Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Екопарк Варна

Университетската ботаническа градина в град Варна е първият Eкопарк в страната, хармонично съчетаващ в себе си изкуствени и естествени екосистеми. Паркът е разположен на площ от 360 дка. Арборетумът включва повече от 300 вида екзотични дървета...
Независимостта

На днешна дата България чества годишнина от своята Независимост. Преди 111 години, в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в Търново на 22 септември 1908 г. се обявява независимостта на България, с което страната ни отхвърля васалната си зависимост от Османската империя, наложена...
Програма

Варна ще отбележи Деня на Независимостта - 22-ри септември, с празнична програма,научи Moreto.net. Тържествените чествания по повод 111 години от Обявяването на Независимостта на Република Българияще започнат в 9:30 ч. на площад "Независимост", където ше бъде издигнато националното...
Новини от Варна, региона и света

Иван Портних: Няма техническа пречка Синята зона да стартира във Варна след 3 месеца

Неделя, 2 Юли 2017 10:12
Източник: Радио Варна   
(50)   (45)

„Имаме избран изпълнител по отношение на софтуера, сега ще се пусне процедура за смс паркирането и след нейното преминаване, нямаме техническа пречка да започнем поетапното въвеждане на Синята зона. Вярвам, че ако няма обжалване това може да се случи и след 3 месеца. В случай на обжалване пускането може да е забави с още 3 месеца", прогнозира кмета на Община Варна Иван Портних в предаването на Радио Варна „Позиция”

За Аспаруховия мост: "Аспаруховия мост като обект с национално значение, попада в ангажиментите и правомощията на Агенция Пътна инфраструктура. Те имат отговорността за поддръжката на самия мост. Тези мостови съоръжения не са били ремонтирани 50 години. В плановете на Агенцията до толкова до колкото сме ги коментирали е поетапно рехабилитиране на цялото мостово съоръжение което естествено трябва да се случва извън летния активен сезон. Наесен ще съгласуваме с тях графика на предстоящите ремонти."

- Ще има ли по добра организация на движение и комуникация между институциите КАТ, Община Варна и АПИ при тези ремонти ?

- Много критика имаше по отношение на организацията на движение. Самото естество на ремонта обаче има технологични цикли като например период на втвърдяване на определени материали включително и бетонни такива. В този период всъщност наистина не може да се работи, изглежда, че никой няма на обекта, а всъщност е технологично изискване. Проблемът беше, че всъщност тези участъци които се ремонтираха са и част от слизането и качването на тежкотоварните камиони към пристанището, сега този елемент ще отсъства и ще е по лесно.

- В квартал Аспарухово предстоят и други ремонти?

- Булеварди Първи Май, Народни будители и ул „Мара Тасева” с разширение от две платна. Приключва процедурата по избор на надзор за „Мара Тасева” с разширението, с междублоковите пространства, с цялото каре от кметството до парка, покрай канала. Така че, през есента инвестициите в кв. Аспарухово ще са огромни. Работи се по проекта за рибарското пристанище, там беше удължен срока. Съчетано с паркоустройствения план на Аспаруховия парк и амбицията ни да направим музей на открито покрай Вала, всичко това прави инвестициите в този район около сто милиона и ще даде и промени изцяло облика на квартала и ще стане образцово място за живеене.

- Стана дума за транспорт. На какъв етап е проекта „Интегриран градски транспорт”. Все още има неизпълнени компоненти по нея. Става дума за билетната система която все още не работи.

- Работи се по отношение на билетната система. Тя всъщност е готова. Наред с периода за закупуване на консумативи, знаете, че във връзка с обжалване на процедурите се забавят понякога редица срокове, но в самата поръчка не са били включени контролните устройства. Става дума само за 15 такива устройства, а те са крайно недостатъчни. С мениджмънта на Градски транспорт коментирахме ситуацията, те имат сериозни притеснения, че без достатъчно такива устройства не могат ефективно да контролират приходите си и могат да паднат драстично. Пуснахме отделна поръчка за доставка на контролни устройства. Те би трябвало да бъдат доставени август месец и след това няма да има техническа пречка системата да заработи.

- На втори етап от проекта Интегриран градски транспорт бяхте заявили, че ще бъдат закупувани нови автобуси. Те кога ще бъдат закупени, доставени и ще започнат да изпълняват курсове?

- Така е, около 15 автобуса ще бъдат закупени в рамките на Оперативна програма „Региони в растеж”. Процедурата ще бъде пусната до седмици. Амбицията ни е с пускането на новата билетна система и всички мерки които се предприеха по оптимизиране работата на Градски транспорт, самото дружество да може отделно да закупи още около 15 автобуса, след което като цяло, ще може да се каже, че всички автобуси по линиите на града на практика ще са нови.

- На какъв етап е усвояването на кейове и площи от „Пристанище Варна” във връзка със социализирането на тази среда и превръщането и в атракционна за гостите и гражданите на Варна? Имаше проекти за изграждане на различни културни съоръжения и сгради. До каква степен паркинга който заема голяма площ ще остане там в този си вид?

- На практика мисля, че е ясно осъзната необходимостта от социализиране на територията на Варна – Изток, защото Варна както е морски град и морска столица ние нямаме достъп до морето. Тази територия всъщност е една от най естествените врати към морето. Освен, че трябва да развиваме пасажерския терминал защото круизния туризъм е важен за града и икономиката, зоната се намира непосредствено до историческия център- малките Терми, Музея на Варна, Големите терми. Съвсем естествено е, тази зона да стане част от градската среда и съм убеден, че във времето с изграждането на културна, атракционна и всякаква друга инфраструктура, това ще се превърне във визитната картичка на Варна. Разбира се това се случва в тясна координация с пристанището, министерството на транспорта. Вярвам, че в един хоризонт от две три години ще успеем да я превърнем в част от градската среда. Знаем, че пристанищата създават градове, но във времето градовете всъщност си социализират пристанищата и такива примери има хиляди. Вярвам, че това ще се случи и във Варна. Наясно ме, че на пъпа на града не е подходящо да се товари зърно. Варна Запад е алтернатива, защото е пристанище с капацитет за разширяване и модернизация. Този въпрос отдавна би трябва да е отпаднал от гледна точка за социализация на тази територия.

- Изработи ли се обща стратегия с останалите кметове на общини в България касаещи статута на културни сгради и такива с историческа стойност и как от тук нататък ще се комуникира с държавните институции които вписват или отписват дадена сграда от списъка с паметници на културата?

- Новият министър на културата беше на посещение във Варна преди няколко седмици. Аз изтъкнах всички наши притеснения и всички проблеми които имаме във връзка с опазване на сградите паметници на културата. Получих абсолютно разбиране и категорична гаранция за активна подкрепа в усилията за опазването им. Знаете, че общината заедно с НПО-та като „Стара Варна” извършихме огромен труд, като паспортизирахме всички сгради които бяха част от списъка паметници на културата, добавихме още 175. В действителност се оказа обаче, че за да получат статут на „паметник на културата” трябва да имаме комисия от министерството на културата. Това във времето се забави много. Сега имаме гаранция, че екип от министерството ще бъде командирован за 3-4 месеца, половин година и колкото е необходимо. Тоест, идвайки тази комисия, да бъде паспортизирано всичко което отговаря на критериите и едва тогава да се върнат в София. Вярвам, че до няколко месеца всъщност, наследството ни от гледна точка паметници на културата ще бъде защитено.

- Какво се случва със собствениците на сгради паметници на културата които вече са обявени за такива , но не ги поддържат. Започнаха ли нормативни действия срещу тях и кога ще стартират санкциите?

- Създадохме специален отдел към общината който да се занимава с подобни казуси и въпроси и вече вървим по процедурите. Изтичат законно установените срокове на една група от собственици. Естествено общината ще се възползва от пълното си право при тяхно бездействие да осъществи необходимите ремонти на имотите със съответно ипотека и възстановяване на средствата на общината чрез продажба.

- Да поговорим за конкретни оплаквания и проблеми на гражданите- има недоволство от състоянието на пътя за Виница, пътят Виница- КК "Свети Константин и Елена". Кога ще започне да се работи по този участък?

- Там имаме категоричен ангажимент по отношение на булеварда в самия квартал- предстои ремонт на втори етап от месец септември. Целта е да бъде изцяло рехабилитиран и да бъде разширен където е възможно

- Вицепремиерът Валери Симеонов беше вчера във Варна за учредяването на координационния съвет за сътрудничество и институционално взаимодействие в сферата на туризма. Драстични нарушения на нивата на шум от заведенията в района на Южния плаж във Варна са констатирани при проверки по сигнали на граждани сподели той. Вицепремиерът обеща да се вземат мерки в това отношение и въпросът е, това отделна самоинициатива ли е или ще се работи в синхрон с тези нови институции?

- Винаги сме подкрепяли инициатива които водят до повече ред и правила. Проблемът до момента какъв беше и защо се радвам на тази инициатива- замерванията по отношение на шума се извършва от РЗИ, те са лицензирания орган. В момента в който ние сме стартирали такава процедура оказва се, че отнема почти две години, за да може общината да закупи необходимата апаратура и да лицензира хората които да извършват тази дейност. В крайна сметка на част от сигналите които получаваме като община и когато молим за съдействие РЗИ за замерване на шума, ни беше предоставена ценова листа. Т.е. общината да заплаща тази услуга, за тези замервания. Разбирате, че това не е нормално. За това се надявам, че усилията по създаването на подобни координационни структури, ще доведат до по ефикасен контрол и по добро взаимодействие между институциите.

- Що се отнася до плажната алея- няколко са проблемите свързани с нея. На първо място свалчищния процес в района на Станчовата алея. Търсим възможности за решаване на този проблем с финансиране от държавата. Сега се изграждат паркоместа непосредствено под ската, за да се освободи алеята за пешеходци. Сроковете не позволиха на изпълнителя да завърши обекта до началото на летния сезон, но съм убеден, че до есента процесът ще приключи.

  (50)  (45)

Коментари
12:32ч. 3 Юли 2017 #5
plamdin
За съжаление Синята зона ще реши чат от проблема, но за сметка на живущите и тези, които работят в Синята зона. Големият проблем с паркирането в града остава и той вече не може да се реши, благодарение на лакомията на всички управляващи до сега! Не може да имаш 5 метра улици и да строиш 7 етажни сгради - това е малоумие. Никой не мисли за изграждане на големи покрити паркинги в кварталите, които да поемат автомобулите! (то не сотана общинска собственост!!!) Добре доши в криворзбраната демокрация!
15:49ч. 2 Юли 2017 #4
Niko
Ще ги съдя за дискриминация. Не може едни да паркират пред домовете си безплатно, а други да плащат.
15:08ч. 2 Юли 2017 #3
bbg
До алгор: Иди да видиш центъра на София!
Новини от Варна, региона и света
Почина професор Юлиан Вучков
Днес, 22 Септември 2019 22:25
На 83 годишна възраст във Военномедицинска академия почина професор Юлиан Вучков. Това съобщи в страницата си във Фейсбук журналистът Мартин Карбовски. "Преди малко, на 83 годишна възраст във Военна...
Хотелиери: Летният сезон беше катастрофален
Днес, 22 Септември 2019 17:59
Според министър Николина Ангелкова спадът на туристите това лято по морето и най-вече в Слънчев бряг ще бъде само 1% , докато хотелиерите казват, че на първа линия спадът е 15 % и забележете на втора линия...
Отново удължиха срока за ремонт на АМ "Хемус" в района на Девня
Днес, 22 Септември 2019 17:41
За втори път е удължен срокът за ремонт на платното посока Варна на АМ "Хемус" в района между пътните възли Девня и Неофит Рилски, установи проверка на Moreto.net. По първоначални планове ремонтните...
Иран настоя чуждите сили да не се месят в Персийския залив
Днес, 22 Септември 2019 17:23
Президентът на Иран Хасан Рохани заклейми присъствието на чужди сили в Персийския залив и заяви, че Иран ще предложи мирен план, след като големият му противник САЩ изпраща подкрепления в региона, който...
Семейство от Варненско се зарази с морбили, тримата били без имунизация
Днес, 22 Септември 2019 17:05
Членовете на едно семейство се е лекувало от морбили, съобщават от РЗИ-Варна за Moreto.net. Заболелите от морбили лица (2 деца и един възрастен) са епидемично свързани. Същите са без данни за проведена...
15% ръст на културно-историческия туризъм
Днес, 22 Септември 2019 16:47
Културно-историческият туризъм отбелязва ръст от 15%, заяви във Велико Търново министърът на културата Николина Ангелкова. Тя поясни, че той е ключов за превръщането на България в целогодишна туристическа...
Гърци спечелиха международния турнир по баскетбол в инвалидни колички във Варна
Днес, 22 Септември 2019 16:30
Осмият Международен турнир по баскетбол в колички завърши с двубой между отборите на Черно море (България) и Айдън (Турция) в зала "Христо Борисов" във Варна. Два дни спортисти от България, Гърция и...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Двустаен за студенти до ВИНС, Мед. Университет -430 лв.
Давам под наем двустаен за двама студенти/студентки - две стаи с 4 легла, с изграден кухненски бокс в едната стая, с хладилник, котлони, микровълнова печка, маса с 4 стола, бюро, скрин, гардероб, климатик,...
Полезно
Женско списание Кино-програма
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Видеонаблюдение
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Любовта е лудост Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Икономични бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Доволни ли сте от работата си ?
Да, много.
Категорично не.
От работата да, но не и от заплатата.
На този етап да.
Не се разбирам с колегите.
В момента не работя.
Днес в афиша на Варна
Малки вълшебници

Куклен театър
11:00ч.
Имало едно време в Холивуд

Лятно кино Варна#
22:10#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
15:10, 18:20, 22:00#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:45, 13:45, 16:00, 18:20#ч.
Синема Сити
17:50, 21:00ч.
Angry birds 2: Филмът

Кино Арена - Гранд Мол#
11:10, 12:10, 13:20, 14:20, 16:40, 17:40#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:45, 13:45, 16:00, 18:20#ч.
Синема Сити#
12:20, 14:30, 16:30, 18:30#ч.
Синема Сити
11:20, 13:20, 15:30ч.
Докато смъртта ни раздели

Кино Арена - Гранд Мол#
16:30#ч.
Синема Сити
14:20, 21:40ч.
Към звездите

Кино Арена - Гранд Мол#
13:10, 15:50, 18:30, 21:10#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
12:00, 14:40, 17:20, 20:00, 22:40#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:30, 12:50, 14:10, 15:30, 16:50, 18:10, 19:30, 20:45, 22:10#ч.
Синема Сити#
13:50, 16:20, 18:50, 21:20#ч.
Синема Сити#
12:10, 14:40, 17:10, 19:40, 22:10#ч.
Синема Сити
20:30ч.
Международен фестивал за късометражно кино IN THE PALACE, 2019 - Програма

ФКЦ - зала "Европа"#
15:00, 17:00, 19:00, 21:00#ч.
ФКЦ - зала 6
19:30, 21:30ч.
Да свалиш Уолстрийт

Кино Арена - Мол Варна#
13:50, 18:50, 21:20#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
12:45, 17:15, 21:45#ч.
Синема Сити
13:00, 15:20, 17:40, 20:00, 22:20ч.
Рамбо: Последна кръв

Кино Арена - Гранд Мол#
19:45, 21:15#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
13:20, 15:40, 17:50, 20:00, 22:15#ч.
Лятно кино Варна#
19:15#ч.
Синема Сити
11:45, 13:50, 16:00, 18:10, 20:20, 22:30ч.
Имението Даунтън

Кино Арена - Гранд Мол#
11:20, 14:45, 19:30#ч.
Кино Арена - Мол Варна#
11:15, 16:20, 20:30#ч.
Синема Сити
16:20, 18:45, 21:15ч.
Цар Лъв

Кино Арена - Гранд Мол#
11:40, 14:10#ч.
Синема Сити
11:40, 14:00, 16:20, 18:40ч.
Щиглецът

Кино Арена - Мол Варна#
12:10, 17:30, 21:10#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
18:30, 22:20#ч.
Синема Сити
12:00, 19:00ч.
Код: Ангелът

Кино Арена - Мол Варна#
15:00#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
13:40, 16:10, 21:20#ч.
Синема Сити
14:20, 16:50, 19:20, 22:00ч.
Playmobil: Филмът

Кино Арена - Мол Варна#
11:00, 12:30, 14:40, 17:00, 19:10#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
15:30, 19:00#ч.
Синема Сити
11:00, 13:10, 15:15, 17:20, 19:30ч.
То: Част втора

Кино Арена - Мол Варна#
11:50, 15:15, 18:30, 21:45#ч.
Кино Арена - Гранд Мол#
13:50, 17:00, 20:30#ч.
Синема Сити
15:00, 18:15, 21:10ч.
Момчета за пример

Синема Сити
12:30, 21:30ч.
Играта на играчките: Пътешествието

Синема Сити
12:00ч.
Бързи и яростни: Хобс и Шоу

Кино Арена - Гранд Мол#
11:00, 18:45, 21:30#ч.
Синема Сити#
11:10#ч.
Синема Сити
13:30, 16:10, 21:50ч.
Истории от морското дъно

Военноморски музей
Най-ранните следи от човешко присъствие

Археологически музей
Хлябът и виното - от древността до наши дни

Археологически музей
1968 - от първа ръка

Археологически музей
Цирк "Балкански"

До бензиностанция Кавагаз
11:00, 16:30ч.
Българската писменост: Житие и слово на св. Софроний Врачански

Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”
Архитектурното наследство на България - арх. Белин Моллов

Морско казино
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.8 + 0.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net в Google+ и Facebook