Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Преглед на печата - 23 март

Четвъртък, 23 Март 2017 08:13
Източник: News.bg   
Вестник „Аз-буки”, бр. 12, 23 – 29 март 2017 г.

Авторите на LED осветлението идват у нас

Нобеловите лауреати Хироши Амано, Исаму Акасаки и Шуджи Накамура пристигат у нас за участие в научен форум. Откривателите на сините светодиоди са партньори на наши учени и имат с тях съвместни публикации. Пристигането на нобелистите в България е и повод за подписване на нов меморандум за сътрудничество в областта на науката между България и Страната на изгряващото слънце. Общо 45 са междуправителствените споразумения в областта на научните изследвания на страната ни с държави от цял свят. Сред тях са водещите в научно и технологично развитие държави като Китай, Русия, Франция, Япония, Индия и др.

Вместо антибиотици

Търсене на нови агенти като заместители на антибиотиците при терапията на различни инфекции, съвременни методи за откриване на патогени в храните – това е малка част от темите, по които работят и имат постижения учените от Института по микробиология при БАН. Той може да бъде наречен институт на младите, защото близо 30% от изследователите са до 35-годишна възраст, а в момента в него се подготвят 34 доктаранти. Институтът е част от престижното семейство „Пастьор“ и от много международни мултитематични екипи, повели борба с болести на съвремието като Алцхаймер, множествената склероза и др.

Избори.

"Сега":

Президентът: Изборите ще се проведат според гласуваните правила

Държавният глава Румен Радев призова всички участници в предизборната кампания към отговорен тон и поведение.

До изборите остават броени дни. Отделни партии и политици се опитват да изострят дебата, с надеждата да си заработят по-висок изборен резултат, написа Радев във Фейсбук и призова в дните до края на кампанията за отговорно поведение.

"Напомням, че тези, които най-показно и гръмогласно настояват за радикални действия от страна на президента и служебното правителство, са автори на днешното изборно законодателство. България е правова държава и изборите ще се проведат според правилата, които самите те са изработили и гласували.



Сигурност.

"Дума":

ДАНС екстрадира още двама турски граждани



ДАНС принудително изведе от пределите на България още двама турски граждани, след като преди няколко дни изгони други трима като заплаха за националната ни сигурност. Този път става дума за турски гражданин със статут на продължително пребиваващ у нас държавен служител от южната ни съседка. От информацията на ДАНС става ясно, че "на 21 март 2017 г. със заповед на председателя на Държавната агенция "Национална сигурност" са наложени принудителни административни мерки "експулсиране", "отнемане на правото на пребиваване" и "забрана за влизане в Република България" за срок от пет години на турски гражданин, извършвал дейности, създаващи антибългарски нагласи в райони със смесено население в страната и застрашаващи единството на българската нация".

Другият турски гражданин на основание член 21а от Закона за чужденците в Република България е включен в информационния масив на нежеланите в страната чужденци, тъй като представлява заплаха за националната сигурност.



Прокуратура.

"Сега":

Прокуратурата: Няма български граждани за екстрадиране в Турция



Няма законова възможност за екстрадиране на българските граждани в Турция по повод връчения им обвинителен акт за убийство. Това обяви вчера българската прокуратура. Българското държавно обвинение дава да се разбере, че граничарите, които се оказаха подсъдими в Турция заради случка от преди 9 години няма да бъдат предадени за съдене в южната ни съседка.

Ето и цялото съобщение на българската прокуратура

"Във връзка са разпространената в медиите информация за връчване на обвинителен акт на четирима български граждани, обвинени в убийството на турския гражданин Ялчън Ерджан пред Тежкия наказателен съд в Къркларели, Р Турция, пресцентърът на Прокуратурата съобщава следното:

Във връзка с инцидента от на 17.04.2008 г., при който български гранични полицаи са направили опит да извършат проверка на борда на турски плавателен съд, навлязъл в българските териториални води на Черно море, с цел извършване на незаконен риболов и при който турският гражданин Ялчин Ерджан е прострелян в гърба и е починал, под ръководството на Военноокръжна прокуратура - Сливен, е било проведено разследване от българските следствени органи.



Издирват се.

"Монитор":

Търсим 71 бандити през Интерпол



Международната организация на криминалната полиция Интерпол издирва 71 души от различни националности по искане на България, показа справка на "Монитор". Това са хора, които са успели да избягат от правосъдието у нас в страни, където все още не могат да бъдат намерени или които не са сред 190-те членки на Интерпол.

От друга страна, 58 души с българско гражданство са обявени за издирване чрез Интерпол по искане на България или други държави.





Статистика.

"Труд":

Спецсъдът разрешил двойно повече СРС

6580 дела - три пъти повече в сравнение с 2015 г. (2895), са постъпили в Специализирания наказателен съд през 2016 г. Това съобщи председателят Георги Ушев.

По думите му за 2016 г. двойно са се увеличили и разрешенията за използване на специални разузнавателни средства (СРС). Причините са няколко - в преместването на някои дела от Софийския градски съд за разглеждане в спец-съда, в създаването на регистър за исканията за СРС и заради факта, че трябва да се поиска разрешение за следене за всеки отделен телефонен номер на един и същи подсъдим, обясни Ушев.

Най-големият проблем за спецсъда в момента е сградният фонд. Не достигат помещения за веществени доказателства, няма кабинети за секретари и деловодители, както и достатъчно заседателни зали.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
95% от неработещото осветление във Варна се дължи на кражба на кабели, борят посегателствата
Днес, 28 Март 2024 15:51
250 хил. лева е бюджетът, за поетапна подмяна и ремонт на уличното осветление във Варна. 95% от неработещото осветление в града се дължи на кражба на кабели, стана ясно по време на работна среща с представителите...
Стартира футболна лига за ветерани 40+ във Варна
Днес, 28 Март 2024 15:38
Аматьорската минифутболна лига - Варна стартира нова инициатива. На 27 и 28 април започва уикенд лига за ветерани. В нея ще участват само играчи, които са навършили 40 години. Двубоите ще се играят на...
Хранителна добавка за понижаване на холестерол е разследвана за смъртни случаи и над 100 хоспитализирани
Днес, 28 Март 2024 15:25
Японски производител на лекарства, чиито хранителни добавки са в центъра на нарастващ страх за здравето в Япония, съобщи за още два смъртни случая, потенциално свързани с хапче, което понижава холестерола....
Утвърдиха състава на Експертния съвет към фонд „Култура"
Днес, 28 Март 2024 15:13
Временните и постоянни членове на Експертния съвет на фонд „Култура" избра Общински съвет на днешното си заседание, предаде репортер на Moreto.net. Постоянни членове ще са Даниела Димова и Евгений Станимиров....
Нови разписания на няколко линии на градския транспорт във Варна от 1 април
Днес, 28 Март 2024 15:02
Няколко автобусни линии на градския транспорт във Варна ще бъдат с променено разписание, съобщават от "Градски транспорт" - Варна Считано 01.04.2024 г. за подобряване транспортната свързаност и обслужването...
Предимно слънчево утре по Черноморието
Днес, 28 Март 2024 14:49
Утре по Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от западната четвърт. Максималните температури ще бъдат между 21° и 24°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението...
Обвиняемият за убийството на Митко от Цалапица отказа да обжалва задържането си в ареста
Днес, 28 Март 2024 14:37
Основният обвиняем за убийството в Цалапица Рангел Бизюрев се отказа да обжалва задържането си в ареста. Това съобщи новият му адвокат Делчо Джубелиев пред "Нова телевизия". Срещу Бизюрев е повдигнато...
33-годишна родилка, приета в тежко състояние, почина в болница в Кърджали
Днес, 28 Март 2024 14:26
Във връзка с оповестен случай на починала 33-годишна бременна жена ИА „Медицински надзор“ информира, че се е самосезирала и е започнала извънредна проверка на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ АД – Кърджали и...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook