Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Продължават обновяването на Морската градина във Варна с 2.6 млн. лева

Петък, 26 Май 2017 13:45
Източник: Moreto.net   
Сн.: Moreto.net
През 2015-та се случи мащабен ремонт на алеи в морската градина, както и на други части от инфраструктурата. Тогава за дейностите в парка бяха предвидени 3.5 млн. лева.

Освен в цялостно преасфалтиране на основните алеи и рехабилитация на второстепенни средства се вложиха в освежаване на някои от подходите към плажа, както и в бордюрните ивици. Подмени се алейно осветление и пейки. Въпреки видимите подобрения към днешна дата, не малка част от парка продължава да бъде в неугледен вид, отделни тематични зони се рушат и дори трудно може да се улови предназначението им.

За да се случат подобренията и в тези части на градината, Общината ще намери изпълнител, който да се ангажира с проектирането и ремонтите на съответните части от инфраструктурата, а също и с дообогатяването на зелената система.

Финансирането на цялата дейност ще стане чрез проект по европейската програма „Региони в растеж“. Сумата, която се планира да бъде отделена, за цялата работа е над 2.6 млн. лева без ДДС, научи Moreto.net.

Продължителността на целия договор ще бъде 20 месеца, като самите строително-монтажни дейности се очаква да приключат за не повече от 210 дни.

Най-общо плануваната работа по Морската градина включва рехабилитация на алеи и площадки, осветление, а също и реконструкция и изграждане на нови площадки за спорт и игра, кътове за отдих, паркова мебел и други.

В заданието на самата поръчка ясно са описани обектите, които трябва да бъдат обхванати в проектното предложение на бъдещия изпълнител. Уточнено е, че трябва да се търси максимално доближаване до вида на настоящите настилки и цялостната визия.

Според документите са необходими мерки по възстановяване първоначалния облик на знакови места като Алпинеума, Розариума, някои площадки с изглед към морето, а също и сцени на открито. Освен това се посочва нуждата от възстановяване на подпорни стени, както и от облагородяване на подходи и стълби към плажната алея.

Според анализа скалната композиция на Алпинеума е запазена в много добро състояние, но растителният компонент е в лошо и липсва долният етаж (ниски храсти, цветя подходящи за скални кътове). Предвижда се да се възстанови „Мостчето на желанията“. Лошо е състоянието и на Розариума. На много места, включително и в тези обекти, е имало водни ефекти, които са придавали допълнителен чар на Морската градина.

В заданието има посочени редица дейности, за които изпълнителят трябва да даде предложение. Иска се да се изследват възможността за прокарване на велоалея успоредно на бул. „Княз Борис I”, да се възстановят водните ефекти и питейните чешми в зоните на въздействие. Освен това трябва да се направи проучване на възможността за възстановяване на съществуващите тоалетни или поставяне на нови (контейнерен тип).

Да се разкрие погледа към морето и други обекти, доставящи естетически въздействия. Условие е да се потърси възможност за поставяне на фитнес уреди. Иска се още да се намери подходящо място за майки с деца в по-малка възраст и удобства за полагане на необходимите грижи за тях / повиване, хранене/. Освен това да се изготви проект за видеонаблюдение на зоните, които са предмет на настоящото проектиране.

За градинката „Под дъгата“, която се намира малко след Алпинеума в посока към Пантеона, се предвижда нова функция. Идеята е за създаване на открит обществен форум за културни, артистични и публични събития. Възможност за експозиция на археологически артефакти, лятна читалня и малка сцена. С възможности за младежки прояви, малки концерти и литературни четения.

Планира се още изграждане на мостче над канала между Планетариум и Аквариум. Освен това е заложен ремонт и подходящо обновяване на Релефен макет на акваторията на Черно море пред Аквариума.

Коментари
07:27ч. 28 Май 2017 #6
канна
Необходими са тоалетни, места със заслон, където да се приютиш при неочакван дъжд, и наистина да се обърне подобаващо внимание на постоянните растителни видове - гръбнакът на градината!
16:15ч. 27 Май 2017 #5
Jivago
Градината е парк за разходка и отмора, там нямат място автомобили ( освен тези чиято работа е пряко свързана с парка), жилищни сгради, ресторанти , дискотеки, всякакви дрънкачи от акордеон до кавал, стрелба с лък или пушка и т.н. Антон Новак е построил парк по европейски модел ,а той днес е превърнат във всичко друго, но не и място за отдих. През 30-тина метра се редуват всякакви музиканти, повечето от които свирят адски фалшиво, но в замяна на това високо. Никой не е длъжен да ги слуша. Зад Морско казино има импровизирано стрелбище и не знам кога някое дете или младеж ще произведе неволен изстрел в нищо неподозиращите хора наоколо. Макар и пневматично оръжието може да рани някой или да го ослепи. Какво ще правим тогава, групи във фейса с призив :"Да върнем зрението на..." ?
Нека Община Варна да се заеме да почисти парка и да го превърне в европейска градина , а не ориенталска поляна каквато е сега!
08:58ч. 27 Май 2017 #4
blackmore
Да възстановят бобслея и влакчето!
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Руснак, критикувал войната в Украйна, беше осъден на 6 години затвор
Днес, 28 Март 2024 10:51
Руски съд осъди на 6 години затвор мъж, публикувал в интернет коментари, с които осъжда нахлуването на руските сили в Украйна, предаде Франс прес. Тридесет и пет годишният Николай Фарафонов е признат...
Бащата на убития Митко от Цалапица е починал
Днес, 28 Март 2024 10:37
Бащата на убития младеж от Цалапица Димитър Малинов е починал, съобщи майката на младия мъж Атанаска Бакалова. "Един баща се отказа от живота, след смъртта на своя единствен син! Вече са заедно завинаги!...
Над 160 продукта за Великден в Lidl
Сряда, 27 Март 2024 10:25
От тaзи седмица специалната великденска селекция от над 160 продукта на сериите Favorina и Deluxe е налична в цялата търговска мрежа на Lidl в страната. Празничните марки могат да бъдат открити ексклузивно...
Сигнал за бомба и в съдебната палата в София
Днес, 28 Март 2024 10:25
Сигнал за бомба и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9.00 часа днес. По-рано днес бомбена заплаха бе получена и в Софийския университет "Свети Климент Охридски". И на двете места се...
Набират нови приемни семейства във Варна
Днес, 28 Март 2024 10:06
Община Варна ще организира кампания за набиране на нови приемни семейства, които да бъдат привлечени в помощ на деца, нуждаещи се от грижи и дом. Това заяви днес заместник-кметът по социални дейности...
Да направим пролетната ваканция полезна с Minecraft и Roblox!
Сряда, 27 Март 2024 10:00
Като родители, всеки от нас е запознат с това честосрещано предизвикателство: идва учебна ваканция и децата ни бързо преминават от структуриран учебен режим към дни, изпълнени с игри, стоене пред екрана...
Райони без вода днес във Варна
Днес, 28 Март 2024 09:51
До 19 часа без вода ще са в част от местност "Св. Никола" и част от местност "Траката". Поради предизвикана авария без вода до 15 часа ще бъдат абонатите на част от местност "Малко Ю". Без вода до...
Boney M Xperience идват за Фестивала на Цацата в Кранево
Днес, 28 Март 2024 09:36
Любимият на малки и големи Фестивал на Цацата се завръща с атрактивна програма и богата кулинарна селекция, научи Moreto.net. Лятото ще дойде подобаващо с много музика, танци, игри, кулинарни демонстрации,...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.7 + 0.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook