Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Заработи „Улицата на занаятите" във Варна

Четвъртък, 22 Юни 2017 16:17
Източник: Moreto.net   
Сн.: Moreto.net
„Улица на занаятите" от няколко дни вече посреща посетители в района на Централния пазар във Варна. В деветте павилиона, обособени на улица „Дрин", свои работи са изложили дърворезбар, грънчар, тъкачи, иконописци, художници, стъклописец и майстор на плъсти, предаде репортер на Moreto.net.

Галя Николова участва в инициативата съвместно с Дарина Апостолова и двете изработват пъстроцветни черги от естествени материали като вълна канап, манила и памук. Предлагат също ръчно правени накити, чанти уникати и сувенири.

Точно преди 6 години, инженерът по професия Галя Николова, решава да зареже компютрите и да се захване с тъкачество. Случайно се записва на курс и оттогава е влюбена и обсебена от това, което прави. Определя тъкачеството като нещо много вълшебно и пленяващо. Признава, че в България е много трудно да се препитаваш от занаяти и затова горещо приветства инициативата, различни артисти и занаятчии да се съберат на едно място. „Всеки колега си има ателие, но сме някак пръснати и скрити. Много е трудно хората да стигнат до нас", категорична е тя.

Галя Николова все пак е убедена, че много хора оценяват работата й. Противно на очакванията това не са само чужденци. "Те по-скоро гледат на нас като на някаква местна атракция. Но българите, особено младите хора, приветстват с огромен интерес това, което правим. Децата сядат тук и забравят къде се намират", добавя майсторката, която не спира да твори на стана в ателието.

На срещата с деца, които да се обучават в изкуството на графиката, разчита и художникът-гравьор Петър Тодоров. В неговото ателие най-малките могат да се докоснат до начина на отпечатване с офортна техника – от гравирането на картината върху плоча от цинк или мед, през разяждането й с киселина, до отпечатването на хартия.

В ателието на Петър Тодоров могат да бъдат разгледани и купени работи на варненски графици от легендарната школа „Вулкан", в която той самият е прекарал 30 години от живота си. Художникът е убеден, че традициите трябва да бъдат продължени и затова припомня, че докато Пловдив е известен със своята живописна школа, начело с автори като Димитър Киров и Георги Божилов – Слона, то Варна се слави със своята графична традиция, поставена от проф. Стоимен Стоилов.

На място в новата „Улица на занаятите" в морската столица изработва и своите бижута от кожа, стъкло и керамика Галя Иванова. Тя е завършила е специалност „Дърворезба", но се преориентирала към бижутата, защото повече хора могат да си ги позволят. Работила е на много места по Черноморието, но не й харесало колко е комерсиализирано всичко. Затова предпочита да зарежда само хубави магазини. Сега ще дели едно ателие с художника Станислав Кафеджиев, който е показал част от картините, донесени от галерията му в центъра на града.

Руменка Николова изработва плъстени изделия по различни технологии. Претворява от коприна и вълна килими, дрехи, икони, стенни пана, шалове, пантофи, накити и сувенири. Инженер е по професия, но се захваща с този занаят преди седем години. Истинско предизвикателство са дрехите, изработени от плъсти. При тях няма кройки, изработват се като скулптури без шевове. Като истинско предизвикателство Руменка определя булчинска и абитуриентски рокли, които й поръчали преди време. Друга специфична поръчка била преди четири години, когато от Асоциацията на овцевъдите поискали икона на Свети Георги. Правила е и портрет на Дядо Добри.

Ивелина Русева е от Добрич и се занимава със стъклопис от 2009 година. Завършила е Стопанско управление с профил „Бизнес комуникация", но решила да зареже работата в офис и да се насочи към рисуването с бои върху различни стъклени предмети. В продължение на три години е членувала в Задруга на майсторите в Испания. На варненската „Улица на занаятите" предлага чаши, бутилки и съдове.

На улица „Дрин" е и павилионът на съпрузите Младен и Катя Костадинови. Двамата са завършили през 2003 година специалност „Иконография" във Велико Търново. Освен традиционните икони, показват и така наречените фрагменти върху дърво, както и резбовани икони. Тандемът води учебни школи при храма „Свети Атанасий". Автори са на редица иконостаси в храмове във Варна и в страната.

Жана Шаркова е от Варна и от шест години изработва картини от морски камъчета и миди. Не използва бои, а разчита на естествените цветове на материали от морето. Изработката на най-голямата й картина с дължина от 1,6 метра отнела пет-шест месеца. Нейни работи са поръчвали клиенти от Турция, Русия, Шотландия и Чехия.

За създаването на „Улица на занаятите" общинското дружество „Пазари" предостави безвъзмездно на варненски занаятчии деветте нови павилиона, които вече са разположени на място. Идеята е да се предоставят по атрактивен за туристите начин занаяти, който практикуват, както и да осигуряват възможност самите туристи да опитат да изработят нещо сами.

Коментари
10:37ч. 23 Юни 2017 #1
ivanova
това е добро, но защо развариха Цариброд
УВАЖАЕМИ Г-Н ПОРТНИХ , ДАМИ И ГОСПОДА ,
Моля да се забранят строежите в Конфу и по-точно от 26.01.2017 год на фирма „ Комерсив „ ЕООД издадено за ул” Атанас Томов” 3. Този строеж ще ни отнеме едиствената светлина в жилищата на ул” Ат. Томов” 4. Имам две стаи едната от които е на изток. На какво отстояние ще бъде въпросния строеж??? Или както другите строежи в квартала и не само там ще си казваме наздраве през балконите.
Не са ли достатъчно много строежите ??? Къде ще се паркира??? Къде ще има зелени площи?? Две коли не могат да се разминат по тази и по-оживената ул.Чинар. А тази улица е основно свързване на спирка Трансхорматора с квартала. Кога ще се изгражда северното платно?? За този булевард се говореше още когато бях първи клас , сега съм пенсионер , т. е от 60 – те миналия век?????
(виж линк...) и (виж линк...)
Моля, да се издават разрешения след оглед на сколните сгради и обекти. Е, тук няма архитектурни ценни обекти, но ...
Моля Ви, оставете въздух мъм Варна????!!! Цялият град се задъхва от бетон. Не съм от никоя зелена партия, но съм израснала в този град и виждам колко много е развален. Даже в детството ми се чуваше за предсказание от Ванге, че Варна ще потъне. Ето защо Бургас ни надмина и в културнти събития даже.
Не очаквам отговор, НО МОЛЯ, ПОМИСЛЕТЕ ЗА ГРАДА
С уважение:
Вещо лице Иванова
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Варна и Черноморие
Над 550 варненски ученици са в дуална форма на обучение
Сряда, 27 Март 2024 18:25
Над 550 ученици от 8. до 12. клас от 5 професионални гимназии във Варна са в дуална система на образование. Учениците се обучават в различни професионални направления - химични продукти и технологии, машиностроене,...
„Невидимата нишка" - изложба на Стоилка Копаранова във Варна
Сряда, 27 Март 2024 17:23
Варненската галерия "Графит" представя „Невидимата нишка" - изложба пачуърк – картини и лампи на Стоилка Копаранова. Откриването е на 2 април (вторник) от 18:30 часа. Изложбата ще може да бъде разгледана...
Без ток във Варна и областта утре ще са...
Сряда, 27 Март 2024 16:56
Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, утре, 28 март, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: - от 12:00 ч. до 17:00 ч. - гр....
Община Варна дава 3,75 млн. лв. за озеленяване
Сряда, 27 Март 2024 16:30
Община Варна е сключила договори на стойност 3,75 млн. лв. за озеленяване в града. Това заяви кметът на Варна Благомир Коцев по време на среща с участието на всички фирми по озеленяване, които работят...
Как строеж завзе част от двора на училище във Варна?
Сряда, 27 Март 2024 15:23
Строеж на жилищен блок завзе част от училищен двор във Варна. Огражденията около строителните дейности буквално навлизат в имота на Първа езикова гимназия. Случващото се предизвика вълна от негативни реакции...
Облицоват фасадата на новата част от театралния филиал във Варна
Сряда, 27 Март 2024 14:58
Облицоват фасадата на пристроената част към филиала на театъра, видя репортер на Moreto.net. В допълнителната пристройка ще се помещават камерна зала, балетна зала, репетиционни, гримьорни. Благодарение...
Именитата пианистка Елена Башкиров идва от Берлин за първия си гастрол във Варна с концерт от Моцарт
Сряда, 27 Март 2024 14:33
Световно име в интерпретацията на Моцартовото наследство, забележителната пианистка Елена Башкирова ще е солист на концерта, с който се открива юбилейното ХХ издание на Европейския музикален фестивал Варна...
Автобус се заби в училищна ограда във Варна
Сряда, 27 Март 2024 14:08
Автобус на „Градски транспорт" се е забил в училищната ограда на Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии във Варна. При инцидента няма пострадали хора, съобщиха за Moreto.net...
Търси в новини:
23456789101112

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Най-четено от Варна и Черноморие 1 2 3
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.9 + 4.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook