Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Новини

Обвинените като физически извършител и като подбудител на убийството на варненския DJ Теди ще продължат да пребивават в ареста, реши състав на Варненския апелативен съд. Становищата са отразени в две отделни определения след проведени открити заседания, съобщават от пресслужбата за Moreto.net...
Новини

Открива се процедура за възлагане на концесия за морски плаж „Кабакум - Север 2“, предлага се срокът на концесия да е 20 години. Размерът на минималното годишно концесионно възнаграждение е 21 689,97 лева без ДДС, научи Moreto.net Министерският съвет взе решение да бъде открита процедура за възл
Новини

20 години от смъртта на първата дама на българското кино Невена Коканова се отбелязват на 3 юни. „Тя беше толкова красива и земна, че дъхът ми спря. Още на първия дубъл се усети, че между нас прехвърчат искри. Мисля, че филмът „Крадецът на праскови” се харесва и днес, защото в него се...
Новини от Варна, региона и света

Иван Портних: Няма техническа пречка Синята зона да стартира във Варна след 3 месеца

Неделя, 2 Юли 2017 10:12
Източник: Радио Варна   
(50)   (45)

„Имаме избран изпълнител по отношение на софтуера, сега ще се пусне процедура за смс паркирането и след нейното преминаване, нямаме техническа пречка да започнем поетапното въвеждане на Синята зона. Вярвам, че ако няма обжалване това може да се случи и след 3 месеца. В случай на обжалване пускането може да е забави с още 3 месеца", прогнозира кмета на Община Варна Иван Портних в предаването на Радио Варна „Позиция”

За Аспаруховия мост: "Аспаруховия мост като обект с национално значение, попада в ангажиментите и правомощията на Агенция Пътна инфраструктура. Те имат отговорността за поддръжката на самия мост. Тези мостови съоръжения не са били ремонтирани 50 години. В плановете на Агенцията до толкова до колкото сме ги коментирали е поетапно рехабилитиране на цялото мостово съоръжение което естествено трябва да се случва извън летния активен сезон. Наесен ще съгласуваме с тях графика на предстоящите ремонти."

- Ще има ли по добра организация на движение и комуникация между институциите КАТ, Община Варна и АПИ при тези ремонти ?

- Много критика имаше по отношение на организацията на движение. Самото естество на ремонта обаче има технологични цикли като например период на втвърдяване на определени материали включително и бетонни такива. В този период всъщност наистина не може да се работи, изглежда, че никой няма на обекта, а всъщност е технологично изискване. Проблемът беше, че всъщност тези участъци които се ремонтираха са и част от слизането и качването на тежкотоварните камиони към пристанището, сега този елемент ще отсъства и ще е по лесно.

- В квартал Аспарухово предстоят и други ремонти?

- Булеварди Първи Май, Народни будители и ул „Мара Тасева” с разширение от две платна. Приключва процедурата по избор на надзор за „Мара Тасева” с разширението, с междублоковите пространства, с цялото каре от кметството до парка, покрай канала. Така че, през есента инвестициите в кв. Аспарухово ще са огромни. Работи се по проекта за рибарското пристанище, там беше удължен срока. Съчетано с паркоустройствения план на Аспаруховия парк и амбицията ни да направим музей на открито покрай Вала, всичко това прави инвестициите в този район около сто милиона и ще даде и промени изцяло облика на квартала и ще стане образцово място за живеене.

- Стана дума за транспорт. На какъв етап е проекта „Интегриран градски транспорт”. Все още има неизпълнени компоненти по нея. Става дума за билетната система която все още не работи.

- Работи се по отношение на билетната система. Тя всъщност е готова. Наред с периода за закупуване на консумативи, знаете, че във връзка с обжалване на процедурите се забавят понякога редица срокове, но в самата поръчка не са били включени контролните устройства. Става дума само за 15 такива устройства, а те са крайно недостатъчни. С мениджмънта на Градски транспорт коментирахме ситуацията, те имат сериозни притеснения, че без достатъчно такива устройства не могат ефективно да контролират приходите си и могат да паднат драстично. Пуснахме отделна поръчка за доставка на контролни устройства. Те би трябвало да бъдат доставени август месец и след това няма да има техническа пречка системата да заработи.

- На втори етап от проекта Интегриран градски транспорт бяхте заявили, че ще бъдат закупувани нови автобуси. Те кога ще бъдат закупени, доставени и ще започнат да изпълняват курсове?

- Така е, около 15 автобуса ще бъдат закупени в рамките на Оперативна програма „Региони в растеж”. Процедурата ще бъде пусната до седмици. Амбицията ни е с пускането на новата билетна система и всички мерки които се предприеха по оптимизиране работата на Градски транспорт, самото дружество да може отделно да закупи още около 15 автобуса, след което като цяло, ще може да се каже, че всички автобуси по линиите на града на практика ще са нови.

- На какъв етап е усвояването на кейове и площи от „Пристанище Варна” във връзка със социализирането на тази среда и превръщането и в атракционна за гостите и гражданите на Варна? Имаше проекти за изграждане на различни културни съоръжения и сгради. До каква степен паркинга който заема голяма площ ще остане там в този си вид?

- На практика мисля, че е ясно осъзната необходимостта от социализиране на територията на Варна – Изток, защото Варна както е морски град и морска столица ние нямаме достъп до морето. Тази територия всъщност е една от най естествените врати към морето. Освен, че трябва да развиваме пасажерския терминал защото круизния туризъм е важен за града и икономиката, зоната се намира непосредствено до историческия център- малките Терми, Музея на Варна, Големите терми. Съвсем естествено е, тази зона да стане част от градската среда и съм убеден, че във времето с изграждането на културна, атракционна и всякаква друга инфраструктура, това ще се превърне във визитната картичка на Варна. Разбира се това се случва в тясна координация с пристанището, министерството на транспорта. Вярвам, че в един хоризонт от две три години ще успеем да я превърнем в част от градската среда. Знаем, че пристанищата създават градове, но във времето градовете всъщност си социализират пристанищата и такива примери има хиляди. Вярвам, че това ще се случи и във Варна. Наясно ме, че на пъпа на града не е подходящо да се товари зърно. Варна Запад е алтернатива, защото е пристанище с капацитет за разширяване и модернизация. Този въпрос отдавна би трябва да е отпаднал от гледна точка за социализация на тази територия.

- Изработи ли се обща стратегия с останалите кметове на общини в България касаещи статута на културни сгради и такива с историческа стойност и как от тук нататък ще се комуникира с държавните институции които вписват или отписват дадена сграда от списъка с паметници на културата?

- Новият министър на културата беше на посещение във Варна преди няколко седмици. Аз изтъкнах всички наши притеснения и всички проблеми които имаме във връзка с опазване на сградите паметници на културата. Получих абсолютно разбиране и категорична гаранция за активна подкрепа в усилията за опазването им. Знаете, че общината заедно с НПО-та като „Стара Варна” извършихме огромен труд, като паспортизирахме всички сгради които бяха част от списъка паметници на културата, добавихме още 175. В действителност се оказа обаче, че за да получат статут на „паметник на културата” трябва да имаме комисия от министерството на културата. Това във времето се забави много. Сега имаме гаранция, че екип от министерството ще бъде командирован за 3-4 месеца, половин година и колкото е необходимо. Тоест, идвайки тази комисия, да бъде паспортизирано всичко което отговаря на критериите и едва тогава да се върнат в София. Вярвам, че до няколко месеца всъщност, наследството ни от гледна точка паметници на културата ще бъде защитено.

- Какво се случва със собствениците на сгради паметници на културата които вече са обявени за такива , но не ги поддържат. Започнаха ли нормативни действия срещу тях и кога ще стартират санкциите?

- Създадохме специален отдел към общината който да се занимава с подобни казуси и въпроси и вече вървим по процедурите. Изтичат законно установените срокове на една група от собственици. Естествено общината ще се възползва от пълното си право при тяхно бездействие да осъществи необходимите ремонти на имотите със съответно ипотека и възстановяване на средствата на общината чрез продажба.

- Да поговорим за конкретни оплаквания и проблеми на гражданите- има недоволство от състоянието на пътя за Виница, пътят Виница- КК "Свети Константин и Елена". Кога ще започне да се работи по този участък?

- Там имаме категоричен ангажимент по отношение на булеварда в самия квартал- предстои ремонт на втори етап от месец септември. Целта е да бъде изцяло рехабилитиран и да бъде разширен където е възможно

- Вицепремиерът Валери Симеонов беше вчера във Варна за учредяването на координационния съвет за сътрудничество и институционално взаимодействие в сферата на туризма. Драстични нарушения на нивата на шум от заведенията в района на Южния плаж във Варна са констатирани при проверки по сигнали на граждани сподели той. Вицепремиерът обеща да се вземат мерки в това отношение и въпросът е, това отделна самоинициатива ли е или ще се работи в синхрон с тези нови институции?

- Винаги сме подкрепяли инициатива които водят до повече ред и правила. Проблемът до момента какъв беше и защо се радвам на тази инициатива- замерванията по отношение на шума се извършва от РЗИ, те са лицензирания орган. В момента в който ние сме стартирали такава процедура оказва се, че отнема почти две години, за да може общината да закупи необходимата апаратура и да лицензира хората които да извършват тази дейност. В крайна сметка на част от сигналите които получаваме като община и когато молим за съдействие РЗИ за замерване на шума, ни беше предоставена ценова листа. Т.е. общината да заплаща тази услуга, за тези замервания. Разбирате, че това не е нормално. За това се надявам, че усилията по създаването на подобни координационни структури, ще доведат до по ефикасен контрол и по добро взаимодействие между институциите.

- Що се отнася до плажната алея- няколко са проблемите свързани с нея. На първо място свалчищния процес в района на Станчовата алея. Търсим възможности за решаване на този проблем с финансиране от държавата. Сега се изграждат паркоместа непосредствено под ската, за да се освободи алеята за пешеходци. Сроковете не позволиха на изпълнителя да завърши обекта до началото на летния сезон, но съм убеден, че до есента процесът ще приключи.

(50)  (45)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .

Коментари
12:32ч. 3 Юли 2017 #5
plamdin
За съжаление Синята зона ще реши чат от проблема, но за сметка на живущите и тези, които работят в Синята зона. Големият проблем с паркирането в града остава и той вече не може да се реши, благодарение на лакомията на всички управляващи до сега! Не може да имаш 5 метра улици и да строиш 7 етажни сгради - това е малоумие. Никой не мисли за изграждане на големи покрити паркинги в кварталите, които да поемат автомобулите! (то не сотана общинска собственост!!!) Добре доши в криворзбраната демокрация!
15:49ч. 2 Юли 2017 #4
Niko
Ще ги съдя за дискриминация. Не може едни да паркират пред домовете си безплатно, а други да плащат.
15:08ч. 2 Юли 2017 #3
bbg
До алгор: Иди да видиш центъра на София!
Новини от Варна, региона и света
ГДБОП спря Spiralata.net, направени са претърсвания на адреси и във Варна
Сряда, 3 Юни 2020 14:47
Операцията на специализирания отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП и служители на сектор БОП във Варна срещу разпространение на литературни произведения в интернет пространството без необходимите по закон...
Заедно за Жани
Сряда, 3 Юни 2020 09:58
Жани е на 17 години. От Аксаково. Вече е преминала няколко курса на химиотерапия, но онкологичното й заболяване не се повлиява достатъчно добре. Майка й се опитва да събере сумата от 32 хил.евро за...
Разрешават провеждането на състезания пред публика от 15 юни и на закрито
Сряда, 3 Юни 2020 19:45
Считано от 10.06.2020 г. се разрешават колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи, на открито, с публика, при заетост на местата до...
8 години затвор за шофьор причинил катастрофа, в която загина 57-годишен мъж, реши варненския съд
Сряда, 3 Юни 2020 19:02
Варненският окръжен съд призна за виновен 61-годишния Димчо Д., за това че на 12.12.2019 г. в с. Тополи, Варненска област, в пияно състояние по непредпазливост причинил смъртта на 57 годишен мъж, съобщават...
Подпомагат с 17 млн.лв. рибари, собственици на риболовни кораби и аквакултурни стопанства
Сряда, 3 Юни 2020 18:49
Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) стартира приеми на проектни предложения по три извънредни мерки от Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 г. на стойност 17 млн. лв.,...
Туризъм: Ако пътувате за Исландия ще може да изберете между тест или 14 дни карантина
Сряда, 3 Юни 2020 18:37
Чуждестранните туристи в Исландия ще избират задължително от 15 юни между тест за коронавирус и 14-дневна карантина, съобщи правителството в Рейкявик, цитирано от ДПА. Решението бе обявено снощи и е...
Около 40 000 осмокласници ще получат помощ от 250 лева
Сряда, 3 Юни 2020 18:22
Около 40 000 деца от семейства, които имат нужда от помощ и са записани в 8 клас, ще могат да получат по 250 лева. За това са нужни 11 млн.лв. от бюджета, пресметна социалната министърка Деница Сачева,...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Продавам Ривотрил 0,5 мг
Продавам оригинален Ривотрил на Рош 0, 5 мг.В шише 50 таблетки Цена 65 лв Внос от Германия...
Полезно
Женско списание Безплатни курсове
Спешен зъболекар Театър
Криолиполиза Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Време за Култура Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Wi-Fi конвектори
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Днес в афиша на Варна
Изложба живопис "Надежда" - Ивайло Евстатиев

Галерия „Арт Маркони”
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.7 + 1.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански  
Moreto.net в Google+ и Facebook