Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

По-полезни ли са "детските" храни?

Понеделник, 24 Април 2017 09:53
Източник: NOVA   
Лъжат ли ни производителите, че продуктите им са за деца? По-качествени ли са майонезите, кренвиршите и кетчупите с етикет „детски” - какво показа нашата проверка?

Производители на хранителни продукти масово заблуждават потребителите, че стоките им са предназначени за деца. Това установиха от Комисията за защита на потребителите след серия от инспекции в търговската мрежа.

С пъстри етикети и послания производителите внушават на родителите, че определени серии храни са ориентирани към най-малките. И така създават впечатление, че са по-полезни, по-качествени и по-здравословни.

Така ли е наистина? Различават ли се по съставки храните за деца и останалите в същия клас на щанда? По-качествени ли са продуктите с етикет „детски” или търговците просто ни лъжат, за да ги купуваме нещо по-полезно за децата си? Проверка, която направихме в търговската мрежа, ще даде отговор на тези въпроси. Наш екип, заедно с Комисията за защита на потребителите инспектирахме най-често срещаните храни с етикет „детски”.

На щанда можем да намерим детски кренвирши, луканки, майонеза и лютеница. Сравнихме съдържанието им с това на същите продукти, предназначени за възрастни. Има ли разлика в съставките и наистина ли стоките с шарени етикети, приказни герои и умалителни имена са по-полезни и по-здравословни?

Ще ви покажем и защо комисията-регулатор забрани на производителите да слагат етикет „детски” върху продуктите си и има ли нелоялна търговска практика на пазара за такива храни.

Когато избираш храната за най-малките – избираш най-доброто. С това златно правило Цветанка тръгва на пазар за внуците.

От всеки щанд вече я дебнат продукти с приказни герои, умалителни имена и цветни картинки. Етикет - „детски продукт”. Но има едно на ум. Ще проверим с инспекторите от Комисия за защита на потребителите. Влизаме в произволно избран магазин. На щанда бързо откриваме първо майонеза за деца. Избираме същия продукт, но без надпис „за деца”. И сравняваме етикетите. Сравняваме и съставките в двата продукта.

Резултатът от проверката - няма разлика между двата вида продукти – и като състав, и като разфасовки, единствено разликата е в информацията, изложена на двата етикета.

Продължаваме пазара. Следваща спирка – щанда с лютеници. Сравняваме съставка по съставка с произволно избран буркан лютеница без етикет „детски”. Резултатът е същият.

Инспекторите констатират нелоялна търговска практика. Сигнализираме и агенцията по храните. Проверките на агенцията също откриват несъответствия в търговската мрежа. Според производителите – нарушения няма. Защото няма и ясни правила.

Въпреки липсата на стандарт - производителите съобразявали съдържанието с рецептурите за училищата и детските градини. Контролните органи обаче не откриват разлики с останалите продукти.

Сега на ход са производителите. Готови са да се съобразят с решението на контролните органи. Но само ако се докажело, че наистина има несъответствие. Първо от пазара трябва да се изтеглят храните, обозначени като „детски” след 2005 година. За етикетираните преди това – Брюксел дава отсрочка.

Видяхте детските храни не винаги са детски. Затова четете внимателно какво съдържат продуктите, които купувате за децата си.

Коментари
10:22ч. 24 Април 2017 #1
Анонимен
Не ,не са полезни-желираните бонбони правят кариеси.
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
МВР: Трите сигнала за бомби в София са фалшиви
Четвъртък, 28 Март 2024 18:08
МВР съобщи, че са предприели незабавни действия по установяване на истинността на постъпилите днес злоумишлени сигнали за поставени взривни устройства на летище София, СУ „Св. Климент Охридски“ и Съдебната...
МВР ще охранява териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците
Четвъртък, 28 Март 2024 17:54
Mинистерството на вътрешните работи ще охранява всички териториални поделения на Държавната агенция за бежанците. Това предвиждат приетите на второ четене от Народното събрание изменения в Закона за...
Окръжният съд във Варна отечете ръст на делата по Семейния кодекс и по Закона за защита от домашно насилие
Четвъртък, 28 Март 2024 17:42
Общо 1806 граждански дела са постъпили в Окръжен съд - Варна през 2023 г., като това е с 113 броя по-малко в сравнение с 2022 година. Данните съобщи заместник-председателят и ръководител на Гражданско...
ОН КЛИНИК – ВАРНА - Немедикаментозно лечение на псориазис
Петък, 22 Март 2024 10:30
Псориазисът е хронично автоимунно заболяване, което кара кожните клетки да растат твърде бързо. Това води до натрупване на кожни клетки на повърхността на кожата, видими по тялото неестетични червени петна....
Мобилно приложение ни показва в коя аптека може да открием дадено лекарство
Четвъртък, 28 Март 2024 17:29
От днес пациентите, които изпитват затруднения да открият своят лекарствен продукт, могат бързо и лесно да получат достоверна информация за актуалния му статус и наличност в аптечната мрежа. Това е...
Без ток във Варна и областта утре ще са...
Четвъртък, 28 Март 2024 17:15
Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, утре, 29 март, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: - от 08:30 ч. до 17:00 ч. - гр....
Европейската прокуратура претърси два хотела в български ски курорт
Четвъртък, 28 Март 2024 17:03
Днес Европейската прокуратура (EPPO) в София (България) претърси два хотела в български ски курорт при разследване на измама със субсидия за COVID-19. През 2020 и 2021 г. разследваната компания е получила...
Шефът на БНБ и възможен служебни премиери: Не е добра идея централната банка да се намесва в политиката
Четвъртък, 28 Март 2024 16:51
"Не е далновидно и не е добра идея да се намесва централната банка в политически процеси". Това заяви на излизане от президентството управителят на БНБ Димитър Радев. Той е един от потенциалните служебни...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.6 + 0.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook