Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Лична осигурителна сметка за всеки искат частните болници

Четвъртък, 22 Юни 2017 14:10
Източник: News.bg   
Искаме лична осигурителна сметка на всеки един гражданин в солидарния модел на здравеопазване - включително за пенсионерите и за децата. Това заяви на пресконференция в БТА председателят на Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) д-р Николай Болтаджиев. Той обясни, че са внесени три проекта за промени в законите, касаещи здравеопазването.

Под 2 млн. души се осигуряват реално. Когато се направи справка, може да се види, че държавата би трябвало да осигурява около 4,5 млн. души. Искаме и за тези граждани да има разбивка - държавата точно колко е внесла всеки месец - за едно дете, за пенсионер - за всеки индивидуално. "Бюджетът се правеше на исторически принцип и държавата донаждаше. Държавата не е изряден платец на контингента, който осигурява", заяви д-р Болтаджиев.

Против сме държавата да осигурява, прокурори, следователи, военни, - хора на държавна позиция. Защо следователят и учителят не са на една плоскост, запита д-р Болтаджиев по повод, че държавата не осигурява учителите.

Трябва да се промени Закона за публичните финанси, категоричен е д-р Болтаджиев. Да се изведе и Касата извън бюджетната сметка на нещата. Парите за здраве се разпределят като част от Консолидирания държавен бюджет, който е 40% от БВП. Парите за здраве са обществен фонд, който не трябва да се разпределя от политиците.

Проблемите се задълбочават. Предложихме проекти за промяна на 3 закона, изготвени и от Центъра за защита на правата в здравеопазването, обясни председателят на сдружението на частните болници, обясни д-р Болтаджиев.

Той бе категоричен, че въведените преди 2 години лимити на болниците не решават проблемите. Дори медицинските стандарти, които падат в съда, не подобряват системата на здравеопазването.

Вместо това, стандартите водят до тежки финансови проблеми в болниците. Не се подобрява системата, тя не е в полза на пациентите, обясни д-р Болтаджиев.

Д-р Красимир Груев, който е член на УС на Сдружението на частните болници обясни, че няколко пъти правили сметка колко души осигурява държавата и тя все не излизала. Колко са пенсионерите, държавните служители, децата, запита той. Никой не може да каже колко са точно осигуряваните от държавата и това подклажда недоверието за кого колко се внася.

Парите, които идват от Здравната каса, се увеличават заради по-високите ни вноски.

Болничните легла в България не са толкова много, но са нефункционално разпределени. У нас леглата са само за активно лечение, а в чужбина има легла и за долекуване, но те съзнателно не се описват, обясни д-р Груев.

Не са много хоспитализациите в България. В пъти повече са хоспитализациите в западни страни, увери д-р Груев.

Той обясни, че медицинските стандарти описват как се извършва лечение - има куп изисквания, които означават болница. Не може да извадите сливиците на едно дете на зъболекарския стол. Трябва ви операционна, анестезиолог - това е сериозна операция. Всички процедури, обявени за извънболнична помощ се вършат само в болница. Единствената разлика е, че се води без пролежаване, обясни лекарят. Стандартите трябва да бъдат смекчени, призовават медиците.

Изваждането на лечебната дейност в извънболнична помощ изисква редица мерки. Медикът обясни, че за много от нещата в извънболнична помощ, заведенията са на загуба. Те трябва да поддържат лаборатории, аптека, да наемат специалисти на постоянни трудови договори за по 1-2 консултации през деня. Специалистите трудно могат да бъдат намерени - тези проблеми излизат от стандартите, обясни д-р Красимир Груев.

Стойчо Кацаров - председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) обясни, че лимитите на болниците са израз на мързел. Най-лесно е да ограничиш разходите и да ги разпределиш на порции, каза той.

Д-р Кацаров обясни, че ако липсва управленски капацитет,те имат готовност да помогнат. "Ако има управленска немощ, ние сме готови да бъдем вашата виагра, така че семейството да е добре, да идват европейски пациенти тук", каза д-р Кацаров.

Той разкритикува начина, по който иска да се направи само частична демонополизация и надграждащ модел. Това е начин да се избяга от темата за демонополизацията и да се реши въпроса. Или има надграждане на монопола, или няма - и в момента имаме надграждащ модел - доброволните Здравно-осигурителни фондове, обясни той.

Отново липсват лекарства за онкоболните, стана ясно от думите на д-р Кацаров. Здравната каса да плати на болниците за лекарствата на онколобниците. Това е огромен проблем, призна той и обясни, че болниците не печелят нищо от лекарствата, но те са огромно перо от техните бюджети. Забавянето на превеждане на пари от Касата до болниците за лекарства, създава спира наличието на лекарства в болниците.

В онкологиите няма лекарства. Пациент от София е върнат в Кюстендил, защото няма лекарство, даде пример той и очерта трите причини за липсата на лекарства.

Първата причина е реекспорта на медикаменти, от който се получава дефицит на лекарства. Втората причина за липса на лекарства - има въведени правила за доста лекарства или изваждането им от положителния лекарствен списък. Третият проблем е разсроченото плащане - всичко това рефлектира върху пациента, каза д-р Кацаров.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Одобрени са първите правила на ЕС за борба с насилието срещу жени
Сряда, 24 Април 2024 16:05
Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите му, особено жените и жертвите на домашно насилие. Парламентът прие в сряда с 522 гласа „за“, 27 „против“...
Шефът на НАП: Оръжието на журналиста трябва да е истината
Сряда, 24 Април 2024 15:50
„Истината би трябвало да е оръжието на журналистите, а след инцидента в София със служителя на НАП и Димитър Стоянов, вместо истина, има недопустима спекулация и изкривяване на фактите. Това се вижда...
Бивши служители на ДС: Управата на Варна трябва да привлече експерти в екипа си
Сряда, 24 Април 2024 15:34
Новото градско ръководство се нуждае от привличане на експерти в различните области. За момента се набляга на мениджърски опит без да е налице необходимата експертна подготовка. Това мнение изразиха членовете...
Европейският парламент прие преработен закон за подобряване на качеството на въздуха
Сряда, 24 Април 2024 15:21
Европейският парламент прие преработен закон за подобряване на качеството на въздуха. Ревизираният закон има за цел да намали замърсяването на въздуха в ЕС за чиста и здравословна околна среда за гражданите...
САЩ одобри пакет от чуждестранна помощ за 95 млрд. долара за Украйна, Израел и Тайван
Сряда, 24 Април 2024 15:07
Сенатът на САЩ одобри пакет от чуждестранна помощ на стойност 95 милиарда долара, който включва военна подкрепа за Украйна, Израел и Тайван. Очаква се президентът Джо Байдън да подпише закона в сряда. Във...
Предлагат забрана за рекламата на хазарта в медии
Сряда, 24 Април 2024 14:55
ГЕРБ-СДС и ДПС внасят промени в Закона за хазарта, забраняват рекламата в медиите. От двете политически сили предлагат дейности по регулиране на хазарта, на разпространението на рекламите, разпределението...
Мексико призна, че е "шампион" по производство на синтетични наркотици, включително фентанил
Сряда, 24 Април 2024 14:42
Мексико е "шампионът" в производството на синтетични наркотици, включително фентанил, призна ръководителят на Агенцията за криминални разследвания на страната по време на международни преговори, насочени...
Днес в Регионалната библиотека във Варна: Среща с илюстраторката Диана Нанева
Сряда, 24 Април 2024 14:29
Днес 24 април от 18.00 ч. в отдел „Изкуство” на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” илюстраторката Дияна Нанева ще представи първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска...
Търси в новини:
678910111213141516

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.2 + 1.9
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook