Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Лидерите на Г-7 се договориха за общи мерки за борба с тероризма

Събота, 27 Май 2017 10:34
Източник: bTVnews   
Лидерите на страните от Г-7 се договориха за общи мерки за борба с тероризма и подписаха декларация за това, предаде ДПА.

На срещата като важен приоритет в борбата с тероризма беше посочена сигурността в киберпространството.

Според подписаното споразумение на технологичните гиганти ще бъде оказан натиск да следят и премахват съдържание в интернет, което пропагандира екстремистки възгледи.

Британският премиер Тереза Мей благодари на колегите си за подкрепата им, изразена след извършеното в понеделник ислямистко нападение в Манчестър. Тя подчерта, че е важно Г-7 да използва всяко достъпно средство в борбата срещу тероризма и за защита на хората.

Мей призова лидерите на Г-7 да предприемат по-активни действия за подвеждане под отговорност на чуждестранните наемници, които се бият на страната на "Ислямска държава".

Важно е да има законова възможност заподозрените в подобна дейност да бъдат преследвани, депортирани и екстрадирани.

В противен случай те се връщат в родината си, където, без да са се отказали от радикалните си възгледи, се превръщат в реална заплаха за обществото, подчерта британската премиерка, цитирана от ТАСС.

С подписването на декларацията срещу тероризма и за премахване на екстремистката пропаганда от интернет "показахме нашето единство и решимостта си да продължим и да засилим борбата с тероризма", заяви италианският премиер Паоло Джентилони, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че в документа се изразява и подкрепа за Великобритания след самоубийствения атентат, извършен в понеделник в Манчестър, при който загинаха 22 души.

Седемте най-развити индустриални страни призоваха социалните медии и доставчиците на интернет да положат повече усилия за премахване на екстремистко съдържание и обещаха да се борят със злоупотребата с интернет от страна на терористите.

"Макар че е едно от най-големите технологични постижения на последните десетилетия, интернет се оказа мощен инструмент за терористични цели", се казва в общата декларация, подписана от лидерите на Г-7.

Освен лидерите на 7-те най-големи развити икономики, декларацията беше подписана от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, отбелязва ТАСС.

Дебютът на американския президент Доналд Тръмп във формата спъна преговорите по Парижкото споразумение за климата.

Още в предизборната си кампания Тръмп се противопостави на единните мерки за борба с климатичните промени и днес останалите лидери не успяха да променят позицията му.

Постигнато е обаче съгласие по други теми, включително Сирия, Либия и борбата с тероризма, каза италианският премиер Паоло Джентилони.

"Остава един отворен въпрос и това е позицията на САЩ по Парижкото споразумение за климата.

Всички останали (лидери) потвърдиха пълното си съгласие със споразумението", подчерта италианският премиер. "Сигурни сме, че след размисъл и САЩ ще искат да се ангажират с него", добави той.

Според Джентилони има напредък по въпросите на външната търговия, но все още не е постигнато съгласие по формулировките на финалното комюнике на срещата.

По-рано Тръмп защити протекционистки дневен ред, който притесни партньорите му от Г-7, предаде Ройтерс.

Докато лидерите на Г7 обсъждаха световния ред, техните съпруги и съпрузи летяха с хеликоптер над вулкана Етна и посетиха древни забележителности в град Катаня.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка, заяви Кунчев
Днес, 26 Април 2024 10:42
Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му нямало нужда, а карантина...
19 хорови формации изнасят концерти във Варна днес
Днес, 26 Април 2024 10:27
18 хорови формации от Варна и един гостуващ хор от Балчик ще изнесат концерти в морската столица. Включвайки се в VIII Национална инициатива „България пее“ на Българския хоров съюз, Община Варна организира...
Сдруженията на рибарите внасят предложения за лодкостоянки във Варненско
Днес, 26 Април 2024 10:15
Напредък в решаването на въпроса с рибарските лодкостоянки във Варна и региона постигнаха институциите, бизнеса и рибарските сдружения при втората работна среща, организирана от Областна администрация....
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отхвърлиха дебата за корупция в Митниците и участието на Асен Василев
Днес, 26 Април 2024 10:03
С гласовете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по време на заседанието на Народното събрание беше отхвърлено искането за разисквания по доклада на временната комисия за разследване на корупционните практики в агенция...
Мадридските прокурори поискаха от съдията да отложи разследването срещу съпругата на испанския премиер
Днес, 26 Април 2024 09:49
Прокурори в Мадрид поискаха от съдия да отхвърли предварително разследване за корупция срещу съпругата на испанския премиер Педро Санчес, тъй като групата за натиск зад жалбата призна, че обвиненията й...
Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка
Днес, 26 Април 2024 09:36
Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата градушка на 25 април. По предварителни данни най-много...
Започва изплащането на великденските добавки
Днес, 26 Април 2024 09:24
Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева. От днес ще са налични както преводите по сметките на пенсионерите,...
Днес раздават 100 саксии с цветя във Варна
Днес, 26 Април 2024 09:01
Днес от 10.30ч. във Варна на бул. 8-ми Приморски полк” 60 ще се проведе акцията „Вземи и засади”, по време на която ще се раздадат 100 саксийки с разсад за цветя. Събитието, което е насрочено за последния...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.0 + 1.9
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook