурата е готова...
Нигериец се покатери върху самолет в движение
Събота, 20 Юли 2019 16:35
Нигериец се покатери върху пътнически самолет в движение. Мъжът беше заснет да пълзи по лявото крило на машината, която рулирала към пистата, за да излети, предаде NOVA. Случката се разиграла на международното...
Утре времето ще бъде слънчево
Събота, 20 Юли 2019 16:11
През нощта ще е ясно и тихо. Утре ще е предимно слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността. максимални температури между 30° и 35° По Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб...
Не откриха петрол в „Блок 1-14 Хан Кубрат“ в Черно море
Събота, 20 Юли 2019 15:51
Ѕhеll нe e ycпялa дa нaмepи дocтaтъчeн oбeм зaлeжи oт въглeвoдopoди пpи coндaжитe в "Блoĸ 1-14 Xaн Kyбpaт" ĸpaй Бypгac. Oбeзĸypaжaвaщaтa нoвинa дoйдe oт oтчeтa нa aвcтpaлийcĸия пapтньop...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Женско списание Кино-програма
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Видеонаблюдение
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими и мокети
Израел от Варна Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Икономични бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Днес в афиша на Варна
Анабел 3

Синема Сити#
19:45, 21:50#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
22:40#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
15:30#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
19:50#ч.
Лятно кино Варна#
23:10#ч.
Кино Арена - Мол Варна
15:10ч.
Ченге под наем

Кино Арена - Мол Варна#
15:40, 17:40#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:30, 13:30, 19:40#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
11:40, 13:50#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
20:10, 22:10#ч.
Синема Сити
17:10, 19:40, 21:50ч.
Спайдърмен: Далече от дома

Кино Арена - Мол Варна#
11:00, 13:40, 16:15, 18:50, 21:30#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
11:50, 14:30, 17:10, 19:45, 22:20#ч.
Синема Сити#
13:30, 16:10, 18:50, 21:40#ч.
Лятно кино Варна
21:00ч.
Сами вкъщи 2

Кино Арена - Мол Варна#
12:10, 14:00, 16:00#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
11:00#ч.
Синема Сити#
11:50, 13:40, 15:30, 17:30#ч.
Синема Сити
12:50, 14:50, 19:20ч.
Мъже в черно: Глобална заплаха

Кино Арена - Мол Варна#
20:45#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
19:00, 21:20#ч.
Синема Сити
13:50, 16:20, 18:40, 21:00ч.
А дано, ама надали

Кино Арена - Гранд Мол#
17:45#ч.
Синема Сити
21:30ч.
Ромео и Жулиета

Кино Арена - Гранд Мол
16:00ч.
Джон Уик 3

Синема Сити
21:10ч.
Кучешки живот 2

Синема Сити
11:40ч.
Моцарт гала

Римски терми
21:00ч.
Áга

ФКЦ - зала 5
18:15ч.
Най-ранните следи от човешко присъствие

Археологически музей
Морски карикатури

Военноморски музей
Хлябът и виното - от древността до наши дни

Археологически музей
Изложба по повод годишнина от рождението на крал Владислав Варненчик

Парк-музей "Владислав Варненчик"
Цирк "Иванов"

Стадион Локомотив
19:30ч.
Българската писменост: Житие и слово на св. Софроний Врачански

Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”
Съвременно британско изкуство

Градска художествена галерия
Море, нарисувай ми картина - Златка Божилова

Археологически музей
В края на деня - Антон Антонов

Галерия „Арт Маркони”
Изложба акварел - Андриан Бекяров

Галерия Le Papillоn
Фотоизложба "Таляна"

Дом на архитекта
Изложба живопис - Петя Николова-Бачийски

Галерия "Графит"
Приказки от цял свят - Иван Додов

Галерия Ларго
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.3 + 0.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански   MyHoliday.bg   Приятели   Запознанства   Elmaz.rs   Моите пари  
Moreto.net в Google+ и Facebook