Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Дубай загуби очарованието си, на мода излизат Куба и Иран

Неделя, 19 Февруари 2017 15:26
Източник: в.Труд   
Лятото все още е далеч, но сезонът на резервациите е в разгара си. Ако предпочитате почивките в чужбина и не сте стъпвали по родното черноморие, откакто влязохме в ЕС, най-вероятно Турция и Гърция отдавна са ви омръзнали. Дори Европа. Може и да сме най-бедната икономика в Европейския съюз, но много българи търсят екзотиката на другите континенти, щом стане въпрос за лятната отпуска.

Офертите са два вида – за посещения с цел почивка и екскурзии с опознавателна цел, показа проверка на „Труд“ при туроператорите. Занзибар, Малдиви, Куба, Мексико и Доминикана са сред най-актуалните дестинации в нишата „на море“, за търсещите активен отдих. Появяват се и нови като Кабо Верде и Азорските острови.

Определящо за интереса към дадено място е дали има директни и редовни полети до там, така че и от авиокомпаниите зависи накъде ще се насочи вниманието. С полетите на катарските авиолинии например достъпни дестинации за българските туристи станаха Сейшелите и Занзибар. Последната е една от най-търсените към момента, отчитат туроператорите. 8 дни на африканския остров Занзибар излизат около 1700 лева, плюс още 100 за входна виза в Танзания. Толкова струва и почивката в Доминикана например.

При опознавателните екскурзии топдестинациите са Япония, Южна Африка, Индия, Непал, а също Аржентина и Бразилия. Последните две може да посетите с 13-дневен комбиниран пакет за 5200 лева. Екскурзия до Индия и Непал струва около 3500 лева за 11 дни, без визите. 10-дневна обиколка из страната на самураите и модерните технологии – Япония, излиза около 5600 лева.

Дубай – модерното стана класика

Намалява интересът към Дубай, която по стандартите на туроператорския бранш вече се води близка дестинация и е посещавана от много българи. Преди години екскурзиите до емирството бяха мода. „В Дубай пращаме много туристи, но преди две години имаше един пик, когато бяха още повече. Сега потокът намаля. Вече има директни полети с нискотарифни авиокомпании и много хора не ползват услугите на туристическите агенции, а си организират пътуванията сами. Това са главно по-млади хора, които не се притесняват да пътуват и имат добро ниво на английски език“, разказа Мария Атанасова, служител в една от българските турагенции, които предлагат пътувания до далечни дестинации. Дубай ще ви приеме за 5 дни срещу 1100 лева.

Куба – очарованието на тропическия соц

Куба става все по-привлекателна заради подобряването на отношенията със САЩ и напливът на американски туристи расте непрекъснато. Много хора са на мнение, че Островът на свободата неминуемо ще загуби част от своите чар и автентичност и бързат да отидат там преди комерсиализирането да е станало прекалено очевидно.

Промяната в кубинския туризъм се усеща от туроператорите най-вече с промяната на цените – на чисто пазарен принцип те растат успоредно с търсенето.

Желаещите да се потопят в тропическия соц трябва да са готови на компромиси в стандартите за качество, с които са свикнали. Много често кубинските хотели не отговарят на категоризацията си. Със засилването на туристическия поток към страната подобни оплаквания зачестяват, тъй като местната туристическа индустрия се оказва изправена пред едно чисто количествено предизвикателство. Кубинците обаче компенсират това с гостоприемство и внимание. Достъпът до местното население е един от най-впечатляващите моменти за гостите на страната – те са винаги усмихнати и готови за танци. Много от родните туроператори имат в Куба свои представители, които са българи, така че езиковата бариера не е грижа.

Посещенията в Куба все още са индивидуални, рядко се пращат групи, но това не е проблем, защото няма ограничения в датите и туристите могат да ги съобразяват по-лесно с личния си календар. Цените на седем нощувки в Хавана и прочутия Варадеро започват от 2000 лева.

Иран и Виетнам – кантидати за фаворити

В последно време се засилва и интересът към Иран. Туроператорите го обясняват със спада на посещенията в Турция, което принуждава любителите на мюсюлманската култура да търсят нови дестинации. За 10-дневно посещение в държавата на аятоласите ще са ви необходими около 3300 лева и познания за особеностите на местната култура, с която трябва да се съобразявате стриктно, особено ако сте жена. Туроператорът ще ви помогне със съвети и препоръки за облеклото и поведението.

Виетнам също е една от дестинациите, към които има все по-голям интерес, отчитат туроператорите. Предлагат се и комбинирани посещения във Виетнам-Камбоджа-Тайланд на цена около 5000 лева за 16 дни, която не включва разходите за туристически визи. „Годишно имаме по две групи от около 20-25 души – февруари и октомври“, обясниха от един от водещите туроператори, които предлагат дестинацията у нас.

Исландия – топли извори и светлини в небето

Леденият остров не е за всеки. Освен, че е една от най-скъпите дестинации, той не предлага лукса на тропиците, затова там ходят друг вид туристи. Това са търсачи на силни усещания или хора, които са обиколили много други държави и вече не се впечатляват от палми и сини лагуни. Една седмица в Исландия излиза колкото посещение в Тайланд и ще ви струва колкото три екскурзии до Дубай, тъй като там хотелите са малко, а търсенето – голямо.

Пътуванията се организират главно през юни и октомври, защото тогава има най-голяма вероятност за появата на северно сияние – една от запазените марки на студените страни. Исландските хотели дори предлагат специална услуга – събуждане по телефона при появата на красивите небесни светлини. Тя се заплаща отделно, но е препоръчителна, тъй като феноменът е непредсказуем, а едва ли някои би бил готов да будува цяла нощ с вперен в небето поглед.

Ако ще ходите в Исландия, зимните дрехи за задължителни, но и банските. Ще ви трябват, ако решите да се топнете в Синята лагуна – най-големият открит термален минерален извор в страната. Освен, че е здравословна и релаксираща, тя е и много красива.

Посещенията в Исландия най-често са на малки групи, между 5 и 10 човека, като за година се пращат две или три такива. За разходка до там пригответе минимум 4500 лева и 8 свободни дни. Плюс 40 евро за входна такса в Синята лагуна.

Албания – пълна промяна

Страната на бункерите, както наричат Албания, заради миналото й на комунистическа диктатура, привлича все повече интереса на българските туристи, които търсят възможности за почивка в региона.

Предпоставките затова са няколко. На първо място Албания предлага много конкурентно съотношение качество-цена, обслужването е на ниво, строят се училено нови хотели и инфраструктура. На второ, това е една от основните дестинации към които се пренасочват отказалите се от пътувания в Турция българи, заради политическата обстановка и вълната от атентати в южната ни съседка. На следващо място е постепенното отпадане на стереотипите (оправдани в близкото минало) за Албания като за „мафиотска държава“, в която най-малкото, което може да ви се случи е обир. Властите там работят усилено за изчистването на това петно от имиджа на страната. Все повече българи почиват там и не открихме нито един, останал недоволен. Туроператорите също го потвърждават.

Офертите за 7-дневна почивка в 4-звезден нов хотел „ол инклузив“ с безплатен шезлонг и чадър на плажа взрират около 650 лева на човек.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
95% от неработещото осветление във Варна се дължи на кражба на кабели, борят посегателствата
Четвъртък, 28 Март 2024 15:51
250 хил. лева е бюджетът, за поетапна подмяна и ремонт на уличното осветление във Варна. 95% от неработещото осветление в града се дължи на кражба на кабели, стана ясно по време на работна среща с представителите...
Стартира футболна лига за ветерани 40+ във Варна
Четвъртък, 28 Март 2024 15:38
Аматьорската минифутболна лига - Варна стартира нова инициатива. На 27 и 28 април започва уикенд лига за ветерани. В нея ще участват само играчи, които са навършили 40 години. Двубоите ще се играят на...
Хранителна добавка за понижаване на холестерол е разследвана за смъртни случаи и над 100 хоспитализирани
Четвъртък, 28 Март 2024 15:25
Японски производител на лекарства, чиито хранителни добавки са в центъра на нарастващ страх за здравето в Япония, съобщи за още два смъртни случая, потенциално свързани с хапче, което понижава холестерола....
Утвърдиха състава на Експертния съвет към фонд „Култура"
Четвъртък, 28 Март 2024 15:13
Временните и постоянни членове на Експертния съвет на фонд „Култура" избра Общински съвет на днешното си заседание, предаде репортер на Moreto.net. Постоянни членове ще са Даниела Димова и Евгений Станимиров....
Нови разписания на няколко линии на градския транспорт във Варна от 1 април
Четвъртък, 28 Март 2024 15:02
Няколко автобусни линии на градския транспорт във Варна ще бъдат с променено разписание, съобщават от "Градски транспорт" - Варна Считано 01.04.2024 г. за подобряване транспортната свързаност и обслужването...
Предимно слънчево утре по Черноморието
Четвъртък, 28 Март 2024 14:49
Утре по Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от западната четвърт. Максималните температури ще бъдат между 21° и 24°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението...
Обвиняемият за убийството на Митко от Цалапица отказа да обжалва задържането си в ареста
Четвъртък, 28 Март 2024 14:37
Основният обвиняем за убийството в Цалапица Рангел Бизюрев се отказа да обжалва задържането си в ареста. Това съобщи новият му адвокат Делчо Джубелиев пред "Нова телевизия". Срещу Бизюрев е повдигнато...
33-годишна родилка, приета в тежко състояние, почина в болница в Кърджали
Четвъртък, 28 Март 2024 14:26
Във връзка с оповестен случай на починала 33-годишна бременна жена ИА „Медицински надзор“ информира, че се е самосезирала и е започнала извънредна проверка на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ АД – Кърджали и...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
2.2 + 2.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook