Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Преглед на печата - 29 юни

Четвъртък, 29 Юни 2017 08:07
Източник: News.bg   
Скандалът около сделката с избора на нови самолети за армията е водеща тема за вестниците в четвъртък.

"Пpезидентът Рyмен Радев cе пpевpъща в cлабо звено във веpигата Бългаpия - НАТО - ЕС, във веpигата Бългаpия - нейни cъюзници на Балкaните и във веpигата външна политикa, която Бългаpия пpави по отношение на cтpани, които cа в Близкия Изток. Това кaза в пpедаването "Лице в лице" по bТV депyтатът от ГЕРБ Антон Тодоpов..." - в. "24 часа".

"Парламентарна комисия ще проверява всички факти и обстоятелства по процедурата на избор на нов изтребител за армията ни, решиха депутатите. От изказванията на депутати от ГЕРБ по време на дебатите се разбра, че ще бъде обърнато внимание на ролята на президента Румен Радев, който допреди година беше командир на ВВС, а назначеното от него служебно правителство класира офертите за самолетите. Вместо спор "за" и "против" комисията дебатът се обърна на спор за "Грипен" или F-16. От доклад на Министерството на отбраната до Министерския съвет от миналата седмица се разбра, че България ще преговаря с Швеция за купуването на нови изтребители "Грипен" и с Италия, които предлагат употребявани "Юрофайтър Тайфун". Третата възможност за купуване на F-16 от Португалия с логистичен пакет от САЩ не е била класирана от служебното правителство "поради несъответствие на ценовото му предложение с изискванията, заложени в RFP (request for proposal - искане за предоставяне на предложение - бел.авт.)". При процедурата, завършена от служебното правителство, на първо място е класиран "Грипен" с оценка 0.90, а предложението на Италия е класирано на второ място с резултат 0.61. Генерал о.р. Константин Попов (ГЕРБ), който е до януари беше началник на отбраната, в началото на дебатите каза, че в процеса по избор нов за армията ни изтребител трябва да се отчетат и крайният ефект, както и политико-военните измерения от обвързването с конкретен доставчик. Попов обърна внимание, че оценката е направена по време на служебното правителство. "Тогава парламентът не съществуваше и нямаше парламентарен контрол", каза Попов. Според него създаването на комисията ще доведе до по-голямо ангажиране на Народното събрание в проектите за модернизация. Комисията трябва да се запознае с всички факти и обстоятелства и действията на длъжностните лица и какви са били мотивите и редът за вземане на решения. Комисията няма за цел да спре процеса за закупуване, а да осигури прозрачност, каза още Попов... Бойко Борисов и министрите му не искат ускорена реализация на проектите за модернизация, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, каквото беше решението на Консултативния съвет за национална сигурност. Тя напомни, че на 23 юни премиерът Борисов направи изявление с премиера на Швеция, че започва разговори за "Грипен". "Защо не отиде в Италия или САЩ? Какво се случи в тази една седмица? Не е необходимо много да се сетим", каза Нинова. Според Нинова комисията се създава заради изявлението на президента Радев в Гърция, че започва борба с корупцията и политическата класа няма воля да участва. Атаката ви е персонално срещу президента, каза Нинова... Тома Биков (ГЕРБ) каза към Нинова, че не прави услуга на президента, като го поставя в ситуация БСП да остава зад него, а управляващите да са срещу него. "На 9 юни президентът заяви, че спорът се води между лобисти и авиатори. Редно е да се слушаме в неговите думи и да проверим кои са лобистите", добави Биков..." - в. "Дневник".

"Вместо да се върви към изясняване на проблема с покупката на нови изтребители за нуждите на Българската армия, възелът все повече се заплита. Той предизвика серия от обвинения в корупция и се превърна в междуличностна война между президента Румен Радев и зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Държавният глава обяви от Букурещ, където е на официално посещение, че на последния Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) бил постигнат "много добър консенсус" и всички са се обединили, че са необходими инвестиции във въоръжените сили. Той допълва, че още не е получил докладите и анализите по въпроса, което го навежда на мисълта, че проектът за придобиване на нов боен самолет ще бъде протакан. Позицията на ГЕРБ обаче е временна парламентарна комисия да разследва каква е ролята на Радев при вземането на решението за изтребителите. Вчера НС одобри създаването на комисията с гласовете на ГЕРБ и "Обединени патриоти". 89 от БСП и ДПС гласуваха "против", а депутатите на "Воля" се въздържаха. Идеята за въпросната комисия бе обявена публично от заместника на Бойко Борисов в партията преди няколко дни. Тогава той обясни, че трябва да се проучи дали президентът не е лобирал за купуването на шведски изтребители "Грипен". Цветанов обяви в неделя, че президентът е защитил решението за купуването на шведски изтребители "Грипен" и това е станало в период, в който още е нямало окончателно решение на служебното правителство. "Искаме да проверим с парламентарните механизми как се е стигнало до това решение и дали действително има постъпила информация, която не е отработена и е дисквалифицирала един от участниците служебно", каза Цветанов тогава. А държавният глава поиска премиерът да каже дали подкрепя изявленията на своя заместник в ГЕРБ... "Политическата сцена не е място за разиграване на скечове от типа на "доброто и лошото ченге", разгневи се Радев. И иронично обяви, че след като управляващите го обвиняват в корупция, тогава твърдят същото и за Швеция..." - в. "Сега".

"В нашата партия не си играем на доброто и на лошото ченге. Това го правят други партии. Така премиерът Бойко Борисов коментира пред министрите излявлението на президента Румен Радев, сочи стенограмата от днешното заседание на "Дондуков" 1, обави "Фокус". Във вторник държавният глава заяви, че политическата сцена не е място за скечове от типа на "доброто и лошото ченге" и очаква да разбере дали премиерът подкрепя декларацията на Цветан Цветанов за акетната комисия за продецурата по избора на изтребител. "От едната страна Корнелия говори, от другата президентът и ние в средата се чудим какво да направим", коментира още Борисов." - в. "Стандарт".

Другият скандал от последните дни - управлението на НДК също е сред актуалните теми на всекидневниците.

"НДК отново ще се yпpавлява от Миниcтеpcтвото на кyлтypата, pеши вчеpа Миниcтеpcкият cъвет. Доcега пpинципал на дъpжавното дpyжеcтво беше миниcтъpът на бългаpcкото пpедcедателcтво на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. Рокaдата cтана cлед избyxналия cкaндал междy Павлова и cтаpия нов шеф на НДК Миpоcлав Боpшош. Тя го обвини в неpедноcти по pазxодването на паpите за двоpеца и назначи на позицията мy Боpиcлав Великов, той пък отвъpна, че не позволява да го натиcкaт за общеcтвени поpъчки. След cпешна cpеща пpи пpемиеpа във втоpник cе pеши НДК да cе въpне към кyлтypното миниcтеpcтво, а Боpшош пaк да е начело..." - в. "24 часа".

"След проведен разговор на министър-председателя и председател на ГЕРБ Бойко Борисов с председателя на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов бе взето решение ПГ на ГЕРБ да подкрепи предложението за създаване на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на ЕС", съобщиха от партията. "Спазването на върховенството на закона винаги е било водещ принцип за ГЕРБ. Доказали сме многократно, че сме безкомпромисни спрямо корупционни практики от всякакъв характер и към техните извършители. Вярваме, че тази временна комисия ще установи всички факти и обстоятелства, свързани с дейността на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на ЕС и ще спре спекулациите по темата за неправомерно разходвани средства", декларират от ГЕРБ, въпреки че Борисов се ангажира със спасяването на шефа на НДК Мирослав Боршош, чието управление се разследва от ДАНС и прокуратурата." - в. "Труд".

"Правителството утвърди вчера предложението на премиера Бойко Борисов да отнеме НДК от правомощията на министъра за европредседателството Лиляна Павлова и да го предаде на министъра на културата Боил Банов. Заедно с това уволненият от Павлова за един ден изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош се върна на поста си, но конфликтът между двамата не стихна, както се надяваше Борисов, а се превърна от словесен в числов дуел. Намеси се и прокуратурата, която пусна съобщение, че разследва неправомерно изразходване на средства от отпуснатите за ремонта на НДК 17 млн. лв. С тях били плащани стари сметки, а не нови ремонти. Запитана от репортери в Народното събрание дали е установила отклоняване на средства в НДК, Лиляна Павлова бе цитирана от агенция "Фокус": "Прокуратурата е компетентният орган, тя трябва да каже тази информация (...) Заповедта за отстраняването на Боршош и протоколът са въз основа на одитиращ доклад за обществени поръчки, както и за забавянето на работата". В съобщението на прокуратурата се разкрива, че "на 08.06.2017 г. е образувано досъдебно производство с предмет чл.254а ал.1 от НК - за разпореждане с бюджетни средства не по предназначението им, в нарушение на нормативни актове". Еднодневният директор на НДК Борислав Велков, който трябваше да замени Мирослав Боршош по волята на Лиляна Павлова, обяви във "Фейсбук", че предшественикът му си бил поставил за цел "дружеството да бъде източено по всевъзможни начини". Той упрекна Боршош в управленски хаос и показа снимки от кореспонденция с Иван Беров, ръководител сектор "Електрозахранване" в НДК, който е бил в комисията, оценявала обществени поръчки. От тях се разбира, че са давани указания как да бъдат точкувани фирмите, участвали в търгове, за да бъде спечелена поръчката за ремонта на НДК от фирмата "Галев инженеринг". Иван Беров обаче реагира чрез пресцентъра на двореца: "Разпространената в интернет есемес кореспонденция не е моя. Съобщенията категорично не са написани от мен и не са изпращани от моя телефон. Нямам друго обяснение, освен че става дума за манипулация". Велков, който бе председател на Съвета на директорите на НДК, преди да стане за кратко изпълнителен директор, отправи остри думи: "Заварих едно тежко фалирало дружество. Катастрофирало дружество! Това означава, че и културата в него е фалирала! Без визия, без бизнес план (а тя го изисква), без ясна перспектива!" Той илюстрира думите си със следните числа: "Загубата на дружеството за 2015 г. е около 9.3 млн. лева, 2016 г. - 8.5 млн., 2017 г. - 3.4 млн., или общо за 3 години около 21 млн. лева българска данъкоплатска пара". "Галчев инженеринг" спечели миналия октомври поръчката за ремонт на НДК със 75.51 точки в състезание с още 4 фирми. Тя обеща да приключи работата до септември 2017 г., което очевидно не може да стане. Първоначалната максимална стойност на поръчката бе за 14 млн. лв. без ДДС, но само две от подадените 5 оферти спазиха това изискване. "Галчев инженеринг" даде оферта за 16.5 млн. лева без ДДС. Държавата отпусна за ремонта на НДК 17 млн. лв., в които точно се побираше оферата на "Галчев" (работната група предлагаше 20 млн.). Но тъй като оценката бе правена по идеен, а не по технически проект, служебното правителство на Огнян Герджиков възложи на междуведомствена работна група да измери и установи по-точно какви строително-ремонтни работи трябва да се извършат. Така стана ясно, че не достигат още 28 млн. лв., от които най-голям дял се пада на сектор "Сигурност". От Брюксел бяха дадени предписания да се разположат 800 камери, да се купят защитени сървъри и пр. - всичко за около 12 млн. лв., които не бяха предвидени в първоначалния проект, разказа на "Сега" компетентен източник от служебния кабинет. Освен това за ремонт на пресцентъра бяха заделени средства, без да се предвиди, че са необходими пари и за неговото техническо обзавеждане. Трябваше да се добавят също разходи за преводачески кабини и други технически средства, което увеличи допълнителната сума с още 1.860 млн. лв. Скоро стана ясно и че в обществената поръчка са заложени 7 млн. лв. недофинансиране, а офертата на "Галчев" излезе с 3 млн. лева над индикативната стойност. Допълнителните 28 млн. лева покриват тези непредвидени суми, като оставят в резерв близо 4 млн. лв. В другите държави, които са оглавявали ротационно Съвета на ЕС, практиката е била сградният фонд да не влиза в бюджета на председателството. У нас обаче той е част от заделените общо 150 млн. лв. за покриване на всички разходи през период от три години. "Все още сме в рамките на тия 150 млн. Не сме ги надхвърлили. Имаше 23 млн. изхарчени през 2016 г., 36 млн. бяха отпуснати с постановление на МС през мандата на служебното правителство, 32 млн. бяха отпуснати за следващата година и още 18 млн. за допълнителния персонал в Постоянното представителство в Брюксел. Или досега са разпределени общо 109 млн. лв., което означава, че от 150 млн. лв. остават около 40 млн. лв..." - в. "Сега".

Европредседателството също е във фокуса на всекидневниците.

"Призвани сме да бъдем арбитри и да търсим консенсус за важните общоевропейски решения, а не да търсим личния дивидент, заяви министърът по Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по време на заседание на парламентарната комисия по външни работи, цитирана от "Фокус". Председателството и приоритетите са тема надпартийна. Тема за консенсус в българското общество за приоритетите важни за България, пречупени през европейския дневен ред. Това е важна тема, която искаме да представим, за да нямаме свръхочаквания в обществото, че използвайки европейския дневен ред можем да наложим нещо в полза на България. Това не е прието, това е негласно правило. Поемаме Председателството, освен 6 месеца по-рано, в тежък турболентен момент и за Европа преди края на мандата на Европейския парламент, когато трябва да бъдат взети много важни решения, продължи Павлова. Пет са горещите теми, с които трябва да се справим. "Първата е дебатът за Брекзит. Втората дебатът за многогодишната финансова рамка, който след решение ще бъде пролетта на 2018 година, което означава, че ние ще сме водещи в търсенето на консенсус. Третата гореща тема са изключенията за разширяването, които ще излязат по време на нашето председателство. Другата гореща тема, по която ще търсим консенсус са Западните Балкани. На нас се пада и т.нар. енергиен джъмбо пакет- темата с енергетиката, енергийния съюз и промените в климата", уточни министърът. Предвиждаме над 800 заседания на всички работни екипи и работни групи, които заседават в рамките на европейските институции. В България предвиждаме провеждането на 30 срещи на високо ниво, все още културният календар се доуточнява. Според взетото решение председателството да бъде Брюксел базирано - всички основни заседания на ЕС, на Съветите на министрите и работните групи ще се провеждат в там. В България ще се проведе 1 среща на ниво държавни глави, предстои да уточним датата, може би през месец май с приоритет Западни Балкани, разкри Павлова. На 12 юли 2017 г. в Министерския съвет предстои да бъде разгледан и приет първи вариант на национална програма за Българското председателство и нейните приоритети, обяви министърът." - в. "Стандарт".

"Правителството одобри отпускането на допълнителни 12 млн. лв. за 2017 г., които да се използват за предприемането на мерки за сигурност и обезпечаване на събитията по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз догодина. Кабинетът взе това решение на днешното си редовно заседание. По бюджета на Министерството на вътрешните работи ще бъдат отпуснати 9.5 млн. лв., а по този на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) - 500 хил. лв. Столичната община пък ще получи 2 млн. лв. С парите се цели подобряването на радиопокритието и капацитета на съществуващата радиокомуникационна среда в София и в сградата на НДК. Освен това трябва да се подобри комуникацията между различните институции, свързани с организацията и провеждането на председателството. В този списък попадат МВР, НСО, ДАНС, Министерският съвет, Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС и НДК. Също така ще се осигури единна платформа за интегриране на системите за видеонаблюдение и обмен на информация със системите на столичната полиция, Столичната община, летище София и НДК. Това от своя страна ще доведе до автоматично свързване с регистри и автоматично генериране на аларми на база предварително дефинирани сценарии и модели за поведение. Системата ще бъде интегрирана и със системите за видеонаблюдение на метрото. В средата на февруари служебният министър за българското председателство Деница Златева отчете, че не достигат средства за проектите, свързани с изграждането на системите за видеонаблюдение, охрана и сигурност на НДК. В Столичната община пък нямало предвидени пари за създаването на общ координационен щаб по сигурността с достъп до системата за контрол на трафика." - в. "Дневник".

В. "Труд" съобщава, че срещу две момичета са повдигнати обвинения за нападението срещу семейството на заместник-главния мюфтия:

"След като бе докладван случая в Софийската районна прокуратура, на две момичета, на 15 и 16 години, са им повдигнати обвинения по чл.325, ал.2 от НК и им е наложена мярка "Надзор от инспектор Детска педагогическа стая", съобщават от пресцентъра на МВР. Припомняме, че вчера към 11.40 часа бе получен сигнал в полицията, че на излизане от магазин в квартал "Свобода" две девойки на 20 и 16 години са станали обект на агресия. Нападнатите момичета са дъщери на заместник-главния мюфтия. Първоначално агресията е била насочена към тяхната майка. Тя била нападната заради това, че носи забрадка. Малко преди обяд семейство Мюмюн отиват на пазар в кварталния си магазин. Преди да влязат са нападнати словесно от две млади момичета, подстрекавани от млад мъж. В последствие словестната атака прераства във физическа разправа, като се намесват и дъщерите на зам.-главния мюфтия. "Всичко е било свързано с исляма и забрадката като негов символ", категоричен бе в коментарите след инцидента главният секретар на мюфтийството Джелал Фаик. От магазина са сигнализирали полицията, като са предали и записите от камерите. Същия ден жената и дъщерите си извадили медицинско свидетелство, по случая започна проверка. Разпитани бяха свидетели. След като материалите са докладвани на районната прокуратура, днес на двете нападателки, на 15 и 16 години, са им повдигнати обвинения по чл.325, ал.2 от НК и им е наложена мярка "Надзор от инспектор Детска педагогическа стая".

Вестник „Аз-буки”, бр. 26, 29 юни – 5 юли 2017 г.

18 медала от Балканската олимпиада по математика

Общо 18 медала – 1 златен, 11 сребърни и 6 бронзови, печелят състезателите от българските отбори до 15,5 г. в XXI издание на Младежката балканска олимпиада по математика. Страната ни е представeна от три тима – в тях са шестимата младежи от националния отбор по математика до 15,5 години. Домакинството ни дава право на включване на втори отбор, а добрите традиции на българската школа по математика са фактор за допускането и на още един отбор – от математическите гимназии на Варна и Бургас.

Образованието започва на 3 години

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие представя първото международно изследване за ранното детско развитие, което осигурява основата за бъдещото образование и развитие на когнитивните и некогнитивните умения, необходими на всяко дете за неговата успешна реализация. В доклада на ОИСР се прави преглед на системите за ранно детско развитие, както и на информацията за основните тенденции в страните от ОИСР. Обсъжданите въпроси включват достъп и управление, равнопоставеност, финансиране, учебна програма, учители и ангажираност на родителите.

Кометите – свидетели на миналото

Седмица, посветена на „Розета“ – така може да се окачестви научният форум, провел се в София, който събра на едно място учени от Европейската космическа агенция (ЕКА) и от водещи международни институти. Кометите са важни за нас, защото са свидетели на миналото, стана ясно на дискусиите по време на форума. Формирани са вероятно преди Слънцето, но за разлика от планетите, които са претърпели промени във времето, кометите съдържат запазена информация от възникването на Слънчевата система.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Стартира Кампанията по директни плащания за 2024 г.
Петък, 26 Април 2024 07:51
Стартира Кампанията по директни плащания за 2024 г. Земеделските стопани могат да очертават площите си, заявяват животни и схеми за подпомагане в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК)....
Най-важното от Варна във вчерашния 25 април
Петък, 26 Април 2024 07:33
Увеличават цените на такситата във Варна От 1 май дневната минимална тарифа за таксиметров превоз във Варна става 1.30 лв/км, а нощната – 1.50 лв/км. Това реши Общинския съвет на днешното си заседание,...
26 април в историята
Петък, 26 Април 2024 07:16
1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява на около 1000 от най-видните емигранти от Френската...
Без ток днес във Варна и областта ще бъдат...
Петък, 26 Април 2024 06:52
Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, днес, 26 април, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: - от 09:00 ч. до 16:00 ч. -...
Прогноза за времето - 26 април
Петък, 26 Април 2024 06:36
Днес ще е предимно слънчево. Следобeд главно в планинските райони ще се развива купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб предимно северен вятър. Максималните температури...
Унгария ще съди за клевета австрийска верига супермаркети
Четвъртък, 25 Април 2024 18:56
Правителството на Унгария планира да съди австрийската верига супермаркети Spar за клевета, обяви началникът на кабинета на премиера Виктор Орбан на пресконференция днес. Австрийското правителство и...
БАБХ със засилени проверки преди празниците. Какви са най-честите нарушения?
Четвъртък, 25 Април 2024 18:44
Към момента не са констатирани сериозни нарушения при засилените проверки по повод предстоящите празници. Това коментира Бистра Иванова, началник на отдел „Контрол на храните и граничен контрол“ към ОДБХ...
Адмирал Емил Ефтимов и генерал Джеймс Б. Хекер обсъдиха засилването на ПВО на Алианса
Четвъртък, 25 Април 2024 18:32
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се срещна днес, 25 април, с командващия на Съюзното военновъздушно командване на НАТО и командир на Военновъздушното командване на САЩ за Европа и Африка генерал...
Търси в новини:
23456789101112

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.3 + 0.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook