Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Преглед на печата - 26 февруари

Неделя, 26 Февруари 2017 08:13
Източник: News.bg   
Връзката между БСП и президентската институция и отношението на "Дондуков" 2 към Москва отново са сред темите на всекидневниците.

"Месец след встъпването в длъжност на новата президентска двойка Румен Радев и Илияна Йотова съмненията за влияние на БСП върху президентската институция не се потвърждават. Това обяви пред Нова телевизия Илияна Йотова, вицепрезидент на България. Тя допълни, че откакто е на този пост общува с представители на много повече политически сили отколкото като евродепутат. "Не чакайте от мен да се откажа от БСП за една нощ, 20 от най-хубавите ми години са свързани с БСП", все пак посочи тя. В отговор на въпрос Йотова обясни, че с президента Радев работят добре, в екип и се съветват по въпроси, по които трябва да излязат с обща позиция..." - в. "Дневник".

"Според вицепрезидента Илияна Йотова, трябва постепенно да се пристъпи към отмяна на санкциите срещу Русия. Пред "Нова телевизия" тя заяви: "По същество тази позиция изобщо не се е променила, че тези санкции в крайна сметка не водят до резултатите, които всички очакват. България изобщо не е сама в тази си позиция - има много гласове дори в една Германия, да не говорим, че има приета декларация на френския парламент за отмяна на санкциите, защото те вредят на обикновените хора в европейските страни". В края на декември санкциите на ЕС срещу Русия бяха удължени с още 6 месеца. Ново обсъждане по въпроса ще има в края на годината." - в. "Сега".

"Българските стратегически интереси са отдавна разположени в двете ни много важни членства - ЕС и НАТО. Нищо лошо няма в ученията в Черно море. Международните отношения се променят и в никакъв случай не бива да се драмазтизира. Това бившият ни посланик във Вашингтон Елена Поптодорова по Канал 3. Тя изрази мнението, че независимо от публичния шум и привидна драма в Русия са напълно наясно къде стои България. Според нея, ако само нямаме добро самочувствие, ще бъдем лесна плячка... "Турция и Русия са като скачени съдове и сложните им отношения продължават от векове. Затова е толкова сложно положението на България и ни е нужен трети източник на сигурност, като ние в никакъв случай не трябва да го търсим сред тези две държави", коментира Поптодорова. На въпрос на водещия къде да го търсим, тя категорично отговори, че ние вече сме го открили." - в. "Труд".

Неделните вестници отделят подобаващо място на парламентарните избори и предизборните сблъсъци.

"Машинно глаcyване на паpламентаpните избоpи на 26 маpт няма да има. Това cтана яcно, cлед като ЦИК отcтpани единcтвения кaндидат в общеcтвената поpъчкa за наем на 12 500 машини за глаcyване - фиpмата "Лиpеĸc БГ". Пpичината е, че фиpмата не може да cе ангажиpа, че ще оcигypи машините до 10 маpт - какъвто cpок е дала ЦИК, а за инcталиpане на cофтyеp - до 17 маpт. Компанията била поcочила в офеpтата cи, че ще достави ycтpойcтвата до 20 маpт..." - в. "24 часа".

"Възможността да има машинно гласуване на предсрочните избори на 26 март отпада след като всички членове на ЦИК гласуваха за отхвърлянето на единствената подадена оферта за доставка на машините на фирмата "Лирекс", съобщи БиТиВи. От доклада на комисията се разбира, че фирмата може да достави устройствата не по-рано от 20-и март, като те ще бъдат с фабрично качен софтуер. Тя обаче не поема ангажимент да достави устройствата в чужбина. Не поема ангажимент и за обучението на секционните комисии, а само на районните. В обявената поръчка срокът за доставка е 10-и март, а инсталирането на софтуера трябва да стане до 17-и март, съобщава БНР. "Ето защо техническата комисия е препоръчала обществената поръчка за доставка на устройства за машинно гласуване да бъде прекратена", поясни членът на ЦИК Владимир Пенев. "С така представения доклад, с протоколно решение на Централната избирателна комисия, след което да се вземе решение за отстраняване на участника, за прекратяване на обществената поръчка. По-ранна дата от 20-и март не могат да гарантират. Многократно се опитахме да изясним възможно ли е да се изпълни поръчката съобразно условията, т.е. да бъдат доставени машините до 10-и, съответно - с инсталиран софтуер до 17-и. Беше категорично заявено от страна участника, че това не е възможно", допълни още той..." - в. "Дневник".

"Вчера чух нашият основен опонент г-н Бойко Борисов да казва, че БСП ще купи и манипулира изборите- жалко, този човек се е предал, приел е, че губи изборите и търси сега оправдание за лошия си резултат. Това каза лидерът на "БСП за България" Корнелия Нинова по време на откриването на предизборната кампания, предава Агенция "Фокус". "Казвам жалко, защото когато отиваш на състезание с опонент, който е приел, че вече губи състезанието не е интересно", коментира тя. "Позволете ми да кажа и няколко неща в първо лице, единствено число. Никога не е добра атестация да говориш за себе си и не бих го направила, ако чрез мен не се опитват да сложат петно по БСП", обясни Корнелия Нинова. "Бях наречена г-жа Лъжа и това няма никакво значение произнесено от ГЕРБ. Нещо друго има голямо значение и то е да накараме народа ни да повярва, че ние сме истината и да кажем истината", заяви лидерът на БСП..." - в. "Сега".

"На въпрос дали са се предали, както каза Корнелия Нинова на откриването на предизборната кампания на БСП, Ивайло Московски отговори: "Ако се бяхме предали, щяхме ли да изготвяме толкова сериозна програма с конкретни мерки". По отношение на изказаното на БСП намерение да спрат концесията на Летище София Московски посочи, че не може по никакъв начин да си обясни това. "Не им подхожда на БСП да се обявяват против концесиите и приватизациите при положение, че досега са правили точно обратното", коментира той. "Приватизацията на "Товарни превози" не се случи, защото никой не иска да ги купи", призна Московски, като допълни, че ГЕРБ изготвят реалистична програма, в която посочват реалистични решения на проблемите, дори и те да не се харесват..." - в. "Труд".

"БСП след 10-15 години може би няма да я има, но ние ще останем, ще сме тук и ще трябва да отговаряме, ако не сме направили така, че на старите панелни блокове да им се удължи животът." - каза зам.-пpедcедателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по вpеме на зимния yнивеpcитет на МГЕРБ в Сандански..." - в. "24 часа".

"Цветанов обясни, че програмата за енергийна ефективност, която се атакува от други партии, всъщност е насочена към хората. Цветанов призова всички, които минават край Благоевград да видят променения облик на кварталите. "Санирането се прави за всички жители в старите панелни блокове, които ще пестят от пари за отопление с повишаване на енергийната ефективност. От друга страна след 10-15 г. тези блокове ще почнат да падат, ако не се укрепят. Кой ще носи отговорност тогава?", попита Цветанов." - в. "Стандарт".

"Няколко партии вече сложиха официално началото на предизборните си кампании, като всички от тях изразиха увереност, че ще вземат значителен брой от гласовете на насрочените за 26 март предсрочни избори за парламент... "Благодаря на всички, които ни подкрепиха на предсрочния парламентарен вот през 2014 г., защото успяхме да върнем България в единствения възможен път - европейският. Две години по-късно показахме, че действително можем да стабилизираме страната". Това обяви във Велико Търново зам.-председателят на ГЕРБ и водач на листата за IV МИР Цветан Цветанов. Той подробно изреди всичко, определяно от ГЕРБ като постижения на двата кабинета "Борисов". Цветанов заяви от името на партията инвестиции в образование, които да отговарят на нуждите на бизнеса, двойно увеличение за 4 години на учителските заплати, действия за справяне с демографската криза. "В момента около 15 млн. лв. се осигуряват в подкрепа на семейства, нуждаещите се от инвитро процедури и ще продължим да надграждаме, за да може държавата напълно да обезпечава това", обясни Цветанов. Той каза още, че правителство на ГЕРБ ще подкрепя тридетния модел при семействата. Сред приоритетите на партията той изреди и "най-важното, което хората очакват - справедливостта"... Коалиция "Обединени патриоти-НФСБ, АТАКА и ВМРО" ще се борят за първото място на парламентарните избори, обявиха от там при откриването предизборната кампания пред паметника на Незнайния войн в София, където поднесоха венци и цветя. Патриотите ще се съобразяват само и единствено с желанията на българския народ, за разлика от левите и десни модели, които слушат нарежданията от Анкара, Вашингтон или Брюксел обявиха лидерите на коалицията Валери Симеонов, Волен Сидеров и Красимир Какарачанов. Основните цели на Обединените патриоти са да увеличат пенсиите, да спрат битовата престъпност, която тормози цяла България, да изградят една силна мощна българска армия, да спрат нелегалната миграция... ДПС откри кампанията си във Велико Търново. Лидерът на партията Мустафа Карадайъ представи водачите на листи. Той призова, цитиран от Нова телевизия, за обединение на силите и енергията за общата сигурност, за по-доброто бъдеще и за каузата България. Припомни, че на президентските избори ДПС е предизвикало промяна. И сега пак влиза в битка за още по-голяма победа." - в. "Дневник".

В. "Стандарт" съобщава за нов вирус, с помощта на който се източват кредитни карти при пазаруване онлайн:

"Нов вирус краде данните от дебитните и кредитните карти на хора, които пазаруват в онлайн магазини. Зловредният код е особено интелигентен - може да се самолекува и се възпроизвежда дори и след изтриване, съобщава bTV. Онлайн пазаруват милиони картодържатели всеки ден. Платежните оператори отчитат, че 40% от българите купуват в мрежата няколко пъти месечно. От националната статистика пък са изчислили, че този процент е 16. За всички тях има рискове, когато не проверяват сайтовете, през които пазаруват. Радостина Пешева е пазарувала с приятелка коледни подаръци, а покупката приключила без пратка и с празна кредитна карта. "След два дни изчезна и самият онлайн магазин. Започнахме да го издирваме и опряхме до разплащателната институция, откъдето казаха, че отговорността е на онлайн магазина", каза тя. Внимавайте дали сайтът е защитен - адресът да започва с HTTPS и да е сертифициран по стандартите за сигурност при плащане с кредитни карти PCI , съветват експерти по киберсигурност. Обикновено връзката се къса между сайта на магазина и този на платежния оператор. Ако сайтът не е защитен, данните ви могат да бъдат пренасочени от киберпрестъпници. Има и други техники за измама. "Mоже да се насложи прозрачен допълнителен слой от интернет браузъра, в който върху полетата за кредитна карта и код за оторизация реално стоят фалшиви полета , които ви прехващат данните", разясни експертът по киберсигурност Ясен Танев. Кражбата на данни може се случва още в онлайн магазина. Вирусът се активизира всеки път, когато някой направи поръчка. У нас жалбите на ужилени от онлайн пазара растат, обобщават от Комисията за защита на потребителите. За последната година от 2000 жалби 10% са свързани с онлайн покупки. В световен мащаб изискванията за защита на клиентите в мрежата са силно регулирани. И така индустрията се развива, защото колкото по-сигурен е купувачът, толкова и повече пазарува."

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Мобилният пункт за събиране на опасни отпадъци от домакинствата ще е днес в "Младост" и "Владиславово"
Днес, 29 Март 2024 08:47
Продължава кампанията за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата във Варна. Акцията ще се проведе във всички райони на града и ще продължи от 27 до 30 март 2024 г. По график днес мобилният...
Последни дни на хартиените рецепти за антибиотици
Днес, 29 Март 2024 08:33
От понеделник, 1 април, антибиотиците задължително ще се изписват с електронни рецепти. Днес на практика е последният ден, в който лекари и зъболекари могат да изписват антибиотик на хартиена рецепта....
Григор Димитров победи световния №2 Карлос Алкарас и е на полуфинал в Маями
Днес, 29 Март 2024 08:09
Григор Димитров се класира за полуфиналите в Мастърс 1000 турнира в Маями след впечатляваща игра и победа над световния №2 Карлос Алкарас от Испания. Българинът категорично надигра съперникът си и взе...
20 години от приемането на България в НАТО
Днес, 29 Март 2024 07:55
На днешната се навършват 20 години от приемането на България в НАТО. На 29 март 2004 г. страната ни, заедно с Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения се присъедини официално към Алианса....
Най-важното от Варна във вчерашния 28 март
Днес, 29 Март 2024 07:33
Какво ще се случи със салона на СУ „Найден Геров“ във Варна? Община Варна все още очаква да й бъде прехвърлена от държавата собствеността върху салона на СУ „Найден Геров“, за да може да завърши строителството...
29 март в историята
Днес, 29 Март 2024 07:14
1430 г. – Султан Мурад II превзема Солун. 1516 г. – Изгонените от Испания евреи по силата на декрет на съвета на десетте са настанени във Венеция в обособен квартал – гето. 1638 г. – Шведските колонисти...
Без ток днес във Варна и областта ще бъдат...
Днес, 29 Март 2024 06:53
Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, днес, 29 март, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: - от 08:30 ч. до 17:00 ч. - гр....
Прогноза за времето - 29 март
Днес, 29 Март 2024 06:35
Днес ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, във Варна максимална температура около 21° По...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
4.0 + 3.1
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook